Srpanj 18, 2025, 22:12:46 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Molim hitno savjet!  (Posjeta: 1657 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Ruky

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Molim hitno savjet!
« u: Kolovoz 24, 2007, 13:28:00 poslijepodne »
Bok

Već dvije godine pratim svakodnevno ovaj forum ali sam se tek u 2 mj. registrirao. Imam samo par postova, odnosno sve što me zanima upišem na traži i to je to. Imam sve pohvale za ovu stranicu, super ste!

Radi se o sljedecem, trebam pomoc odnosno savjet od vas iskusnijih akvarista.

U 10 mj. prošle godine sam kupio Caymana 110. Prije nego što sam ga napunio vodom, uzeo sam suncokretovo ulje, lagano namazao zadnju stranu i zalijepio pozadinu. Prenjeo sam akvarij na stolić (orginal Caymanov) i nakon dva dana pozadina se pocela odljepljivati, odnosno poceli su se stvarati oni baloncici između stakla i pozadine. I treci ili cetvrti dan skinem ja pozadinu jer mi se nije dalo stalno istiskivati zrak. Do dana današnjegn odnosno do 1.8. ove godine nisam više stavljao ni jednu pozadinu.
Onda se dogodilo sljedece: 1.8. sam primjetio da je akvarij procurio. Curila je voda niz stolic ali nisam mogao skužit odakle curi. Naravno akvarij sam morao isprazniti a ribe dati u pet shop. Kad sam izvadio sve bilje i podlogu, ocistio sam akvarij te sam ga na drugom mjestu ponovno napunio da vidim odakle curi. I curio je u zadnjem ljevom doljnem kutu i to baš na spoju sve tri stranice. Kontaktirao sam trgovinu gdje sam kupio akvarij jer još uvijek imam garanciju na njega. Rekli su da ce se cuti sa dobavljacem te da ce me on kontaktirati. Nakon par dana dobavljac me nazvao odnosno firma ZOO HOBY iz Zg, te su rekli da ce doci za 2 tj po njega. Prije par dana došli su po njega te ga odvezli u Zagreb.

I danas me nazovu iz Hobbya odnosno gospodin Pero i pita me da li sam nanosio ulje na akvarij i ja odgovorim potvrdno, odnosno da je ulje samo bilo na staklu 3 ili 4 dana. odnosno pozadina

I sad dolazi ono glavno gosp. Pero kaže da mi je akvarij procurio zbog ulja odnosno da je suncokretovo ulje nagrizlo silikon?!?

Pratim vec 2 godine svijet akvaristike i citam sve i na ovom forumu i na drugim forumima i nigdje nisam procitao da ulje može naštetiti silikonu. Gdje god sam procitao piše da se pozadine ljepe sa uljem ili deterdentom.
&nb

Offline frida lang

• Punopravni član
Molim hitno savjet!
« Odgovori #1 u: Kolovoz 24, 2007, 13:44:00 poslijepodne »
ja imam cayman 11o već nekoliko godina i namazana mi je pozadina uljem i nikad nije procurio. prvi put čujem za tu teoriju o nagrizanju. eto, ako je pomoglo!
split

Offline GROF

• Urednik morske redakcije
  • Administrator
  • Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Dob: 49 Lokacija: Split
    • Grof - akvarij
Molim hitno savjet!
« Odgovori #2 u: Kolovoz 24, 2007, 13:53:00 poslijepodne »

Citat: Ruky

....gosp. Pero kaže da mi je akvarij procurio zbog ulja odnosno da je suncokretovo ulje nagrizlo silikon?!?

... Prvi put čujem tako nešto.

Offline r101

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.dneven.com
Molim hitno savjet!
« Odgovori #3 u: Kolovoz 24, 2007, 13:53:00 poslijepodne »
Nisam iskusan akvarist, ali možda pomogne iskustvo.

Ja imam Cayman 80 godinu dana, pozadinu nisam stavljao uljem nego samo zaljepio selotepom i za sad je OK.

Malo me čudi da ulje nagriza silikon jer kao što i sam veliš, puno ljudi tako stavlja i do sada nikom nije pustilo.

Ali, imam nekog iskustva sa uljem pa možda i nije nevjerojatno da ulje nagriza silikon. Ako si ikad ostavio auto pod borom ili nekom sličnom biljkom koja pušta smolu, pa si na autu našao mrlje od smole, ulje je idealno za uklanjenje te smole, koju npr. sa vodom, benzinom isl. nikad nebi uklunio.
Isto tako ako si autom prošao po friško asfaltiranoj cesti, pa ti po blatobranima ili bočnoj strani auta ostane onih crnh točkica od katrana. To sranje isto sa ničim ne ide dolje s laka, osim sa onim specijalnim sredstvima za skidanje katrana sa auto laka. Ali ide bez problema dolje sa običnim suncokretovim uljem koje taj katran jednako kao i smolu rastvara.

Tako da se ja nebi čudio da kao što ulje rastvara smolu i katran, tako da možda djeluje na silikon iako je silikon nešto sasvim drugo.

Uglavnom, na tvojem mjestu nebi akvarij slao u Italiju. A ako bas ga želiš slati, najbolje da kupiš silikonski kit za akvarije pa ga testiraj sa uljem  

Offline Nikola5

• Punopravni član
Molim hitno savjet!
« Odgovori #4 u: Kolovoz 24, 2007, 17:13:00 poslijepodne »
Ako imas vremena probaj to doma testirati.
r101 je u pravu sto se tice smole i katrana a koliko ja znam neka ljepila se rade od smole. Neznam dali i silikon ima koji postotak smole. Bilo bi i to dobro provjeriti. Na silikonskoj tubi mozda pise sadrzaj.

Bok

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Molim hitno savjet!
« Odgovori #5 u: Kolovoz 24, 2007, 18:27:00 poslijepodne »

Nemam pojma da li ulje topi silikon, ali da lijepo doneseš akvarij doma, kupiš tubu akvarijskog silikona i zakrpaš rupu.... Ili, ako se ne usudiš, neka ti ga rastave i slože ponovno - onda stvarno oni odgovaraju za evenutalnu štetu. A ti lijepo zalijepi pozadinu s deterdžentom za suđe, ili, još bolje, babyšamponom, ili samo samoljepivom trakom, i imaš mir....

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
Molim hitno savjet!
« Odgovori #6 u: Kolovoz 24, 2007, 23:57:00 poslijepodne »

Nisamimao iskustva s tim, ja sve lijepim s selotepom.

A sad jedno mozda bedasto pitanje:

On je namazao s suncokretovim uljem, a jel je mozda biljno drugacije po sastavu??? S obzirom da se nitko nije do sad javio s tim problemom. Kakva ulja ste svi vi drugi koristili?????????

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
Molim hitno savjet!
« Odgovori #7 u: Kolovoz 25, 2007, 00:24:00 prijepodne »
Biljno ulje, suncokretovo ulje, svejedno. Ja ne vjerujem. Ja imam namazano uljem i sve 5.
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
Molim hitno savjet!
« Odgovori #8 u: Kolovoz 25, 2007, 01:30:00 prijepodne »
prvi glas da ulje otapa silikon

ja sam na svoj AQ zaljepio samoljepljivu tapetu (mat crna) 11kn/metar.

Offline VenomLord

• Punopravni član
Molim hitno savjet!
« Odgovori #9 u: Kolovoz 25, 2007, 11:52:00 prijepodne »
Mozda bi ti bilo dobro otici kod nekog staklara iskusnog tko pravi akvarije odes nadjes nekog i pitas ga to oni ce ti dati besplatan odgovor, a i trebali bi znati jer stalno rade s ti i moraju znati sastav silikona i utjecaje...
Osijek

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
Molim hitno savjet!
« Odgovori #10 u: Kolovoz 25, 2007, 12:24:00 poslijepodne »
Zao mi je zbog tvog problema...

Meni nije jasno kako su ti objasnili da je ulje doslo uopce do silikona. I ja imam taj aq i evo sad gledam. Jedino ako je uslo ulja pod
plastiku (orginalno postolje), pa onda preko nje... Ako je tako, onda bi mogli biti i u pravu (pod uvjetom da to ulje ima sposobnost
nagrizanja). I objasnilo bi zasto je proslo toliko vremena...
Ja sam za kucni test... Mislim da ce te jeftinije doci da odes na neki fax koji bi ti to mogao kod nas ispitati za manje suski...
Na kraju krajeva mozda postoji koja dobra profesorska dusa koja ce ti naucno to objasniti i spasiti bezpotrebnih troskova.
Istini za volju, ja sam vec 2 ili 3 puta na forumima vidjela ljude kojima je spomenuti aq procurio. Cim nadjem linkove poslacu ti ih...

Sto god ucinis na tvojoj sam strani...

Tuzlanka u Sarajevu

Offline miro

• Novi član
  • *
Molim hitno savjet!
« Odgovori #11 u: Rujan 01, 2007, 13:12:00 poslijepodne »
pošalji ga na testiranje ulje nije sigurno nagrizlo silikon
miro-osijek

Offline Mladen

• Punopravni član
  • Dob: 55
Molim hitno savjet!
« Odgovori #12 u: Rujan 01, 2007, 23:41:00 poslijepodne »
Mislim da ulje nije moglo "nagristi" slikon, ali se možda moglo zavući između stakla i silikona.
Jednom sam pokrpao rupicu na faru sa silikonom. Kako je auto bio stara krama (stojadin, 79. godište) po kojoj se više šarafilo nego što se vozilo, vječito je bio sav mastan, i po farovima. Silikon je poslije nekog vremena jednostavno otpao kao razmočeni selotejp.
TuroPolje - nekad More