Srpanj 27, 2025, 17:42:26 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Sigurnost akvarija bez okvira  (Posjeta: 1969 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline tompagrompa

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Sigurnost akvarija bez okvira
« u: Rujan 07, 2007, 08:44:00 prijepodne »

Pozdrav,

Imao bi pitanje vezano za sigurnost akvarija. Naime, priženio sam se i sada živim iznad punice pa mi žena i punica u tandemu nariču oko sigurnosti parketa, instalacija itd.

Naime, radi se o akvariju dimenzija 100X40X50 (svo staklo je10 mm), nema okvira i položen je na tvrdu spužvu koju sam kupio po preporuci u pet shopu u Utrinama u Zagrebu (umjesto stiropora). U funkciji je cca 10-12 godina i nije nikad procurio.

Pitanje:Među postovima sam vidio da se metalni okviri odbacuju kao nepotreban rizik, a član Fauna spominje gornja i donja pojačanja. O kakvim se pojačanjima radi i koliki je realni vijek trajanja akvarija (spojeva silikonom). Moj akvarij kad ga se pogleda sa strane ima lagano ispupčeno staklo no to je vidljivo jedino ako se čovjek zagleda sa čoška duž stranice. Jednom sam u Voćarskoj (mislim da dućana više nema) vidio pojačanja na akvariju u obliku armirane ljepljive trake pri vrhu i dnu?

Offline GROF

• Urednik morske redakcije
  • Administrator
  • Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Dob: 49 Lokacija: Split
    • Grof - akvarij
« Odgovori #1 u: Rujan 07, 2007, 09:17:00 prijepodne »
...evo ovako, okviri su ti nepotrebni. Na akvarij tih mjera staklo od 10 mm je sasvim dovoljno bez gornjih i doljnih pojačanja. jedini problem bi mogao biti starost silikona, kažu da traje desetak godina, ali to opet ne mora značiti da tvoj akvarij neće izdržati još 5-6 godina.Moj savjet ti je ako imaš volje i vremena, razljepi akvarij i ponovo ga slijepi sa svježim silikonom.....i dobrodošao na forum

Offline tompagrompa

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Rujan 07, 2007, 09:25:00 prijepodne »

Čestitam nabrzini odgovora

Hvala na informacijama. Ukoliko bi se odlučio za preljepljivanje akvarija, kakva su to pojačanja (radi punice) i da li je normalno malo naprezanje stakla (vidljivo) kod tih dimenzija?

Offline VenomLord

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Rujan 07, 2007, 11:44:00 prijepodne »
Pojacanja mozes napraviti sam kupis zeljezo L, dakle kutno i izrezes za kutove i spojis ih plosnatim zeljezom,moraju biti tik uz rubove, posto nemoze biti bas skroz tocno rupe popunis nekom gumom ili stiroporom...
Osijek

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #4 u: Rujan 07, 2007, 14:22:00 poslijepodne »
Ojacanja koja se najcesce spominju u zadnje vrijeme su u stvari, staklene lasne koje se lijepe uz duzinu prednjeg i zadnjeg stakla (gore i dole ili samo gore), a stoje paralelno sa donjom stranicom akvarija ili ti pod 90 stupnjeva u odnosu na prednju i zadnju...
Za objasnjenje sam negdje procitala odlicnu stvar...
Kaze kad uzmes drvenu letvu i okrenes je prema sebi sirom stranom uglavnom je mozes saviti bez problema, barem malo. A ako istu okrenes tanjom stranom prema sebi i probas ju saviti... Sipak! Nema govora da je savijes... Eto tako to ojacanje funkcionira i na akvariju...
I da ja bih poslusala grofa i prelijepila akvarij... Sto je sigurno sigurno je... I jos samo napomena da danas postoje posebni silikoni za akvarije koji nisu toksicni za ribe, pa potrazi takav... Ja sam koristila henkelov ceresit...

P.S. Nisi se ti prizenio ti si se udo... (Salim se, nemoj se ljutis...) E pa cestitamo ti na tome...

Dobro dosao na sajt...

Tuzlanka u Sarajevu

Offline tompagrompa

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Rujan 07, 2007, 21:14:00 poslijepodne »

Šta ćeš, sponzoruša. Nego znate li možda nekog tko se bavi izradom akvarija ili dobrog staklaratko bi to napravio, mislim, mogao bi ja to vjerojatno i sam, ali bi volio izbjeću situaciju, da iz akvarija koji ne pušta napravim strašno čvrsti akvarij koji pušta, a sve zbog neiskustva i još kod punice

Offline tompagrompa

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Rujan 07, 2007, 21:16:00 poslijepodne »
U ZG, i hvala na dobrodošlici

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #7 u: Rujan 07, 2007, 21:41:00 poslijepodne »
Ja sam ti iz Bosne tako da ne znam za Zg, ali vec ce ti kolege od tud odgovoriti... Cujem da svi hvale Vilija... Imas njihov link na naslovnoj...
Tuzlanka u Sarajevu

Offline morino

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Rujan 08, 2007, 02:31:00 prijepodne »

ja sam sad sebi sam zaljepio 520 lit još idu ojačanja i vjerujem da će držati,sad je vec fakat čvrsto do bola.

akvarij naravno ide par dana na dvorište tek onda u kuću.

ovi svi koji rade akvarije ti to i jako masno će naplatiti,a pitanje je sta ces dobiti,a ja vjerujem da svatko uz volju i zelju to može sam napravit.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #9 u: Rujan 08, 2007, 12:58:00 poslijepodne »

U Viliju imaju svoje staklare koji za njih lijepe, ali daju onda i garanciju, pa se tamo raspitaj - i tak si tamo nabavio spužvu, zar ne?

I, Dobrodošao!!!!