Evo, uspio sam poslikat beštije:

Uhvatio sam ih u poklopac od staklenke od marmelade.

Pokušaj mjerenja.

Znači beštije su negdje oko pol cm velike. Dal su štetne ili nisu neznam, al rekao bi da jesu, jer u karantenskom aq nemaju što drugo jest osim mojih ribica (sumnjam da papaju njihovu kakicu), a tamo sam ih i donio s ribicama. Da li su unutarnji ili vanjski paraziti neznam, nikad nisam primjetio da se koji drži za ribu. Uglavnom se drže dna, a vidim ih tek kad uzburkam vodu u karantenskom aq (tak sam ih i ulovio).
Na ovim predivnim primjercima, koje sam uspio uloviti i slikati, sam imao i priliku testirati lijekove(otorove) koje imam u svojoj apoteci (igro sam se doktora Trovačeka, Arsena Trovačeka).
Sera Mycopur (korisiti se za gljivična oboljenja i škržne parazite)- jedna kap na crva i pa skoro ništa. Mislim vidlo se da mu se nije svidjelo jer je brzo otplivao malo dalje.
Sera Costapur(za suzbijanje bijelih točkica i ostalih parazita)- jedna kap čini čuda. Beštija se par put trznula, zgrčila i crknula ko kad na tv-u sprže nekog elijena nekom gadnom kiselinom.
Super sad znam što ću. Tretirao sam sva tri aq-u (glavni, karantenski i aq s podmlatkom moji riba) s Costapurom, Mycopurom(nije se svidio pokusnom crvu, i jedna od riba u karantenskom je opet imala točkicu plijesni na peraji) i još k tome Sera Ectopur(neke soli koje otpuštaju kisik i pomažu borbi protiv ektoparazita) i to sve po uputstvu za najgore moguće stanje, što će reć gornju dozu koju oni preporučuju. (nekim čudom nisam si pobio crvene kozice)
I ... ništa. Mrcine su i dalje žive. Izgleda da je potrbna veća koncentacija lijeka(testni primjerka je dobio kapljicu Costapura na svega par mililitara vode, a inaće ide kap na dvije litre). U uputstvu za Costapur kažu da je doboro ponoviti tretman još jednom kod težih napad parazita. Ja bi to učinio, ali također bi i povečao dozu Costapura, no neznam koliko je to pametno, odnosno kakve će to posljedice imat na ribe.
100ml Costapura sdrži:
malahit 0,18g
tekučin formaldehida 5,89g
ostatak je destilirana voda
Dozira se 1ml na 40Lvode.
Da li netko zna koliko bi jaku dozu smio stavit da pobijem tu gamad, a da ne ubijem ili napravim neka ozbiljnija oštećenja ribama(guppy, palty, sijamski algojed, ottocinclus) ili kozicama?