Kolovoz 05, 2025, 13:16:46 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Početak - planiranje  (Posjeta: 7091 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline N_E_0

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Početak - planiranje
« u: Rujan 15, 2007, 23:56:00 poslijepodne »
Pozdrav svima.. nisam baš novi, imao sam akvarije, ali nemam puno iskustva s onim što spremam, pa molim savjete, kritike, sugestije...

Dakle, odlučio sam da je vrijeme za pravi akvarij, mjesto sam našao, najvjerovatnije će biti Cayman 110pro (230 lit).

Zanima me koliko je bučan filter/pumpa u njemu, da li je u kutu ili po cijeloj bočnoj stranici, da li se može premjestiti na drugu stranu?
Gdje su vratašca na poklopcu (s koje strane, do filtera, na sredini...)?
Naime, akvarij će biti okomito na zid, tako da će samo jedna bočna strana biti do zida, i pola duže stranice, pa i je bitno gdje je filter i gdje su vratašca na poklopcu.

E sad što se tiče riba...
Nisam baš pametan šta staviti unutra, ovo bi bio neki recimo izbor.. želim živahan akvarij:
    • Corydoras Panda - 10-ak komada, obožavam ih
    • Betta splendes - muža i 2 žene
    • Botia lohachata - 5 komada
    • Platy - 6 kom
    • Švert - 4 kom
    • Gupi - 3 muža 5 žena
    • Molly - 2 muža 4 žene
    • Zebrice (možda leopard..) - 8 komada, ne znam omjer?
    • Neonke - 15ak, opet ne znam m/ž
    Volio bih i kojeg skalara staviti i možda Rasbora, ali ne znam, što zbog bete, što zbog malih riba... a i ne znam da li će stati, pogotovo ake se ovi krenu množiti..

Eto, molim Vas savjete, kritike itd...

PS: ako netko zna otprilike kako se kreću cijene ovih riba, napišite

Offline murk

• Punopravni član
Početak - planiranje
« Odgovori #1 u: Rujan 16, 2007, 00:16:00 prijepodne »
mozes staviti neonke (50kom)i skalare(4 skalara)Corydoras Pandamozeunutra sto se tice molly, gupy.... bolje ti je stavim 1 m na 2/3 z, ali dobro dobro zacikliraj akvarij. ubiti vjeruj mi to ti je najvaznije "cikliranje". Neka ti bude jako puno bilja unutra, i to ti je to. e da i dobro dosao Edited by: murk
tko zna zna, ko nezna dva

Offline Mordechaj

• Punopravni član
  • **
Početak - planiranje
« Odgovori #2 u: Rujan 16, 2007, 00:17:00 prijepodne »
betta bi mogla napadat gupije.

to je ono što odmah ubode u oko, an netko s više znanja će ostale kombinacije prokomentirat. :)

Offline Mordechaj

• Punopravni član
  • **
Početak - planiranje
« Odgovori #3 u: Rujan 16, 2007, 00:22:00 prijepodne »
i standardni postupak s neonkama i skalarima -> svi kažu da neonke vole "zrelu" vodu, znaci dobro zacikliranu vodu i staviti ih lijepo prije skalara, da si neonke zauzmu svoj teritorij, jer ako se stave prvo skalari, teško da će ih ikoja neonka preživjet

Offline N_E_0

• Novi član
  • *
Početak - planiranje
« Odgovori #4 u: Rujan 16, 2007, 00:31:00 prijepodne »
Wow brzi ste!

@murk: hvala, ali tu sam ja vec dugo, samo pasivno.
jesi ti siguran za 50 neonki?? nije to malo jako puno?

@Mordechaj: svjestan sam toga, ali velik je akvarij i bit će dosta bilja, nadam se da će gupi pobjeći.. to je malo nezgodno, ako gupi budu lijepi, onda bi moglo biti problema.. ali imat ce on svoje 2 žene za napadat...
Hvala za ovo s redoslijedom neonki i skalara.

Akvarij će biti jaaako dobro pripremljen prije bilo koje ribe, to bez brige. Iako bi dobar dio ovih preživio svakakve uvjete, ipak, neka.

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
Početak - planiranje
« Odgovori #5 u: Rujan 16, 2007, 00:53:00 prijepodne »

1. Filter uopce nije bucan. Mi smo svoj aq stavili tako da mozemo zatvoriti vrata kad spavamo, ali uopce nema potrebe za tim... Mora se cuti, ali je to zanemarivo...

2. Originalni filter je po cijeloj bocnoj stranici i moze se premjestati. Dakle, na stranu koja tebi odgovara... Osim ovoga moram dodati i da su se mnogi zalili na ferplastove filtere, bilo unutarnje bilo vanjske, osim onih sto imaju samo spuzvicu. Evo kod mene radi vec mjesec dana, a jos mi voda nije bistra... Necu reci da je sve do filtera, ali ipak racunaj na moguce dodatno ulaganje...

3. Ako mislis na vratasca za hranjenje, ona su na sredini...

A sto se tice riba, nisam tu na svom terenu, ali svugdje sam citala da su sukobi izmedju zivorotki i betta gotovo obvezatni i to u oba smjera. Dakle i bette gnjave malce, ali i malci znaju njima izgrickati perajice...
Jedino iskustvo i savjet koji ti mogu dati oko riba je oko platija. Ja imam 1 muzijaka na 2 zenke i to je malo... Uzmi barem 3 zenke na jednog muzijaka...
Za neonke svakako poslusaj predjasnje savjete. Prvo cikliranje, pa zivorotke koji mjesec da akvarij "ostari", pa onda neonke neko vrijeme da osvoje teritorij i grupiraju se u jato, pa onda skalarcici...

Vidim da nisi nigdje spomenuo one koji glancaju stakla, pa preporucam malog ancica ili ako nisi zakeralo da bas trazis da se sve sjaji, plechica. Ja imam dva i super su...

Edited by: Ninina mama
Tuzlanka u Sarajevu

Offline Mara33

• Punopravni član
  • **
Početak - planiranje
« Odgovori #6 u: Rujan 16, 2007, 02:53:00 prijepodne »

Ciao ja sam novi clan od danas!Kupio sam akvarij od 120 lit prije dvije godine i nisam imao pojma o uredivanju akvarija.Nedavno sam otkrio i akvarij net pasad imam jedanproblem.

Tu sam vidio puno prekrasnih akvarij pa sam se i ja jos vise zapalio za akvaristiku.E,sad bi ja htio cijeli svoj akvarij na novo uredit.Alimeni biljke uspjevaju od samog pocetka i imam 30 ribica,dosta ih je doslo na svijet u mom akvariju.

I kako bi ja sad to izveo kad nemam gdje sa ribicama,niti ih zelim uznemiravat i ne daj Boze premjestat u neki improvizirani  akvarij?&nbs p;

Offline murk

• Punopravni član
Početak - planiranje
« Odgovori #7 u: Rujan 16, 2007, 09:35:00 prijepodne »
ma gledaj ja imam u mom 250 litara 50 neonki i 6 skalara i sve je ok tu su jos dvije kozice i 5 cistaca. ne nebi bilo puno ja jao mislim staviti negjde oko 20 neonki i s vremenom smanjiti broj skalara ali tek kad skuzim koji je muski a koji zenski, jer su jos "mali"

Offline N_E_0

• Novi član
  • *
Početak - planiranje
« Odgovori #8 u: Rujan 16, 2007, 10:40:00 prijepodne »
@Ninina mama:
Hvala za info za aq, to mi odgovara. A što se tiče filtera, a vidjet ćemo.

Za "staklara" sam zaboravio skoro.. mislio sam nekog ancistrusa staviti, 2-3 kom, ali ne znam, imao sam prije u aq jednog, narastao je poprilično, možda i 10-12+ cm. I druga stvar, imao sam osjećaj da ga pande jako nerviraju kad kopaju oko njega. Zapravo, mislim da je njega sve živo jako nerviralo
Negdje sam pročitao da Molly jedu alge, ali ne znam koliko dobro? Da li ima neki patuljasti ancistrus ili slično?

Za bette znam da su rizik (obostrani), ali jednostavno želim betu.. makar ju morao dresirati

@

murk:
Ali ti u aq onda imaš otprilike jednako riba koliko i ja planiram, nema smisla da onda toliko povećam broj neonki, bit će tu dosta drugih riba.

Ukratko:
Aq: Najvažnije što se tičq samog aq sam saznao, sve 5, puno hvala.
Ribe: Tu još ima malo nedoumica, ali ima i vremena, jer aq će raditi bez riba bar 20-30 dana, a nisam ga još ni kupio sve se stigne.
Ono što mi je trenutno dosta bitno su prosječne cijene ovih riba, da mogu planirati troškove.
Nakon toga idemo na biljke Tu sam totalni n00b, tudum, dummy...

Offline murk

• Punopravni član
Početak - planiranje
« Odgovori #9 u: Rujan 16, 2007, 10:56:00 prijepodne »
da mozda broj je isti ali velicina nije (dvije neonke-jedan svert)

Offline N_E_0

• Novi član
  • *
Početak - planiranje
« Odgovori #10 u: Rujan 16, 2007, 11:06:00 prijepodne »
@murk: Istina, ali meni 50 i dalje zvuči onako, puno Vidjet ćemo kad to zaživi, kad se krenu neke ribe eventualno množiti... tko zna. Lako dodati neonke (valjda)

However, snimio sam još jednu ribu koja bi mogla doći u akvarij, radi se o Sijamskom algaru.. Mislim da ne bi trebao imati problema s ostalima, a koristan..

Offline Boby

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
Početak - planiranje
« Odgovori #11 u: Rujan 16, 2007, 14:33:00 poslijepodne »
Za početak dobro došao

Što se tiče ribica tu stvarno imaš vremena razmisliti dok završi proces cikliranja (neka 3 tjedna), tako da ćeš se možda i više puta predomisliti............. za betu možda ne bi bilo loše da imaš na jednom mjestu kao pozadinu ogledalo (možda s neke bočne stranice - kraće) tako da se malac zabavlja sam sa sobom (mislit će da u akvariju postoji još jedan mužjak, pa će se boriti sa svojim odrazom)............ to ti pišem iz iskustva jedne moje prijateljice, čiji se mužjak skoro stalno šepuri pred ogledalom, a ostale ribice (gupije i molije) baš i ne doživljava previše, osim svoju ženicu koju ponekad zna naganjati malo.............. svaki put kad bi došo kod nje buljio bi u akvariji i to sam uspio primjetiti............ pa možeš probati, a i ne moraš, kako hoćeš.................

Od biljaka bi za početak trebao nabaviti neke brzorastujuće i nezahtjevne vrste koje potpomažu procesu cikliranja (stvaranju biološke ravnoteže).......... tu bi ti preporučio vrste iz roda Hygrophila (npr. H. corimbosa i H. polysperma), zatim rogolist (Ceratophyllum demersum) koji je plutajuća vrsta................ ove vrste bi ti za početak bile super, nemaju nekih posebnih zahtjeva, brzo bi ti narasle što bi te sigurno veselilo zbog gupija i td., dobri su potrošaći nitrata............. to je ono što bi ti za početak bilo dobro da imaš (pošto baš i nisi na ti s biljkama, ako sam dobro uspio shvatiti)............ a rogolist ti je dobar i za bete, jer mužjaci rade gnjezdo u plutajućem bilju itd...... to si vjerojatno već pročitao pošto planiraš imati ljubavni trokut (muža i dvije žene) .............

ima tu još biljaka koje bi ti savjetovao, ali polako............. malo si pogledaj o ovim vrstama pa ćeš vidjeti šta bi još................ zanima me sad malo kakvu ćeš imati rasvjetu............

puno sam ja tu sad nabaljezgao, a kad pročitaš, sve u svemu, ništa skoro ni ne piše..........

Offline Boby

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
Početak - planiranje
« Odgovori #12 u: Rujan 16, 2007, 14:38:00 poslijepodne »
Nisam to još nigdje napisao, ali prije dva dana su zaplivali i moji prvi stanovnci (tri sijamska algara), to su mi tako super ribe, malci su baš vrijedni i preslatki su......... ja bi ih na tvom mjestu sigurno uzeo.......... ono što se može o njima pročitati (barem što sam ja do sada) je sve samo dobro, ništa loše.............

Offline Mystical

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
Početak - planiranje
« Odgovori #13 u: Rujan 16, 2007, 15:40:00 poslijepodne »

Meni je muški betta pocupal gupiju cijeli rep, a jednu zenku sam jedno jutro nasla mrtvu, sa svim pocupanim perajama..

Inace, dobro dosao! Sretno sa slaganjem akvarija
Varaždin

Offline vincent

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Početak - planiranje
« Odgovori #14 u: Rujan 16, 2007, 19:06:00 poslijepodne »
ne znam, meni je tu kod riba nekaj "fishy". skalari i neonke? pa ono, zna se desit da neonkice budu mali zalogaj između hranjenja. gupiji i bette? betta u principu napada sve kaj imalo lići na druu bettu, dakle sve sa velikim perajama. i sve ove ostale živorotke....kad se počnu množit...morat ćeš biznis otvorit. ha, ali ako će bit gusto zasađen i dobro cikliran, uz malo sreće sa ribicama moglo bi i funkcionrat.
"Biti lud ima i svojih prednosti, kojih su samo luđaci svjesni."

Offline N_E_0

• Novi član
  • *
Početak - planiranje
« Odgovori #15 u: Rujan 16, 2007, 22:03:00 poslijepodne »
Ma ne znam, vidio sam davno kod vilija bete koje plivaju u akvariju skupa sa ostalima, bez nekih problema.
Mislim da ako je beta došla iz one male biljarske kuglice, napala bi i mene da može.. ali ako je beta "dresirana" u normalnom akvariju, možda neće napasti.. uostalom, ako se počnu množiti (ili, kad se počnu množiti) gupiji, ako beta ili skalar pojede koju za desert, neće baš biti neka velika šteta
Opet kažem, znam da bete mogu biti problem, ali šta da radim kad želim betu... da ju stavim u kuglicu pa na TV ??? (šalim se ne bi to nikad napravio)

Offline TILjO

• Punopravni član
    • FaceBook profile
Početak - planiranje
« Odgovori #16 u: Rujan 16, 2007, 22:38:00 poslijepodne »
Mislim da ova kombinacija riba što ti želiš nije baš OK. Sve to može nekako ići zajedno, ali sijamski borci nikako. Moje preporuka ti je da onda u ovaj veliki akvarij staviš što si zamislio, a onda si složiš još jedan od 50 litara i u njega smjestiš mužjaka sijamskog borca sa jedno 3 do 4 ženke. U velikom akvariju bi ti ja preporučio da staviš veliko jato neonki i maximalno 4 skalara, koje ćeš kada narastu, prerastu akvarij morati udomiti kod nekoga tko ima još veći akvarij. Živorotke ti mogu ići sve zajedno iako ima slučajeva da su moliji bili zločesti prema drugim živorotkama. Coryje svakako preporučam kao i ancistruse, a i ajmoneri su dobri. Botije su to OK najviše ako imaš problem sa puževima. Ako ćeš zebrice, onda minimalno 7 do 8 komada, jer su to jatne ribice, kao i neonke i bolje se osjećaju kada ih je više.
Mama Africa

Offline TILjO

• Punopravni član
    • FaceBook profile
Početak - planiranje
« Odgovori #17 u: Rujan 17, 2007, 10:21:00 prijepodne »
Prije svega pozabavi se oko postavljanja akvarija. Dakle, oko podloge, šljunka, zatim oko većeg kamenja ili panjeva, ovisno o tvojim afinitetima. Dobro zacikliraj akvarij i tijekom vremena dok se akvarij ciklira razmišljaj koje bilje želiš unutra i polako ga tijekom cikliranja dodavaj unutra. Tek nakon toga se pozabavi izboram ribica. I samo jedna opaska oko ribica koje si naveo da bi ih htio imati... Coryji i botije se manje više hrane slično, dakle ostacima hrane, pa mislim da brojnost coryja i brojnost botija koje si naveo za svoj akvarij nikako mi nejdu. Mislim da ćeš morati smanjiti brojnost ili birati između te dvije vrste. Optimalno bi ti bilo 5 coryja i 5 botija (i preporučam YoYo botije, moji favoriti), pri tome bi ti ovo više odgovaralo u slučaju da sa biljem uneseš puževe u akvarij, jer imaš botije za papanje pužeka i imaš coryje koji su ti tako dragi.
Mama Africa

Offline N_E_0

• Novi član
  • *
Početak - planiranje
« Odgovori #18 u: Rujan 17, 2007, 12:45:00 poslijepodne »
Hvala na savjetu TILjO.
Što se cikliranja tiče tu nema brige, ne mislim žuriti, želim ovo napraviti kako spada.
A ribe, obzirom da su botie dosta veće od pandi, možda 3 botie i 8 pandi, ili neka takva kombinacija?

Offline TILjO

• Punopravni član
    • FaceBook profile
Početak - planiranje
« Odgovori #19 u: Rujan 17, 2007, 13:56:00 poslijepodne »
Da, botije su veće od coryja kada odrastu. Ako ćeš uzimati YoYo botije, one narastu do 10ak centimetara, mislim da su najmanje botije. OK ti je kombinacija 3/ 8.
Mama Africa

Offline korni

• Punopravni član
Početak - planiranje
« Odgovori #20 u: Rujan 19, 2007, 22:29:00 poslijepodne »

N_E_O, pozdrav.

Velis da bi htio zivahan akvarij. Da sam na tvom mjestu radije bih se odlucio za ciklide, pa da vidis zivahnosti!

Botie su ti dosadnjikave ribe koje uglavnom ne vidis jer su uvijek skrivene, dosta kostaju a malo daju sto s tice atraktivnosti, puzevi su druga prica.Ni ostali cistaci nisu puno zanimljiviji.

Zivorotke se uglavnom podnose medjusobno ali ako se i pocupaju oko repova nikom nist jer to se mnozi ko blesavo tako da uvijek ima novog materijalaza cupanje. Ne zali za njima.

Bette su prekrasne ribice ali nisu druzeljubive prema svojima i imaju kratak vijek.

Neonke su prelijepe ribe ali samo u vecem jatu. Sest neonki i nije neko jato. S druge strane neonke svakako ne spadaju u kategoriju zivahnih riba. To su vise ribe stajacice ili prolaznice. Osim prvog vizualnog nikakav drugi dojam ne ostavljaju.

Skalari su vladari pocetnickih akvarija, ali to uopce nisu ribe za pocetnike. Imaju svoju neobicnu narav i mogu biti vrlo zanimljivi ali i prozdljivi, neuredni, bahati, skloni tucnjavi. Narastu dosta veliki i visoki pa nisu bas za srednje akvarije.

I za kraj: ciklida ima jako puno oblika, varijanti, boja, naraviitd. Mogu se pronaci jako zanimljivi ciklidi a stvoreni za pocetnike. Naravno ima i onih koji su samo za profije i akvaristicke strucnjake. Ima i dovoljno malenih za manje akvarije. Dovoljno sarenih za zahtjevne oci. Dinamicnih i zanimljivih u ponasanju. Skupih, rijetkih, besplatnih, dosadnih, inteligentnih, ratobornih, sramezljivih, podmuklih, veselih, naivnih...nemarijeci kojima ih se ne bi moglo opisati. To su ribe za svaki akvarij.

Zagreb

Offline korni

• Punopravni član
Početak - planiranje
« Odgovori #21 u: Rujan 19, 2007, 22:33:00 poslijepodne »
Nemojte me odmah zatrpati kamenjem i drvljem jer ovo gore je samo moj skromni stav o necemu. Valjda smije svatko imati svoje misljenje o necem. Mozda ce neki reci da sam u opisu presubjektivan, ali kako netko uopce moze biti previse ono sto jest?! Eto, tako.
Zagreb

Offline TILjO

• Punopravni član
    • FaceBook profile
Početak - planiranje
« Odgovori #22 u: Rujan 20, 2007, 16:19:00 poslijepodne »

Slažem se s tobom, korni, u nekim pogledima... gotovo u većini gore napisanog.
Mama Africa

Offline N_E_0

• Novi član
  • *
Početak - planiranje
« Odgovori #23 u: Rujan 20, 2007, 16:49:00 poslijepodne »
Korni, nisam napisao 6 neonki nego 15ak...
Hvala na mišljenju, cijenim kad netko izdvoji vremena dati svoj savjet. Hvala svima na tome.
Na kraju krajeva, zato sam ovdje postavio ovu temu.
Slažem se s tobom, ali pogledaj, i sam kažeš kako ciklida ima svakakvih. Tako i ostalih riba ima svakakvih. Neke su tu da obave posao, kao npr botie, neke su tu da rađaju i stvaraju radost ( ), neke su tu da stvaraju napetost (pogodi koje).
Uglavnom, ja ne očekujem da te sve ribe od početka plivaju i rade ono što bi ja htio, ali polako, vremena imam. Svjestan sam da mogu naletiti na blesavog skalara, čak i blesavog coryja koji će praviti reda po akvariju... ali to mogu uvijek naletiti..

Što se ciklida tiče, ne znam puno o njima, ne znam ništa zapravo, osim da uglavnom previše vole biljke.. Dat ću si truda i proučiti malo o njima.

Pozdrav!

Offline korni

• Punopravni član
Početak - planiranje
« Odgovori #24 u: Rujan 20, 2007, 21:41:00 poslijepodne »

Ma naravno samo si ti slazi ono ste te veseli, zato akvaristika i sluzi da covjeku razgaljuje srce i dusu. Ali postoje i ciklidi koji ne diraju biljke i to vrlo zanimljivi i lijepi. Ja imam pun akvarij biljaka i ciklida. Sasvim uspjesno.
Zagreb