Studeni 05, 2025, 22:09:05 poslijepodneNajnoviji Član: bota

Autor Tema: Copadichromis Azureus "Nkhomo Reef"  (Posjeta: 5201 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mastino

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
Copadichromis Azureus "Nkhomo Reef"
« u: Kolovoz 03, 2007, 23:35:00 poslijepodne »
Posto smo na kraju ipak identificirali o kojem se ciklidu radi, promjenio sam naziv topic-a a ostalo pustam kako je samo da naglasim da sam mislio da sam kupio Otopharynx Lithobates pa da to ne zbuni ako iznad slika pise taj naziv, sve ce Vam biti jasno kad procitate temu do kraja.

Nakon duge potrage napokon sam ih uspio nabaviti i dopeljati u Pulu
Posto je moj fotic otkazao svaku poslusnost posudio sam drugi da bi sa Vama mogao podijeliti ljepotu ovih Malawi Haplochromines-a. Nazalost fotke nisu bas najbolje .

Otopharynx Lithobates (Zimbawe Rock) oko 8cm, na slikama su 2 muzjaka a zenke nisam nikako mogao uloviti foticem kako spada.

Zimbawe Rock by Bojko

Aulonocara Kandeense oko 6cm.

Edited by: Mastino

Offline Nikola5

• Punopravni član
« Odgovori #1 u: Kolovoz 04, 2007, 01:52:00 prijepodne »
Ma slike su odlicne, a ribice su predivne.

Bok

Offline TILjO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
    • FaceBook profile
« Odgovori #2 u: Kolovoz 04, 2007, 14:45:00 poslijepodne »
Predivni su!! Čekaj, a šta fali slikama i one su dobre!
Mama Africa

Offline XoFoX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
    • Zminj24 web site
« Odgovori #3 u: Kolovoz 04, 2007, 15:20:00 poslijepodne »

Èovjeèe!! Ovo je predivno!

Kad mogu doæ pogledat uživo?

Edited by: XoFoX
Žminj/Istra/Hrvatska

Offline TiTech

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • North & Central America
    • Akvarij.NET
« Odgovori #4 u: Kolovoz 04, 2007, 15:37:00 poslijepodne »
Solidno su ispale fotke. Kad jos zasjaju u pravoj boji biti ce to pravi ljepotani...

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #5 u: Kolovoz 04, 2007, 17:49:00 poslijepodne »
Citat: TILjO
šta fali slikama i one su dobre!

pa nekako nisam zadovoljan tim fotkama, mutnjikave su, to je najbolje sta sam uspio.

Citat: XoFoX
Kad mogu doæ pogledat uživo?

kad ces, uvijek dobrodosao ciklidas , posaljem ti broj moba na PM.

Citat: TiTech
Kad jos zasjaju u pravoj boji biti ce to pravi ljepotani...
i te kako da ce bit ljepotani

mandje37

• Gost
« Odgovori #6 u: Kolovoz 04, 2007, 18:37:00 poslijepodne »
Lijepe ribe

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #7 u: Kolovoz 05, 2007, 10:47:00 prijepodne »

I snovi su djelo postali.Šta da reknem,što se sanja ,obično se i dosanja,mislim na ciklide.Ja bih hteo još jednom nadodati,da je to stvarno jedan od najlepših ciklida ,koji potiće iz Malawia,bilo to varijetet iz Zimbawe rock-a ili to bio varijetet sa neke druge tačke.Svi ti ciklidi,mislim na varijetete su lepotani i ne zovu ih,baš zbog njihove lepote,elegancije i nenaposletku i intelegencije za aristokrata,šta čemo.

Vidim,da si pribavio i A.kandensee i tu nema šta pričati,ipak Aulonocare več onako ili onako važe za ciklide koji se smatraju jednim od lepših,a to svedoči i njihov popularni naziv Peacock ciklidi.

Stvarno Mastino imaš sad jako lep i bogat akvarij,ako tu mislim bogat u bojama,bogat u ciklidima....svaka čast

A mužjak A.kandeense bit če nekad ovakav

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #8 u: Kolovoz 05, 2007, 12:50:00 poslijepodne »
hvala svima na lijepim komentarima a pogotovo Bojko-u (jer ipak kad se dobije ovakav komentar od Znalca, meni kao novom ciklidasu to jako puno znaci ).

Ovim putem bi se prije svega zelio zahvaliti Bojko-u koji me zainteresirao za Malawi Haplochromines njegovim clancima a naposljetku i uputio kako odabrati svoje ciklide, uz Bojko-a, makai i the hunter su odigrali vaznu ulogu u nastanku mog Malawi Haplochromines tanka, njima se isto tako zahvaljujem sta su imali strpljenja i sacekali da uspijem rijesiti siguran prijevoz do Pule. Za sada se zahvaljujem navedenima iako jos jedna osoba "radi" na popunjavanju ciklidne populacije u ovom tanku ali o tome ce biti vise rijeci kad predstavim svoj AQ .

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #9 u: Kolovoz 07, 2007, 08:22:00 prijepodne »

Još par zanimljivosti o A.kandeense

Ta je vrsta relativno kasno opisana,a poznata je več dugo u akvaristiki.Šta reči o njoj,pa najbolje da se prvo napiše njen popularni i medju akvaristima više poznato ime:Blue orchid /Plava orhideja/,sad svi znate kako je lepa ta biljka,tako blista i ta Aulonocara ipak lepi su to ciklidi.No treba imati i na umu,da je ta vrsta,sve do opisa bila član poznate i opisane vrste A.maylandi /Trewavas 1984/ i tako bi bilo i dandans ,da je nisu uzeli pod mikroskop ihtiologa Tawil i Allgayer godine 1989 i zbog zubiča.koji su bili drukćiji od A.maylandi i zbog srebrne boje ženki,suprut smedji A.maylandi i još par razlika tu vrstu samostalna opisala i nazvala A. maylandi kandeensis i tako na bazi tog opisa nastala je samostalna vrsta A.kandeense.No kod imena jim mašta baš nije radila,pa su je prosto nazvali po mestu pronalaska,a može se reči i jedinog mesta ,gdje se ta ciklid nalaze- otoka Kande.Znamo li taj podatak,znade se da je ta ciklid endemita.

Inače taj ciklid dostiže dužinu 10 cm.,ženka malo manje a nadje se ih blizu skala ,gdje mužjaci brane svoju teritoriju,koju sačinjavaju jedna ili više pečina.Ženke žive u velikim kolonijama par metara uddaljene od teritorije mužjaka i stenama prilaze samo kad se hrane.Zanimljiv je i sam mrest,koji se striktno odvija u nekoj pečini,naravno na teritoriji mužjaka.

Eto par zanimljivosti tog stvarno zanimljiveg ciklida,možda i jedinog za sada u HR.

Offline -JZH-

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 54
    • http://www.ciklid.rs
« Odgovori #10 u: Kolovoz 07, 2007, 14:56:00 poslijepodne »
Lepe slike Mastino samo na istim nije Otopharynx lithobates "Zimbawe rock"!

Najverovatnije je neki Copadichromis (azureus, mozda?!), sve u svemu lepi primerci.

Pozdrav,Joca

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #11 u: Kolovoz 07, 2007, 15:32:00 poslijepodne »
JZH ja se iskreno nadam da grijesis, sad si mi stavio bubu u uho, prekopat cu inernet da vidim i usporedim meni dostupne slike sa mojom ribom... hvala na komentaru...

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #12 u: Kolovoz 07, 2007, 16:05:00 poslijepodne »

evo prokopao sam na brzinu, i na moju veliku zalost izgleda da JZH imas pravo.
velika vjerojatnost da je to kao sta kazes Copadichromis Azureus "White Head", bar mi se po slikama tako cini... ma neznam ni sam vise, u pol sata sam pogledao najmanje 100 slika

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #13 u: Kolovoz 07, 2007, 16:28:00 poslijepodne »

polako i da je Copadichromis isto je to lepa i fina riba no Mastino može to ti biti i zadaća,imaš knjigu pa usporedi tvog ciklida sa slikom na stranici 144 /O.lithobates/ i na stranici 320 /C.azureus/ i tako češ najbolje znati

Sve u svemu nit C.azureus nije "loša"riba.

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #14 u: Kolovoz 07, 2007, 17:14:00 poslijepodne »
zaboravio napisati prije, u knjigu sam pogledao prije svega ali mi nije licio na azureus-a i sad sam opet isao gledat i sve mi se vise cini po obliku glave, tijela i boja kojih se naziru da je to Copadichromis Verduyni (str.316) jedina razlika po slikama je ta da moji imaju na pocetku ledjne peraje malo crnog, bar ono sta moje jos neiskusno oko vidi. lijepe su meni sve te navedene ribe ali lithobates je lithobates i razocaran sam.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #15 u: Kolovoz 07, 2007, 20:09:00 poslijepodne »

"razočaran sam" jel su to reči ciklidaša?,bogami nisu moj je odgovor.Bilo šta si dobio,jeste ciklid i treba se o njome brinuti,medjutim nije taj ciklid još odrastao,pa opet ima neko vreme nade da bude to što smi i mislili da bude.

Da vam kažem još jednu veliku tajnu ciklidistike:

"Akvarista traži ciklide,znade njihov naziv i u svakom dućanu pokazuju mu drugog ciklida,da i to jeste jedan nezaboravan čin ciklidistike" tako reče Ad Konings,zašto mu ne bi povjerovali!

Offline ninočka

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #16 u: Kolovoz 07, 2007, 20:27:00 poslijepodne »
kakva ljepota
za sve koji misle kako su kunići dragi i plašljivi: http://www.clipfish.de/player.php?saf=1&videoid=MTQwODY2fDEy

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #17 u: Kolovoz 08, 2007, 01:47:00 prijepodne »

Citat: Bojko
"razoèaran sam" jel su to reèi ciklidaša?,bogami nisu moj je odgovor.Bilo šta si dobio,jeste ciklid i treba se o njome brinuti,medjutim nije taj ciklid još odrastao,pa opet ima neko vreme nade da bude to što smi i mislili da bude.

Ispricavam se Bojko, to kad sam napisao "razocaran sam" nisam dovrsio misao, nisam ja razocaran u ljepotu ovih ciklida nego sam razocaran sta su mi mozda prodali drugu vrstu, no kako i sam kazes ja se nadam da ce ovaj ljepotan izrasti u pravog Lithobates-a a i ako se to i ne desi za njega cu se brinuti sa istom paznjom i ljubavlju kao da je ciklid koji sam mislio da sam kupio, evo odat cu ti/vam i jednu tajnu, mislis/te da bi za sredinu 9-og mjeseca narucio Copadichromis Verduyni (Kirondo Multicolor) da mi se taj ciklid ne svidja?

Offline makai

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Kolovoz 08, 2007, 20:26:00 poslijepodne »
hej, hej šta su ti dobavljači. ja sam već u dva navrata pokušao naručiti C.Auzeruse iz češke i svaki put popušio ili neki mix svega i svačega ili nešto što mi nikako neide u akvarij pa sve to teškom mukom podijelio a nije da je bilo jeftino. tješi se da si bar dobio ribu iz koje će ispasti nešto a ne nekakvu mutaciju aulunocara i ko zna još koječega. sretno s ostalim narudžbama i da dobiješ ribe koje si naručio.
Cichlid ULTRA power/Zagreb-Jazbina

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #19 u: Kolovoz 09, 2007, 08:14:00 prijepodne »
hej makai tnx, sjecam se da si mi pricao o tvojoj nabavci iz ceske, zato sam i narucio ove ribe iz D od importera. posto jos nisam siguran sta imam u AQ, ali ako se uspostavi da su to azureusi kao sta je JZH napisao, prvi mrijest ide tebi ako si zainteresiran

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #20 u: Kolovoz 09, 2007, 14:31:00 poslijepodne »
posto mi vrag neda mira da otkrijem koju ribu sam na kraju ipak kupio, proveo sam jako puno vremena listajuci knjigu (Malawi Cichlids In Their Natural Habitat 3rd edition by Konings), i pretrazivajuci internet dosao sam do zakljucka i 90% sam siguran da riba sta su mi prodali pod Otopharynx Lithobates je na kraju ipak Placidochromis sp. "Blue Otter" jer danas tako listajuci i usporedjuci meni dostupne slike muzjak se ofarbao na trenutak (nekih 30 sec) i izgledao je tocno kao na SLICI samo sa dosta manje intenzivnim bojama. To je to za sada od mene, naravno ja cu ribe i dalje proucavati i ako bude koje promjene u mojim zapazanjima i zakljuccima cu naravno javiti, ali za sada mislim da je to navedeni Placidochromis.

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #21 u: Kolovoz 09, 2007, 15:00:00 poslijepodne »

djeluješ mi malo razočarano...

a zamisli...

da je to još neopisani varijetet ..aha..kaj sad? imaš jedinstvenu ribu u akvariju možda

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #22 u: Kolovoz 09, 2007, 15:11:00 poslijepodne »
nisam uopce razocaran, svaka riba je meni posebna i draga, i da bude nesto sta nisam kupio sve 5, ne sekiram se previse, a Lithobatesi ce kad tad plivat u mom tankicu...
a to sta se tice jedinstvene ribe , nisam ja sigurno te srece ali vidjet cemo, nikad se nezna.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #23 u: Kolovoz 09, 2007, 16:41:00 poslijepodne »
Ako pogledam sliku na prvoj strani,drugu po redu,vidim u desnom donjem uglu ženku od Otopharynx-a,za sada nepoznatog i vidim tri crne tačke.I te su tačke karakterističke za genus Otopharynx i nekolicinu vrsta iz genusa Copadichromis,medjutim tih tački NEMAJU vrste iz genusa Placidochromis,dakle? Edited by: Bojko

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #24 u: Kolovoz 09, 2007, 17:07:00 poslijepodne »

Citat: Bojko
Ako pogledam sliku na prvoj strani,drugu po redu,vidim u desnom donjem uglu ženku od Otopharynx-a,za sada nepoznatog i vidim tri crne taèke.
Oko Sokolovo Bojko , to je Otopharynx Tetrastigma (mrijest od makai-a).
ako kazes da Placidochromisi nemaju crne tocke onda nije to to, jer ove zenke imaju crne tocke.
neznam vise ni sam sta da mislim, meni stvarno najvise lici na placidochromisa, ali ipak Bojko i JZH vise znate od mene pa Vam vjerujem. uglavnom taj ciklid (koji je da je ) ostaje (da nebi slucajno pomislili posto nisam dobio ribu sta hocu da se ove zelim rjesiti) sacekat cemo da "odraste" pa ce se onda valjda tocno znat koja je to na kraju riba. jedna vrsta vise u AQ i jedna ponuda vise za buduce ciklidofile .

zaboravio sam napisati, zenke kupljenog "Otopharynx Lithobates" imaju crne tocke kao i Tetrastigme od makai-a.