Kolovoz 12, 2025, 12:58:23 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: crvići i ostali problemi...pls help!!  (Posjeta: 1341 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Od1n

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
crvići i ostali problemi...pls help!!
« u: Kolovoz 02, 2007, 10:17:00 prijepodne »
Bok svima!

Malo sam svjež u svemu ovome i možda dižem paniku bez veze (molim boga da da) ali pojavili su mi se crvići u akvariju, dugi nešto manje od cm i tanki kao niti, primjetio sam ih na staklu uz onu spravicu koja ubacuje zrak u akvarij (kažem vam da sam početnik...) i pošto mi je do sada stanje bilo koliko toliko u redu brine me to sve!
Nadalje uz obilan mrijest nekih od riba koji mi je skoro podavio biljke i preplavio akvarij prije kojih mjesec dana, sada mislim da vidim neke niti po njima...listovi biljaka uopće nisu čisti i sjajni već prekriveni nečim...algama možda?i opet neznam dali da radim paniku ili ne!?!
Inače akvarij je 54 l Juwel, imam ga cca 2 mjeseca, sa 3 gupija, 2 florescente (bile su 4), 1 zeleni barbus (bila su 2), 2 tigrasta (bila su 3), 2 crne dvodihalice - ID please, jedna botia (ima crno tijelo sa žutom repnom perajom - molim identifikaciju i pomoć šta da radim jer mi ništa ne radi  i samo se skriva zakopana pod kamenje) i dva čistača - jedam somić i jedan ancistus koji bi trebao biti za staklo ali NE RADI NIŠTA POD MILIM BOGOM i mislim da će bit svega kad mi pokne film!!.. ..imam četiri biljke, korijen od mangra, sastav vode je OK, brine me temperatura koju pokušavam održati na 28, ali varira mi valjda zbog klime u stanu, a i lampa mi se čini da dosta grije vodu...

Molim za pomoć!!
Ono što je doista važno nisu velike stvari koje su smislili drugi ljudi, nego sitnice do kojih si došao sam.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #1 u: Kolovoz 02, 2007, 21:46:00 poslijepodne »

Dobro došao na forum!

Prije nego što čovjek bilo pto počne pametovati, bilo bi sjajno da nam malo uslikaš stanje.

No, po ovom opisu, crviči ne bi smjeli biti neki veliki problem. No, čini mi se da ti je malo nezreo akvarij, a čistači su u pravilu male lijenčine, treba im neko vrijeme. Ali, ako stvarno ništa ne rade, vjerojatno previše hraniš ribice, pa se i oni dobro napapaju.... Isto tako i alge u pravilu nastaju kad je rasvjeta predugo (najviše 10 do 12 sati na dan), kad je previše hrane, i kad temperatura oscilira.

Dakle, nabavi grijač, i njime drži temperaturu na 28 stupnjeva, ali bez variranja.... Kako on ima termostat, držat će je fiksnu. Pogotovo ako imaš klimu u stanu, pa nije vruće. Svjetlo smanji par dana na 8 do 10 sati, a ribice hrani minimalno, čak jedno tjedan dana probaj ih hraniti svaki drugi dan - neće im biti ništa, dapače...

I javi kako se stvar razvija...

Offline Od1n

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Kolovoz 03, 2007, 23:13:00 poslijepodne »
Hvala puno na dobrodošlici!kada tako brzo čovjek dobije odgovor onda se zbilja tako i osjeća..

Fotke  su u planu, sada imam samo nešto loše sa moba ali ubrzo ću digitalcem napasti stvar pa postati rezultate...

Grijač imam serijski dobiven sa akvarijem, ali taj mislim da ne obavlja svoju funkciju baš najbolje...pa ću razmotriti nabavu nečeg kvalitetnijeg!a mislio sam i lampu zamijeniti pošto mi se čini da dosta grije...a samo osvjetljenje redovito držim upaljeno 12 sati, dakle od sedam naveče do sedam ujutro...ma u Rijeci sam tražio nekog somića koji bi čistio ali imaju samo smaragdne somiće koji mi se ni najmanje ne sviđaju, pa je to stvar koju moram riješiti...inače jučer sam nabavio 6 zebrica koje su skroz lude za vrijeme hranjenja proždrljive male beštije!!

Pitanjce: mogu li bilo koju vrstu drva staviti u akvarij za dekoraciju ili ima nešto zabranjeno?znam da kamenje koje se otapa u vodi (tipa vapnenac) ne smije unutra...inače ubacio sam par oblutaka s mora i za sada je Ph OK...

Pozdrav svima i ubrzo slijede fotke!!...čim odradim vikend na moru...
Ono što je doista važno nisu velike stvari koje su smislili drugi ljudi, nego sitnice do kojih si došao sam.

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Kolovoz 04, 2007, 10:19:00 prijepodne »

Dobro dosao kolega!

Sta se tice temparature malo je visoka. Temp za vecinu tropskih ribica 25-26stupnjeva. Na koliko ti je namjesten grijac? I ja imam klimu doma i grijac mi je na 25 aq i ako nije bitno ali eto od 55 lit juwel. Pored klime neznam kako ti je tolika temp?Sta se tice crvica imala sam ihi ja i sami od sebe se povukli. Neznam obicavas li usisavati dno tj podlogu u aq? S obzirom da si novi zato pitam. Imas kupit u zoo shopu razne te spravice za ciscenja dna. A mozes isam napravit pogledaj pod uradi sam pa ako si od volje. Sta se tice bilja uvjek kad ga kupis ili dobije dezinficiraj jer mozes doest preko bilja bolestu aq. Poslje dezinfekcije isprat bilje i podrezat mrvicu jednu korijencice i posadi. I bilju stavljaj jednom tjedno tekuce gnojivo i imas tebletice isto koje se stave blizu korjena biljke. A ove niti mog bit alge i ne moraju bilo bi dobro fotka.

Sta se tice somica neznam u kojim si trgovnama bio. Pogledaj malona podmurvicama zoomanija, i viskovo znalo je bit stosta toga. I ne hrani previse ribe isvakako gledaj da ti hrana ne pada na dno. Sta se tice kamenja: nije ti pametno stavljati kamenje iz mora u aq. Jesi ga testirao? stavi malo octa na kamen iako se pjeni onda ne valja za aq a ako ocat sklizne bez ikakve reakcije onda je ok. Za aq je bih ti preporucila lavu imas u vise boja ili mozda bazalt ili pak granit. Inace za neka kamenja nit ocat nije dovoljno jak da bi se bilo sigurno da je ok pa se moze koristit solna kiselina tad si 100% samo cuvaj ručice.

Sta se tice drveta: mozes stavit lozu ali s tim da si siguran da nije nicim spricana,ili tresetno drvo, mopan, magronovo drvo. Zna ti u pocetku pustati boju. Mozes ga na sparhetu kuhati par sati i potom ga bucni uhladno vodu i stavi u aq. Voda zna bit malo zuckasta ali s vremenom to ode i ribama uopce ne smeta. Edited by: duda

Offline Salem

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
« Odgovori #4 u: Kolovoz 15, 2007, 21:49:00 poslijepodne »
Na ovo bih samo dodao da za testiranje kamenja je puno bolje koristiti
varikinu odnosno solnu kiselinu. Ocat naprosto nije dovoljno 'jak' da
bi kamenje koje sadrži vapnenac pouzdano zacvrčalo.

Offline ribovlasnik

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #5 u: Kolovoz 26, 2007, 15:15:00 poslijepodne »
Jesu li te nitaste nakupine bijele boje, i kada rukom mahneš preko lista skidaju se? To ti je pojava kod novog akvarija, prestat će sa vremenom. Dodaj jednom tjedno Nutrafin WASTE i pročistit će se polako. I ne hrani puno ribe odjednom da ne pada puno hrane na dno. Više puta dnevno, pomalo je bolje.
Zagreb, Kvatrić

Offline Od1n

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Kolovoz 26, 2007, 19:32:00 poslijepodne »
nitaste nakupine jesu bijelkaste boje, nalaze se na bilju i u biti se dosta lako skidaju tako da si vjerojatno u pravu Ribovlasniče...a s obzirom na to koliko sam kamenja iz mora ubacio unutra definitivno trebam napraviti test solnom kiselinom...a baš mi je žao ljepo izgleda sa svim tim unutra...inače imam i tu pumpicu za čišćenje dna, ali mislio sam da bi čistači trebali držati stvar pod kontrolom!?ali prvi koraci su najteži, a 3 smrtna slučaja i nisu tako puno...

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Kolovoz 26, 2007, 21:00:00 poslijepodne »
Od 1n bez obzira na čistače koje godi koliko god da ih imaš dno bi trebalo usisavati. Ipak treba netko usisati turiblju kakicu.