Listopad 09, 2025, 10:44:47 prijepodneNajnoviji Član: Mandich

Autor Tema: opet : Pandinus imperator  (Posjeta: 1612 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Sp33D

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
opet : Pandinus imperator
« u: Rujan 13, 2007, 19:51:00 poslijepodne »
pozdrav

e ovako iz Pule sam i vec godinu il dvije razmisljam nabaviti pauka ili skorpiona al naravno neotrovnog

razmisljao sam o pauku al neznam skorpioni su mi nekako drazi...

imam doma papigicu tigricu i sve super al sam htio nesto kao sto je pauk ili skorp. oduvijek, iako mi s emalo gade  mali pauci i bube i te bestije male al ipak  mi se svidaju ono bilo je nekoliko puta u puli izlozba sa tim zivotinjama al veci pauci mi nisu strasni ni skorp. naravno da znam da nisu otrovni..
cudno razmisljam sta cu..

e sada citao sma prosle teme o ovom skorp. i ocito ih bas nema kod nas u Rh , nisma niti razmisljao uzeti iz pet shopa jer znam sta i kako oni rade... ikao ima izuzetaka al su rijetki

koliko sam skuzio terarij mora biti 60x40x30 tako nesto sto i nije veliko (valjda) e sada kakva zemlja ide u to mislim ima neka posebna za kupti ili se moze uzet zemlja ispred kuce, koliko cesto se treba mjenjat ta zemlja i kako drzat vlagu tocno koliko treba i temp tocno koliko treba u stupanj ??"??"

zanima me dal tko ima za prodat mladog tog skorp. jer koliko citam trebam im masu da se "okote" ili izlegnu sta vec rade...

i jos nesto dal je ogromna razlika u ponasanju i izgledu muskog i zenskog ??!?!

i dal se da staviti na ruku i to a da te nece stipat i bost mislim su divlji tj agresivni ?!

i molio bi da vlasnike da stave sliku svojeg ako moze ?!

puno hvala

ps. pozdrav sasi ako je jos tu onog sasi sa dropbike.com  

Offline Johny

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Valpovo
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #1 u: Rujan 14, 2007, 13:05:00 poslijepodne »

ja imam zenkicu(relativno malu-14cm...), vec godinu dana, i super sam zadovoljan s njom-jede ko blesava (u zadnje vrijeme bas i ne, ali prije svaki dan skoro...)...

u tim dimenzijama koje si napisao mozes cijeli čopor držati, dovoljan je 40X30X25, a ako hoces, napravi veci pa si uzmi par...

vlagu odrzavas tako da po podlozi polijes oko 2l vode tjedno...

temperatura se preko zime odrzava podnim grijacem(ili nekim drugim), ali ako ti je preko zime toplo u kuci, grijac ti nece trebati(ako temp. ne pada ispod nekih 18'C)... Najbolja temperatura za njih je oko 25-35'C...

hrane se insektima(zohari, crvi, cvrci, skakavci...)

vrlo rijetko upotrebljavaju bodlju( ja sam samo jednom vidio kako ju upotrebljava...)

detaljnije mozes procitati u mom clanku koji ti je na pocetnoj stranici akvarij.neta...

Offline Sp33D

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Rujan 14, 2007, 15:36:00 poslijepodne »
a drzanje na ruci ili negdje van terarija ??!
mene je ubola osa i to nekoliko puta i samo mi je malo nabubrilo i glava me bolila al neznam dal su "isti "otrovi mislim  makar slicni il tako nesto ??!1

inace nisam alergican na nista ..

a sa tim kljestima izgleda ko jastog, moze ono capnut ti prst ili tako nest jer ima toliko snage ??

e da je razliak u izgledu velika od muzjaka i zenke i u ponasanju ???

thx

Offline ozzy osbourne

• Punopravni član
    • http://naturalisticki.blog.hr
« Odgovori #3 u: Rujan 14, 2007, 17:12:00 poslijepodne »
pandinus ubija plijen stiskom klijesta... vrlo rijetko bodljom.

jedna napomena u vezi podnog grijaca: nikako ga staviti na ..pod jer ce se skrpion kad mu je vruce instiktivno ukopavati i moze uginuti ili dehidrirati. grijac se lijepi na bocnu stranu.

skoripon nije zivotinja koja voli kad je mazis ispod vrata i koja ce ti se veseliti... za nju bilo kakvo "mazenje" predstvalja stres i ona ce se braniti tako sta ce htjet pobjec (moze ti pasti na pod i polomiti se), moze te ubost a neznas da li si alergican dok te ne ubode. nemaju isti otrov pogotovo razlicite vrste...

dakle kada kupis skorpiona budi svjestan da je to nocna zivotinja i da ces ga rijetko viditi vani!
takodjer moras imat vlastiti uzgoj hrane (zohari, cvrcci, ...)
trebas adekvatan smjestaj dakle odgovarajuci terarij, odgovarajucu podlogu, grijac, posudu za vodu (ne preduboku da se ne utopi..) ...

dobro razmisli mozes li sve to ispuniti i ponuditi zivotinji sto boljie i sto slicnije uvjete kakve imaju u prirodi.
† BLACK RAIN †

Offline Sp33D

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Rujan 14, 2007, 17:49:00 poslijepodne »
ma nemislim ga maziti ni igrati se sa njim nego ono da povremeno  bude na ruci i to je to i vratim ga ako me kuzis nista igranje

da nocna zivotinja ne smeta mi to nimalo, jedino mi je malo problem uzgoj tih buba , crva i tih stvari jer mi soba nije toliko velika da imam mjesta na bacanje al neznam koliko treba biti velik terarij da se u jednom uzgajaju te bube ?!??!

spreman sam na svu brigu mislim zemlja, terarij, stablo nac, mjesto, grijac i bestiju nabavit al me to muci za hranu jer neam pojma kako se uzgajaju zohari i crvi i cvrci mislim dal i oni trebaju grijace i sve to il mogu on bit na balkonu ??!?

noob sam u tome al bi bio spreman na sve jer stvarno imam zelju da nabavim jednog

neznam dal ima ovjde tko da ih uzgaja a da je iz istre tj blize puli da vidim sta me ceka ako nije bed njemu ?!

neznam dal je potrebno da slikam sobu da se vidi di bi npr. mogao ga staviti ?!

thx

Offline Sp33D

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Rujan 14, 2007, 18:32:00 poslijepodne »
ono sto imam na pameti kada mislim drzanje je ovo

nista vise od toga niti zelim niti trazim kod drzanja paukova ili skorpiona a duzina drzanja minutu il dvije jer nebi htio da bude pod stresom . a uzimao bi ga u ruku jednom mjesecno ili jednom u dva tjedna...

e da koliko cesto treba mjenjat zemlju ?

Offline paka

• Novi član
  • *
    • http://http://www.akvarij.net/forum/register.asp
« Odgovori #6 u: Rujan 14, 2007, 18:52:00 poslijepodne »
koliko bi pandiusova klijesta mogla nauditi covjeku ako ga malo stisne
OSIJEK-bosutsko

Offline ivan_j

• Punopravni član
    • http://www.myspace.com/yuratekk
« Odgovori #7 u: Rujan 14, 2007, 19:07:00 poslijepodne »
Malo si previše zapeo na to drzanje na rukama...

Offline Sp33D

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Rujan 14, 2007, 20:07:00 poslijepodne »
ma samo pitam nije mi toliko ni vazno ono znatizelja me puca pa sam morao pitat sta cu..  

Offline ozzy osbourne

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Rujan 14, 2007, 21:30:00 poslijepodne »
terarij (velicina) ovisi o tome koliko jedinki imas u njemu (govorim za hranu) i ne mozes ih drzati vani zbog temperature...

moras imati prostor...za jedan/dva terarija zao mi je. imat skorpiona a neimat svoju hranu je glupo jer ce ta zivotinja vise biti gladna nego sita.
† BLACK RAIN †

Offline Sp33D

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Rujan 15, 2007, 10:24:00 prijepodne »
ih ima tko za prodat jer sam spreman na sve i na uzgoj hrane za njega i svega ostalog

koliko dode mlada jedinka

i sta je bolje uzet m ili ž ?

thx

Offline ozzy osbourne

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Rujan 16, 2007, 23:26:00 poslijepodne »
cuj uzgoj ces jako tesko naci, ja sam bio sve prevrnuo i nisam nasao...prije godinu dvije. a inace u zoo shopovima je cijena od 350-500 kuna s tim da kupnjom te bestije preuzimas rizik jer tko zna, na zalost, u kakvom je stanju ta zivotinja i kako su se brinuli (odn. u vecini slucajeva) nisu brinuli.

† BLACK RAIN †