Kolovoz 16, 2025, 05:31:26 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: generalka akvarija  (Posjeta: 2976 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline edimar

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
generalka akvarija
« u: Srpanj 11, 2007, 20:16:00 poslijepodne »
Alo društvo uskoro trebam napraviti generalku akvarija u vidu čišćenja pa me zanimaju vaši savjeti ( svaki savjet je dobro došao ). Pošto je meni puno ljepše ( vizualno) 3d tapeta od umijetne stijene zanima me vaše mišljenje da li tapetu staviti unutar akvarija ili izvan tu se dvoumim mada mi neki savjetuju van. Za sada mi je tapeta u akvariju. Dalje kakva je po vana najidealnija podloga ( osim standardne: humus, grubi pijesak, fini pijesak itd ). koje biljke posaditi i koliko s obzirom na količinu od 120 lit. te na količinu ribica pretežno manje vrste znači živorotke+neonke+kardinali i sl. jedno 30 - 40 ribica ukupno i dali je to prevelika količina riba na količinu akvarija. Svijestan sam da moram na toliku veličinu akvarija birati između riba i bilja jer kako se kaže nemože jare i pare. Ajde svaki savjet će mi koristiti. Pozdrav svima!
Opatija, Rijeka

Offline Nikola5

• Punopravni član
generalka akvarija
« Odgovori #1 u: Srpanj 11, 2007, 21:53:00 poslijepodne »
Bok.
Ja imam tapetu, i po mome misljenju trebalo bi ju staviti iznutra. Zato sto ako je izvana izmedu tapete i stakla od AQ ima zraka i to ti moze smanjiti detalje te tapete. Ja imam tako i tapeta mi je tamna. Kda ovlazim tapetu mokrom krpom i stisnem uza staklo ona dobije boju koja je.
Ja bi ju na tvome mjestu stavljao iznutra.

Bok

Offline duda

• Punopravni član
generalka akvarija
« Odgovori #2 u: Srpanj 11, 2007, 22:38:00 poslijepodne »

Sta se tice tapete ja bih je svakako stavila izvana tako sami svoju. Vlaznom krpicom ocistila vanjsku stranu aq stakla i u lavoric stavila kap deterđenta od suđa i spuzvicom dobro namazala staklo ali doooobro pazit da slucajno deterđent ne dospije u aq kad mazes gore rubove. I stavila tapetu i potom uzela onaj cistac sta se ciste auto stakla i s tim prelazila po tapeti naravno ona gumena strana. I tako prelazispo tapeti i s tim automatski i zrak istjeras. Mozes i sa uljem jestivim namazati staklo. meni se nije dalo s tom masnocom imat posla. Eto ja tako imam malo manje od 2 godine i nikakvih problema nit s odljepljivanjem, mjehuricima ma nicim sve ok. No ti odluci kako tebi vise pase.

Sta se tice podloge: mozes stavit zemlju ali ju treba namakati dugo i bakljat se s tim ako ti se da ili supstrat koji samo istreses i to je to. Osobno imam tetra complete supstrat koji je pomjesan sa lavom i tetra initial sticks stapici aktivator podloge. kako imas vise vrsta ribica šaroliko drustvo i vidim da su tu ijatne ribice prisutne kardinalke, neonke one vole malo tamnije dno i kako su to i malo njeznije ribice ja bih osobno stavila sitniji sljunak granulacije 1- 3 mm no ti si sef i ti ces odlucit sto tebi vise se sviđa.

Sta se tice bilja: cuj sve ovisi sta se tebi vise sviđa. Dali volis vise biljni aq gusto zasađen ali da opet naravno te ribice imaju mjesta za plivanje naravno da usvem treba imat granice. Cuj ove jatne ribice vise vole njeznije i visoke biljke i tako se ugodnije i sigurnije osjecaju, pa bih da sam na tvom mjestu zasadila i vise takvoga bilja a zivorotkama nece smetati sigurno i te kako ce inima dobro doc i maleni ce se imat di skrivati i osjecat sigurnijima.Po meni je bolje imat manje ribica jer ce i one bit zadovoljnije. Jer opet prenapucen aq s ribama time su i one nervoznije, manjka i kisika i prostora za plivanje itd. ja bih rađe koju biljku vise zasadila i smanjila broj riba. Ipak korisnije je koju biljku vise stavit i smanjit broj riba i vrsta neg da je manjka bilja. No to sam opet ja a ne ti. Ti odluci onako kako mislis da ja nabolje za tvoje ribice.

A koje biljke: ovisi dali zelis imat zahtjevno bilje ili ne. tesko je ovak nekom sad govorit ajd da tako kazem "nametati" koje bilje da sadis. Pogledaj sta ti se najvise sviđa i napisi koje bi imao, pa ce uvjek netko dat savjet.Edited by: duda

Offline frida lang

• Punopravni član
generalka akvarija
« Odgovori #3 u: Srpanj 12, 2007, 18:23:00 poslijepodne »
ja sam isto stavila izvana, ali sam namazala uljem... tanki sloj........
split

Offline duda

• Punopravni član
generalka akvarija
« Odgovori #4 u: Srpanj 12, 2007, 18:25:00 poslijepodne »

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
generalka akvarija
« Odgovori #5 u: Srpanj 13, 2007, 10:34:00 prijepodne »