Kolovoz 16, 2025, 13:26:09 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pitanje od velike vaznosti...  (Posjeta: 9993 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Riba_na_koxu

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Pitanje od velike vaznosti...
« u: Lipanj 11, 2007, 09:53:00 prijepodne »
Dakle, da pocnem... :)

Moze se reci da sam potpuni pocetnik u svemu ovome jer, osim onih u tanjiru ili onih na dvije noge, sa ribama nisam imao puno kontakta. :)

Nedavno sam dosao u posjed dva akvarijuma tipa

The Eclipse System 6 Gallon Aquarium i Eclipse System 12 Gallon Aquarium (sve uredno placeno, mame mi), pa me sada interesuje, da li ova dva akvarijuma i njihova oprema vrijede nekog pocetka bavljenja akvaristikom, ili da ih proslijedim dalje?

Unaprijed hvala

This is the way, step inside...

-JOY DIVISION-

Offline HELENA & MARKO

• Punopravni član
  • Dob: 43 Lokacija: Virovitica
« Odgovori #1 u: Lipanj 11, 2007, 11:27:00 prijepodne »
To ovisi o tvojoj volji a ne o akvariju Edited by: HELENA & MARKO
Virovitica
No Brain, no Pain!!!
Da riba valja za jest i šunke bi plivale!

Offline Strippy

• Punopravni član
  • Dob: 45
« Odgovori #2 u: Lipanj 11, 2007, 11:30:00 prijepodne »
akvariji su dosta mali...
Split / Hrvatska

Offline nikily

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: R'lyeh
  • She's lost control
    • Chaos in motion
« Odgovori #3 u: Lipanj 11, 2007, 12:56:00 poslijepodne »
malecki su ali se moze drzat nesto unutra. helena & marko su to savrseno objasnili

Offline HELENA & MARKO

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Lipanj 11, 2007, 13:27:00 poslijepodne »
Ako sam dobro izračunao to su akvariji od nekih 22L i 45L od toga se uz malo volje i mašte mogu složiti lijepi mali akvariji. Ako je Rastaman mogao složiti ono čudo u čaši može se i od ovoga nešto napraviti
Virovitica
No Brain, no Pain!!!

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #5 u: Lipanj 11, 2007, 13:37:00 poslijepodne »

Citat: HELENA & MARKO
Ako sam dobro izračunao to su akvariji od nekih 22L i 45L od toga se uz malo volje i mašte mogu složiti lijepi mali akvariji. Ako je Rastaman mogao složiti ono čudo u čaši može se i od ovoga nešto napraviti

potpisujem, uz dodatak: probaj s biljnim....s malenim ribicama tipa neonke...

uz to: dobrodošao...da se nisi sad usudio odustati....skini vodič za početnike, pitaj sve što te muči i naprijed!

Offline murk

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Lipanj 11, 2007, 16:42:00 poslijepodne »
niti slucajno neonke uzmi u ovaj veci guppy a ovaj mali slozi za kozice (garnele)
tko zna zna, ko nezna dva

Offline nikily

• Punopravni član
  • She's lost control
    • Chaos in motion
« Odgovori #7 u: Lipanj 11, 2007, 16:44:00 poslijepodne »
a mogu i borci

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #8 u: Lipanj 11, 2007, 19:46:00 poslijepodne »
a zašto ne neonke?

Offline Riba_na_koxu

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Lipanj 12, 2007, 03:15:00 prijepodne »
Prvo, hvala vam naljepsa, sto na dobrodoslici, sto na ohrabrenju "da se krene".

Juce sam razmisljao i na kraju se odlucio pokloniti ova dva nova akvarijuma nekome kome ce ovo donjeti vise radosti nego meni(klincima), sto NE ZNACI da sam odustao!!

Naime, prije nekih 5 mjeseci poceo sam organizovati, onako pocetnicki uz puno gresaka i promasaja, jedan akvarijum 60 X 30 X 30 / 54 L(eto, malo je veci od ova dva gore pomenuta)... Medjutim, zbog selidbe sam odustao (u los cas, rekao bih... vec je bio pokrenut proces, napunjena voda, dodano par riba i poneki kamen i biljka).... Ribe sam podjelio, vodu ispraznio, a prazan akvarijum sa pjeskom prenjeo u novi stan... Sada me interesuje:

Ako bih ga ponovo pokusao osposobiti, da li pjesak koji stoji onako u zapakovanom akvariju bez vode vec 3-4 mjeseca, moram opet proprati prije upotrebe? I da li mi grijac i po ovakvim uzasnim vrucinama mora uvijek biti upaljen? (Ako postavljam glupa pitanja, slobodno se derite na mene )

Drugo... Posto cesto putujem, pa bi o ribama morao da se pobrine neko od komsija, interesuje me kako i njima i ribama olaksati sve ovo... Na primjer, koliko dugo, sa ovakvom litrazom od 54 L, voda moze da se ne mijenja?

U ovom akvarijumu od opreme imam:
- Filter, a valjda on sadrzi i neku zracnu pumpu jer, pored sto prociscava vodu, rasprsuje i baloncice kiseonika, pa sad ne znam da li je to dovoljno ili trebam dodati jos neku zracnu pumpu (Znaci, slobodno se derite ako lupam gluposti !!!!)... Vjerovatno je neka truba od marke, ali ako ce vam ista znaciti napisacu da se radi o EHEIM intrnal filter 20080; pump output 150 l/h ; 0.35 mWs

- Neonsko svijetlo 15 W

- Grijac (JÄGER ; 50 W namijenjen za zagrijavanje max do 60 L)

Evo i nekoliko slika napravljenih u toku mog toboznjeg "organizovanja" tog akvarijuma:

http://img463.imageshack.us/img463/8080/img0775uy7.jpg

http://img362.imageshack.us/img362/2585/img0771vm7.jpg

http://img507.imageshack.us/img507/2501/img0777xp5.jpg

http://img510.imageshack.us/img510/2908/img0778tz0.jpg

Jos jednom, izvinjavam se ako sam vas sviju umorio ovim pocetnickim glupostima, ali zaista zbog posla i obaveza nisam u prilici da ubrzano preletim sve iformacije koje ovaj site i forum imaju, pa sam se odlucio da vas ovako direktno davim pitanjima.

Puno hvala i pozdrav iz Sarajeva

Edited by: Elena & Davor

-JOY DIVISION-

Offline Brka

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #10 u: Lipanj 12, 2007, 06:40:00 prijepodne »
Malo je nezgodno to što puno putuješ pa će hranjenje pasti na susjedova leđa. Vodu bi i to 1/3 trebao mijenjati jednom tjedno ali može i mjesečno ako je sve u redu sa aq. Barem je kod mene tako. Pumpa za zrak ti uopće nije potrebna. Već imaš na filteru koji nije loš filter. Pijesak obavezno ponovo operi jer se nakupilo prašine i ko zna još čega dok je tako stajao. Grijač ako ima termostat neka radi skroz. Može preko noći pasti temperatura i ohladiti se voda što nije dobro za ribe. I nitko se neće derati na tebe ne brini. Pitanja su na mjestu.
BILJE,OSIJEK

Offline murk

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Lipanj 12, 2007, 08:19:00 prijepodne »
pa zato jer mislim da nisu za pocetnika ipak su one jako osjetljive. pricam iz vlastitog iskustva, jos je to mali akvarij .......radje ne, ali kako zeli

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #12 u: Lipanj 12, 2007, 10:40:00 prijepodne »

S obzirom da ti je Brka uglavnom odgovorio na pitanja, samo da ti kažem: pitaj što ti god padne na pamet...nema glupih pitanja...a ljudi će ti s foruma rado odogovoriti...svi smo počinjali, radili i radimo greške... Uvijek se pitam kak su ljudi prije saznavali u čemu griješe i dobivali informacije - sad smo stvarno privilegirani s našim prijateljima i kolegama sa foruma!

Da, oprema ti je čisto u redu! Eheim je jedna od OK firmi s akvarijskom opremom - ja sam s njima zadovoljan, a najvažnije je da im je sva oprema relativno jednostavna za održavanje! Imaš njihovu dobru stranicu na netu - progooglaj malo!Edited by: babyboom

Offline Riba_na_koxu

• Novi član
  • *
« Odgovori #13 u: Lipanj 12, 2007, 12:42:00 poslijepodne »
Jos jednom hvala na pomoci u trazenju odgovora. Do sada mi je svaki odgovor mnogo vrijedio.

Mogu reci da ste me zaista ohrabrili... A boba mi je falila da ponovo odustanem ili prolongiram novi poceak.

Danas sa ponovo oprao akvarijum, isprao pijesak, razmontirao i ocistio filter, zatim sve to slozio kako pise u uputstvima, nasuo vodu i pokrenuo sprave...
E sad, nisam siguran da li sam dobro postupio stavivsi jedan dio odstajale vode i jedan dio vode direktno sa cesme... Ili je to OK?

Upalio sam i grijac i filter i to sada sljaka... A moje slijedece pitanje bi bilo:

Nakon sto sam sve ovo pokrenuo(sprave ce da rade non stop ), koliko vremena treba da prodje da sve bude spremno na ubacivanje ribica? A kada to skontam, onda cu da razmislim i koje bi isle. (tj. da vas jos malo peglam s pitanjima )

-JOY DIVISION-

Offline HELENA & MARKO

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Lipanj 12, 2007, 12:54:00 poslijepodne »

Ostavi najmanje dva tjedna da ciklira i onda postepeno ubacuj ribe, a ovo sa vodom manje-više nema veze itako mora ciklirati bez riba,bilo bi dobro da staviš u vodu neko sredstvo za pripremu vodu aquatan, aqua safe, nitravec.

Jesi skinuo vodič sa početne, tamo ti je to još detaljnije pojašnjenoEdited by: HELENA & MARKO
Virovitica
No Brain, no Pain!!!

Offline nikily

• Punopravni član
  • She's lost control
    • Chaos in motion
« Odgovori #15 u: Lipanj 12, 2007, 13:30:00 poslijepodne »
imas timer za svijetlo? meni to puno koristi jer sam ja nevecer vani pa nemogu ugasit svijetlo u akvacu

Offline Riba_na_koxu

• Novi član
  • *
« Odgovori #16 u: Lipanj 12, 2007, 16:14:00 poslijepodne »
Ok... onda ga pustam dvije sedmice da ciklira(mada, moram priznati da postajem nestrpljiv gledajuci ovako prazan akvarijum hehe), a potrazicu i jedno od navedenih sredstava za pripremu vode (ne znam da li se radi o necemu plavicastome, jer sam nesto tavo vec jedanput kupio, na sugestiju prodavca, naravno... ja sam i ne zna cemu je to sluzilo).

Sto se tice timera za svijetlo, moram da priznam da nisam imao pojma da i to postoji (jeeeee, koji sam ja lijevi "akvarista"), ali, ako je zaista efektno rijesenje, nabacicu i to.
Trenutno od "serijske opreme" imam samo, kao sto sam naveo u jednom postu gore, filter, grijac, pijesak i osvijetljenje. To sto sam fotografisao, to je sve sto trenutno imam.
Za trave moram jos da se pobrinem... ako imate neki jednostavan prijedlog, slusam vas (vec do sada ste mi mnogo pomogli), ili da jednostavno odem u prvu prodavnicu i uzmem nesto sto se najcesce uzima?

P.S. Da li je istina da, ukoliko kupim borce, druge ribe mogu imati problema? Ili, ako vec treba da pazim o tome, koje su to ribe inace agresivnije naravi?

-JOY DIVISION-

Offline dejo_17

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
« Odgovori #17 u: Lipanj 12, 2007, 18:02:00 poslijepodne »
Ja sam ti jos prije 5 godina kad sam pocinjao napravio debilnu gresku i
sa skalarima stavio borca, pa kad su ga izgrizli, jos jednog, pa jos
jednog.... Znam. znam, i mene je sram. nemoj to ko ja
Grobnik, Rijeka
*****alkoholom protiv droge*****

Offline murk

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Lipanj 12, 2007, 19:32:00 poslijepodne »
za pocetak uzmi guppy ili platy, zivorotke to ti je najbolje za pocetak a poslije kreni malo na "vise" mislim kako zelis ali vjeruj mi da je to najbolje. sto se traveticenemoj uzeti sh*tta uzmi neke najjednostavnije bilje limun(stavis ga iza ili u sredinu), anubias (stavis na dekor ili kamen),Bacopa monnieri (mozes je ljepo sloziti do zadnjeg stakla iza kao neki zid od bilja)Cryptocoryne (cak moze biti naprijed)....... Edited by: murk

Offline napoleon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #19 u: Lipanj 12, 2007, 19:43:00 poslijepodne »
I još 2 savijeta:
1) Napuni vodu do vrha tako da se ne vidi crta na akvariju.
2) Postoje za kupiti i automatske hranilice na baterije koje bacaju hranu kako ih isprogramiraš.

Zagreb-Maksimir (ne, nisam u ZOO-u)
"How much of human life is lost in waiting."

Offline Riba_na_koxu

• Novi član
  • *
« Odgovori #20 u: Lipanj 13, 2007, 05:11:00 prijepodne »
Aaaa, cuj skalari izgrizli borce... A ja kont'o borci neke face, kad 'vamo dere ih ko stigne... Mishevi...

Znaci nista borci i skalari... ustvari, mozda stavim kojeg - PLAVOG, pa nek' ga meze lagano, a ja da uzivam (Saraj'vo Sampion, ooooo!!) haha... Salim se, naravno! Onda borce i skalare necu spajati.... Mada, moram da priznam da gotivim borce... Stvarno super izgledaju... vidjecemo.

Sto se biljaka tice - HVALA na savjetu... Znaci, pogledao sam na Google-u o kojim se to biljkama radi, i mogu reci da su za jednog pocetnika super (od sada, s cime god da padnem u muriju, govorim "ovo je za akvarijum" ).

Napoleon, hvala na informaciji za tu hranilicu, moracu definitivno i to da potrazim, cak sta vise, obradovao si me, jer nisam imao pojma da to postoji... pa onda automatsko paljenje i gasenje svijetla... pa jos samo i akvarijum da se sam od sebe opere i zamjeni vodu... Da ga covjek ozeni... haha
(napunio sam vodu do vrha)

I dok sve ovo ciklira, da li da ostavim konstantno filter da radi? ili da ga nesto palim-gasim... Slicno pitanje ide i za osvijetljenje.

Onda, HVALA jos jednom... stvarno ste mi u roku od dva dana toliko pomogli, da vam svima dodjem turu pica kad budem furao kroz Lijepu Vasu.

Pozdrav iz Rajvo'sa

-JOY DIVISION-

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #21 u: Lipanj 13, 2007, 09:02:00 prijepodne »

Citat: Riba_na_koxu
I dok sve ovo ciklira, da li da ostavim konstantno filter da radi? ili da ga nesto palim-gasim... Slicno pitanje ide i za osvijetljenje.

sve neka radi kao da su ribice unutra jedino rasvjetu mozes stavit da gori manje (oko 8 sati na dan), filter uvijek i konstantno mora biti upaljen, isto tako grijac (njega namjestis na 25°C i ne diras ga vise), rasvjeta u prosjeku radi 12 sati na dan ali to ces jos vidjeti kako si ustimati...

Offline dzecevic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #22 u: Lipanj 13, 2007, 09:07:00 prijepodne »
Ciklirianje je tu zbog toga da se razviju dobre bakterije i da se koliko toliko stabilizira akvarij. Bakterije se razvijaju u filteru, i njega bi trebao imao upaljeno stalno i dok akvarij ciklira i kasnije kada stavis ribe. Ako imas biljke unutra onda i svijetlo treba biti upaljeno 12h na dan.

Pozdrav.

Offline murk

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Lipanj 13, 2007, 10:44:00 prijepodne »
imas na pocetnoj stranici o biljkama pa tamo mozes pogledati koja ti pase

Offline Riba_na_koxu

• Novi član
  • *
« Odgovori #24 u: Lipanj 14, 2007, 07:19:00 prijepodne »
Ok.... Sve radi kako ste me savjetovali... Sve pisem i pamtim... Vodic za levate (tj. pocetnike) iscitavam po drugi-treci put... Nadati se da ce biti nesto od svega ovoga. :)

Murk, pogledacu obavezno to o biljkama, medjutim meni si nekako legle
one koji si mi ti preporucio u tvom proslom postu, tako da cu
najvjerovatnije poceti s njima.

U mmedjuvremenu mi je na pamet palo i ovo pitanje:

Kao sto sam naveo, posjedujem filter EHEIM intrnal filter 20080; pump output 150 l/h ; 0.35 mWs (evo i slika)

http://img214.imageshack.us/img214/3038/img0788he6.jpg

I sad me zanima ovo.... Filter posjeduje u sebi ovu spuzvu (a u vodicu sam vidio da se, nakon koristenja hemijskih preparata i slicnih stvari, moze koristiti i onaj s aktivnim karbonom), a mene interesuje koliko cesto da je mijenjam i ispirem, jer je u uputama datim u prospektu sve to nekako sturo objasnjeno... Mozda ne bih rekao sturo, ali kao da je objasnjenje dato ljudima koji vec dobro znaju ove stvari.
Evo ovako to nekak izgleda u uputstvu:

http://img507.imageshack.us/img507/33/img0791wg9.jpg

Dakle, koliko cesto da ispirem ove dijelove (kao sto stoji na slikama).... kada odvajam ovaj dio radi ispiranja, da li to cinim dok je voda u akvarijumu.... koliko aprox. kostaju ove spuzve (na EHEIM stranici nisam nasao cijene, ali ako niko nije upoznat sa ovim informacijama, nema veze)?

I posljednje u setu ovih pitanja... :)

Posto sam napomenuo da sam akvarijm vec bio pokrenuo nekih 5 mjeseci ranije, i radio je nekih 20 dana... Nakon sto sam ka ponovo pokrenuo, ocistio sam sve dijelove filtera, kao sto se trazi u uputstvu, medjutim interesuje me da li je nakon tok proslog koristenja i svog ovog stajanja ova spuzva u filteru izgubila svoju punu funkciju i da li da je mijenjam uskoro?

E sto ga i ja razvuce... ko ruski roman... Ali sta cu, kad mi pitanja sama nadolaze :)

Pozdrav

-JOY DIVISION-