Studeni 01, 2024, 01:31:41 prijepodneNajnoviji Član: leonabarisic

Autor Tema: Pomoć!- malena čančara  (Posjeta: 38056 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Sabaku No Gaara

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Varaždin
  • Animals 4 ever
Pomoć!- malena čančara
« u: Kolovoz 13, 2007, 22:09:00 poslijepodne »

trebam pomoć! imam jednu malenu običnu čančaru veličine od 2.5 -3 cm...

mislim da je danas pojela jedan list salate... obično je zakopana u zemlji. je to normalno? šta još jedu čančare?Edited by: Sabaku No Gaara
I live for animals......

Offline gumi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
  • Gmazoljubac
    • http://www.facebook.com/profile.php?id=589874489
Pomoć!- malena čančara
« Odgovori #1 u: Kolovoz 13, 2007, 22:37:00 poslijepodne »
Prvo nebi smjela čančare držat kući, to su zaštićene životinje.A jedu ti svakakvo povrće i voće. rajćicu, salatu, blitvu, marelicu, lubenicu, krastavac, jabuku....Daj joj da jede koliko hoće i ako je držiš u dvoru pobrini se da ima hlada!Možda joj je vruće pa se zato zakopava.
Grmi Facebook
SPLIT/SPINUT
Animal respect

Offline postar_000

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
Pomoć!- malena čančara
« Odgovori #2 u: Kolovoz 13, 2007, 22:47:00 poslijepodne »
može ju imat kući al ju mora prijavit...
Zagreb-Trnje

Offline Johny

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Valpovo
    • http://www.akvarij.net
Pomoć!- malena čančara
« Odgovori #3 u: Kolovoz 13, 2007, 23:19:00 poslijepodne »
nesmije ju imat ako ju je uzela iz prirode...

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
Pomoć!- malena čančara
« Odgovori #4 u: Kolovoz 14, 2007, 01:07:00 prijepodne »
Ako si ju uzela iz prirode moras ju vratiti, tamo joj je najbolje. U njihovoj prehrani nije pozeljno voce jer njihova probava nije stvorena za takvu hranu.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • Mean bastard
    • Insta
Pomoć!- malena čančara
« Odgovori #5 u: Kolovoz 14, 2007, 08:31:00 prijepodne »
..... stvarno.. ako si je uzela Testudo hermani iz prirode bilo bi najbolje da je vratiš..... a ukoliko imaš veliko travnato dvorište ... ostavi je u njemu....

... ponavljam po ne znam koji put.... ljudi moji, nosite sa sobom fotoaparat, ako naletite na kakvu životinju.. pofotkaajte je pomazite, ali je na kraju ostavite da ide svojim putem!

... ne znam da li se sječate.... večina vas je jako mlada .... ali kada sam ja bio mali i kada sam išao u prirodu ... bilo je znatno više životinja nego sada!Edited by: skorpac
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline Sabaku No Gaara

• Punopravni član
  • Animals 4 ever
Pomoć!- malena čančara
« Odgovori #6 u: Kolovoz 14, 2007, 12:30:00 poslijepodne »

nisam je uzela iz prirode, nego mi ju je dao susjed.

hvala na savjetima
I live for animals......

Offline amauro13

• Punopravni član
  • I lost myself.
Pomoć!- malena čančara
« Odgovori #7 u: Kolovoz 14, 2007, 16:24:00 poslijepodne »
dakle susjed ilegalno dila kornjace. Ima ti istu dijetu kao iguana ali smanji kolicinu voca i to ti je to. I isto vrijedi za sve reptile bez: salate, lubenice, kukumara (krastavaca), tikvica ... to se moze ponuditi jednom godisnje, to je cista voda i pesticidi!!!!!
Dubrovnik / Hrvacka
His melancholy comes from his lonelines and isolation.
He wants to do something more than scare people with his blood-curdling scream.

Offline corky

• Novi član
  • *
Pomoć!- malena čančara
« Odgovori #8 u: Kolovoz 23, 2007, 02:02:00 prijepodne »

savjet mladim kornjačama treba dati životinjske proteine obavezno jer se zlo dogodit da krepaju ...

ja im dajem dehidrat hranu za pse (štence) natopljenu u vodi napredju fantastično i smrtnosti nema ... inače ovde se skoro na neke od nas gleda ko na najveće kriminalce ijako niko neće da kaže da velik broj kornjača strada na prometnicama upotrebom freza i uvelikom najezdom glodavaca (pantagana) ,, ja u svom dvoru imam jednu koja je isfrezana, dvije je pantagana pojela noge prednje (nema kotiju) one se kod menei tu su sigurnenajstarija 10 godina .uredno svake godine imam od 3 do max 15 mladih koje držim u terariju doma neke poklonim neke kad napune 3-4 godine puštam....

svakako kad sam mlade ostavljao sa starima otkrio sam da polako nestanu ... otkrio sam da ih pantagane (štakori) potamane - odnesu prije što moj terjer reagira odnosno dok on dođe ona sa mališanom pobjegne.. volio bi kad bi mogao mlade odmah pustiti ,,, ali opet mi je žao ako ta bića nastradaju ovako ih držim toliko da imaju kakve takve šanse za preživljavanje.

tako da sada kući imam 2 kom stare 1 godinu i 3 kom stare 2 sedmice,,,,broj onih što sam pustio u prirodu uveliko premašuje onaj koji je kod mene smo mi je ža što ih se nemože označiti. Ništa mi neznači prozivanje niti zakoni jer u mojoj kuči čančare su bile uvjek dobro došle pa tako uvjeravati me da radim štetu je besmisleno jer šteta je učinjena i treba je pokušati popraviti selekcijskim uzgojem i vraćanjem u priodu ... Osobe koje rade na "zaštiti" drže se ko bogovi jer od toga dobro žive i nije ih briga jer dok je nešto ugroženo dotad oni imaju siguran posao......nije im u cilju popravljanje stanja
Split

Offline amauro13

• Punopravni član
  • I lost myself.
Pomoć!- malena čančara
« Odgovori #9 u: Kolovoz 23, 2007, 10:47:00 prijepodne »

jesi li ti NORMALAN "mladim kornjačama treba dati životinjske proteine obavezno jer se zlo dogodit da krepaju" Nikad nisi cuo sta proteini zivotinjskog porijekla rade reptilima herbivorima!!!!!!!!!! od toga brze rastu ali posto nemaju enzime za preradu pojedinih aminokiselina (deanimacija proteina) onda se dogodi da im kasnije zakazu bubrezi i njihov zivotni vijek sa 70-80 godina se svede na 20, dolazi do kalcifikacije mokracnih putova, jetra otkazuje .... Vidim da ih super zastitis. Uz pravilnu vegetarijansku prehranu isto ne dolazi do smrtnosti.

Da sam administrator foruma izbrisao bih tvoju poruku!Edited by: amauro13
Dubrovnik / Hrvacka

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • Mean bastard
    • Insta
Pomoć!- malena čančara
« Odgovori #10 u: Kolovoz 23, 2007, 13:55:00 poslijepodne »
.... ne ne budem brisao, iako kada sam čitao post iznad tvojeg... sam želio napisati što si i ti napisao!

... corky, amauro13 ti je sve napisao!
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline corky

• Novi član
  • *
Pomoć!- malena čančara
« Odgovori #11 u: Kolovoz 30, 2007, 22:59:00 poslijepodne »

2 amauro13 ,,, bilo ti je pametnije da si napisao što je to pravilna vegetarijanska prehrana.... ja nisam sisa veslo nije istina da su čančare čisti vegetarijanci .... ...... ...... isto tako niko nije spomenio bit moga posta nego se hvataju za dali će koja čančara živiti ... imam primjeraka koji su kod mene već 20 godina .... i nije bit ta nego što smo mi uništili stanište tih lijepih beštija doveli im neprijatelje koji ih desetkuju.

šta sam ja sve pročitao , a u praksi doživio....

pa da budem još precizniji .. čančarama u "prvoj " godini dajem natopljeni dehridrat dok drugu i treću godinu se povećava broj vegetarijanskih obroka dok se dehidrat smanjuje - nakraju to bude i jedamput u 15 dana

U biti ne želim pametovati niti ikome soliti pamet ja već desetak godina nisam izgubio mladu čančaru ... ,a vi i dalje čitajte i pišite o potrebi zažtite ,a ja ču svake godine u prirodu vratiti pokoju i smatram da sam više napravio od Vas.

Split

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
Pomoć!- malena čančara
« Odgovori #12 u: Kolovoz 30, 2007, 23:21:00 poslijepodne »
Imas cancaru koju si hranio proteinskom hranom vec 20 godina...one mogu zivjeti 100 pa cak i vise godina ali tvoje kornjace vjerovatno nece dozivjeti niti polovicu svoje dobi jer si im ostetio organe proteinskom hranom. Posljedice se ne vide odmah nego kasnije.

Istina je, cancare nisu 100% cisti vegetarijanci, mozda koji put progutaju kojeg insekta, puza, ali to je jako, jako rijetko. To nisu velike kolicine proteina i to ne ugrozava njihovo zdravlje, ali dehidrirana hrana za pse (pogotovo ona za stence) je proteinska bomba i to ne moze nikako biti dobro za njih.
Ne znam od kuda ti je taj podatak, ako ne vjerujes nama da ti govorimo istinu obrati se na neki strani forum npr. Turtle forum da cujes njihovo misljenje. Nemoj si unistavati ljubimce.

www.kornjace.com
www.akter.org

Offline amauro13

• Punopravni član
  • I lost myself.
Pomoć!- malena čančara
« Odgovori #13 u: Kolovoz 31, 2007, 09:52:00 prijepodne »
Kornjace nisu cisti vegetarijanci, pa nemogu biti ni da hoce. Dogodi se da kornjaca zajedno sa listom pojede gusjenicu, puza, bubamaru ali to je slucajnonije kao ti kada jedes sandwitch i onda stavis majonezu. To da kornjace u prirodi jedu zivotinjske proteine je cista slucajnost. A sto se tice mojeg susjedstva ja sam uvezao posebnog sokola kornjacara koji se isključivo hrani kornjačama koje se hrane zivotinjskim proteinima on to vidi iz zraka, onda se baci na kornjacu uzleti s njom baci je i pojede joj utrobu kada se razbije. Sada cu mu zenku nabaviti. Iako je te sokole malo komplicirano hraniti zimi. Tako da samJA kriv za desetkovanje krivo nahranjenih kornjaca. Pazi da ne doselim u tvoje selo sa mojim sokolima kornjacarima.
Dubrovnik / Hrvacka

Offline Sabaku No Gaara

• Punopravni član
  • Animals 4 ever
Pomoć!- malena čančara
« Odgovori #14 u: Kolovoz 31, 2007, 13:49:00 poslijepodne »

samo da vam javim da je moja malena kornjačica napunila 3,60 cm i to bez životinjskih proteina! hranim ju svježim povrćem i po sunčanom danu ju pustim van da se napase.... lijepo papa i raste...

I live for animals......

Offline amauro13

• Punopravni član
  • I lost myself.
Pomoć!- malena čančara
« Odgovori #15 u: Kolovoz 31, 2007, 17:28:00 poslijepodne »
Kornjace imaju iste zahtijeve kao iguana kalcij:fosfor 2:1 i to ti je to, daj joj blitve, djeteline, radica, rikule, divljeg kupusa, maslacka ...
Dubrovnik / Hrvacka

Offline Sabaku No Gaara

• Punopravni član
  • Animals 4 ever
Pomoć!- malena čančara
« Odgovori #16 u: Listopad 09, 2007, 18:33:00 poslijepodne »

samo da javim da je kornjačica narasla do4,2 cm... =)

do sad sam joj stavljala lampu da ju grije jer jedne noći (negdje na početku 9 mj.) je bilo tak zima da sam ju ujutro jedva probudila. bila ja nezakopana i mirna, a kad sam ju stavila pod lampu se počela malo micati, i popodne je bila super. sad ju ne ostavljam bez lampe, a po noći zatvorim prozor da ostane ugodno a ne hladno.

e sad me zanima da li ju trebam maknuti od lampe kroz zimu da spava ili da joj ostavim.

tak je mala da se bojim da se neće probuditi u proljeće...neznam šta da napravim, a tak ju volim... bojim se da neće imati dovoljno masnoća da bi preživjela do proljeća ili da se ne smrzne. jer male kornjačice od susjeda su prošle godine ostale vani, i više nikad se nisu otkopale... aaa
I live for animals......

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Pomoć!- malena čančara
« Odgovori #17 u: Listopad 10, 2007, 14:17:00 poslijepodne »

Sabaku, imaš prekrasnu malu bebu! I očito se za nju lijepo brineš (kao i svog ljepotana) kad tako krasno napreduje! Samo je i dalje tako voli i brini se za nju, i bit će sve OK.

Na žalost, nemam iskustava s takvimmališanima po zimi, to će ti morati netko iskusniji reći...no moja je ljepotica zimi spavala u kutiji u mojoj sobi, i ipak svako toliko izmilila i tražila papati.... i tako puno godina - sad je sretna u jednom prekrasnom vrtu na Hvaru!

Pozdrav, babymum!

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
Pomoć!- malena čančara
« Odgovori #18 u: Listopad 10, 2007, 14:58:00 poslijepodne »

Mladu kornjacu ne trebas prvu godinu stavljati u hibernaciju, ali do druge godine se malo vise educiraj o hibernaciji za dobrobit kornjace. Kako ces je cijelu zimu drzati unutramoras joj osigurati pravilne uvjete da moze normalno zivjeti i razvijati se. Nemoj vise dozvoliti naglepadove temperature koji ce zbunjivati kornjacu. Ne mozes je drzati unutra bez grijanja jer kornjaca nece biti niti u "budnom" stanju niti u hibernaciji, a to moze lose zavrsiti.Ona treba imati svoj smjestaj sa odgovarajucom podlogom, kontroliranom temperaturom iUVA-UVB rasvjetom. Gdje ju sada drzis?
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Sabaku No Gaara

• Punopravni član
  • Animals 4 ever
Pomoć!- malena čančara
« Odgovori #19 u: Listopad 12, 2007, 13:45:00 poslijepodne »
evo stavit ću sutra sliku od "terarija" u kojem ju držim i kupit ću joj uva/uvb rasvjetu jer je sad grije samo obična lampa. Hvala!
I live for animals......

Offline TITO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • ..:: Viva Chelonia ::..
    • www.Kornjace.com - Divni Svijet Kornjaca
Pomoć!- malena čančara
« Odgovori #20 u: Listopad 12, 2007, 20:36:00 poslijepodne »

Citat: Sabaku No Gaara
evo stavit æu sutra sliku od "terarija" u kojem ju držim i kupit æu joj uva/uvb rasvjetu jer je sad grije samo obièna lampa. Hvala!
Pozdrav, necu ponavljati sto ti je kori vec naveo.
Prvo godina ne, od druge godine vec je potrebna hibernacija.
Spotlampu postavi tako da jedan dio terarija ugrije na caa. 35°C.
Tako da kornjaca sama moze birati koja joj temparatura trenutno odgovara.
Na ljeto, vani snjom u vrt, tamo je i pustis dok se sama nepripremi za hibernaciju, onda je uzmes opet unutra i stavis u kistru,
primjernapunjena sa mjesavinom od zemlje i pjeska,
na to stavis kornjacu i prekrijes je liscem.
(pazi da nije oras, orahovo lisce nije dobro za to).
Kopnena kornjaca se sama pripremi na hibernaciju (ako se drzi vani u vrtu).
Temparatura u prostoriji mora biti izmedju +3°C i +8°C.
Podrumi su za ove slucajeve najbolji, ali oprez na stakore,
oni znaju izgristi kornjacu.
Toliko mi trenutno palo na um.
*babymum, tvoja kornjaca u tvojoj sobi nije mogla drzati hibernaciju,
zato je stalno izlazila i trazila hranu.
Vazno da joj je sada na dobrom mjestu na hvaru.

Najs gritings,
Marijan
... i kad me nema, ja sam tu ...

Offline Sabaku No Gaara

• Punopravni član
  • Animals 4 ever
Pomoć!- malena čančara
« Odgovori #21 u: Listopad 15, 2007, 14:52:00 poslijepodne »

evo napokon slike:

evo i slike od moje crvenouhe, od koje je mala Beba naslijedila akvarij... =)

I live for animals......

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
Pomoć!- malena čančara
« Odgovori #22 u: Listopad 15, 2007, 21:55:00 poslijepodne »
Terarij za cancaru kao podlogu treba imati zemlju(koja nema gnojiva i sl. spojeva u sebi). Sljunak (i koliko vidim pijesak?) nisu dobre podloge za cancaru.
Temperatura ispod lampe bi trebala biti 35C kao sto ti je vec receno. Budi oprezna da se cijeli terarij ne zagrije na 35C ili vise. Cancara bi stalno trebala imati pristup vodi. Stavi joj plitku posudicu u koju ce lagano moci uci i izaci. Razina vode ne smije biti visa od kornjacine glave kako se ne bi utopila. Mijenjaj vodu barem 1x dnevno. Nabavi joj UVA-UVB neonku.

Sto se tice tvoje crvenouhe koliko vidim nemas grijac, filter, reflektoricu a i predpostavljam da u poklopcu nije UVA-UVB neonka. Akvarij je relativno malen, trebas joj nabaviti veci sto prije. Akvarijski grijac moras imati zato jer kornjaci treba konstantna temperatura vode od 26-27C, u hladnoj vodi kornjaca ne moze normalno zivjeti, razvijati se i lako se moze razboliti. Filter za vodu olaksava tebi posao oko ciscenja i ne moras kornjacu svakih nekoliko dana uznemiravati kako bi joj promijenila vodu. Obicna reflektorica sluzi za zagrijavanje kopna cija bi temperatura trebala biti za 2-3 stupnja visa od temperature vode. Pomocu UVA-UVB neonke gmazovi vrse sintezu D3 vitamina koji je jako vazan za njihovo zdravlje.

Sabaku, ako vec drzis zivotinje i zivis pod motom "I live for animals" moras im osigurati osnovne uvjete za normalan zivot. Educiraj se malo o kornjacama, imas dvije stranice na hrvatskom o kornjacama na kojima mozes pronaci sve potrebne informacije o drzanju. Nabava smjestaja i opreme za crvenouhu je na pocetku skupa ali jednom kada za kornjacu sredis pravilan smjestaj mirna si zauvijek.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline gumi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
  • Gmazoljubac
    • http://www.facebook.com/profile.php?id=589874489
Pomoć!- malena čančara
« Odgovori #23 u: Listopad 15, 2007, 22:30:00 poslijepodne »
Ja nevidin slike!!Mislin da je to jer si u nazivu stavila "č,ć"
Grmi Facebook
SPLIT/SPINUT
Animal respect

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Pomoć!- malena čančara
« Odgovori #24 u: Listopad 16, 2007, 14:03:00 poslijepodne »
Citat: TITO

*babymum, tvoja kornjaca u tvojoj sobi nije mogla drzati hibernaciju,
zato je stalno izlazila i trazila hranu.
Vazno da joj je sada na dobrom mjestu na hvaru.

znam sada - al tko je to znao prije 25 - 30 godina....al ipak nije bila previše uništena, kad je još živa (svako je ljeto posjetimo) i kad je mama barem nekoliko generacija beba...

no, baš zato, kad imamo takve životinjice, a s današnjim mogućnostima (forumi, primjerice) stjecanja znanja - mislim da smo svi obvezni dati im maksimalno što više možemo...