Kolovoz 11, 2025, 08:34:25 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: novi setup  (Posjeta: 9961 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline bjelos

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
novi setup
« u: Kolovoz 13, 2007, 23:46:00 poslijepodne »

Evo kako moj akvarijum sada izgleda. Biljke jos uvek nisu dosle sebi, posebno rotala desno od velikog panja. Ispod tog panja je moralo da dodje parce sige, za koje je vezan panj da ne ispliva. Na sigi je parce javanske paprati, nadam se da ce se fino razgranati i napraviti zbun. Ideja je da kabomba napravi svoj zbun, bakopa svoj i rotala svoj. Sa leve strane ispred panja ce najverovatnije doci neka Alternathera, za sada neka ovako, dok ne krene ovo da raste. Sa desne stane ispred malog panja je posadjen gloss i tenelus, pa se nadam da ce lepo napredovati. Ja mislim da je bolje nego sto je bilo. Interesuje me vase misljenje

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 0 bodova
novi setup
« Odgovori #1 u: Kolovoz 14, 2007, 22:04:00 poslijepodne »
premalo bilja!
Varaždin...

Offline Marsel

• Punopravni član
novi setup
« Odgovori #2 u: Kolovoz 15, 2007, 13:50:00 poslijepodne »
Super ti je ovaj veći panj... i Cabomba je prekrasna. Šta ima od riba unutra?

Offline Marko3

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 34
novi setup
« Odgovori #3 u: Kolovoz 15, 2007, 14:05:00 poslijepodne »

daj stavi jos biljaka i bit ce strava
230 Diskusi
Juwel 120 biljni
Juwel 60 tanganyika

Offline bjelos

• Punopravni član
  • **
novi setup
« Odgovori #4 u: Kolovoz 16, 2007, 00:47:00 prijepodne »

Hvala na komentarima ali mislim da dugujem objasnjenje. Slazem se sa vama da je malo bilja alikoliko para toliko muzike. Jako tesko sam nabavila rotalu, gloss i zosterfoliu, pa sam uzela po2-3 stabljike u nadi da cese brzo rasiriti.Biljke jako brzo napreduju, kabomba je za10 dana narasla 7 cm u visinu, i sada je dosla do povrsine vode. Razmisljam da li da odsecem vrh pa da zavodem u pesak? Pustila je dosta onih visecih korencica, ne znam da li je to normalno ili jos fali mozda neko djubrivo.

Moja zamisao je da sa leve strane kabomba napravi svoj zbun, bakopa svoj i rotala svoj. Sa desne strane ispred panja je posadjen gloss i tenelus pa se nadam da cu dobiti lep tepih. Ubacicu neku Alternatheru, npr. rubio koju cu da stavim iza ovog velikog panja u centralni deo, uz zadnje staklo. Ova desna strana mi je definitivno prazna pa sam razlisljala o nekom lotusu. Ono sto ja zelim je da napravim kompromis izmedju riba i bilja jer su mi podjednako dragi. To znaci da zelim akvarijum sa dosta bilja, ali pod uslovom da ribe imaju dosta mesta za plivanje. Zato su biljke uz zadnje i bocno staklo a u sredini je samo panj i neke niske biljke.

Offline bjelos

• Punopravni član
  • **
novi setup
« Odgovori #5 u: Kolovoz 16, 2007, 00:57:00 prijepodne »

Aq je 200l, osvetljenje 2xPhilips daylight, 1xphilips aquarelle i 1xsylvania grolux. Podloga 5kg prirodnog treseta, preko 20 kg kvarcnog peska. Filter spoljni 30l, trokomorni,sundjer, kvarcni sljunak u vrecici, keramika, bioball lopte, perlon vata.

Od riba imam svasta, dosta njih sam dobila na poklon, ali moracu da napravim selekciju. Ovako: 2 altispinose, 12 plavih neonki,8 pristela, 5 rasbora, botia, 2 pande, 2 ancistrusa, sijamski algojed, 3x borac (1m, 2 z), 2 silver sharka. Ajkule cu izbaciti definitivno. Treba da dobijem 2 bebe diskusa na poklon, pa cu morati uslove da prilagodim njima.

Uslovi oko uredjenja su dobrodosli, i dalje mi je ostao neresen desni cosak.

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
novi setup
« Odgovori #6 u: Kolovoz 20, 2007, 13:56:00 poslijepodne »
Hi!

Svidja mi se ta grana. Od cega je?
Sto se tice riba jasno ti je sta trebas raditi... Moji favoriti su neonke i rasbore.
Samo po jos koji primjerak...
Mozda imas premalo bilja, ali mi se cini da imas malo previse biljnih vrsta. I previse rastrkanih
Mozda da nazad stavis neku crveniju visoku biljku, a kugu pomaknes u taj desni cosak...
Ili rotalu prebacis u zadnji desni cosak, a na njeno mjesto stavis nekog echinodorusa... I to nekog tamnijeg.
Ne vidim dobro, ali mi se cini da ti je ovaj anubias ispred panja skroz posadjen u podlogu. Znas da to nije dobro?
Propada rizom. Ja bih ih sve povezala na granu i panj.
E da, i bilo bi dobro da za pozadinu stavis crnu ili barem kakvu tamniju zelenu. Ovako djeluje dosta napadno...
Sve u svemu malo skupi bilje u grupice, dodaj cim prije budes imala vremena (citaj: novca) neke biljke u smedjim ili
crvenim tonovima... Ovako je malo monotono, jednobojno zeleno.
Gnojis li cime? Bilo bi dobro staviti i co2...

Pozdrav!
Tuzlanka u Sarajevu

Offline bjelos

• Punopravni član
  • **
novi setup
« Odgovori #7 u: Kolovoz 20, 2007, 16:35:00 poslijepodne »

Hvala puno na korisnim savetima. Grana je od vinove loze donesena iz Dalmacije. Rizomi od anubijasa nisu zakopani, nego pesak nije ravan pa gledajuci s prednje strane tako izgleda. Dvoumim se oko tih nana. Sve sam ih spustila ispod panja. Hocu da dodam jos 2 neonke pa se plasim da se nane napasti alge. Ja bih ih takodje sve vezala za panj.Ovako su ispod panja i on baca senku. Ne znam, sta vi mislite?

Ovde je jako slab izbor biljaka. Ni u jednoj prodavnici nema vise od 3 vrste, i to klasika, nana, elodea, valisneria.... Ovo sto ja imam narucila sam od jednog odgajivaca i to su putovale 200 km do mene, a o ceni da ne pricam. U pravu si da ima mnogo vrsta, ali izbacivacu limunove polako kako ostalo bude raslo.

Biljke jako brzo rastu, posebno kabomba i gloss. Ne dodajem nikakva gnojiva. c02 imam DIY verziju. Slazem se sa tobom da je monotono, zato sam se odlucila za alternatheru i to rubio, ako pronadjem. Razmisljala sam da je stavim izmedju bakope i panja, a u desni cosak da ubacim neki lotus. Ne znam. Predlozite neku biljku koja ce razbiti monotoniju. Hvala punona savetima!!!

Offline TILjO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
    • FaceBook profile
novi setup
« Odgovori #8 u: Kolovoz 20, 2007, 16:49:00 poslijepodne »

Ovo veće drvo mi fenomenalno izgleda, super je naređeno i biti će još bolji dojam kada ga ona mahovina obraste. Ne bi škodila koja biljka više, iako je i ovako u redu samo dok se bilje raširi. Lijepo je! Bravo!
Mama Africa

Offline bjelos

• Punopravni član
  • **
novi setup
« Odgovori #9 u: Kolovoz 20, 2007, 18:41:00 poslijepodne »

Hvala, evo nova slika. Nemojte da zamerite, malo je mutna, nov je fotoaparat pa nikako da skontam kako da podesim. Bosanka, sta cu! Vidi se razlika koliko je kabomba poludela!

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
novi setup
« Odgovori #10 u: Kolovoz 21, 2007, 01:46:00 prijepodne »
Zbog odsjaja zadnjeg stakla nisam sigurna da tu vidim neku supljinu... Ako ima mjesto onda OK.
Ja bih mozda pomakla ovaj desni panj prema naprijed i tu do zadnjeg stakla stavila tu crvenu alternatheru.
Ne znam, prosto se ne mogu orjentirati. Opticke zackoljice... I tu bacopu nazad stavi u jedan snopic...
Je li to do fotica ili je cabomba potamnila?
Hej pa ti zapravo imas jednu smedju biljku. Cryptocorinu wendtii brawn. Imam je i ja. Bas naraste velika... I prelijepa je...
Svakako bi mogla ubaciti kakvo tekuce gnojivo. A zeljezo ces svakako trebati ako hoces pravu crvenu boju bilja.
Pripremi se...

Malo je kasno i iako ne mogu spavati mozak mi bas ne radi... Pozdrav!
Tuzlanka u Sarajevu

Offline bjelos

• Punopravni član
  • **
novi setup
« Odgovori #11 u: Kolovoz 21, 2007, 12:50:00 poslijepodne »

Delimicno si u pravu. To je Cryptocorina wendtii, aligreen . Ja sam ovu kabombu kupila pod nazivom Cabomba caroliniana. Prodavci mesaju sve i svasta, pa me ne bi zacudilo da je i neka druga kabomba. Stvarno si me odusevila tvojim savetima, i drago mi je sto zelis da mi pomognes oko uredjenja. Sto vise gledam ovaj akvarijum, nesto mu fali, nisam zadovoljna. Razmisljam da cabombu prebacim u sredinu a bakopu na njeno mesto. Tj, da im zamenim mesto. Kabomba sve ide ka sredini jer je tamo vise svetla, a bakopa trazi manje svetla pa sam mislila da je stavim u levi cosak.

U kom obliku kupujes ti zeljezo? Da li je to easy carbo ili nesto rucno pravljeno? Od djubriva je meni dostupno samo serino, tetru kod nas duze vreme ne uvoze. Hvala jos jednom!

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
novi setup
« Odgovori #12 u: Kolovoz 21, 2007, 14:03:00 poslijepodne »
Imam osjecaj da ne pricamo o istoj biljci... Evo slike kako ja mislim da je...

Ispravi me ako grijesim...
Nisam imala namjeru da budes nezadovoljna svojim akvarijem, ali ja sam za pretumbavanje, jer mi pocetnici nemamo
predstavu o konacnici i jedini nacin da budemo zadovoljni jeste da probamo i vidimo...
Ideja o premjestanju mi se svidja...

Sto se tice zeljeza ja ti ovdje mogu birati izmedju tetre i prodaca, ali u dvije radnje.
A posto je u jednoj od njih usluga za 5 klasa bolja onda se najcesce odlucujem za nju.
Oni su valjda uvoznici za talijane (ferplast i prodac). Pa sam tako uzela njihova gnojiva nutron flora i nutron ferro sa
vitaminom c... I posto sam do sad imala mali akvarij stavljala sam tabletice co2 isto od prodaca. I prije mjesec dana sam
prvi put stavila tableticu tetraplant crypto i bas ta cripta (wendtii brown) mi je ubrzo izbacila 2 nove jedinke...
 Ima jedna tema na forumu oko gnojiva (probaj potraziti) di su ljudi uglavnom rekli da je kod tih gotovih gnojiva,
razlika u ucinku zanemariva ili nikakva.

Ajd ispremjestaj to pa fotkaj da vidimo razliku... Pa se pisemo...

Tuzlanka u Sarajevu

Offline vlais

• Punopravni član
novi setup
« Odgovori #13 u: Kolovoz 21, 2007, 14:19:00 poslijepodne »

pozadina obavezno.

znaš li samo koliko će ti narasti ovaj shark...moj više ne stane u 200l
NOVA GRADIŠKA

Offline bjelos

• Punopravni član
  • **
novi setup
« Odgovori #14 u: Kolovoz 21, 2007, 14:58:00 poslijepodne »

To nije ista biljka. To braon boje je mali pelcer ja mislim Cryptocoryne ciliata, kad poraste ima dugacke stabljike. Ma shark jos malo da poraste pa se da se iseli. To je moj mladji brat kupio, njemu se svidjaju. Ja ih licno nesto ne volim, mislim da nisu za akvarijum. Moji favoriti su ipaktetre i diskusi. Planiram da dodam jos 2 neonke, samo da kupim sve sto mi treba. Onda cu imati malo manje oa 1w/l pa cu ubaciti neku crvenu biljku. Ako vam pada na pamet jos nesto sto bi napravilo kontrast, recite.

Pozadina ce morati da saceka pranje filtera. Iza pozadine je spoljni filter sakriven, a iza filtera je zid. Moram izvaditi filter da bih promenila pozadinu.A i moj foto aparat pravi problem, pozadina je skoro crna, sa malom primesom tamno plave, modra... Ali probacu sa crnom. Veliko HVALA svima!

Offline bjelos

• Punopravni član
  • **
novi setup
« Odgovori #15 u: Kolovoz 22, 2007, 02:07:00 prijepodne »

Offline bjelos

• Punopravni član
  • **
novi setup
« Odgovori #16 u: Kolovoz 22, 2007, 02:10:00 prijepodne »
Ja definitivno imam problem sa foto aparatom, ali nemojte zameriti. Boje su ispale uzasne, kao da sam razmutila kilo treseta u vodi

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
novi setup
« Odgovori #17 u: Kolovoz 22, 2007, 11:57:00 prijepodne »

"To nije ista biljka. To braon boje je mali pelcer ja mislim
Cryptocoryne ciliata, kad poraste ima dugacke stabljike."
Ne bih da se prepiremo, ali ja nigdje nisam nasla da ciliata moze biti smedja... Ma nije niti vazno. Vazno je samo da imas nezelenu biljku...

"Ako vam pada na
pamet jos nesto sto bi napravilo kontrast, recite."
Meni je super crvena cabomba, ali je nemoguce dobavljiva, jer je osjetljiva za transtport...

"Ali probacu sa
crnom."
O tom po tom... Svidja mi se cabomba u sredini. Ali mi se sad bacopa ne vidi od ovog ispred (nisam sigurna sta je). Da zamjenis mjesta i njima? Ili to prebacis desno?
Dok jos malo razgledam sliku, javim se...
Tuzlanka u Sarajevu

Offline bjelos

• Punopravni član
  • **
novi setup
« Odgovori #18 u: Kolovoz 22, 2007, 13:15:00 poslijepodne »

To je ta biljka. Dobila sam je na poklon, listovi kad su mali budu braon boje, kad porastu zelene. Ja sam pretpostavila da je cliata. Ako znas sta je, bas me interesuje.

Definitivno moram dodati jos svetla, ako nista drugo zbog glossa. Pozdrav i hvala!

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
novi setup
« Odgovori #19 u: Kolovoz 22, 2007, 16:29:00 poslijepodne »
Za usporedbu evo sta sam ja kupila, kao n.n. biljku:

A za 3 mjeseca od nje je ispalo ovo:

I onda sam cackala ko blesava po netu i zakljucak je bio da varijetet brown kad nema dovoljno svjetlosti i hranjivih materija
(sto je bio slucaj u akvariju u radnji) gubi smedju boju i biva zelen. Zaista, kod mene nije bilo puno svjetla u aq, ali je bilo
jako plitko, on na sredini, nista mu ne uzima svjetlost i desilo se bas kako sam procitala. Potamnio je i spustio listove
gotovo skroz horizontalno... A onda su joj cabomba, bacopa i kuga pocele uzimati svjetlost i ona je opet pocela zeleniti i
izdizati lisce prema gore... Evo ti danasnja slika njegove mladice. Nju sam prije 2 dana prebacila u veliki akvarij.
Mozes pogledati ovdje... (Zadnja slika)

Slika nije nesto. Nije moglo bolje ovako na brzinu.

Vidjecemo kad pojacas rasvjetu i budes gnojila...

Pozdrav...

Tuzlanka u Sarajevu

Offline bjelos

• Punopravni član
  • **
novi setup
« Odgovori #20 u: Kolovoz 22, 2007, 17:31:00 poslijepodne »

Definitivno je to ta biljka! Ja stvarno nisam mogla da skontam sta je. Svaka cast na identifikaciji! Dobra vest je i da je rotala pocela menjati boju, sad je zuckasta. Slike su ti super! Jel slikas sa blicem ili imas neki profi aparat? Ja nikako da skontam kako da podesim aparat.

Procitala sam tvoju temu i stvarno sam odusevljena! Uvek sam mislila da su te emisije namestene, ali drago mi je sto nisam bila u pravu!

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
novi setup
« Odgovori #21 u: Kolovoz 22, 2007, 21:35:00 poslijepodne »
E pa cestitke mozemo okaciti na klin... (Ipak hvala...) Veceras sam isla u kupovinu nekog bilja i ugledam identicnu biljkicu...
Ovaj put ima kosaricu i deklaraciju... I na njoj pise: Cryptocorynae axelrodi!!!
Pretrazujem net i ima na dvije stranice, ali nema slike...

Ma tih cripti ima da cini mi se niko ne zna koliko ih je...
Zato sam ti rekla, vazno je samo da znas da imas smedju biljkicu, a ime... Trenutno manje vazno...

Tuzlanka u Sarajevu

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
novi setup
« Odgovori #22 u: Kolovoz 22, 2007, 21:44:00 poslijepodne »
E da, o rotali ne znam puno i ne da mi se sad traziti ju, ali jel treba ona dobiti tu zutu boju?

A za fotoaparat, nije neka sila, ali je daleko bolji od mnogih komercijalnih... Slikam bez blica obavezno, jer nema tog profesionalca
koji ce uspjeti da mu se bljesak ne vidi... A sem toga ima tu malo i iskustva, pa...
A ti se probaj igrati, otvaraj i zatvaraj blendu, dodaji i oduzimaj svjetlo... Ma igraj se sa svim sto ti aparat posjeduje...

Tuzlanka u Sarajevu

Offline bjelos

• Punopravni član
  • **
novi setup
« Odgovori #23 u: Kolovoz 23, 2007, 00:26:00 prijepodne »

Rotali su listovi zdravi, izbacuje nove izdanke, ne buni se,verovatno boja zavisi od uslova u akvariju i kolicine svetla. Videcu kakva ce biti kada ubacim jos 36w.

Anubiasi su trenutno ispod panja, nemam predstavu gde ih staviti! Mada mozda i ovako nije lose....

Offline bjelos

• Punopravni član
  • **
novi setup
« Odgovori #24 u: Rujan 05, 2007, 01:42:00 prijepodne »

Evo izbacila sam, dodala i premestila dosta toga.