Kolovoz 14, 2025, 19:36:24 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Ribe ugibaju-upomoć!  (Posjeta: 1399 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline DANNY

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Ribe ugibaju-upomoć!
« u: Rujan 20, 2007, 21:55:00 poslijepodne »

Nakon pravog pomora-3 skalara,2 zebre i 2 guppyja,kupila sam testove i test za određivanje amonijaka pokazao je katastrofu.Brzinom munje odletjela sam u ZOO shop i kupila AMMONIA CONTROL,promjenila 20 l vode,smanjila količinu hrane i bilo je sve OK,ali večeras je test ponovo pokazao isto stanje! Sad sam več pala u očaj i beznađe.Doduše, ostale ribe se dobro drže,za sada,osim što su zebrice jednom od njih počupale rep,pa ne znam dal će preživjeti.Kako da sredim taj amonijak,da opet sutra ubacim još jednu dozu ili...?
DANNY

Offline napoleon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
Ribe ugibaju-upomoć!
« Odgovori #1 u: Rujan 20, 2007, 22:57:00 poslijepodne »
Je li uopće cikliran?
Zagreb-Maksimir (ne, nisam u ZOO-u)
"How much of human life is lost in waiting."

Offline mariba

• Punopravni član
  • **
Ribe ugibaju-upomoć!
« Odgovori #2 u: Rujan 20, 2007, 23:05:00 poslijepodne »
Vidim u drugom topicu da si cekala dva tjedna prije dodavanja riba...  nazalost, akvarij ne ciklira ako u njemu nema riba, tj. nema proizvodnje amonijaka.

Ako znas nekoga tko ima akvarij (stabilan, tj. funkcionira bez problema bar koji mjesec) uzmi od njega malo filter materijala i ubaci u svoj filter.  Tako ces malo ubrzati cikliranje.  I mijenjaj dio vode svaki dan.
Amonijak ce relativno brzo pasti (posebno sad kad je manje riba unutra), ali nitriti ce ti biti visoki jos barem tjedan dana nakon sto amonijak padne na nulu, mozda i duze.  Nemoj dodavati nove ribe u akvarij sve dok i nitriti ne padnu na nulu, a i tada nemoj veci broj odjednom (samo 2-3 odjednom).
Sretno.

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
Ribe ugibaju-upomoć!
« Odgovori #3 u: Rujan 21, 2007, 00:06:00 prijepodne »

Citat: DANNY

Nakon pravog pomora-3 skalara,2 zebre i 2 guppyja,kupila sam testove i test za određivanje amonijaka pokazao je katastrofu.Brzinom munje odletjela sam u ZOO shop i kupila AMMONIA CONTROL,promjenila 20 l vode,smanjila količinu hrane i bilo je sve OK,ali večeras je test ponovo pokazao isto stanje! Sad sam več pala u očaj i beznađe.Doduše, ostale ribe se dobro drže,za sada,osim što su zebrice jednom od njih počupale rep,pa ne znam dal će preživjeti.Kako da sredim taj amonijak,da opet sutra ubacim još jednu dozu ili...?

Hitne mjere - ucestale izmjene vode, prekini hranjenje riba na 2-3 dana ( nista im nece biti ), usisavanje podloge i sve sto ide s time, a i veca kolicina brzorastuceg bilja nije naodmet.

Akvarij nije dovoljno cikliran i nema dovoljno korisnih bakterija, tako da otpadne tvari prelaze u nitrite pa amonijak koji je vrlo efikasan ubojica.

Offline DANNY

• Punopravni član
Ribe ugibaju-upomoć!
« Odgovori #4 u: Rujan 21, 2007, 01:08:00 prijepodne »
Hvala,pokušat ću sve!
DANNY

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Ribe ugibaju-upomoć!
« Odgovori #5 u: Rujan 21, 2007, 07:49:00 prijepodne »

Poslušaj Andreja, no, probaj nabaviti (ima od sere) pozitivne bakterije za ubrzavanje cikliranja, pa dodaj i toga.... svaki puta kad dodaješ novu vodu, za tu količinu vode koja je stavljena!

Ja osobno ne bihreskirao s tuđim filter materijalom, osim da sam milijun posto siguran da je u tom akvariju sve OK... Bolje dodati gotove preparate koji su "čisti" od zločestića... No, za hitnu pomoć i to je dobro...

Javi kako se stvar razvija!

Offline duda

• Punopravni član
Ribe ugibaju-upomoć!
« Odgovori #6 u: Rujan 21, 2007, 12:10:00 poslijepodne »

Ubacii aktivni ugljen ugljen da i on malo kemijski pročisti jer imaš kemijski nečisto vodu... i svakako mjenjaj dio vode promjeni sad 1/4 vode.Nikako nemoj svu vodu mjenjati jer češ pobiti ono bakterija šta se nastanilo... i dodaj sera nitrivec možeš ga slobodno dodavati 10 dana za redom. ili meni još bolji proizvod cycle nutrafin. Spužvu od filtera nemoj prati nikakojoš dok se to sve malo neustabili ( još je sve to debelo friško i da aq sazrije) kad pereš spužvu jednom u par mjeseci...nikad nemoju toploj vodi nego uzmi malo aq vode... i to je pereš samo onako više površinski tek toliko da malo te prljavštine spereš...Nadam se da imaš i bilja jer če i ono učiniti svoj dio posla šta " više bilja" tim bolje... ne mislim ono sad toliko pak da ti ribe nemaju prostora za plivanje...i kako jekolega rekao ubaci i brzorastučega bilja svakako... ali dezinficiraj i isperi.. da nebi još na ovo sve i kakvu bolest donesla sa biljem...I nemoj na jednom sve ribe ubacivati... trebaš ih dodavati postepeno...2 najviše 3 ribice i to jednom tjedno... no sad ni u ludilu ne kupuj nit jednu ribu... jer treba sve ovo da se ustabili i da aq postane biološki aktivan... nadam se da imaš filter materijal.. ubaci ako nemaš u filter i one keramičke valjčiće.. kupiš u pet ili zoo shopu..unutra ti se isto nastane bakterijice i njih opereš kad se onak malo zaštopaju... i vratiš nazad.. znači nema potrebe često to sve prati...

Offline guppy world

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb / 095 55 27 695
  • 095/5527 695
Ribe ugibaju-upomoć!
« Odgovori #7 u: Rujan 21, 2007, 18:44:00 poslijepodne »
U svim dosadašnjim akvarijima imao sam puno aktivnog ugljena (uvijek više od preporučenih količina), višak ne smeta, dapaće, koristi pročišćavanju!!
Ne može se pogriješiti.

Offline AndrejX

• Punopravni član
Ribe ugibaju-upomoć!
« Odgovori #8 u: Rujan 21, 2007, 21:52:00 poslijepodne »

Citat: Domac
U svim dosadašnjim akvarijima imao sam puno aktivnog ugljena (uvijek više od preporučenih količina), višak ne smeta, dapaće, koristi pročišćavanju!!

Ne može se pogriješiti.

Aktivni ugljen nije najsretnija kombinacija s biljnim akvarijem.

Offline DANNY

• Punopravni član
Ribe ugibaju-upomoć!
« Odgovori #9 u: Rujan 21, 2007, 22:35:00 poslijepodne »

Poduzela sam sve korake,pokupovala sve kemikalije,amonijak je malo niži nego jučer,ribe su još žive. Dobila sam novi filter TETRAtec IN800,ali on nema ugljen i keramiku nego samo 2 spužve. Gdje da stavim ugljen i FILTER INSERT AQUA CLEAR? A u starom filteru,umjesto čega,jer ne stane nigdje?

DANNY

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Ribe ugibaju-upomoć!
« Odgovori #10 u: Rujan 21, 2007, 23:10:00 poslijepodne »
Imaš za nabaviti za tetrine filtere spužvu koja je "umočena" u aktivni ugljen - ne znam kakve spužve imaš, ali trebala bi biti crne boje i iz nje se sipati sitna crna prašina.... Ak to imaš, onda super, a ako nemaš, onda kad nabaviš ugljen, staviš ga u čarapu najlonsku i umjesto jedne spužve. I tako držiš to svega tjedan-dva i onda vratiš spužvu. No. mislim da taj filter ima odmah crne spužve (imao sam nekad takav...)

Offline mariba

• Punopravni član
  • **
Ribe ugibaju-upomoć!
« Odgovori #11 u: Rujan 21, 2007, 23:57:00 poslijepodne »
Nemoj vaditi stari filter!  Cikliranje ce samo poceti ispocetka.  Mozes ih imati ukljucena oba...  ali nikako ne gasiti stari.

Offline DANNY

• Punopravni član
Ribe ugibaju-upomoć!
« Odgovori #12 u: Rujan 22, 2007, 21:55:00 poslijepodne »
Sad mi rade oba filtera,kad mogu isvaditi stari? Još ne kužim gdje staviti uložak za filter AMONIA REMOVER,ja sam ga ugurala kraj ugljena. Iimam pitanje o čudnom ponašanju BETA mužjaka koji preko dana normalno pliva a navečer se uvali u biljku i miruje. Jel to normalno za bete ili je i on bolestan zbog situacije u mom akvariju?
DANNY

Offline AndrejX

• Punopravni član
Ribe ugibaju-upomoć!
« Odgovori #13 u: Rujan 22, 2007, 22:11:00 poslijepodne »

Citat: DANNY
Sad mi rade oba filtera,kad mogu isvaditi stari?

Nek bude barem dva tjedna u paru s novim.