Kolovoz 15, 2025, 14:32:32 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: zlatne ribice  (Posjeta: 2816 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline pandica

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
zlatne ribice
« u: Srpanj 17, 2007, 19:59:00 poslijepodne »

Dobila sam od sestre zlatnu ribicu (druga joj uginula-premali akvarij: 30x20x15cm), kupila sam jos jednu i akvarij u bauhausu 30x30x60 s filterom i grijacem u kompletu.

Vidim da se vecina bavi drugim vrstama, ali voljela bi ovim ribama napraviti sto bolji akvarij (kad sam vec dobila zlatnu), pa molim pomoc.

stanovnici-karas 12cm-sestrina, pajcolanka (?) 7cm-nova i zuti puz

inventar-filter, 3kg sljunka, kamen s rupom (pet shop)i 3 prokuhana iz rijeke

pitanja: 1. kamen? koja velicina i boja bi bile najprirodnije

2. drvo? da/ne koje? rekli su mi da ono u pet shopu farba vodu, a svidaju mi se akvariji s granama

3. biljke? jel postoje neke ok za 'zlatne', a da se nemorajuzakopavati-one koje se 'zakace' na kamen

4.jel ok velicina akvarija za ove 2 ribe?

Unaprijed hvala svima koji mi hoce pomoc s mojim 'zlatnima'!

Offline Nikola5

• Punopravni član
zlatne ribice
« Odgovori #1 u: Srpanj 17, 2007, 20:20:00 poslijepodne »
Dobrodosla

Sto se tice kamena to je po tvome ukusu. Ja bi naprimjer stavio jedan kamen sivkaste boje velicine sake.

Drvo - istina je da drvo farba vodu ali to ne smeta ribama i sa vremenom ce proci. Obicno to prode u vremenu dok se AQ ciklira. Ali koliko sam shvatio ti nisi ciklirala AQ.

Biljke za zlatne ili hladnovodne ribice postoje, tebi bi mozda najbolje pasao anubias jer kao prvo ima jako korjen i zlatne ribice ce ga teze iscupati ( a one to vole raditi ).
I on se sadi ili pricvrscuje na drvo ili kamen.

A velicina tvog AQ je dovoljna za te dvije ribice, to sigurno.

Bok

Offline pandica

• Punopravni član
  • **
zlatne ribice
« Odgovori #2 u: Srpanj 17, 2007, 20:29:00 poslijepodne »

Fala!

stajao je akvarij 4 dana, znam da je malo ali trebalo je HITNO preseljenje!

Ribe se vole zavlacit oko filtera, pa jel da postavim vise kamena ili neku granu da mogu prolazit? Moze drvo maslinov korijen ako je prokuhano?

Jel ovobilje ok raste pricvrsceno-nikad nisam imala akvarij, pa da ne petljam s podlogom za bilje...

Offline duda

• Punopravni član
zlatne ribice
« Odgovori #3 u: Srpanj 17, 2007, 20:44:00 poslijepodne »

Pandica dobro dosla!

neznam jesi li ti aq ciklirala, ali ribice nije pametno odmah stavit neg treba proc najmanje 15 dana. To je minimum od minimuma no ako nisi ciklirala i ribe odmah stavila ja bih ti savjetovala da malo ubacis u aq pozitivni bakterija npr sera nitrivec ili cycle nutrafin. Da se ipak naseli nesto bakterija i time ubrzas cikliranje. Svakako bi bilo pozeljno kad mjenjas vodu u aq kao ikad prvi put punis vodu tj kad si je punila da stavis npr aquasafe sredstvo za pripremu aq vode. Ubuduce to stavljaj kad budes mjenjala dio vode uaq i nikad svu vodu ne mjenjati. Nadam se da si sljunak dobro oprala prije nego ga stavila uaq. Sta se tice kamenja imas uzoo shopu pa izaberi sta ti se vise sviđa npr lava kamen imas u ise boja, crnoj, crvenkastoj, sivoj, smeđkasatoj ili mozda ti se vise dopada granit ili mozda balzat vidi odaberi sta ti zelis. Uh zaboravih ti reci poslje dezinfekcije bilje obavezno isparti u pitkoj vodi. i onda vezati ili sadit. I alga cladophora ti je super mozes nju ubacit ona ti je onak u obliku lopte.

Sta se tice drveta. imas kupit mopan, ili mangrovo neki ubace hladnima i tresetno drvo cak. Drvo svakako porkuhaj na sparhetu koju uru. Da izađe onaj tanin koji drvo ispusta. No ako opet pocne bojit vodu kad ga ubacis nema beda to ribaam nece smetati uopce s vremenom prođe samo strpljenja.

Sta se bilja tice kako te vrste vole brstit da tak kazem bilje moj savjet uzmi anubias bilo koju vrstu ima tvrđe listove zilavije je bilje pa nisu toliko zainteresirane imas i razne vrste paparati. takvo bilje mozes vezat za neki predmet u aq a ako ide u podlogu ( sadis ga) pazi da onda rizom ne zatrpas upodlogu hocu rec da ona kvrzica dole pri dnu ne bude zatrpana. Imas i kupit plutajuce bilje koje mozes isto sadit ili pustti da pluta po vodi tipa vodena kuga i rogolist. Koje go bilje uzela obavezno ga dezinficiraj jer preko bilja mozes donest bolest uaq izarazit ribe. imas kupit u apoteci hipermangan ili u zoo shopu od npr JBL sredstvo za dezinfekciju. Ribicama davaj itabletice na biljnoj bazi da ti ne tamane toliko bilje. I za ovaj aq ne uzimaj vise ribica. I imas forum za hladne ribe pa malo tamo isto prosaraj. Moras imat i svjetlou aq za bilje ako ne onda ce neko vrijeme kratkoi pomoc kakva stolna lampa. Također trebas bilju jednom tjedno stavit tekuce gnojivo za bilje. Eto valjda je nesto pomoglo.Edited by: duda

Offline duda

• Punopravni član
zlatne ribice
« Odgovori #4 u: Srpanj 17, 2007, 21:02:00 poslijepodne »
Eh zaboravih ti reci poslje dezinfekcije bilje obavezno isprati lagano u pitkoj vodi. također mozes ubacit ikoju algu cladophoru. valisnerija gigante veoma ljepa biljka nju sadis u podlogu. I dovoljno da ponekad tom bilju koje je u podlogi piknes tableticu blizu korijena biljke. I nemas beda jer jednostavno je za odrzavanje.samo prije neg ide u podlogu malo podrezi samo malo korjencice. a anubias velim i paparat mozes vezati samo najbolje bi bilo s onim za ribiciju vezatmislim ono za pecanje jer konac brzoprotrune i opet nis od toga.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
zlatne ribice
« Odgovori #5 u: Srpanj 17, 2007, 21:16:00 poslijepodne »

Dobro nam došla!

Duda ti je jako puno toga objasnila, pa se probaj toga držati! Inače, ovdje na forumu imaš poseban podforum Hladnovodne ribe - pogledaj si postove na njemu - tu su zlatice glavne.... Da, i pomiri se s time da će ti zlatice vrlo uspješno "sređivati" biljke, jer su biljojedi i jako vole zeleno! Zato im s vremena na vrijeme, najmanje jednom tjedno daj list salate koji si prelila kipućom vodom, ili list špinata, blitve... ili nekoliko zgnječenih zrna kuhanog graška - vidjet ćeš, ne samo da je dobro za njihovu probavu, već je i narodno veselje...

To što se sad skrivaju je vjerojatno od stresa - malo se kratko ciklirao akvarij, no, ako je bila frka.... Samo svakako nabavi neki pripravak za brže cikliranje, odnosno sa dobrim bakterijama - ima u svim boljim dućanima!

Eto, za sad!

I pitaj, sve što te muči, samo udri!

Offline pandica

• Punopravni član
  • **
zlatne ribice
« Odgovori #6 u: Srpanj 18, 2007, 12:06:00 poslijepodne »

Budem kupila biljke kad se vratim s mora, da mogu pazit na njih! lampu imam-bila je u poklopcu 50w, nadam se da bude dosta za ove biljke.

Stavila sam u vodu TetraAqua aqua safe,po uputama s kutijice, jel taj ok?

Fala puno za pomoc, ribice sam imala ko jako mala u onoj kugli (te su kratko zivjele) tak da stvarno ucim od pocetka...

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
zlatne ribice
« Odgovori #7 u: Srpanj 18, 2007, 13:23:00 poslijepodne »

Dobar je Aqua safe! Ima univerzalni,a imaš i specijalni za zlatne ribice - no uporabi koji imaš, jednako su ok!

Lampa bi morala biti za tu litražu potpuno u redu, pazi na dobru filtraciju - stavi filter tako da mreška površinu jer se time pojačava aeracija vode, a zlatice vole to jako.... I, kako su one veliki pokakanci, redovito čisti dno akvača, a filter kad se voda počne mutiti, isperi, u vodi koju oduzmeš iz akvarija, samo lagano, nemoj previše stiskat filter materijal, da ostanu dobre bakterijice nutra.

Da, preporučam ti, ako možeš nabaviti nutrafinovu hranu za zlatne, definitivno je najbolja....i to miješaj...."običnu", sa spirulinom, i kuglice....

Tetrina papica je isto ok, ali zna mutit vodu, pa filter mora malo više radit.

Da, pazi da ih ne hraniš previše, jer bi one mogle jesti cijeli dan i preko toga...ujutro malo, tako da pojedu u minutu dvije, i predvečer opet tako malo...bolje da budu malo gladne nego da se prejedaju!

Sretno!

Offline pandica

• Punopravni član
  • **
zlatne ribice
« Odgovori #8 u: Srpanj 18, 2007, 14:15:00 poslijepodne »

Ribe za sad jedu tetrinu hranu, a kad pojedu 'kopaju' po kamencicima, uzmu ih u usta pa ispljunu.. jel ih hranim pre malo il tak inace rade?

I filter je taj iz bauhausa, cuje se dok radi, ima neku cjevcicu koja treba biti izvan vode (tak je nacrtano u uputama) i dok radi idu mjehurici u vodi. Voda je bistra i neme miris, pa mislim da je ok. Karas se voli 'vozit' u tim mjehuricima, pliva ko lud u njima. Ima to nekog smisla il ga samo zabavlja?

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
zlatne ribice
« Odgovori #9 u: Srpanj 18, 2007, 14:20:00 poslijepodne »

Kopanje je normalno ponašanje - time kao da cuclaju što je od hranice ostalo na kamenčićima----to im je zabava------ i oblik žicanja papice, ali nemoj nasjest! Njima je i debljina fatalna!

A vožnja po mjehurićima je njihov lunapark... moji su sad preveliki, ali kad su bili mali to je bila prava jurnjava....