Kolovoz 03, 2025, 09:52:08 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Mutna voda i alge ???  (Posjeta: 4581 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Poki

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 40
Mutna voda i alge ???
« u: Kolovoz 26, 2007, 15:13:00 poslijepodne »
Imam akvarij star oko dva mjeseca, bio je mjesec dana cikliran, sada su u njemu cistaci, shark, gupy, barbus, platiji, ribe su super iako su nedavno dobili ich , ali to je prslost jer su uspjesno izljeceni.Vodu mjenjam otprilike svakih 10 dana 15 litara akvrij je 75 litara, dodao sam tetra vital i sve je super za sada.Problem mi je sto mi je voda nekako mutna nije onako kristalno cista, i kada ulijem cistu vodu nema neke razlike...citao sam da postoji crystal wather?sto mislite o tome...kazu kao da on razbistruje mutnu akvarijsku vodu...molim Vas za pomoc oko ovog problema isto tako javljaju mi se alge i to dosta...neka smeda i zelena...sto da napravim kako izaci na kraj s algom....Hvala svima unaprijed!

Offline sara16

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 34
Mutna voda i alge ???
« Odgovori #1 u: Kolovoz 26, 2007, 15:33:00 poslijepodne »
ja bi na tvom mjestu mjenjala 20-25 litara svakih 7 dana. možda je problem u šljunku, jesi ga dobro prokuho prije nego što si ga stavo u akvarij. a što se algi tiče u početku sam ih imala puno,al sam ih dobar dio riješila sa vrbom i ancistrusom.
okolica Zaprešića

Offline Domagoj22

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
Mutna voda i alge ???
« Odgovori #2 u: Kolovoz 26, 2007, 15:49:00 poslijepodne »

Postoji Tetra Crystal Wather i jako je dobar,ali moj savijet je da prije nego kaj u akvarij staviš bilo kakvu tzv. kemiju da pokušaš sa ovom opcijom izmjene vode kako je sara rekla,a ako neće ići onda probaj sa dodacima!

Ja sam baš prije tri dana u osposobio svoj novi Cayman110 i u jednoj većeri sam skinuo stari i stavio novi akvarij i isto je tako bila mutna voda,ali danas je evo kristalno bistra,ali sam naravno pijesak ispirao nekoliko puta prije nego kaj sam ga stavio u akvarij!!
Zagreb(Črnomerec)-Zaprešić

Offline VenomLord

• Punopravni član
Mutna voda i alge ???
« Odgovori #3 u: Kolovoz 26, 2007, 17:33:00 poslijepodne »
Mozda i filter muti vodu ako nije ciscen i ako imas u njemu aktivni ugljen a nisi ga stavio u nesto, neku mrezicu i isprao...
Osijek

Offline Poki

• Punopravni član
  • **
Mutna voda i alge ???
« Odgovori #4 u: Kolovoz 26, 2007, 18:13:00 poslijepodne »
sve sam napravio kako treba filter je ociscen s vodom iz akvarija, pijesak ociscen, ispran po nekoliko puta, zamijenjen nakon mjesec dana spuzva orginal od fersplasta s aktivnim ugljenom i jednostavno ne znam kaj napravit....

Offline sara16

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 34
Mutna voda i alge ???
« Odgovori #5 u: Kolovoz 26, 2007, 18:21:00 poslijepodne »
a kakva ti je podloga, jel stavljaš one stikove ili tak nekaj?fakat neznam kaj bi drugo moglo bit.
okolica Zaprešića

Offline Poki

• Punopravni član
  • **
Mutna voda i alge ???
« Odgovori #6 u: Kolovoz 26, 2007, 18:24:00 poslijepodne »
ma podloga mi je sitni bijelo crni pjesak...ne vjerujem da je rijec o pjesku...

Offline povratnik

• Novi član
  • *
Mutna voda i alge ???
« Odgovori #7 u: Kolovoz 26, 2007, 19:46:00 poslijepodne »

Ništa nisi rekao o bilju - imaš li bilja i koliko, kakva je rasvjeta akvarija - ne znam, ali možda se tu krije problem.

Offline duda

• Punopravni član
Mutna voda i alge ???
« Odgovori #8 u: Kolovoz 26, 2007, 23:18:00 poslijepodne »

Ako ti je voda cjelo vrijeme mutna možda je stvar do filtera ( mislim loša filtracija) Meni je na samom početku akvaristike tako bilo i to konstantno. Nit aktivni ugljen nije mogao riješit taj problem. Voda je jednostavno bila mutna. No ja sam imala jeftini loš filter koji nažalost nije bio sposoban dobro obavljati svoj posao. Koliko vidim i kod tebe je aktivni ugljen u filteru i ne pomaže. Pa se zato mislim da i kod tebe nije slučaj kao šta je kod meen bio.

Šta se tiče te kemije neeč ti puno pomoč ako je filtracijasamo ti još može i odmoči. Govorim ti iz iskustva naravno. Šta se tiče crystal wather ajd mjesto toga da probaš dodati sera nitrivec to su poz bakterije dodaješ svaki dan i možeš slobodno 7-10 dana za redom stavljati.ili cycle nutrafin meni još bolji jednom tjednoJest da je i to kemijanje ali ako češ več kemijati rađe bi s tim probala neg crystal i sličnim. ovo isto pročisti vodu i ujedno naseli malo poz bakterija koje dobro dođu jeri tako je aq relativno još frižak nije on još uhodan kako treba. ( treba vremena da se sve to ustabili)

Inače je to normalna pojava kod novijih aq.. magla, mutnija voda, pa česticekoje onak znaju da tako kažem lebdit po vodi.Pa plijesanto s vremenom prođe samo strpljenja i strpljenja i da je dobra filtracija. Inače ako imaš biljni aq onda nije pametno imat aktivni ugljen. Njega samo ubaci ako je voda eto mutna da je kemijski pročisti iposlje lječenja riba i onda ga vadi van.

Šta se tiče algi:ako imaš zelene točkaste algice one znaju se pojaviti zbog manjka fosfata u vodi a one crne čupaveako je pak viška fosfata a manjka nitrata u aq vodi. Ako su one smeđe čupave one znaju nastati kod novoformiranih aq.

Fino ti usisaj dno temeljito, očisti stakla magnetom, spužvom šta imaš več, ono šta ne ide usisavanjem očisti ručno, ako je na kamenu, drvu fino izribaj pod tušem, ako je zahvatilo listove ful da nikako se neda očistit sa bilja cvikni škaricama niknut če novi listič ne brini i nadolij vode koliko je otišlo usisavanjem. Ubaci brzorastučeg bilja vodena kuga i/ili rogolist i koju algu cladophoru. I manje hrani ribe i gledaj da hrana ne pada na dno. Smanji svjetlo mjesto da je upaljeno 10-12 sati koliko ti več gori stavi jedno 5 sati manje da neda algi force da se dalje širi i tako sa svjetlom radi nekih cca 5-7 dana. Biljke če malkice patit ali bez brige oporavit če se doče mladi listovi. i ubaci kojeg sijamca crossocheilus siamensis on jede čupavu algu a zelenu algu papa ancistrus.

Šta se tiče mutne vode ostavi još neko vrijeme aktivni ugljen i dodaj nitrivec ili cycle i uz dobru filtraciju nebi trebalo bit problema.Edited by: duda

Offline little fish

• Novi član
  • *
Mutna voda i alge ???
« Odgovori #9 u: Kolovoz 27, 2007, 11:45:00 prijepodne »

meni je voda bila mutna u pocetku, a ja sam, s nakanom da popravim stanje, svaki dan nesto prckala po akvariju, mijenjala vodu i slicno... kad nista od toga nije pomoglo, odlucila sam poslusat ljude sa foruma koji su pisali da ne treba nista dirati i da ce se voda razbistriti kad se uspostavi ravnoteza u akvariju. bilo mi se tesko suzdrzati da ne umocim ruke u akvarij, ali za jedno desetak dana voda je bila kristalno bistra.

i da, u mojim pokusajima koristila sam i tetra crystal water sto kod mene nije razbistrilo vodu.
 ...part of being sane, is being a little bit crazy...

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Mutna voda i alge ???
« Odgovori #10 u: Kolovoz 27, 2007, 14:43:00 poslijepodne »

Mislim da je duda u little fish u pravu - naime, iako nakon mjesec dana možemo bez brige naseliti ribice, akvariju treba još jedno vrijeme do uspostavljanja potpune ravnoteže!

Dakle, ako je filtracija dobra, ako ne hraniš previše ribice, ako ti svjetlo gori najviše 12 sati na dan (10 - 12 je normalno), onda pusti barem 10 dana, pa onda vidi.

Tetrini preparati su odlični, ali s obim se ne bih igrao! Jednom sam ga koristio - i nikad više... vodu nije razbistrio, a napravio kuršlus u akvariju....

Offline duda

• Punopravni član
Mutna voda i alge ???
« Odgovori #11 u: Kolovoz 27, 2007, 15:02:00 poslijepodne »

Da istina to može poremetit bio ravnotežu u aq. A aq je još debelo frišak... 2 mjeseca je malo... šta manje prčkanja i kemijanja tim bolje samo onliko koliko se "mora"... sve to prođe samo od sebe i strpljenja i strpljenja. Jedino ponavljam se opet ako nije slučaj kao kod mene jer meni je KONSTANTNO bila voda mutna ( filter jaaaako slab i jeftin) tako da kod meen nije bilo rješenje strpljenje... neg novi filter... Meen je prodavačica zeznula tad ništa nisam znala pa mi prodala filter koji je jedino i mala i cjena mu bila oko 100 kn isamo je spužva bila unutra niš nije moglo ni statRekavši mi da je filter sasvim ok za 55 liti filter materijal mi ne trebaunutra neg samo ta spužva i eventualno malo,malo koliko može stati ugljena... i jedna dobra zračna pumpa...Taj filterič je sad u karanteni od 20 lit.Nadamo se da kolega imaš biljau svom aq jeri bez togai svakako ti preporučam ovo brzorastuče bilje da ubacis ali prije dezinficiraj i isperi... Samo velim strpljenja i dobra filtracija i nemaš beda... A i babyboom je sve rekao...Edited by: duda

Offline Poki

• Punopravni član
  • **
Mutna voda i alge ???
« Odgovori #12 u: Kolovoz 27, 2007, 20:10:00 poslijepodne »
Evo da se u pocetku svima zahvalim na dobronamjernim savjetima, stvarno svaka vam cast.Ne znam imam orginalni filter od feraplasta 75 litara je akvarij, mislim da je to ok, dobio sam ga unutar akvarija, svijetlo mi gori tocno 12 sati...jel to previse?Sto mislite o tekucini od tetre algumin?Tesko mi je gledati slike od akvarija drugih forumasa i svima je voda bistra, a meni?nadam se samo da ce biti ovako kako ste napisali...strpljenje...Budem probao za početak na jedno 6 dana smanjiti rasvjetu i kupiti ono sto mi je Duda savjetovala...

Offline duda

• Punopravni član
Mutna voda i alge ???
« Odgovori #13 u: Kolovoz 27, 2007, 21:45:00 poslijepodne »
Ja ti nikako nebih savjetovala da uzmeš ikakvi preparat za alge. S time češ poremetit sve u aq. I ovako je to još frižak aq... velim treba vremena da se akvarij uhoda i da se uspostavi biološka ravnoteža... nije to još sve sjelo na svoje mjesto ali po malo sjesti če kolega... samo strpljenja a sa ovim preparatima češ samo napravit crnogavraga dobar dio bilja če ti stradati ako ga imaš i još češ poremetit parametre vode koji su se ajmo reč donekle sredili... rasturit češ i ono malo šta je sjelo na svoje mjesto... najbolje da to riješiš na več gore opisan način... govorim iz iskustva jer sam ija imala problema s smeđim algama i sa crnim isto... ako je meni pomoglo nevidim zašto nebi tebi... samo ti to usisaj, oribaj šta imaš, smanji rasvjetu, uzmi kojeg sijamca da nebi došlo do zabune ne klasičnoga čistača neg baš sijamca... i brzorastuče bilje ubaci ne moraš sadit možeš pustiti da pluta po aq... manje hrani ribe i pazi da ne pada na dno hrana... znači koliko je moguče očisti mehanički... i javi kako je prošlo... ubacuj poz bakterije i pusti još aktivni ugljen u filteru...