Kolovoz 14, 2025, 19:28:15 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Gljivice ili parazit ili nešto treće...?  (Posjeta: 5765 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline goran_2711

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
Gljivice ili parazit ili nešto treće...?
« u: Rujan 07, 2007, 21:39:00 poslijepodne »
Ribce mi oboljevaju u proteklih mjesec dana, jedna ili dvije tjedno. Nisam donosio nove ribe u aq već duže vrijeme. Prije nekih dva mjeseca sam stavio dvije nove bljke u aq, tak da bi jedino možda one mogle biti prijenosnici.
Prvo je oboljela platica koju sam izdvojio u posebni aq.

Slike nisu nešto, ali nadam se da će iskusni prepoznati o ćemu se radi.
U pet shopu su sa slika identificirali gljivice. Kupio sam Sera Mycopur. Prije početka tretmana primjtio sam da je još jedna ribica bolesna.

Čitajući Serinu brošuru došao sam do zaključka da je do gljivične infekcije došlo zbog prethodne bakterijske infekcije kože zbog ćega su nastale ranice kao na prethodnoj slici što je dovelo do naknadne gljivične infekcije. Nakon tretmana Mycopurom i BaKtopurom (za bakterije) nisam vido nikakav napredak. Štoviše riba s prve slike je bila u još gorem stanju, jer joj je repna peraja pukla na ovim točkama i otpala, a prsne peraje su joj bile skraćene.
Zatim sam nabavio i Sera Costapur  (za parazite) i za dva dana ponovio tretman sa sva tri lijeka. U međuvremenu se još jedna riba razboljela te se pridružila ovim dvjema u karanteni na početku drugog tretmana. Ovaj tretman je bio uspješan i mrlje su nestale.
Važno je napomenuti da su ribe cijelo vrijeme bile živahne i dobro su jele. Nakon tjedan dana sam ih vratio u glavni aq, kako bi se, po mom mišljenju, brže oporavile u ugodnijem ambijentu. Nakon svega dva, tri dana prve dvije su bile u istom stanj koa i prije lijećenja, a treća je prestala uzimati hranu (nije dobila točkice). Ribe su vraćene u karantenu te ponovno podvrgnute tretmanu sa sva tri lijeka. Prva riba je uginula, druga je za sada ok i dobro jede ali ne vidm napredak u zacjeljivanju rana. Treća još uvijek ne jede, već tjedan i pol nije ništa pojela.
Dans sam prinjetio da su oboljele dvije guppice.

Oštećene us joj prsne peraje i dio leđa joj je prekriven nećim bijelim. Druga ima samo jednu bijelu točkicu na prsnoj peraji. Premiještene su u karantenu.

Što je to upće i kako to prvilno liječiti?
Da li će mi oboljeti sve ribice?
Da li trebam tretirati glavni aq? Ako da s ćim? Ako ću tetirati glavni aq, da li će mi od lijekova stradati bilje ili osjetljiviji organizmi kao što su ottocinclusi i crvene kozice?
Ako treba glavni aq tretirat nećim protiv bakterija što s filterom (Tetrin EX700)?

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #1 u: Rujan 07, 2007, 22:14:00 poslijepodne »

Izgleda da se tebi pojavilo više bolesti... nisi valjda costapur mješao sa baktopurom... ? koliko ja znam nebi se smjelo miješato zajedno.. bar koliko ja znam... ili sam te ja krivo razumjela...? može se s ljekom stavljati sol... naravno za ribe koje podnose sol... ali oba ljeka istodobno... ja se ispričavamduboko akonisam razumjela to s ljekom... mycopur isto može sa baktopurom.. ali baktopur i costapur zajedno koliko ja znam ne... no ako griješim molim da me iskusni kolege isprave...

Čuj najbolje da povadiš bolesne ribe i prebaciš u karantenu... ako ideš tretirati cjeli aq zna se poremetit biološka ravnoteža u aq ... a šta se tiče bilja... zna od ljekova da strada ono zahtijevnije ( pipavije bilje) jer naarvno da sve bilje ne podnosi ljekove u aq... no po meni bitnije da izlječiš ribe.. a lako za bilje... da spasiš život svojih ribica... No velim bolesne izoliraj.. kad več imaš karantenu i tamo lječi.. daglavni aqne diraš.. samo u glavnompromjeni jedno 30% vode... za svaki slučaj...

Meni se čini da je tu bakterijska infekcija i vide se i ranice i meni se čini kao da ividim i " bjele točkice" na repiču jedne od ribica ili mi trebajua za gljivice i ja mislim da jesu ali nism sigurna 100% moj savjet ti ja kad je više bolesti u pitanju da staviš ljek širokog spektra djelovanja... uzmi medimor od Aquarium munster.. oko 60 setak kn dođe meni se stvarno pokazao jako dobar ljek...ja sam imala i po 3 bolesti u aq.. u početku.. uvalili mi bolesne ribe.. različite bolesti.. pa još i bilje nisam dezinficirala jer nisam znala.. Neke sam uspjela spasit neek ne eto iskreno... uzela sam generaltonic... pokazao m ise jako dobar ljek... poslje sam imala još jedn havariju pa sam uzela medimor.. meni stvarno odličan ljek...

Koji god ljekl da staviš nezaboravi promjenit prije nego staviš ljek 20% vode i postepeno diži temp.. i pojačaj aeraciju...Edited by: duda

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Rujan 07, 2007, 22:20:00 poslijepodne »

Živorotkama ne smeta sol... dapače i paše impa nebi škodilo da ubaciš malo soli sera ectopur.. da im ranice prije zacijele i da se ne širi dalje... i svakako im pokapaj malo vitamina jer im oslabio i imunitet...Edited by: duda

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #3 u: Rujan 08, 2007, 12:51:00 poslijepodne »

Slušaj dudu!

I svakako izdvoji bolesnice u karantenski akvarij! A onda kreni s medimorom, ili čak nekim antibiotikom! Mislim da je sve to izlječivo, samo treba strpljenja. Ostalim ribicama sredi vodu, i stavi vitamine, ako ih inače stavljaš, onda stavi malo jaču dozu, ako ne, onda sad svakako moraš!

I, provjeri vodu - moguće da se nešto u njoj smrdalo!

Da, nemoj misliti da je infekcija stigla izvana. Ako se nešto samo malo srondalo u akvariju, ako su ribice malo postale slabijeg imuniteta, dovoljno je da bakterije i gljivice koje normalno postoje u akvariju, podivljaju i postanu za ribice patogene! Kod takvih slučajeva je jako važno da reagiraš čim prije!

Ajde, javi kako se stvar razvija, a ja ti od srca držim palce!Edited by: babyboom

Offline goran_2711

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Rujan 08, 2007, 14:53:00 poslijepodne »

Bolesne ribice obavezno izdvajam u karantenski aq. Do sad sam imao samo posla s unutarnjim bakterijskim infekcijama koje sam uspješno lijećio baktopurom, ako sam na vrijeme uoćio simptome.
Ribice tretiram baktopurom i mycopurom. Costapur neću više kombinirat, ako je istina što duda kaže. Medimor su mi nudili u jednom pet shopu, ali imali su neko pakiranje za koje smo zakljućili da je nepraktično za moju primjenu, jer je, ako se ne varam, bila rijeć o prahu u vrećicama koji je izdoziran za oderđenu litražu, koja je znatno premašivala litražu mog karantenskog aqa, 5,6 puta ili tako nešto.
Vitamine im ne dajem, ali mislim da ću poćet.
Što se tiće nestabilnosti u aqu, imao sam gadnu eksploziju cijanobakterije uzrokovanu po mom mišljenju starim lampama i povišenom količinom NO3. Baš sam kupio nove lampe i još ih nisam poćeo mijenjat kad ono cijanobuum. Mijenjao sam ih jednu po jednu svaka tri tjedna. No glavni uzrok su bili nitarti koji su se popeli možda i na više od 50mg/L. I to ne zato što mi nešt ne valja u aq ili zato što sam pretjerao s gnojenjem makroelementima, već zato što mi voda iz gradskog vodovoda, prema tetrinom testeru, ima 25-50mg/L nitrata (nekoliko puta mjereno). Kad smo već kod toga kolika je dozvoljena količina nitrata u vodi za piće?
Cijano je sad pokorena, iako se još uvijek neda na nekim mjestima, i to biološkim putem (naravno i vađenjem iz akvarija). Najbolji lijek za cijanobakteriju je TVRDI ROGOLIST, kad to podivlja nema tu... Postupak je dugotrajan i mukotrpan, al mislim da je bolji od antibiotika ili zamračivanja.
Odoh ja s teme. Nego da stavim malo mycopura u glavni aq, preventivno? U uputstvima za ovaj lijek piše da se može stavljat pola doze lijeka jednom tjedno preventivno. Al strah me da na taj način ne ubijem korisne gljivice ili bakterije u ak.

Edited by: goran_2711

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Rujan 08, 2007, 17:06:00 poslijepodne »

Nemoj preventivno mycopur jer on je ipak jači.. i stavlja se kod težih primjera i jači napada plijesni... Tako da ti ja nebih preporučila da ga ubacuješ preventivno uglavni aq... ako češ več preventivno stavit onda ubaci sol sera ectopur... oko 2 čajne žličice na 50 lit vode... rastopi u čaši aq vode i razlij po aq... Šta se tiče tog medimora u prahu ni mi poznato.. ja imam ovaj u tekučem stanju.. i velim opet meni se pokazao jako dobar ljek... pogotovo kad je više bolesti u pitanju... i kad se neke pute ne može sa sigurnošču znat o kojoj bolesti je riječ... tad je najbolje uzet ljek širokoga spektra djelovanja... Gledaj da nabaviš taj ljek čim prije da ne bude kasno... također možeš u medimor dodati sera ectopur sol ona je oko 32 kn ... samo vodu obavezno promjenit prije neg ljek staviš... dodaj i u karantenu i u glavni aq obvezno kako sam ti i prije napisala vitamine... možeš npr tetra vital on jhe oko 35 kn jednom mjesečno doziraš... a osobito sad kad su ove bolne i imunitet je a ovim zdravim isto šibaj vitamin... i promjeni vode uglavnom aq isto... jer ipak su tamo bile bolesne ribe... Bilo bi dobro kad bi imao UV lampu da je malo uključiš... i onda poslje ubaciš malo poz bakterija i dodaš vitamine...

Ako ne nađeš medimor mogu ti ja uzet i poslat ni problem...Sretno!Edited by: duda

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #6 u: Rujan 08, 2007, 20:54:00 poslijepodne »

Hodi u pet centar na drvinju! Jučer smo bili i imaju medimor u tekućini - samo se drži ko pijan plota doziranja i primjene (ako ti nije jasno, ima na nekoliko postova točne upute koje smo davali jedni drugima..., ili viči) i bit će OK.

Kako duda kaže, možeš bez frke (osim ako imaš koriće i ancistruse) stavit ectopur u veliki akvarij, a ne bi bilo lođe i u karantenski! Ectopur ili sol se mogu miješati sa svim lijekovima!

Ako imaš lampu, svakako je uključi u velikom akvariju, barem 24 sata, a onda drži jedno tjedan dana po 4-6 sati po noći. Ja osobno u jednom akvaču imam svaku noć uključeno po 3 sata jer je trenutno malo prenapučen, pa da ne bi bilo frke!

Inače, ako si u Zagrebu, javi mi se na pp! Imam medimora dva pakovanja, pa ti rado dam!

Offline goran_2711

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Rujan 18, 2007, 10:15:00 prijepodne »
Moja tužna prića dobiva nastavak.
Riješio sam problem plijesni u aq kobinacijom mycopura i ectopura. Ribice se dobro oporavljaju, čak i ona što je prestala jesti, sada je u vrlo dobrom stanju.
No u ćemu je problem. Prilikom izmjene vode u karantenskom aq primjetio sam mala crvolika stvorenja duga oko 1-2cm, tanja od milimetra, gotovo prozirna. Plivaju brzim izvijanjem tijela, nešto kao zmija u vodi, samo jako brzo. Prije ih nisam primječivao zato što se uglavnom drže dna. Ovaj put sam ih primjetio, jer sam (kako nema podloge u karantenskom aq) nešto brže ulio vodu koja ih je uzburkala i podigla na površinu, te povoljan kut svijetla ih je učinio vidljivima. Nije da sve vrvi od njih, ali ipak ih ima nekoliko. Zanimljivo je da ih ribe ne pokušavaju pojesti.
Recite, da li imam razloga za brigu? Da li su to neki paraziti ili tek neki bezezleni crvići? Da li je moguće da su oni napravili oštećenja na perajama i koži riba, pa je zato izbila gljivična infekcija?
Listajući serin priručnik o bolestima riba, jedino što mi je slićilo na ove beštije je ..., neću vam reć što, da vas ne navedem na krivi trag, ali lijekovi (otrovi) koje oni preporućuju za to ne djeluju na moje beštije.
U PO MOĆ!!!

Pokušat ću fotkat te zviri, ali sumnjam u uspjeh takvog pothvata.

Našao sam medimor u jednom pet shopu, ali ga nisam uzeo, zato što u uputstvu piše da nije dobar za primjenu aq-ovima u kojima žive, e sad moj engleski je loš, a i ne sjećam se točno, mekušci ili možda čak svi bezkičmenjaci. Uglavnom nisam htio riskirat zbog crvenih kozica.

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
« Odgovori #8 u: Rujan 18, 2007, 10:43:00 prijepodne »

Citat: goran_2711
Našao sam medimor u jednom pet shopu, ali ga nisam uzeo, zato što u uputstvu piše da nije dobar za primjenu aq-ovima u kojima žive, e sad moj engleski je loš, a i ne sjećam se točno, mekušci ili možda čak svi bezkičmenjaci. Uglavnom nisam htio riskirat zbog crvenih kozica.

Kozice su jako osjetljive na bakar kojeg ima u gotovo svim preparatima, tako da si mudro postupio.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #9 u: Rujan 18, 2007, 10:55:00 prijepodne »

Bojim se da su ova čuda nešto jako nelijepo....... To ti je u glavnom tanku? Ja bih stavio ipak neko sredstvo širokog spektra za svaki slučaj....... I svakako probaj ih posisat što više možeš! Bez obzira kaj su!

A medimor nije za kozice, ali ribice bi pri liječenju bile u karantenskom, dakle, tamo nema kozica, zar ne?

Karantenski dobro steriliziraj!

Offline goran_2711

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Rujan 19, 2007, 11:11:00 prijepodne »

Problem je u tome što sam te beštije u karantenski prenio s ribama, što znači da ih ima i u glavnom gdje su i kozice koje je nemoguće povadit iz gusto zasađenog biljnog aq-a.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #11 u: Rujan 19, 2007, 15:16:00 poslijepodne »
Lijepo uzmi tanko crijevo (ono kaj se montira na pumpu za zrak) i s nime polako (morat ćeš ustima povuć vodu, pazi nije baš fina) usisavaj. Ono je tanko, pa ćeš moći precizno!

Offline goran_2711

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Rujan 27, 2007, 16:15:00 poslijepodne »
Evo, uspio sam poslikat beštije:

Uhvatio sam ih u poklopac od staklenke od marmelade.

Pokušaj mjerenja.

Znači beštije su negdje oko pol cm velike. Dal su štetne ili nisu neznam, al rekao bi da jesu, jer u karantenskom aq nemaju što drugo jest osim mojih ribica (sumnjam da papaju njihovu kakicu), a tamo sam ih i donio s ribicama. Da li su unutarnji ili vanjski paraziti neznam, nikad nisam primjetio da se koji drži za ribu. Uglavnom se drže dna, a vidim ih tek kad uzburkam vodu u karantenskom aq (tak sam ih i ulovio).
Na ovim predivnim primjercima, koje sam uspio uloviti i slikati, sam imao i priliku testirati lijekove(otorove) koje imam u svojoj apoteci (igro sam se doktora Trovačeka, Arsena Trovačeka).
Sera Mycopur (korisiti se za gljivična oboljenja i škržne parazite)- jedna kap na crva i pa skoro ništa. Mislim vidlo se da mu se nije svidjelo jer je brzo otplivao malo dalje.
Sera Costapur(za suzbijanje bijelih točkica i ostalih parazita)- jedna kap čini čuda. Beštija se par put trznula, zgrčila i crknula ko kad na tv-u sprže nekog elijena nekom gadnom kiselinom.
Super sad znam što ću. Tretirao sam sva tri aq-u (glavni, karantenski i aq s podmlatkom moji riba) s Costapurom, Mycopurom(nije se svidio pokusnom crvu, i jedna od riba u karantenskom je opet imala točkicu plijesni na peraji) i još k tome Sera Ectopur(neke soli koje otpuštaju kisik i pomažu borbi protiv ektoparazita) i to sve po uputstvu za najgore moguće stanje, što će reć gornju dozu koju oni preporučuju. (nekim čudom nisam si pobio crvene kozice)
I ... ništa. Mrcine su i dalje žive. Izgleda da je potrbna veća koncentacija lijeka(testni primjerka je dobio kapljicu Costapura na svega par mililitara vode, a inaće ide kap na dvije litre). U uputstvu za Costapur kažu da je doboro ponoviti tretman još jednom kod težih napad parazita. Ja bi to učinio, ali također bi i povečao dozu Costapura, no neznam koliko je to pametno, odnosno kakve će to posljedice imat na ribe.
100ml Costapura sdrži:
malahit 0,18g
tekučin formaldehida 5,89g
ostatak je destilirana voda
Dozira se 1ml na 40Lvode.
Da li netko zna koliko bi jaku dozu smio stavit da pobijem tu gamad, a da ne ubijem ili napravim neka ozbiljnija oštećenja ribama(guppy, palty, sijamski algojed, ottocinclus) ili kozicama?

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #13 u: Rujan 27, 2007, 20:16:00 poslijepodne »

Hja, u pravilu su preporučene doze neke srednje doze...no koliko je pametno eksperimentirati....hm,hm.... Znam da je gotovo nemoguće izvaditi kozice, a one me ustvari najviše brinu....

Inače, kombinacija lijekova je OK, trebala bi pomoći, ali očito su se drekovi jako namnožili. A da su paraziti, jesu, definitivno! Čak mi se čini (kako je moja jedna pokojna teleskopica imala) nutarnji, crijevni....gadovi do besvijesti....

Probaj s promjenom vode i usisavanjem koliko god možeš i onda kreni s ponovnim tretmanom. Ili, ako ikako možeš, barem na dan-dva izvadi ekipu van, u karantenu ili neku kantu i udri po akvariju trostruku dozu! A onda slijedi mijenjanje barem 50 % vode prije povratka izbjeglica nutra...

Ja bih da sam na tvom mjestu išao tako! No, moraš sam odlučiti. Ili kreni s antibiotskom terapijom medazolom ili eritromicinom (isproban na sličnim drekovima kod moje sestrične)...pa što Bog da!

Offline goran_2711

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Rujan 28, 2007, 11:38:00 prijepodne »
Usisavanje u gusto zasađenom aq nije baš učinkovito. Antibiotici protiv parazita, malo čudna metoda. Vadit ekipu van i oderat s trostukom dozom, a šta ako su unutarnji paraziti?
Dakle Costapur ih sigurno ubija, samo me interesira koja je gornja doza koja neće pobit ribe?
Da li netko upće može identificirati gamad, zanm da fotke nisu nešto, ali s mojim skromnim fotićem neide bolje.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #15 u: Rujan 28, 2007, 13:48:00 poslijepodne »

Usisavanje možeš sigurno napraviti samo sa crijevom...polako ide voda van, a čuda lako pokupiš - ne govorim ti to bez veze... Samo trebaš živce objesit na štrik i krenut!

Ako se odlučiš izdvojiti, ekipu liječi normalnim dozama lijeka, a akvarij s trostrukim! Ali, za parazite ti je sigurno najbolji i najefikasniji lijek s najmanjim mogućim djelovanjem na ribice, medazol! A eritromicin sam preporučio samo ako medazol ne možeš naći, iako ga u pravilu ima u svakoj apoteci! Vjeruj mi, meni je izliječio jako bolesne ribice!

Evo, da ne pišem ponovno - citirat ću dudu koja je napisala upute u drugom postu:

"medazol od 250 mg na 50 lit aq vode.. znači u čašu uzet aq vode i rastopit tabletu i razlit po aq... lječenje od 3- 5 dana... i za to vrijeem ne dodaješ više medazola... trebalo bi kao i kod svakoga lječenja pojačati kisik i postepeno dignut temp na28(mislim da nemaš tu teh opremu nažalost) nakon šta je završilo lječenje promjenit 30% vode i temp postepeno se spušta do one temp početne koja je i bila... i ubaci se aktivni ugljen u filter da kemijski pročisti šta je ostalo od ljeka jedno 3,4 dana... ako treba lječit još onda se ponovi postupak... "

Konačno, zašto ne pokušati? Zaboga, pa akvač ti je gadno zaražen!!!!

A, kako sam rekao svi ovi lijekovi serini su sjajni, ali kod blažih zaraza, kod jačih treba ići jakom terapijom! I uhvatiti bika za rogove....drugačije ne ide!

No, neću više pametovati - učini što ti misliš! Mislim samo da ime parazita neće pomoći u njihovom rješavanju!