Molim vas recite što da radim s ženkom gupija(koju sam izdvojila danas)-ima ogroman napuhnuti stomak,upaljen anus i grozno izgleda odozgo-cijela je nakostriješena ,svaka ljuskica.Očito je da je bolest uznapredovala..Nemam ništa osim general tonica-što sam joj stavila u vodu zajedno s fishtaminom.Koliko može živjeti s tom bolešću-jer sam čitala da je neizlječiva a ja nemam srca skratiti joj muke-a zbilja izgleda stravićno?Please help.
Kolegice Vikingica,
Evo našeg iskustva sa bolesti koju smo detektirali kao dropsy, mada ne sa 100% sigurnosti,ali ukoliko je vaša ribica slična ovome,onda su i simptomi gotovo identični.Bila je ova diskusija i na forumu,ali prije više od godinu dana.Dakle:
Cijela priča počinje našom nepažnjom, i kupovinom para crvenih platija u PET_SHOP-u u Zagrebu.Nije provedena karantena i te prve dvije ribice ugibaju nakon par dana.
U zadnjih mjesec dana kod nekoliko betta imali smo početnu fazu,kao na slici:

Kontrole vode,pokazivale su samo neznatno povišeni GH.Temperatura i u najvrućijim danima 28 do max. 29 stupnjeva Celzijusa.Djelomična izmjena vode barem jednput u sedam dana.
Nakon 3 do 5 dana ribica, počinje povlačenje prema grijaču koji u principu nije radio,ali očigledno traži skrovito i samotno mjesto.Gradacija ovog stanja je sljedeća:
Izvješće nakon gotovo mjesec dana:Dio riba spašen, uginula je samo ženka, koja je bila do kraja nakostriješena i to sa 13/14.07.2006.,nakon gotovo 10 dana borbe za život.
Debeli betta (Tyson),sa gornjih slika,nakon tretiranja u Medimoru, zasiæena voda antibiotikom,
kupke u soli 4 puta na dan po 4-5 min,jer nakon duljeg stajanja ribe bi poèele èudno ponašanje pa smo stali.Vjerovatno zbog zasiæenosti vode solju, koja na žalost je bila jodirana,jer ovu drug