Kolovoz 04, 2025, 09:40:39 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Juwel monolux - 3 lampe  (Posjeta: 3679 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Lefty

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Juwel monolux - 3 lampe
« u: Rujan 17, 2007, 23:53:00 poslijepodne »
Nakon dugog razdoblja nezadovljnosti s originalnom rasvjetom u ovom poklopcu, odlucim se na dodavanje dodatne lampe, svugdi po webu nasao da ju svi stavljaju u prednji dio poklopca i ajd to je kao ok... nakon nekog vremena pokazalo se da s tom dodatnom lampom nije sve bas tak sjajno i ok, naime dogadjalo se da se bilje koje je bilo zasadjeno u straznjem djelu akvarija naginjalo i raslo prema napred (sto mi bas i nije odgovaralo)

Dosla je ideja, i krenulo se u realizaciju dodavanja trece lampe u straznji dio poklopca.
Sve ju upucivalo na to i svi su govorili - "treba izrezati zadnju kutiju, prigusnice staviti izvan poklopca i to je to", al to mi se nije cinilo ko neko rjesenje, ja bi ipak prigusnice da su u poklopcu i da je izvana poklopca sve ko sad - da imam kabel s prekidacom koji stekam u struju (samo da on pali 3 lampe) :) malo razmisljanja, mjerenja, pa opet razmisljanja dovelo je do ovog rezultata...

Znaci ovo je poklopac s 3 lampe i svim potrebanim da te lampe rade unutar poklopca (gornja strana poklopca)

a ovo je donja strana poklopca

od kuda sada poceti... ajd idemo ovako...
kako se lampe pricvrste za poklopac?
obicnim vodilicama za malo vece kabele/cijevi ili kak se to vec zove ima za kupiti u vecini ducana elektroopremom (mozda 1-2kn kosta) zaljepljeni moment ljepilom (super ljepilo il kako se vec to sve ne naziva)
E tu sad jedna preporuka - najbolje je staviti drzace prvo na lampu, onda naci mjesto u poklopcu di ce se ljepiti, po potrebi ih izravnati, staviti otprilike u ravninu s originalnom lampom... razmaknuti... eventualno malo zacrtati (jer ljepilo brzo i jako lovi i nema se vremena za puno manevriranja i namjestanja)... i onda dok su jos uvjek oni na lampi namazati drzace ljepilom i zajedno s lampom zaljepiti na poklopac (to sve zajedno sa lampom iz razloga da ako se svaki drzac posebno ljepi postoji mogucnost da se jednoga malo ukoso zaljepi pa se mozda poslije nebude mogla lampa stavit il ce lampa ako se uspije ugurat biti stalno pod nekim opterecenjem - ovako je sigurno da lampa "ide nutra")
Dok se malo posusi ljepilo skinemo lampu da se naprave grla.

Ja sam grla radio od kutijica od sumecih tableta :) vidim da neki rade s gumenim nastavcima za nogice od stolca - al ja to nisam nigdi nasao, pa sam iskoristio te kutijice)
Kutijicu izmjeriti da stane kraj lampe (cijeli onaj metalni dio) + redna stezaljka koja se spaja na kontakte lampe + 2-3mm za svaki slucaj. izrezati, probusiti rupu, provuci zice, spojiti zice na lampu - ja sam za spajanje koristio rednu stezaljku, navuci grlo da zatvori spojeve (sve metalne djelove) i malo silikona okolo kutije i na rupu di idu zice da nemoze voda u grlo

e sad sve ovo je prilicno jednostavno kad je u pitanju lampa u prednjem djelu poklopca...
u straznjem djelu postoji velika crna kutija koja "smeta" u toj kutiji ako se s gornje strane otvori poklopac nalazi se prigusnica, starter, zice... ... sve to izvaditi van (jedino zice koje idu do grla originalne lampe bi bilo malo teze izvaditi pa sam ih ja ostavio i malo pazio da ih ne ostetim prilikom rezanja) S gornje strane za otvoriti tu kutiju ne postoje srafi - kutija je zaljepljena, potrebno je malo strpljenja i polako s necim nadizati sve okolo kutiju dok ljepilo ne popusti da bi se otvorila)

A sad idemo na rezanje :) koliko izrezati - evo meni je bila mjera ovakva, uzeo sam "nosace" za lampu stavio lampu u njih prislonio s unutarnje strane na zadnji "zid" poklopca par mm odmaknuo (jer zid ide ukoso malo a posto kutija jos nije izrezana pa nemogu spustiti lampu na visinu koju t

Offline Lefty

• Punopravni član
Juwel monolux - 3 lampe
« Odgovori #1 u: Rujan 17, 2007, 23:59:00 poslijepodne »
AEdited by: Lefty

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
Juwel monolux - 3 lampe
« Odgovori #2 u: Rujan 18, 2007, 00:10:00 prijepodne »

ajme koje ideje za materijale i primjenu istih

car...

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
Juwel monolux - 3 lampe
« Odgovori #3 u: Rujan 18, 2007, 02:28:00 prijepodne »
super napravljeno
bas sam si mozgao kako montirat trecu lampu bez da busim poklopac i pokupit cu ti ideju  

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Juwel monolux - 3 lampe
« Odgovori #4 u: Rujan 18, 2007, 11:27:00 prijepodne »
ajme žicaaaaaa.....

Offline zoky

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
Juwel monolux - 3 lampe
« Odgovori #5 u: Rujan 18, 2007, 19:12:00 poslijepodne »
svaka cast na trudu ideji i naravno odlicno obavljenom poslu Edited by: zoky
Sve što sastaviš raspadne se prije ili kasnije.

Offline duda

• Punopravni član
Juwel monolux - 3 lampe
« Odgovori #6 u: Rujan 18, 2007, 20:01:00 poslijepodne »
Kolega Lefty...sad si mi stavio bubu u uho...pa neznam šta učinit...dali na onaj moj drugi poklopac stavit glomat kojeg sam ove dane planirala naručiti... ili zvati nekoga vrsnoga električara i ovako napraviti...Stvarno svaka čast!!!!!!!!!!! Edited by: duda

Offline Lefty

• Punopravni član
Juwel monolux - 3 lampe
« Odgovori #7 u: Rujan 19, 2007, 13:36:00 poslijepodne »
Hvala hvala...
a ovo sam i stavio s razlogom da svi mogu koristiti/iskoristiti...

kolegice duda, na vama je da odlucite    cinjenica je da je ovo rješenje daleko jeftinije od glomat-a prakticki je napravljeno od materijala koje mozete naci u kuci

Offline duda

• Punopravni član
Juwel monolux - 3 lampe
« Odgovori #8 u: Rujan 19, 2007, 22:58:00 poslijepodne »
E, sad cjenjeni kolega Lefty... kako se uzme...jeftinije je za onoga tko zna sam to napraviti.. a tko mora uzet električara... ?!( tko zna koliko bi me oderao)nisam pametna... nemam pojma šta da učinim...još sam u fazi razmišljanja... vražiji poklopac i lampe...

Offline Lefty

• Punopravni član
Juwel monolux - 3 lampe
« Odgovori #9 u: Rujan 20, 2007, 00:16:00 prijepodne »
Ma sigurno mozes naci nekoga tko ce ti to za pivu napraviti - netrba biti elektricar - ja nisam elektricar pa sam to sve porezal, poljepil i pospajal... :)

terba ti netko tko zna osnovno sa strujom, i ko ima zivaca sve to pazljivo rezati ljepiti... i igrati se s tim, provlaciti zice, sve polemiti, pospajati, izolirati...

Offline duda

• Punopravni član
Juwel monolux - 3 lampe
« Odgovori #10 u: Rujan 20, 2007, 11:29:00 prijepodne »

Offline edimar

• Punopravni član
Juwel monolux - 3 lampe
« Odgovori #11 u: Rujan 22, 2007, 02:17:00 prijepodne »
Geeeniijaaalnooo!!!!!!!!!

Duda to ti mogu ja napraviti, ali najprije moraš obavijestiti vatrogasce - čak i one sa Vežice

Opatija, Rijeka

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 0 bodova
Juwel monolux - 3 lampe
« Odgovori #12 u: Rujan 22, 2007, 09:55:00 prijepodne »
dobra ideja
Varaždin...

Offline edimar

• Punopravni član
Juwel monolux - 3 lampe
« Odgovori #13 u: Rujan 22, 2007, 22:28:00 poslijepodne »
Daj mi samo reci dali ti je to poklopac 80x30
Opatija, Rijeka

Offline duda

• Punopravni član
Juwel monolux - 3 lampe
« Odgovori #14 u: Rujan 22, 2007, 23:12:00 poslijepodne »
Čiji moj?

Offline edimar

• Punopravni član
Juwel monolux - 3 lampe
« Odgovori #15 u: Rujan 22, 2007, 23:48:00 poslijepodne »
Ma ne, pitam kolegu lefty-a. ideja mi je odlična, ali morat ću ija potražit nekog električara, jer kad bi ja to slagao Rijeka i okolica bili bi u mraku
Čim nadjem nekog normalnog ( cijenovno ) Duda ja ti javim, a uz to imam na firmi električare pa ću ih malo gnjavit a kad ih budem smuljao i ako budem onda je svejedno dali će napravit jednog ili dva

Opatija, Rijeka

Offline Lefty

• Punopravni član
Juwel monolux - 3 lampe
« Odgovori #16 u: Rujan 24, 2007, 14:59:00 poslijepodne »
Dimenzije poklopca su 60x30

Offline kkliba

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
  • zvjerka