Srpanj 21, 2025, 16:33:37 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: kh2po4 & kno3 & mikroel. - par pitanja  (Posjeta: 1226 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Lefty

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
kh2po4 & kno3 & mikroel. - par pitanja
« u: Kolovoz 20, 2007, 17:23:00 poslijepodne »
evo nabavil konacno u vz kno3 (100g) i oko 50g kh2po4

e sad me zanima kak to "zmuckati" (dobro znam da se to mucka s destiliranom vodom :) )

u biti mi je najvazniji omjer... planiram napraviti pola litre otopine kno3 i pola litre otopine kh2po4 -
pitanje je kolko grama kno3 u pola litre vode, a koliko kh2po4 i nacin doziranja

koje su preprucene vrijednosti za no3 u po4 u vodi za bilje?
(trenutne vrijednosti kad ne gnojim su mi po4 = 0 mg/l, no3 = 10mg/l - s nutrafin npk gnojivom (2 cepa na 60l) uspijem podici po4 na nekih 0.25-0.5 a no3 na 10-25 mg/l)

inace akvarij je juwel rekord 60 - dodajem vec duze vremena co2, gnojim mikro i makro elementima, tjedno mjenjam 10 lit vode (5lit pipovace + 5 lit destilirane) ugural u poklopac 3 lampe (sad je rasvjeta 2x15w + 1x14w = 44W na 54lit)
ali jos uvjek nisam zadovoljan s rastom bilja a kupovna gnojiva su mi dugorocno gledajuci skupa i neisplativa)

i jos bi za mikroelemente trebal sastojke (mikroel. gnojivo + tekuce zeljezo) ako ima ljudi iz vz-a da napisu di su to kupili (koji proizvodjac, ..., sve) i po kojoj cijeni i isto omjer kolko cega pomjesati i kako dozirati...

unaprijed zahvaljujem na odgovorima i savjetima!
Pozdrav!

Offline Rastaman

• Punopravni član
« Odgovori #1 u: Kolovoz 20, 2007, 18:09:00 poslijepodne »

Citat: Lefty
evo nabavil konacno u vz kno3 (100g) i oko 50g kh2po4

e sad me zanima kak to "zmuckati" (dobro znam da se to mucka s destiliranom vodom :) )

u biti mi je najvazniji omjer... planiram napraviti pola litre otopine kno3 i pola litre otopine kh2po4 -

pitanje je kolko grama kno3 u pola litre vode, a koliko kh2po4 i nacin doziranja

Zanimljivo... Pogledaj na svojoj str. (u potpisu) tags ->akvaristika->Calculating dosages of fertilizer elements for a planted tank

Citat: Lefty
koje su preprucene vrijednosti za no3 u po4 u vodi za bilje?

(trenutne vrijednosti kad ne gnojim su mi po4 = 0 mg/l, no3 = 10mg/l - s nutrafin npk gnojivom (2 cepa na 60l) uspijem podici po4 na nekih 0.25-0.5 a no3 na 10-25 mg/l)

Zavisi kojom metodom mislis gnojiti. Posto mijenjas tako malo vode dodaj samo 1 ppm PO4. Uglavnom preporucljiv omjer NO3:PO4 10:1 (otprilike)
Edited by: Rastaman

Offline Lefty

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Kolovoz 20, 2007, 21:15:00 poslijepodne »
da, znam za ovaj Calculating dosages of fertilizer elements for a planted tank

pitam iz tog razloga jer sam na vise mjesta cul razlicite omjere - znaci da se na taj calc mogu oslanjati? volim prije par put provjeriti nego se igrati :)

po tome bi bilo
- 20g kh2po4 na pola litre vode = 1ml te otopina na 50 lit vode podize po4 za 0.56 ppm

- 50g kno3 na pola litre vode = 1ml te otopina na 50 lit vode podize no3 za 1.23 ppm

tnx Rastaman

u medjuvremenu sam nasao za mikroelemente da treba
- fe++ (u kelatnom obliku 2%) (Agrolit)
25 ml na 500 ml destilirane H2O
doziranje otopine: 15 ml na 100 litara akvarijske vode - svaki 3.-4. dan

- horty elementi (mikroelementalno gnojivo) nađe se u baumax-u
 -- za ovo nisam nasao koje je to tocno gnojivo koje ljudi koriste, i doziranje, dal se moze pomjesati sa tekucim zeljezom da se dobi ko kupovno mikroelementarno gnojivo)

moze netko ovo potvrditi dal je ok? i doziranje mikroelementarnog gnojiva napisat?

i eventualno ljudi iz varazdina - dal toga ima i u nasem baumax-u ili di za nabavit...

tnx !