Svibanj 09, 2025, 16:32:45 poslijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: opet ja-J.Rekord60  (Posjeta: 17222 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline eve22

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
opet ja-J.Rekord60
« u: Srpanj 10, 2007, 22:27:00 poslijepodne »
danas sam kupila juwel rekord 60 i napunila vodom... izjela si zivce za stavit pumpu itd.... zanima me dal da okrenem kraj pumpe odakle izlazi voda prema otvorima ili prema unutra radi mlaza vode?

pise da nakon 3,4 dana mogu ubacit par ribica unutra radi bioloskog filtra. sta vi kazete na to? namjeravam dva tjedna pustit da se filtrira....prije useljenja.

vidila sam u porecu u pet shopu neku ko mahovinu sa nekim "zelenilom" onako sve zamrseno u sebi... buduci da mi ne uspjeva ni pravo bilje a kamoli vodeno....mislila sam to kupit sta vi kazete na to?

Rovinj

Offline TILjO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
    • FaceBook profile
opet ja-J.Rekord60
« Odgovori #1 u: Srpanj 10, 2007, 23:16:00 poslijepodne »
Ostavi ga minimalno 2 tjedna da se ciklira. Stavila si unutra podlogu (šljunak ili šta već...)?? Nakon dva tjedna stavi prve ribice, a ako misliš stavljati i nekakvo živo bilje to već možeš za dva-tri dana staviti!
Nemoj nikakvo umjetno bilje stavljati, nikakvu plastičuriju!
Ne znam kakvu mahovinu si vidjela? Živu? Možda je to java moss, odnosno javanska mahovina iliti Vesicularia dubyana... To ti je OK, no kada se na nju nataloži dosta nečistoća ju moraš isprati samo pod mlazom vode i to je to... A uspijeva i u ne jako osvijetljenim akvarijima...
Mama Africa

Offline eve22

• Punopravni član
opet ja-J.Rekord60
« Odgovori #2 u: Srpanj 11, 2007, 00:17:00 prijepodne »
sutra c prokuhat kamencice iz drugog akvarija i stavit unutra danas nisam imala vremena puno pa sam samo vodu stavila

da živa mahovina

Rovinj

Offline duda

• Punopravni član
opet ja-J.Rekord60
« Odgovori #3 u: Srpanj 11, 2007, 13:40:00 poslijepodne »

Eve 22 daj malo bolje pojasni ovo za pumpu nekako mo zbrckano postavljeno pitanje.

Sta se tice riba: moj savjet stavi sta kasnije tim bolje. Pusti aq da se ciklira najmanje 15 dana to je minimum od minimuma. I kad budes ubacivala ribe nemoj odjednom sve neg uzmi 2 najvise 3 kom. pa, za nekih cca 5,6 dana opet par kom. Mozes kupit ipoz bakterije nitrivec od sere ili cycle nutrafin da ubrzas cikliranje. A mozes i malo suhe hrane za ribice ali samo malo 1-2 listica smrvit među prste i ubacit u aq da to protruli i itme ubrzas cikliranje. Ali sve jedno nebih prije 15 dana ubacivala nit jednu ribicu.

Sta se bilje tice: moze bit mali milijon razloga sta ti ne uspijeva. Mozda uzimas prezahtjevno bilje i nemas sve potrebne uvjete za njega pa ti krepava, jeli imas supstrat ispod sljunka? stavljas li tekuce gnojivo jednom tjedno? dodajes li tabletice blizu korjena biljke? ako je zahtjevno imas li CO2? jesu lampe stare tj mjenjas li ih redovito? (jednom godisnje bi bilo pozeljno) Bilje nemoj umjetno uzimati stvarno je ocaj. Kupi nezahtjevno bilje i obavezno dezinficiraj da nebi navukla kakvu bolest uaq i dobro ga isperi. Imas hipermangan kupit u apoteci ili u zoo shopu sredstvo za dezinfekciju.

Offline eve22

• Punopravni član
opet ja-J.Rekord60
« Odgovori #4 u: Srpanj 11, 2007, 21:22:00 poslijepodne »
danas sam bila kod lika sto ima pet shop i sam si ribe razmnozava vec "desetljecima" ;) pa mi je dao neku tekucinu za brze cikliranje.

biljke: nisam jos ni jednom probala al mislim da je pre zahtjevno za mene;))

pumpa: citala sam u upustvu da moze se stavit nekako da ne radi malz pa ne kuzim kako; meni radi pa me to zanimalo dal je normalno i onako brobucka jer je ispusta pola cm iznad nivoa vode.

i jos jedno pitanje (buduci da je prvi akvariji koj imam sa lampom) dal je normalno da po njoj ima kapi vode i sve je kazimo "mokro"? jer pustila sam cjelu noc pumpu da radi i ujutro kad sam otklopila vidila da poklopac unutra je sav mokar ,pretpostavljam da je jer voda isparava...al nekako mi cudno da neonka bude "kao pospricana vodom" (nisam je pokusala palit jer jos nema potrebe )

Rovinj

Offline TILjO

• Punopravni član
    • FaceBook profile
opet ja-J.Rekord60
« Odgovori #5 u: Srpanj 11, 2007, 21:27:00 poslijepodne »
Mislim da ćeš morati između neonke i površine vode staviti staklo, nekako ga ugraditi u poklopac... Da ne bi bilo bzzzzz-bzzzz sa ribicama, a i sa tobom... da ne prosvijetliš sa ribicama!

Što se tiče biljaka - ništa nije preteško i prezahtjevno ukoliko to želiš!
Mama Africa

Offline eve22

• Punopravni član
opet ja-J.Rekord60
« Odgovori #6 u: Srpanj 11, 2007, 21:34:00 poslijepodne »
znaci neonka nesmje imat ni kap vode na sabi mora bit full suha?!
Rovinj

Offline duda

• Punopravni član
opet ja-J.Rekord60
« Odgovori #7 u: Srpanj 11, 2007, 21:46:00 poslijepodne »

Sta se tice toga da ti je lampa pospricana vodom da ti bude mokra nisam imala nikad taj slucaj da budem iskrena. poklopac mi iznutra bude vlazan to je normalno ali lampa nikad. Mozda od toga sta jako pice oni mjehurici (kisik) mozda si to toliko odvrnula pa spricava kao ludo. Drugo mi nista ne pada na pamet bar ne ovoga casa.

Sta se bilja tice ja bih ti svakako preporucila pravo bilje i vjeruj mi ribe ce ti bit zahvalne. Jer aq sa umjetnim biljem ili uopce bez pravog bilja jeImas jako jednostavnog hoce rec nezahtjevnoga bilja npr vodena kuga i ili rogolist mozes to bilje posadit u podlogu ili pustit da pluta po vodi i nemas beda s njim. Kad ti pusti korjencice budu ti debljine onak koncica cvikni nize toga i mozes sirit sadnju po ag ili pustit velim opet da pluta. Imas i anubiase koje mozes ako zelis mozes vezat za neki predmetu aq ili posadit u podlogu ali ako sadis pazi da rizom bude vani (ona kvrzica) da ne bude zatrpana, valisnerija gigante, valisnerija spiralis eto s tim biljem nemas beda uopce i koju algu cladophoru ubaci. Jednom tjedno tekuce gnojivo ubaci. Sa ovim biljem neces imat zezanciju. samo dezinficirat obavezno i isprat i malo podrezat korjencice ono koje ide u podlogu. stvarno aq bez pravoga bilja je a i ribice ce ti biti zahvalne na tome jako vjeruj mi.

Offline eve22

• Punopravni član
opet ja-J.Rekord60
« Odgovori #8 u: Srpanj 11, 2007, 21:54:00 poslijepodne »
DUDA tnx! svida mi se to sa plutacem biljem puno jednostavnije! zvat cu u pet shop u PU da vidim dal imaju pa cu ic kupit!

vidila sam po pet shopovima da imaju onako u "korpicama" bilje pa puste da stoji tako jel to valja sta?
Rovinj

Offline eve22

• Punopravni član
opet ja-J.Rekord60
« Odgovori #9 u: Srpanj 11, 2007, 22:09:00 poslijepodne »

evo kao sto vidite imam puuuuuuuuno slobodnog mjesta gore pa nesto plutace bilo bi super

Rovinj

Offline TILjO

• Punopravni član
    • FaceBook profile
opet ja-J.Rekord60
« Odgovori #10 u: Srpanj 11, 2007, 22:11:00 poslijepodne »
Neonka je najvjerojatnije mokra od tih mjehurića, jer i meni je tako bilo, sada sam skinuo poklopac i ugrađujem staklo u njega...

Rogolist, valisnerija i cryprocoryne (kripte) su najjednostavnije biljke za akvarije! Sve ih možeš posaditi u čisti šljunak i povremeno malo sipati tekućeg gnojiva i uz to svjetlo što imaš u akvariju biti će OK!
OK ti je to bilje što ima u PetShopovima za kupiti, ali to ti nije baš... Kupi nešto od ovih vrsta što smo ti duda i ja savjetovali! ...nećeš pogriješiti! Ili daj u Forum, pod male oglase - da kupuješ ili primaš na poklon. Jeftinije ćeš tako proći nego da kupuješ u PetShopu!

Ako mogu još kako pomoći...
Mama Africa

Offline eve22

• Punopravni član
opet ja-J.Rekord60
« Odgovori #11 u: Srpanj 11, 2007, 22:15:00 poslijepodne »

Vesicularia sp. eto to sam vidila u porecu i jako mi se svida i zenska je rekla da je super.. mislila sam to zaglavit iza veceg kamena sto imam blizu filtera u slucaju da ne nadem to plutajuce sto je duda rekla.

nikad nisam kupovala nit gledala...kolko kosta to bilje cca?!?! neka sredina? znate mozda nekoga sa foruma iz pule da se bavi biljem?

Rovinj

Offline TILjO

• Punopravni član
    • FaceBook profile
opet ja-J.Rekord60
« Odgovori #12 u: Srpanj 11, 2007, 22:28:00 poslijepodne »

Ovako bih ja napravio:

Školjke nemoj stavljati u akvarije... jer je voda ionako tvrda! Ono kamenje presloži kako sam ja napravio na slici, jer mi to nekako nestabilno izgleda!! A što se tiče mahovine Vesicularia dubyana - to ti je super stvar i možeš ju koncem pričvrstiti za onaj veliki kamen. Konac s vremenom istrune u akvariju, a mahovina se primi za kamen...
Mama Africa

Offline TILjO

• Punopravni član
    • FaceBook profile
opet ja-J.Rekord60
« Odgovori #13 u: Srpanj 11, 2007, 22:36:00 poslijepodne »
Još što se tiče Vesicularie je to da ju s vremena na vrijeme kada se nakupi nećistoća, ostaci hrane... na nju - samo ju izvadiš onda sa tim kamenom van i sa njime ispereš samo pod mlazom vode...
Inače, Vesicularia, valisnerija, kripte, pa i rogolist su ti azijske biljke, pa bi bilo super kada bi složila jedan azijski biotop u akvarij...
Pogledaj šta ja radim na link TILjO's AQUARIUM.
Ja slažem jedan azijski biotop...
Mama Africa

Offline eve22

• Punopravni član
opet ja-J.Rekord60
« Odgovori #14 u: Srpanj 11, 2007, 22:41:00 poslijepodne »
to sam i ja mislila sto se kamenja tice probat cu im promjenit polozaj -tim3 u sredini, ok skoljku cu uklonit.

to s biljem mi se svida...al ko ce sve to posadit ostajem na mahovini za dole i gore rogolist;) a kad se uvjerim da nije tolka tragedija odrzavat ga (hahha) posadit cu valisneriju ili sta vec;)

rijesila sam problem pumpe okrenula sam da pusta vodu izunutra pa ne brobucka i ne radi tolki mlaz(okrenula sam kraj prema plastiki filtera)

Rovinj

Offline duda

• Punopravni član
opet ja-J.Rekord60
« Odgovori #15 u: Srpanj 11, 2007, 22:55:00 poslijepodne »
Eve 22 vodena kuga latinski zna pisati egeria densa i uzmes tvrdi rogolist ceratophyllum demersum to je bilje kazem jako jednostavno i moze plutati po vodi i kad pusti korjencici cvikni i mozes i zasadit u podlogu. pa nek nes pluta a nesto nek bude u podlogi da ti bar malo obogati aq. To je bilje odlican odasiljac kisika i uzima vodi nitrate zbog kojeg alge bujaju. tako da je jako korisno ibrzo rastuce je i di ces bolje od toga. Mozes slobodno uzet koju valisneriju i negdje je pozadi smjestit,brzo raste bar meni i nemas beda. Cryptocoryna green ti je isto super biljkica, anubiasi sve vrste nisu zahtjevni i jako ljepe biljke bar meni. javanska paparat isto nezahtjevna i nemas beda s njom mozes je negdje usredinu aq smjestit ili pak negdje ipo strani i mozes je isto vezati.Anubias nana ako se odlucis meni najdraza mozes je fino negdje napred smjestit. nemasa beda s tim biljkama Eve.

Offline duda

• Punopravni član
opet ja-J.Rekord60
« Odgovori #16 u: Srpanj 11, 2007, 22:59:00 poslijepodne »
Jesi testirala kamenje da nije vapnenasto? Biljekako koje, nije sve ista cjena. U Rijeci od 30 kn do nekih 60kn jedna kosarica naravno. sve ovisi velim kako koja biljka.

Offline eve22

• Punopravni član
opet ja-J.Rekord60
« Odgovori #17 u: Srpanj 11, 2007, 23:04:00 poslijepodne »
nije vapnenasto
Rovinj

Offline eve22

• Punopravni član
opet ja-J.Rekord60
« Odgovori #18 u: Srpanj 11, 2007, 23:07:00 poslijepodne »
prokuhala sam ga preko pola sata nije se cak ni mrvilo...pa sam ga iscetkala i opet prokuhala na 15ak minuta
Rovinj

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
opet ja-J.Rekord60
« Odgovori #19 u: Srpanj 12, 2007, 00:51:00 prijepodne »
kamenje testiras octom i ako pjeni onda nije pogodno za AQ...

sta se biljaka tice mozes mi se javiti za jedno 10-15 dana i imat cu viska cabomba caroliniana, ceratophyllum demersum, limun (nemogu se sjetit nikako latinski naziv ), a mozda bude i koja cripta

Offline eve22

• Punopravni član
opet ja-J.Rekord60
« Odgovori #20 u: Srpanj 12, 2007, 11:16:00 prijepodne »
heheh super a neces imat nis viska riba?! hahahah salim se;)
Rovinj

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
opet ja-J.Rekord60
« Odgovori #21 u: Srpanj 12, 2007, 11:56:00 prijepodne »
riba nemam viska ali za bilje se slobodno javi...

Offline TILjO

• Punopravni član
    • FaceBook profile
opet ja-J.Rekord60
« Odgovori #22 u: Srpanj 12, 2007, 14:23:00 poslijepodne »
Eto...
Posjetiš "Mastino PetShop" i opremiš si full akvarij sa biljkama...

Tvoje srećom neće putovati pet dana...      
To što ti Mastino bude dao ti je super svo bilje!
Dođeš kod njega i kažeš mu: "Ovo je pljačka, biljke na sunce!!"

Mama Africa

Offline eve22

• Punopravni član
opet ja-J.Rekord60
« Odgovori #23 u: Srpanj 12, 2007, 17:22:00 poslijepodne »
usputno ga kidnapiram i ne pustam ga dok mi ne posadi sve u akvari;) hahahha
Rovinj

Offline babyboom

• Punopravni član