Drzite li vi svoje nove ribe u karanteni?
Ja sam to pokusavala, ali sam odustala, jer sam samo imala problema s tim.
Imam veliki tank (450 litara), zamisljen kao tropski s tendencijom prema Amazoni u koju ce se s vremenom valjda pretvoriti (uglavnom tetre, ramirezi i corydorasi, zasad jos imam unutra zebrice i micagemmae koje tamo ne spadaju i koje se nadam preseliti u doglednoj buducnosti u nekakvu Aziju). Unutra je nekih 55 ribica trenutno, plan je jos desetak i to je to sto se populacije tice, ali cu sigurno i dalje povremeno kupovati ribe pa me zanima... Uredno sam po preporukama koje svuda po netu citam nove ribice stavljala u dvotjednu karantenu, u mali tank od 15 l ili 20 l bez dekora, napunjen vodom iz velikog tanka i opremljen kutnim filterom sa zacikliranim filter materijalom iz velikog tanka plus malo nove vate. Osim u jednom slucaju, kolicina ribica bila je dovoljno malena za tako malu litrazu (do 6 riba odjednom, i to uglavnom male tetre poput crvenonosih, rio itd). I tako, ja nove ribe u karantenu, a one se za koji dan pocnu razbolijevati i ugibati, uglavnom sa simptomima bakterijske infekcije, iako redovno usisavam smece s dna, mijenjam dio vode, lijecim Baktopurom kad vidim simptome itd. Ponekad test pokaze prisutnost nitrita u vodi (unatoc zacikliranom filteru), ponekad ne mogu skuziti sto im tocno smeta, ali uvidjela sam da mi je jako tesko odrzati nekakvu ravnotezu u tom malom nezasadjenom akvariju tijekom ta dva tjedna karantene, i da ribe jako trpe. Tako sam znala izgubiti po polovicu kupljenih riba, a kad prezivjele po isteku dva tjedna prebacim u veliki tank, s njima vise ne bude nikakvih problema.
Pukla sam nedavno, kad mi je u opisanoj karanteni pocelo propadati 5 novokupljenih rio tetri. (Bile su u pet shopu u istom tanku nekoliko mjeseci, nepomijesane s drugim vrstama, u dobrom stanju.) Vec drugoga dana vidjela sam da im peraje pocinju propadati, promijenila dio vode, dodala Baktopur, a trecega dana ujutro dvije su plivale ledjno. Test: nitriti (ne jako visoki). Posizila sam, skupila prezivjele i prebacila ih u veliki tank. Rezultat: peraje se vec sutradan pocele obnavljati, ribe dobile boju i sve OK. Nikoga nisu nicim zarazile, niti su se one zarazile icim, jednostavno su im uvjeti u karanteni bili losi.
Slijedecu kupnju (ornatusi i jos rio tetri) ubacila sam ravno u veliki tank, bez ikakve karantene i cekanja. Eno ih svih zivih i zdravih.
Drzite li vi svoje nove ribe u karanteni? Kako organizirate tu karantenu da ne izmaltretirate ribe kao ja? Je li vam karantena neki mali prazni tank ili zasadjen tank bez riba? Koliko je velik? Sto je s filterom? Kako izbjegavate to da karantena pocne ciklirati kad dodate ribe?
Ako dodajete nove ribe ravno u tank s ostalim ribama, je li vam se ikada zbog toga dogodila neka katastrofa (a da je tank bio uredno zacikliran i star barem dva mjeseca, bez previse riba unutra)? I kakva se konkretno katastrofa dogodila?
Malo sam oduzila, ali bas me zanima taj problem.