Kolovoz 15, 2025, 03:53:17 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: pomoc pocetniku  (Posjeta: 2083 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline skalar

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
pomoc pocetniku
« u: Srpanj 24, 2007, 21:09:00 poslijepodne »
Pozdrav svim akvaristima!

Prije nekoliko mjeseci, posjetio sam ovaj forum koji me jako zainteresirao i naveo na razmišljanje o uređenju svog vlastitog akvarija. Nije dugo vremena prošlo , a već sam nabavio vlastiti akvarij. Procitao sam neke vaše poruke koje su mi jako pomogle za siguran početak . Također sam sa stranice "skinuo" i kratki priručnik o akvaristici.

Naime, imam kod kuće 75 litarski akvarij (Cayman 60 pro.). Izuzetno sam zadovoljan. Biljke i ribice se jako dobro "ponašaju".

Sada slijedi ono bitno!
Akvarij je u funkciji oko 2 mjeseca i kao sto sam gore naveo sve je u redu , no jedan problem me brine.
Otprilike 20 -ak dan neće me biti kod kuće. Svako nekoliko dana ću moći doć vidjeti kakva je situacija u akvariju, no vani su velike temperature i to me jako muci..
Pogledao sam na stranici i vidio rješenje u obliku ventilatora. Moje pitanje vama je. Mogu li ujedno s ventilatorom smanjiti i količinu svijetla (ono sada gori cca 9 sati dnevno) bez nekakve velike štete za biljke i ribe? Ako imate jos koji korisni savjet rado ću ga poslušati.

Danas sam se prvi puta registrirao na ovaj forum, pa vam i prvi puta pisem. Nemojte zamjerit na pogreškama (ukoliko ih ima).
Hvala vam na svim korisnim savjetima koje sam "vješto" iskoristio.

Unaprijed hvala i na ovom odgovoru!

Riba Ribi grize rep

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
pomoc pocetniku
« Odgovori #1 u: Srpanj 24, 2007, 21:38:00 poslijepodne »

Pozdrav, skalar!

Imaš mogućnost otvoriti svoju temu- dakle, nemoj se "kopčati" na tuđe teme s vlastitim problemima i pitanjima.

Što se tiče 20 dana - ako će netko dolaziti u nadzor (hranjenje riba) bit će ok. Za snižavanje temp može se otvoriti i poklopac. Ventilator pomaže. Ispod 9 sati svjetla ne bi trebalo ići eventualno na 8, ali to je minimum. To je isto ovisno o tome koje bilje imaš. Postoji još jedan trik - složiš na tajmeru paljenjesvjetla u noći - s time da onda moraš potpuno zamračiti akvarij (novinama recimo, ili alufolijom). Tako se akvarij grije kad je u stanu niža temperatura.

Offline skalar

• Punopravni član
pomoc pocetniku
« Odgovori #2 u: Srpanj 24, 2007, 22:30:00 poslijepodne »
Elena & Davore hvala vam puno!

Drugi put otvaran svoju temu.

ako moze jos jedno pitanje. Sto mislite o weekend hrani?

hvala na pomoci jos jednom!

Riba Ribi grize rep

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
pomoc pocetniku
« Odgovori #3 u: Srpanj 24, 2007, 22:42:00 poslijepodne »
Nikad koristili. Dovoljno je ribe hraniti svaki drugi dan tijekom tih 20 dana.

Offline skalar

• Punopravni član
pomoc pocetniku
« Odgovori #4 u: Srpanj 24, 2007, 22:44:00 poslijepodne »
Hvala
Riba Ribi grize rep

Offline frida lang

• Punopravni član
pomoc pocetniku
« Odgovori #5 u: Srpanj 31, 2007, 14:07:00 poslijepodne »
ja predlažem da svjetlo gori u akvariju cca. 12 sati - inače
split

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
pomoc pocetniku
« Odgovori #6 u: Srpanj 31, 2007, 20:58:00 poslijepodne »
Ja sam koristio vikend, odnosno praznik hranu od tetre, za zlatne ribice - odlično je funkcioniralo u nekoliko navrata. Važno je ipak da netko dođe svakih par dana provjeriti akvarij, i nakon sedam dana da im da ponovno porciju hrane...plus tajmer za svjetlo...iako sam ja mojima u prvom navratu samo ugasio svjetlo i dignuo rolete - ništ se nije desilo loše!