Kolovoz 04, 2025, 15:25:16 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: pozdravnova sam i imam mali vrtni ribnjak  (Posjeta: 4824 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline vlastita_sala

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
pozdravnova sam i imam mali vrtni ribnjak
« u: Kolovoz 27, 2007, 19:02:00 poslijepodne »

Pozdrav svima!

Imam mali vrtni ribnjak koji polako uredujem tako da ovo nije jos konacan rezultat.Dubok je cca 50 cm(no mozda ga jos produbimo),dugacak 1.30m a sirok 80 cm.No zimi nema frke jer sam u Istri a tu rijetko smrzava,no zlu ne trebalo napravili smo stakleni poklopac.Ako dode jako hladno da ga zastitimo.Evo ovako je bilo prvih dana;

a sad je preko ljeta zeleni pokrov prekrio dno,no kako imam filter voda je bistra i cista.Filter redovito cistim te vodim brigu o ph.Unutra su sada 4 zlatne ribice.I sad je trenutno ovako.A razmisljam da ubacim i koju biljku;

No dobila sam neneadanog gosta.Susjeda je prodala kucu a imala je podstanare koji su eto jednostavno pustil malen akvariji.Susjeda je znajuci da ja imam mali ribnjak akvarij dala meni.Nemalo sam se iznenadila ugledavsi unutra uz jednu zlatnu ribicu i jadnog raka.Odmah sam ga prebacila u ribnjak.I moram reci da je malisan ubrzo zivnuo.No ja pojma nemam o rakovima,niti sam ih planirala imati.No sto je tu je.Potoka ili rijeke gdje bi bilo rakova tu nigdje nema u blizini,tako da ga i nemam mogucnost vratiti u prirodu,najbliza mi jerijeka Mirna ali pojma nemam ima li tamo rakova.Pa mi je malo pomogla babyboom,tako da sad bar okvirno znam sto jedu(nadam se da ovaj ne bu ribice dirao) no rado cu prihvatiti jos pokoj savjet te kao i sve ono sto mozda netko zna jer ima iskustva.Ovo je malisan (izvadila sam ga samo daga slikam,jer se inace zavuce ispod kamena,il voli biti u onoj bacvici u kojoj je jednamala pumpa).Nadam se da ne bu pokusal zbrisati van, jer tu stavrno u bilzini nama bas nikakvog potoka/rijeke di bi mogao zivjeti...

;

Pozdrav svima i unaprijed hvala

Offline VenomLord

• Punopravni član
« Odgovori #1 u: Kolovoz 27, 2007, 19:52:00 poslijepodne »
A zasto nisi stavila vise vode u jezerce??? Inace jezero se napuni i onda vise nesmijes nadoljevati vode kad se jednom stekne ravnoteza, osim ako ti bas zafali onda mozes skupiti kisnicu i nadosipati.A alge te nece biti zelene ako posadis bilja, bilje pravi bio ravnotezu i alge ce postati onako zuto smedje i voda ce ti biti puno lijepsa i izgledat ce prirodnije...sto se tice raka nemam poima...
Osijek

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #2 u: Kolovoz 27, 2007, 21:12:00 poslijepodne »

Upravo tako, probaj doliti još vode - ne brini, neće se ništa desiti. I, probaj nabaviti neke biljkice - makar one što ostanu u tegli,a samo ih potopiš, a onda zimi idu u podrum (nemam pojma kako se zovu, ali znaju imati čak i u rasadnicima i biljnim centrima)Inače, bit će super! I očito da se lijepo brineš!

E, a ja sam dečko, al se i mum javlja, pa eto...

Offline vlastita_sala

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Kolovoz 27, 2007, 23:53:00 poslijepodne »

pa kaj se tice vode mogu dodati,ma to je zato jer ovaj gornji dio jos nije zavrsen.Ne mogu se jos odluciti za konaci izgled i oblik.Onaj manji odvojak planiran je kao dio gdej se ribice vole suncati.Primjetila sam da obozavaju kad imaju dio gdje je plice a voda toplija.No jos treba malo skinuti tla i izravnati taj dio.

Hm a kaj se bilje tice tu u najblizem vrtnom centru imaju samo lopoce.Ali nece li oni onda prenabujati i prkriti svu povrsinu?

Eventualno da odem tu do jedne obliznje bare u kojoj ima crvenih ribica,ali i malih smedih.Ima i kornjaca,te punoglavaca kad im je sezona.Pa da pokupim malo bilja,pa kad prode karantenu ubacim u svoj ribnjak?Inace taj prirodni ribnjak je super,nekad je bilo i vodenjaka ali ljudi svasta bacaju pa su ostale samo ribice,barke kornjace(one nase,crne s zutim tockicama),punoglavci kad im je sezona i pokoja bjelouska...Prvi put kad cu svratiti tamo slikat cu i staviti fotke.Ja bi voljela kad bi se to mjesto moglo nekako zastiti,jerpoljoprivrednici koji iz njega vade voduda bi napravili neki preparata nazalost bezobzirno bacaju plasticnu ambalazu i klinaci koji pokusavaju uloviti te ribice ostavljaju smece,a ponekad se neki biser sjeti te samovoljno utakne pumpu i zaljeva svoje polje.Tad se razina vode zna opasno supustiti.Srecom zasad ta bara odoljeva i jos uvjek u njoj baoravi saroliko raznovrsno vodeno drustvo.

Pozdrav svima i hvala

Offline VenomLord

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Kolovoz 28, 2007, 01:09:00 prijepodne »
Budi sretna kod mene u Osijeku rijetko za vidjeti neke zivotinjice i stovise jezero u kojem mozes vidjeti ista osim prljavstine i automobilskih guma...
Osijek

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #5 u: Kolovoz 28, 2007, 10:18:00 prijepodne »
Bit će ti super kad se dovrši, a ribice i rakić će sigurno uživati! Biljkice mislim da možeš bez frke staviti, samo, kako kažeš i sama, prvo karantena - ili, namoči ih (gornji dio) 15-ak minuta u blagu otopinu hipermangana....isperi...pa opet malo...i prije sadnje doooobro isperi..

Offline vlastita_sala

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Kolovoz 28, 2007, 10:21:00 prijepodne »

Da to je zalosno i u ovom ribnjaku ima sveg i svaceg,kad se razina vodespusti vide se stolci,prazni kanistri,pa cak i limene bacve...Ne znam kako al evo srecom ribice,bilje,kornjace...uspjevaju opstati..Ma divota je tamo doci i odmarati.Uokolo je visoko grmlje puno ptica,na povrsini lete vretenca,ribice ponekad isakcu (one male,podmladak),lasatvice dolaze piti...

pozdrav svima i jos jednom hvala

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #7 u: Kolovoz 28, 2007, 10:42:00 prijepodne »
Lijepo, ajd, čekamo onda slikice da nam pokažeš!