Studeni 05, 2025, 22:08:53 poslijepodneNajnoviji Član: bota

Autor Tema: Diskusi & Skalari  (Posjeta: 1638 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ribovlasnik

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
Diskusi & Skalari
« u: Rujan 09, 2007, 16:28:00 poslijepodne »

...davno sam čuo da ne idu zajedno, navodno diskusu smeta parazit kojeg nosi skalar. Proljetos sam u jednom dućanu ugledao akvarij sa diskusima, skalarima i meeki-jima! Veliki primjerci, veliki akvarij (400 l). Prodavač koji o njima brine kaže da nemam nikakvih problema držati ih zajedno, da bi se problem možda pojavio ako bi diskus doživio neki jači šok. Zatim me u dućanu sa kućnim ljubimcimaprodavač uvjerio da se ne moram bojati staviti ih zajedno, da on stavlja male skalare u akvarij sa malim diskusima, jer diskači tako počinju bolje jesti. Eto, tamo sam i nabavio prve diskuse, sada ih ukupno imam 5 komada (4 mala i jedan veliki) u akvariju sa 5 velikih skalara, i svi skupa čekaju preseljenje u akvarij od 400 litara. I, danas u razgovoru sa jednim akvaristom koji drži i diskuse i skalare, ali odvojeno, opet čujem za mene žalosnu vijest: kad tad će izbit problem sa diskusima. Da li netko ima drugačije iskustvo? Možda se problem dogodi sa agresijom skalara, pa se diskus preplaši i polako povlači...? Ponavljam, kod mene za sada stvar funkcionira, ali ako se trebam odlučiti za jednu vrstu...

Nije da ne vjerujem onima koji imaju loše iskustvo sa držanjem te dvije vrste, ali hvatam se za slamku, jer su mi to najdraže ribe.

P.S. Molim admina da temu premjesti pod CIKLIDIEdited by: ribovlasnik
Zagreb, Kvatrić

Offline vincent

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Diskusi & Skalari
« Odgovori #1 u: Rujan 09, 2007, 18:25:00 poslijepodne »
iako su mi diskusi također fenomenalne ribe, nemam pojma o ovom problemu, osim da je već bilo govora o tome. ali u nekim knjigama koje imam su najnormalnije slike "amazonskih" akvarija sa diskusima i skalarima i meni je ta kombinacija presavršena! ali, velim, premalo znam....
"Biti lud ima i svojih prednosti, kojih su samo luđaci svjesni."

Offline ribovlasnik

• Punopravni član
Diskusi & Skalari
« Odgovori #2 u: Rujan 09, 2007, 18:33:00 poslijepodne »
Da, i ja sam viđao slike sa obje vrste, samo ne znam jesu li ih bubnuli unutra za uljepšavanje knjige, pa onda razdvojili , ili je to uslikana stalna postava.
Zagreb, Kvatrić

Offline HRVOJE

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Diskusi & Skalari
« Odgovori #3 u: Rujan 10, 2007, 11:40:00 prijepodne »
..može zajedno,u velikom akvariju,ali ja bih to ipak ostavio za iskusne akvariste koji na vrijeme primjete eventualnu pojavu bolesti..naravno,obje vrste moraju biti očišćene od svih parazita i bolesti i iz provjerenih izvora...

mandje37

• Gost
Diskusi & Skalari
« Odgovori #4 u: Rujan 10, 2007, 16:53:00 poslijepodne »
Ja sam ih držao zajedno i nisam imao nikakvih problema!Skalari su bili moji i nabavio sam diskuse ,jedino sam par dana izvadio skalare van dok se diskusi malo priviknu i počnu hranit!

Offline Strippy

• Punopravni član
  • Dob: 45
Diskusi & Skalari
« Odgovori #5 u: Rujan 10, 2007, 17:42:00 poslijepodne »

Citat: ribovlasnik

P.S. Molim admina da temu premjesti pod CIKLIDI
prebaceno...
Split / Hrvatska

Offline ribovlasnik

• Punopravni član
Diskusi & Skalari
« Odgovori #6 u: Rujan 10, 2007, 18:08:00 poslijepodne »
Hvala mandje, to sam htio čut! Imaju i UV lampu za dodatno pročišćavcanje vode, valjda neće bit problema...
Zagreb, Kvatrić

mandje37

• Gost
Diskusi & Skalari
« Odgovori #7 u: Rujan 10, 2007, 19:46:00 poslijepodne »
Ne bi smijelo biti ipak su diskusi i skalari jako bliski srodnici,i i obitavaju u istim amazonskim staništima!Jedino je problem kao neki parazit na skalaru koji diskusu ne paše,kao što je kolega Hrvoje rekao trebali bi biti očiščeni od svih parazita!Ja svoje nisam tretirao s ničim i savršeno su funkcionirali zajedno

Offline Dubravko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 57
Diskusi & Skalari
« Odgovori #8 u: Rujan 10, 2007, 23:11:00 poslijepodne »
Pustite Amazonu namiru jer to je velika rijeka ,velika količina vode u sekundi i tu nema opasnosti za jedne od drugih i konačno niti ne plivaju u istom jatu.To što im se putevi koji puta isprekrižaju nemogu odmah i oboljeti.
Držanje u akvariju je nešto sasvim drugo i tu igraju i najmanje sitnice veliku ulogu tako da ako nemate iskustva kao što kaže Hrvoje sve je ustvari prepušteno slučaju. Što se tiće hrane to uopće nije problem jer kad tad će se discus izborit za svoj dio, no u maloj količini vode ili u velikoj i neredovitoj izmjeni vode sve je veća mogućnost da se pojavljuju problemi.

mandje37

• Gost
Diskusi & Skalari
« Odgovori #9 u: Rujan 11, 2007, 16:22:00 poslijepodne »

Citat: DUBRAVKO
Pustite Amazonu namiru jer to je velika rijeka ,velika kolièina vode u sekundi i tu nema opasnosti za jedne od drugih i konaèno niti ne plivaju u istom jatu.To što im se putevi koji puta isprekrižaju nemogu odmah i oboljeti.

Držanje u akvariju je nešto sasvim drugo i tu igraju i najmanje sitnice veliku ulogu tako da ako nemate iskustva kao što kaže Hrvoje sve je ustvari prepušteno sluèaju. Što se tiæe hrane to uopæe nije problem jer kad tad æe se discus izborit za svoj dio, no u maloj kolièini vode ili u velikoj i neredovitoj izmjeni vode sve je veæa moguænost da se pojavljuju problemi.

Je kolega Dubravko Amazona je ogromna i protok vode je veliki,ali zato mi koji u svojim akvarijima imamo diskuse jako èesto mijenjamo vodu,moji prvi diskusi su došli u akvarij sa skalarima!Dok ništa nisam dirao samo èistio i mijenjao vodu 2 godine je sve savršeno funkcioniralo!Èim sam poèeo s ribama kemijat bum problemi!!
Edited by: mandje37

Offline ribovlasnik

• Punopravni član
Diskusi & Skalari
« Odgovori #10 u: Rujan 11, 2007, 22:19:00 poslijepodne »
Da...... Ništa, novi skalari koje ću unijeti bit će iz domaćeg uzgoja, a nećuunositi nove diskuse dok ne vidim damojirastu. Dobra filtracija, dobri parametri, jaću dati sve od sebe. Ako budu problemi, javim. Hvala svima!
Zagreb, Kvatrić

mandje37

• Gost
Diskusi & Skalari
« Odgovori #11 u: Rujan 12, 2007, 20:05:00 poslijepodne »