Nisam iskusan akvarist, ali možda pomogne iskustvo.
Ja imam Cayman 80 godinu dana, pozadinu nisam stavljao uljem nego samo zaljepio selotepom i za sad je OK.
Malo me čudi da ulje nagriza silikon jer kao što i sam veliš, puno ljudi tako stavlja i do sada nikom nije pustilo.
Ali, imam nekog iskustva sa uljem pa možda i nije nevjerojatno da ulje nagriza silikon. Ako si ikad ostavio auto pod borom ili nekom sličnom biljkom koja pušta smolu, pa si na autu našao mrlje od smole, ulje je idealno za uklanjenje te smole, koju npr. sa vodom, benzinom isl. nikad nebi uklunio.
Isto tako ako si autom prošao po friško asfaltiranoj cesti, pa ti po blatobranima ili bočnoj strani auta ostane onih crnh točkica od katrana. To sranje isto sa ničim ne ide dolje s laka, osim sa onim specijalnim sredstvima za skidanje katrana sa auto laka. Ali ide bez problema dolje sa običnim suncokretovim uljem koje taj katran jednako kao i smolu rastvara.
Tako da se ja nebi čudio da kao što ulje rastvara smolu i katran, tako da možda djeluje na silikon iako je silikon nešto sasvim drugo.
Uglavnom, na tvojem mjestu nebi akvarij slao u Italiju. A ako bas ga želiš slati, najbolje da kupiš silikonski kit za akvarije pa ga testiraj sa uljem