Pozdrav ekipa!
Vratija san se sa pira pa nemojte zamirit ako šta krivo napišen.
Da počnen od početka.
Nakon šta su me neki ljudi oprali i nakon šta san uhvatio malo vremena naručio sam staklo i zalijepio novi akvarij samo za borca.
Ubojstva u velikom akvariju (kako gordo zvuči veliki akvarij, 20 lit) su prestala a njih dvoje (da, i ženka je s njim) su se širili u svojih 10 litara filtrirane vode.
Jučer ujutro sam vidio da je ženki odgrizao rep i odmah sam je evakuirao. Jutros se na površini borčevog akvarija pojavila ogromna nakupina malih mjehurića. Ne sječam se da sam ih vidio jučer no nije isključeno.
Šta sad? S obzirom da ne znam, prije minut sam u svom neznanju vratio ženku u borčev akvarij. Jeli ona već položila jaja ili tek treba? Da je vadim ili ostavim?
Borac je izuzetno lijep ali i izuzetno nasilan, bar ovi moj!
Pomagajte, šta da napravim?
Miro
Kolega Mibutu,
Očigledno da imate situaciju koja prethodi mrijestu betta.Ukoliko želite stvorite im uvjete!
Prva faza, da ih izdvojite-odlično.2o litara tankić, isto tako, ali nesmijete stavljati ništa na dno,što čišće to bolje.
Muško Vam se potrošilo na pućkanje gnjezda, strpljenja dan ili dva, i vratite mu ženku.Ono sa odgriženim repom, ne mora značiti da je muško krivac, možda se ženka samo "ofucala", i to je po defaultu.
Možda par slika više pomogne nego duga objašnjenja:

Ako ženka liči bar malo na ovu,sve su šanse za potomstvo....

Stavite mu ovakvu čašicu ili plutajuću biljku Hydrocotala ili sl....

Ovo je tzv.ljubavni zagrljaj,a to će raditi nakon što je vratite i on je prestane ganjati.Postavite u tom malom tanku, nekakve prepreke (filter za zrak,koji isključite-privremeno)ili slično................

Ovako bi trebalo izgledati dno, nakon što je on stisne.Jajašca će na početku uzimati zajedno i nositi ispod čašice,ako je muško napravilo gnjezdo-splav...

Ženku izvadite, nakon 4-5 sati, najduže 12, ali nećete pogriješiti, ako to učinite i nakon što su prestali sa izbacivanjem i ljubavnim zagrljajima.......Ovo što vidite je poslije muški posao.Nemojte ga hraniti, jer neće primati hranu naredna 3 dana.Ovo podizanje traje 48-72 sata, ovisno o količini jajašaca i vremenu u kojem je ikra izbacivana.

Ovo je finale, bebe na površini.Sada može i muško van.Uključiti aeraciju na minumum.Dodati infozorij,koji ste prethdni dan stavili u pripremu.Naredne dane pripremati artemiju a nakon 7 dana već prihvaćaju i artemiju u obliku listića...
Nakon cca 14 dana, pohvatajte ih žlicom, očistite tankić i za jedno 40 dana, imat ćete ovu situaciju:

I to je sve!!!!!!

Lijepi pozdrav!