Srpanj 27, 2025, 13:33:46 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: mrijest betta  (Posjeta: 1701 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline vkuzatko

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
mrijest betta
« u: Srpanj 10, 2007, 17:50:00 poslijepodne »
kao sto kaze naslov imam aq od 15l i hti bih mrijestiti bete aq je pripremljen tj sam voda sto mi treba za mrijest jos u aq imam grijac povrsinsko bilje pijesak sta mi treba za mrijest?

Offline TILjO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
    • FaceBook profile
mrijest betta
« Odgovori #1 u: Srpanj 11, 2007, 21:09:00 poslijepodne »
Maksimalno treba biti 20 centimetara vode i dosta plutajućeg bilja, Pistia i rogolist bi bili OK... Ne treba ti nikakva podloga u akvariju. Grijač svakako, pumpica za zrak i filter nisu potrebni. Sve će ti ići dobrim putem ako se ženka bude htjela mrijestiti i ako mužjak bude htio praviti gnijezdo... Ako je mužjaku to prvi mrijest, odnosno pravljenje gnijezda i briga o mladima, budi siguran da od prvog puta neće biti ništa - najvjerojatnije... Vrijedi pokušati! Nakon što se ženka izmrijesti vadi ju van iz tog akvarija i ostavi mužjaka da obavi svoj posao oko odgoja mladih...
Ovo sam napisao koliko sam zapamtio čitajući po knjigama i po Forumima... Onako ukratko sažeto i nekako osnovno... Najbolje pričekaj dok se javi pravi stručnjak za Bette na ovome Forumu - kolonelo sipica. On će znati ti to puno bolje i podrobnije objasniti...
Mama Africa

Offline pega777

• Punopravni član
    • http://www.google.com
mrijest betta
« Odgovori #2 u: Srpanj 13, 2007, 10:50:00 prijepodne »
umjesto plutajućeg bilja mozes staviti i casicu-plastičnu
pegaC
Prelog

Offline spok69

• Punopravni član
    • http://www.boomcity.hr
mrijest betta
« Odgovori #3 u: Srpanj 14, 2007, 00:50:00 prijepodne »

Citat: TILjO
Maksimalno treba biti 20 centimetara vode i ...

Dali mi možes objasniti koliko je to litara vode ili .... nekužim šta si s tim htijeo reci!
Ljubitelj akvaristike Ðakovo

Offline pega777

• Punopravni član
mrijest betta
« Odgovori #4 u: Srpanj 14, 2007, 12:25:00 poslijepodne »
bete su dvodihalice pa im treba plića voda (ali ne opet preplitka)da bi mogle lakse otici po zrak
pegaC
Prelog

Offline TILjO

• Punopravni član
    • FaceBook profile
mrijest betta
« Odgovori #5 u: Srpanj 15, 2007, 12:02:00 poslijepodne »

Citat: spok69

Citat: TILjO
Maksimalno treba biti 20 centimetara vode i ...

Dali mi možes objasniti koliko je to litara vode ili .... nekužim šta si s tim htijeo reci!

Slažem se sa pega777!
Dakle, kako su Bette dvodihalice, odnosno kako udišu atmosferski zrak, potrebno je da bude plitko... Dakle, možeš ti uzeti nekakav vliki akvarij (primjerice 100 litara), no ne staviš u njega više od 20 centimetara vode. Najbolje ti je uzeti nekakav akvarij do nekih 40-50 litara i to sve napraviš tako u njemu... Kužiš sada? Nije bitna litraža, već koliko je plitko...
Nisam siguran, no čini mi se da sam negdje u nekakvim prastarim novinama kod dede (mislim da je "Zov") pročitao da kada se izlegu mladi, da je nivo vode potrebno još spustiti (čak (ako se dobro sjećam) na 10ak centimetara) kako bi im se pravilno razvio taj organ (inačica pluća) i kako bi se priviknuli na to da udišu atmosferski zrak... Tako nekako nešto...
Inače Bette su male ribice koje se zadržavaju što bliže površini vode, pa vjerojatno i iz tih razloga nije potreban veliki akvarij, odnosno nešto puno vode...Edited by: TILjO
Mama Africa

Offline MiBuTu

• Punopravni član
  • **
mrijest betta
« Odgovori #6 u: Srpanj 15, 2007, 17:42:00 poslijepodne »

Pozdrav!

Evo me Tiljo uputio na ovu temu pa da okušam sreću!

Borac je napravio gnijezdo (sluzave baluniće) na površini vode!

Kako se vidi jeli ima od toga šta i za koliko vremena ili da vadim ženku vani jer je naganja po akvariju (ne nešto pregrubo ali naganja)?

Pozdrav!

Miro
Život je prekratak da si ne bih napravio (VELIKI) akvarij!

Offline pega777

• Punopravni član
mrijest betta
« Odgovori #7 u: Srpanj 16, 2007, 12:18:00 poslijepodne »
jes li im omogucio plutajuce bilje ili casicu???uzmi povecalo i pogledaj da li ispod mjehurića tj gnijezda ima ikre.ako ima odvoji zenku a muzjaka ostavis naravno unutrameni je vec oko 3 puta napravio gnijezdo ali nije zenka imala ikre i ubio zenkutocnije 3 zenkepa sam odusto jer nisam vise imo zenki...

nadam se da ti je uspjelo i da ima ikre.

btw i ako je nema odvoji par da se zenka ne bi iscrpila i uginula ako je agresivan muzjak ima mogucnosti da je ubije...

sretno

pegaC
Prelog

Offline TILjO

• Punopravni član
    • FaceBook profile
mrijest betta
« Odgovori #8 u: Srpanj 18, 2007, 13:07:00 poslijepodne »
Kolega kolonelo sipica je ovdje sve lijepo opisao Sijamski borac - mriješćenje...Edited by: TILjO
Mama Africa