Kolovoz 17, 2025, 01:07:40 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Molim pomoc oko odabira...  (Posjeta: 4230 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline MaxDestructo

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Molim pomoc oko odabira...
« u: Lipanj 27, 2007, 23:21:00 poslijepodne »
Ispricavam se ako je OT, ali ipak je tema nesto sto je vezano za slatkovodno... a i uz to... nov sam da noviji nemogu biti...

Ovako, sutra idem u nabavku akvarija... ogranicen prostorom, i financijski limitiran izbor sam suzio na Juwel 60L, i Cayman 60(75L), e sada...

Juwel kosta 622kn, a cayman 800kn... da li tih 15l kod caymana vrijedi tih 130kn?

PUNO HVALA...

Once there was a child`s dream
One night the clock struck twelve
The window open wide
Once there was a child`s heart
The age I learned to fly
And took a step outside

N I G H T W I S H

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #1 u: Lipanj 27, 2007, 23:33:00 poslijepodne »
razlika u cijeni je 180kn i po mom ne vrijedi toliko 15L, iskreno neznam sta bi ti tu savjetovao, ako si limitiran financijama onda rekord 60 jer za tih 180 kuna si mozes kupit podlogu, sljunak, preparate za vodu, itd... sve ovisi kolko si u konacnici mislio potrositi

Offline HELENA & MARKO

• Punopravni član
  • Dob: 43 Lokacija: Virovitica
« Odgovori #2 u: Lipanj 28, 2007, 00:08:00 prijepodne »
Slažem se u potpunosti
Virovitica
No Brain, no Pain!!!
Da riba valja za jest i šunke bi plivale!

Offline MaxDestructo

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Lipanj 28, 2007, 09:34:00 prijepodne »
Tnx...

S obzirom da bi mi ovo bio prvi akvarij... planirao sam uzeti rio 125, ALI, doslo je do nekih promjena pa cu se za pocetak zadovoljiti s necim manjim...

A kasnije... hehe...

Kazu da je za pocetak savrseno nesto od 100-120L... ali osobno mislim da je i nesto od 60-70L cisto ok za uvod u svijet ribica i akvaristike...

Eto cujemo se kasnije...

I vjerujte mi... imat cu hrpetinu pitanja...

The window open wide
The age I learned to fly
And took a step outside

N I G H T W I S H

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #4 u: Lipanj 28, 2007, 09:56:00 prijepodne »

Najbolje je krenuti sa čim većim akvarijem jer - što veći - lakše je održavanje i držanje stabilnog stanja u njemu! No, kako smo svi limitirani lovom i mjestom, kreni s onim što tebi najbolje paše, a poslije, kad se skroz zaraziš, apetiti će porasti!

E, pitaj samo sve što te muči, rado ćemo ti pomoći! Ali, ne razumijem tvoj potpis...naime, ima nas ovdje puno iz ZG....Edited by: babyboom

Offline MaxDestructo

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Lipanj 28, 2007, 10:27:00 prijepodne »

Citat: babyboom

E, pitaj samo sve što te muči, rado ćemo ti pomoći! Ali, ne razumijem tvoj potpis...naime, ima nas ovdje puno iz ZG....

Ok... prepravit cu to...

Ne zelim da me prati los glas...

A sto se tice akvarija... nesto od cca 60tak L mi savrseno odgovara za prostor u kojem bi akvac bio... tak da... prvo se moram nauciti sve oko odrzavanja akvarija, u biti... s obzirom da krecem od pocetka... moram nauciti sve...

A kasnije... ako Bog da... nagodinu sam si vec zacrtao rio 180... a ovaj od 60tak bi mi u tom slucaju ostao, i sluzio kao karantena ili za neke ostale potrebe...

Da odmah pitam nesto...

Kad akvarij donesem doma... citao sam da se prvo treba oprati... s cistom vodom? ili s necim dodatnim?

Dalje, znam da je sljedeci korak cikliranje... e sad zanima me kakav je postupak s postavljenjem interijera akvarija... na dno naravno idu kamencici... iako... meni je zelja staviti dravski pijesak... zanima me da li je to moguce? tj. dal je to ok? ili je bolje kupiti neke kamencice...

Dalje... koje ribice mi mogu ici u akvarij od 60-tak L?

Meni se svidjaju neonke...

(Ako nekome nije bad, jel bi mogao napisati neku dream team postavu za akvarij od 60tak L... PUNO HVALA...)

Inace, planiram imati akvarij koji ne lici na dzunglu... al... hehe... to cemo jos vidjeti... volim kada je sve jednostavno... uredno...
The window open wide
The age I learned to fly
And took a step outside

N I G H T W I S H

Offline riky&iwa

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Lipanj 28, 2007, 13:09:00 poslijepodne »

neznam kolko si spretan, ali evo, naš prvi akvarij - 100 litara i nije bilo baš lako za baratati i sve ispočetka pohvatati kraj s krajem, no evo sad sa nekim iskustvom, mislim da će ti biti malo teže održavati i napraviti stabilnim 60 nego 100 litara, bez obzira što ti mislio - manji akvarij, možda manji trošak, manje problema bla bla bla

uglavnom ako kupiš rekord 60 - naš savjet - pranje akvarija sa ne sa običnom vodom, iao ga možeš i isprati ajko dobro sa običnom, ali što je bitnije da ga dezinficiraš, a to je da napraviš otopinu hiper mangana, znači da bude roze boje (kupiš ga u ljekarni, u prahu za par kuna)

interijer akvarija - da li ćeš htjet umjetne ili prave biljke i da li uopće želiš biljke?moj savjet, a vjerujem da govorim u ime svih na ovome forumu - uzmi biljke i to prave

staviš akvarij na stabilnu i čvrstu podlogu, ormarić ili element nekakav, ispod akvarija stiropor koji je dimenzija akvarija, i onda si otraga najepi neku tapetu (10 - 20 kn), kupiš tetra complete supstrat (50 - 60kn), i neki šljunak sebi po volji (40kn), ne znam kolko je pametno stavljati dravski jer neznam kojeg je sastava, ako je vapnenačkog, otapa se u vodi i pošemeri ti vrijednosti vode, nadalje, prvo znači taj supstrat i na njega šljunak, nekakav panj ili kamen ili kokos, ovisno kako se tebi sviđa, i onda naliješ do pola vode, koja ako je pipovača mora biti tretirana sa npr. aquatanom ili aquasafeom (20kn), zatim uzmeš biljke, izvadiš iz one košarice s kojom ih dobiješ u dućanu, opereš (dezinficiraš)dio biljke koji nejde u zemlju u blagoj otopini onog hipermangana s početka priče (na minutu dvije), ali ne umačeš korijen da ti biljka nebi upila tu otopinu, malo podrežeš korijen i posadiš biljku di se tebi sviđa. napomena anubiasi se nesade u podlogu, jer se dijele rizomima, uglavnom ih se veže za panj ili kamen, napuniš akvarij do kraja, pričekaš 10 - 15 minuta, i uključiš aparaturu, staviš maleni prstohvat hrane u akvarij, makar mi to nismo napravili, i čekaš dva tri tjedna da se zaciklira, ili možeš kupiti bakterije (30ak kn) koje ubaciš u vodu i po uputstvima mogu ribe unutra za 24 sata, no ipak pričekaš tjedan dana minimum da se uspostavi dušikov krug (za koji znaš što točno znači jer si proučio priručnik za početnike) i onda polako ubacuješ ribice, po dvije jedinke svaka dva tri dana, a ne deset riba odjednom, i to prvo čistače ili ribe dna, a onda ostale vrste. i uz sve to kupiš si testere (savjet tetrin 5 u 1 - 120 kn), crijeva nekakva za pretakanje vode, mrežica za hvatat ribe i kanisteri za promjenu vodu, te nekakav 'uradi sam' za čiščenje dna akvarija, pumpa za zrak nije obvezna, ali ako ćeš imat dvije biljke ili ti se sviđaju mjehurići ju kupi (50 - 110 kn), tekuće gnojivo za biljke (30kn-nije krajnje nužno no koristi), uradi sam c02 sistem (15kn) isto nije obveza, ovisno o tome koje i kolko imas biljaka, i naš savjet, lampu koju dobiješ s akvarijem zamjeni sa sylvanija gro lux, no to je već stvar navike, principa i ukusa

e sada, neznam jel jesi pročitao priručnik, pošto pitaš koja bi bila savršena postava za taj akvarij, ljudi su od 60 litara znali napraviti i morski, ili ciklidni, no prouči vrste riba i podjelu pa sam oodluči koje bi ti ribe, pa onda pitaj jel mogu te i te pa ćemo ti mi na forumu reći da ili ne, a što se tiće biljaka ne neke prezahtjevne ili preegzotične za održavanje, i obavezno neku bržerastuću za početak

neonke idu u stabilniji i zaciklirani akvarij, znači kada je formiran već barem dva mjeseca, treba im treset u filtraciji, ili kiselkastija voda

Offline HELENA & MARKO

• Punopravni član
  • Dob: 43 Lokacija: Virovitica
« Odgovori #7 u: Lipanj 28, 2007, 13:18:00 poslijepodne »

Akvarij možešoprati i čistom vodom (onak malo toplijom). Na dno možeš staviti prokuhani dravski pijesak ali ja ti ipak preporučam šljunak lakše ga je održavati, odnosno čistiti. A od riba bi neonkice bile savršene za taj akvarij, njih jedno 20 komada jednog- dva ancistrusamožda i kojeg corydorasa i to je to.
Virovitica
No Brain, no Pain!!!
Da riba valja za jest i šunke bi plivale!

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #8 u: Lipanj 28, 2007, 13:22:00 poslijepodne »

Potpisujem svaku od kolega, a tebi preporučam, "skini" si vodič za početnike s [url]www.akvarij.net[/b][/url] - to ti je temeljni priručnik za kretanje u akvaristiku!

Poštujem tvoju odluku za 60 litraš, a ziher sam da ćeš uskoro krenuti u "veće" vode! E, kad zaraza krene....

Preporučam ti i da, kad kreneš razmišljati što i kako, kreneš s jednim biotopom - dakle, ribice iz jednog podneblja. Obično ljudi kreću sa svim i svačim, pa se "pročiste" s vremenom - sve nas naime veseli imati milijun različitih šarenih stvorića... Svakako odluči hoćeš li hladnovodni (ne preporučam za 60 l, jer zlatne ribice trebaju puno prostora, ili ćeš imati samo 2 - 3 ribice uz čistače...), ili toplovodni (kažu neki da je najjednostavnije krenut sa živorotkama...)

No,da ne davim - puuuuno sreće i očekujemo milijun pitanja i puuuno slikica kad stvarca krene!

Offline MaxDestructo

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Lipanj 28, 2007, 13:25:00 poslijepodne »
@HELENA & MARKO
@Riky & Iwa

Hvala na savjetima...

Jos moram odspavat jednu noc i dobro razmislit dal da jos malo sacekam pa uzmem rio-a 125...

The window open wide
The age I learned to fly
And took a step outside

N I G H T W I S H

Offline MaxDestructo

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Lipanj 28, 2007, 13:29:00 poslijepodne »

Citat: babyboom

Potpisujem svaku od kolega, a tebi preporučam, "skini" si vodič za početnike s [url]www.akvarij.net[/b][/url] - to ti je temeljni priručnik za kretanje u akvaristiku!

tnx i tebi...

ovaj... ma skinuo sam ja prirucnik i procitao... al ja sam cudna biljka... volim kad mi netko kaze... onako... iz iskustva... kuzis... (ne kazem da prirucnik nije iz iskustva... al opet...) da ne kompliciram... hehe...

do slusanja...

The window open wide
The age I learned to fly
And took a step outside

N I G H T W I S H

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #11 u: Lipanj 28, 2007, 14:53:00 poslijepodne »
Onda udri s pitanjima!

Offline MaxDestructo

• Novi član
  • *
« Odgovori #12 u: Lipanj 28, 2007, 15:07:00 poslijepodne »
Ajde onda... udaram s prvim pitanjem... pazi da netko ne padne od udarca... hehe...

Ovako, jel ispod kamencica koji idu na dno, ide nesto? tocnije... il mi se to cini ili sam negdje vidio da je netko stavio nesto sto meni lici na zemlju...

To bi bilo jedno pitanjce... kasnije slijede druga...

The window open wide
The age I learned to fly
And took a step outside

N I G H T W I S H

Offline dzecevic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #13 u: Lipanj 28, 2007, 15:32:00 poslijepodne »
Mozes staviti zemlju natapanu u vodi, imas par tema na forumu, ja nisam nikada to radio. Ili hranjivu podlogu. To imam ja. Uglavnom moras staviti nesto ispod pijeska ako hoces imati biljni akvarij.

Pozdrav.

Offline MaxDestructo

• Novi član
  • *
« Odgovori #14 u: Lipanj 28, 2007, 17:36:00 poslijepodne »
Jel ima koji dobrovoljac da mi posalje ovaj prirucnik s glavne stranice na mail?

Naime... skinuo sam ga par puta, ali mi svaki put pri otpakiranju kaze da ima neka greska, i nece se otpakirati...

Paaa... ako ima koji dobrovoljac nek mi se javi na PP... puuunooo hvala

The window open wide
The age I learned to fly
And took a step outside

N I G H T W I S H

Offline riky&iwa

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Lipanj 28, 2007, 17:44:00 poslijepodne »

nije ti to do maila nego do acrobat readera, probaj nabaviti noviju verziju, downloadaj s neta, to je u slučaju da ti kaže: ''this file may contain newer information than this viewer.....''

a odgovor na tvoje prvo pitanje - kupi si neku hranjivu podlogu (npr. tetra complete supstrat koju staviš u akvarij, i onda na nju šljunak ili pijesak a košta 50 - 60 kuna), neznam da li si uopće pročitao cjeli moj onaj prethodni dulji post, to smo ti već napisali, no i ako ne misliš imati previše bilja, ipak bi ti preporučili taj supstrat da nemoraš stavljati one tabletice u pijesak, a vjeruj mi, imam pijesak u akvariju, i nije lako kada treba nešto u njega zapiknuti

iako možeš i sam uraditi tu hranjivu podlogu, mislim da je za taj manji akvarij bolje uzetiz dućananego da nešto ne zezneš, a i mislim da 50 kuna nije puno

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Ex. Roštiljator
    • Max Juhasz - Photography
« Odgovori #16 u: Lipanj 28, 2007, 19:21:00 poslijepodne »

* Cayman 60 je dosta loše zasilikonirani počesto hoće procuriti, a skoro sigurno ukoliko ga se malko više optereti kamenjem, nikako ne preporučujem!

* Juwel serije rekord ima katastrofa poklopac, nespretan, kojeg moraš cijelog skidati kada prtljaš po akvarijui sa svega jednom lampom što je nedostatno za bilje.

* Juwel serije RIO su odlični akvariji.

* DIY akvariji znaju biti ponajbolji, za one sa smislom i voljom.
Ženski pokret je prava stvar, naročito ako je ritmičan.

Offline MaxDestructo

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Lipanj 28, 2007, 20:52:00 poslijepodne »

Citat: riky&iwa

nije ti to do maila nego do acrobat readera, probaj nabaviti noviju verziju, downloadaj s neta, to je u slučaju da ti kaže: ''this file may contain newer information than this viewer.....''

Ma ne... nekuzis... nemogu uopce otpakirati zip dokument... kuzis?

Znaci kad s win rarom krenem otpakirati kaze mi da je file ostecen... i tako svaki puta kad skinem... ocito nije problem do mene...

The window open wide
The age I learned to fly
And took a step outside

N I G H T W I S H

Offline riky&iwa

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Lipanj 29, 2007, 10:45:00 prijepodne »
ajd daj mail onda pa ću ti ja poslat, a ako nemaš adsl, fino pikni red bul ili odi na kavu il zapali pljugu, jer ima malo više od tri mege

Offline Vandalka

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Lipanj 29, 2007, 11:37:00 prijepodne »

Prvo si pogledaj kak se lijepi pozadina na: [url]https://www.akvarij.net/forum/forum_posts.asp?TID=19642&P N=1[/url]Nažalost, ja sam tu stranicu prekasno vidjela.

Prije izbora podloge (šljunak, pijesak)i dekoracije (drva, kamenja, kokosa), ,moraš odlučit koje ribe želiš imati. Npr. za corydorase se preporuča pijesak, jer oni ruju po njemu a imaju nježne brčiće koji im služe za traženje hrane pa ako se oštete ugibaju. Iako, eto i kod mene imaju pol akvrija šljunak i ništ im nije. također kod dekoracija, neke ribe preferiraju kamene spinje, nekima nije uopće važno da imaju prostro za sakrivanje, a neki obožavaju kokos. Kokos isto sam možeš izdubit i imaš negdje na DIY.

I bilje isto ovisi o ribama, neke obožavaju čupat van bilje.

Nažalost referiram e na "neke" ribe,jer sam i sama nova u ovome pa još nisam popamtila imena ni riba ni biljaka, ali malo volje i dosta surfanja... i sve ćeš saznati! :-)

Kod izbora ribica isto pazi da li su jatne ribe, najbolji omjer ženskih i muških, agresivnost, znači koje sa kojima mogu ić.

Ja sam na kraju krenula sa obilaskom pet shopova i gledanja koje mi se ribe sviđaju, pa zapišeš kak se zovu, doma na internet i skupljanje informacija...

Zagreb

Offline riky&iwa

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Lipanj 29, 2007, 12:21:00 poslijepodne »
jedino neznam kolko je pametno stavljat unutarnju 3d pozadinu s obzirom da se radi o 60 litarskom akvaču, da mu uz filter nebi popapalo još prostora...

Offline MaxDestructo

• Novi član
  • *
« Odgovori #21 u: Lipanj 29, 2007, 16:13:00 poslijepodne »

jedino neznam kolko je pametno stavljat unutarnju 3d pozadinu s obzirom da se radi o 60 litarskom akvaèu, da mu uz filter nebi popapalo još prostora...

Doslo je do promjene... uzimam RIO 125...

A kad je bal nek je bal... Iduci tjedan idem po akvarij... a onda polako ali sigurno... zelim se prvo naoruzat informacijama... a ne ic na blef... polako...

A sto se tice pozadine, mislim da cu za pocetak staviti neku obicnu crnu...
The window open wide
The age I learned to fly
And took a step outside

N I G H T W I S H

Offline riky&iwa

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Lipanj 29, 2007, 17:53:00 poslijepodne »
opa čestitam na izboru većeg akvarija

Offline MaxDestructo

• Novi član
  • *
« Odgovori #23 u: Lipanj 29, 2007, 19:01:00 poslijepodne »

opa čestitam na izboru većeg akvarija

Hehe... fala... ma... samo da mi je soba vece... uzeo bi rio 180... al sad... necu pretjerivat... mora u sobi bit mjesta i za mene...

Ma dosta sam razmisljao... i... sta sad... ma uzet cu 125cu... cca 1600kn... al nadam se da ce se isplatiti i da ce moje oci biti cijelo vrijeme i pasti tu ljepotu... hehe... ili bolje receno dzunglu, jer takav feeling imam... cini mi se da ce se moj akvac pretvorit u dzunglu...

Nemogu docekat vise taj iduci tjedan... da parica sjedne na racun... i onda partyyyyyyyyy...
The window open wide
The age I learned to fly
And took a step outside

N I G H T W I S H

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #24 u: Lipanj 29, 2007, 23:40:00 poslijepodne »
cestitke sta si se odlucio za veci AQ...

u oglasima su dvije interesantne ponude:

- [url]https://www.akvarij.net/forum/forum_posts.asp?TID=25207&P N=1[/url]

- [url]https://www.akvarij.net/forum/forum_posts.asp?TID=25208&P N=1[/url]