Kod mene su živorotkedva, tri puta dobile ich, svaki puta sa dolaskom novih riba. Povisio sam temperaturu na 29,i začetiri dana sve ozdravile. Još sam dva dana držao istu temperaturu, da se bolest ne bi vratila.Zatim sam kupnjom botia m., očito "po default-u" unio ich udrugi akvarij, te su se najviše razboljeli ancistrusi, te barbusi. Opet sam povisio naistu temperaturu, međutim ovaj puta moralo je biti 10 dana. Izrazito je važno pojačati aeraciju akvarija,povisivanjem temperature se smanjuje kisik u vodi, a toinače najteže podnose barbusi, što se vidi po teškom disanju!
Nekako mi je žao usipavati lijekove u akvarij, a vidim da neki akvaristi tome prečesto pribjegavaju. Uvijek je važno dobro pogledati ribe u dućanu, ne kupovati ih nekoliko dana nakon dolaska u dućan. Naravno da se rizik smanjuje ako su ribe iz domaćeg uzgoja. Kod uvoznih živorotki se češće javljaju problemi, pogotovo ako su uvažane iz dalekih krajeva, jer ih na jugoistoku npr. uzgajaju u kiseloj, boćatoj vodi, te se kod dolaska u našu vodu jave problemi. Iz vlastitog iskustva, kod takvih živototki preporučam uvijek karantenu - to može biti mali akvarij od 20 litara sa dodatkom pumpice za zrak.
Moje skromno mišljenje, ne paničariti, dobro pogledati ribe, ako je početak bolesti,pokušati sa "alternativnom medicinom", a ne uvijek trovati cijeli akvarij preparatima, na koje su uvijekpreosjetljive botie, korisni puževi, neonke....