Kolovoz 22, 2025, 15:40:22 poslijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: Vanjski filteri i grijači  (Posjeta: 2153 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline emokrizantemo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Vanjski filteri i grijači
« u: Kolovoz 24, 2007, 13:00:00 poslijepodne »
Pozdrav svima,
Pošto sam novi u akvaristici, pretpostavljam da netko ima iskustva sa uklanjanjem unutarnjeg filtera iz akvarija i postavljanjem vanjskog filtera i potopnog grijača u akvarij. Pošto sada imam Rio 240 sa ciklidima i kupio sam Eheim pro. II, savjetujete li uklanjanje unutarnjeg filtera ili spajanje tako da filtracija i dalje ide kroz unutarnji i vanjski.
Ukoliko uklonim unutarnji filter, kako se postavlja grijač pravilno da istovremeno bude zaklonjen od pogleda i da ravnomjerno zagrijava vodu? Imali itko iskustva s time? Može li koja fotkica?

Izvještaj iz najvećeg akvarija na svijetu.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #1 u: Kolovoz 24, 2007, 18:37:00 poslijepodne »

Vanjski filter spoji i drži zajedno s unutarnjim barem dva tjedna - prvenstveno da bi se filter materijal zaciklirao, iako se vjerojatno ne bi ništa desilo da tu "smjenu" napraviš i ranije - ja sam uvijek pristalica strpljenja....

Grijač će se, osim ako imaš jako bujni biljni akvarij, uvijek nekako vidjeti, no složi biljke tako da ga maksimalno vizualno pokriju. On treba biti na nekom mjestu blizu ispusta iz filtera da bi se topla voda što prije zagrijala (po nekim knjigama je to suprotno mišljenje...pa me baš zanima što če ti drugi kolege reći...)

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #2 u: Kolovoz 25, 2007, 01:26:00 prijepodne »
posto ce taj AQ biti ciklidni (malawi m'bune) zadrzi i unutarnji filter, imat ces puno bolju filtraciju i protok nego samo sa vanjskim a usput unutarnji filter ce ti sluziti i kao skimmer. filter sakrij sa stijenama.

Offline VenomLord

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Kolovoz 25, 2007, 13:45:00 poslijepodne »
Moje misljenje je da nema potrebe zauzimati mjesto s unutarnjim filterom,koliko ja znam taj eheim ima i dovod kisika u svoje medije i ultra brzo stvara korisne bakterije i unutarnji filer bi vjerovatno samo usporio protok, eheim je sasvim dovoljan sam. Sto se tice grijaca mozes ga staviti bilo gdje ako ti voda kruzi u akvariju, ako ne onda kako kolegica babyboom kaze...
Osijek

Offline ivborosa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #4 u: Kolovoz 25, 2007, 16:20:00 poslijepodne »

Ja sam imo problema sa grijacem jednim bas iz razloga sto mi je cirkulavija vode bila preslaba s jednim filterom i onda mi se temperatura u akvariju od 100 cm razlikovala oko grijaca i na drugoj strani akvarija za 2-3 stupnja a to sam rijesio tako da sam stavio 2 grijaca i 2 filteraa zasto da stoje doma u ormaru kad ih mogu upotrijebiti

A sta se tice unutarnjeg akvarija ja bi ga ostavio, ipak su to ciklidi ako nista drugo barem mehanicka hiltracija ..... vidjet ces i sam
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline emokrizantemo

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Kolovoz 27, 2007, 12:00:00 poslijepodne »
Hvala na korisnim savjetima, pošto imam u planu napraviti umjetnu stjenu, sumnjam da grijač mogu sakriti iza stijene, ili ću stijenu morati konstruirati tako da preko grijaća prođe dovoljan volumen vode u jedinici vremena.
Mislim da ću ukloniti unutarnji filter jer dobijam više prostora, estetska je smetnja (na vidljivom rubu akvarija). Postaviti ću ulaz i izlaz vode na suprotne krajeve akvarija i tako pokušati postići bolje kruženje vode.
Kada sve sredim javim se sa fotkama.

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #6 u: Kolovoz 28, 2007, 14:47:00 poslijepodne »
posto ces radit umjetnu stijenu ja na tvom mjestu nebi vadio unutarji filter, ljepo sve preko njega mozes napravit... na ovom LINK-u mozes vidjeti kako to izgleda, cijela ljeva strana akvarija je unutarnji pregradni filter i preko njega je stijena, meni odlicno tako izgleda i da se odlucim za unutarnji filter sigurno bi tako napravio

Offline Piet

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #7 u: Rujan 07, 2007, 00:45:00 prijepodne »
Ja bi izvadio unutarnji filter..pa sta ce ti 2 komada...a sto se tice grijaca...da opcenito taj koncept grijaca je takav hmm kakav jest...nemres nist pametnoga s njim..kad bi se bar dalo kupiti da je slozen da se moze nekako vani montirati...da u njega ulazi voda iz filtera i onda iz grijaca natrag u akv....
mislim ima rjesenje i za to....mogao si uzeti eheimov termofilter...npr 2324...ili mislim da je i 2328 isto termofilter..samo kaj ti je duplo skuplji nego isti takav bez grijaca..

zagreb, tresnjevka

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
« Odgovori #8 u: Rujan 07, 2007, 21:34:00 poslijepodne »

Citat: Piet
Ja bi izvadio unutarnji filter..pa sta ce ti 2 komada...a sto se tice grijaca...da opcenito taj koncept grijaca je takav hmm kakav jest...nemres nist pametnoga s njim..kad bi se bar dalo kupiti da je slozen da se moze nekako vani montirati...da u njega ulazi voda iz filtera i onda iz grijaca natrag u akv....
mislim ima rjesenje i za to....mogao si uzeti eheimov termofilter...npr 2324...ili mislim da je i 2328 isto termofilter..samo kaj ti je duplo skuplji nego isti takav bez grijaca..

Prekjucer sam na Vogelu primjetio grijac koji se spaja na cijevi, tj. protocni.

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #9 u: Rujan 08, 2007, 00:41:00 prijepodne »

Citat: AndrejX
Prekjucer sam na Vogelu primjetio grijac koji se spaja na cijevi, tj. protocni.

je bio ovakav i ako je dali se sjecas cijene?

ETH
External
            Thermal Heater

External
            thermal heater which includes the PTC system. Suitable for all external
            canister filters.  

Offline TiTech

• Punopravni član
  • North & Central America
    • Akvarij.NET
« Odgovori #10 u: Rujan 08, 2007, 02:09:00 prijepodne »
Ovaj grijac koji se spaja na cijev mi se cini jako dobro rijesenje, nadam se da dobro obavlja svoj posao. Dali ga neko koristi?
E da sta se tice onih razlika u temp. najbolje ti je grijac staviti tik do usisa, tako da zagrijana voda prolazi kroz filter i ravnomjerno se rasporedjuje kod izlaza.

Offline Piet

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Rujan 08, 2007, 14:56:00 poslijepodne »
Ma ako radi ko ovaj klasicni da se ukljucuje i iskljucuje, brijem da onda nema greske...pa od ovoga stvarno ne moze biti ravnomjernija distribucija topline u akvariju....
e da, ovo bi bila igra za kupiti ovaj grijac, ovaj protocni, kolke su snage, cijene?...i naravno dal ih ima za kupiti negdje u zgb...ja nemam auto

zagreb, tresnjevka

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
« Odgovori #12 u: Rujan 08, 2007, 20:22:00 poslijepodne »
Lako moguce jer ga nisam detaljno proucio - u cetvrtak oko 11h je bila katastrofalna guzvetina pa mi se zurilo van

Postoji mogucnost da cu ici sljedeceg tjedna pa budem virnuo.

Offline emokrizantemo

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Rujan 10, 2007, 11:34:00 prijepodne »
Hvala Mastinu na dobrom savijetu. Ipak kada je grijač izvan akvarija, puno je više slobode u postavljanju. Jedino je pitanje, tko u Hr ima tako što (može i u Slo)?