Kolovoz 14, 2025, 08:58:15 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Cikliranje - pomoc - novi  (Posjeta: 4170 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Poki

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 40
Cikliranje - pomoc - novi
« u: Lipanj 10, 2007, 15:36:00 poslijepodne »
Novi sam u akvaristici pa imam par pitanja za one iskusnije...samo Vas molim da mi kao drugima ne odgovorite imas to u prirucniku na nasoj stranici jer ga znam napamet... :) Kupio sam akvarij Cayman 60 pro (75 litara), ovih dana ga spremam staviti u fazu cikliranja i zanima me sljedece, Da li je uredu da ga pustim 4 tjedna da ciklira, pa tek poslije stavim prve ribice, nigdje mi se ne zuri....Zanima me isto da li mozda po mome misljenju nece voda biti nekvalitetna 4 tjedna stajanja pa tek onda prve ribe, bez da dodam svjezu vodu...Da li je uredu da za vrjeme cikliranja stavim i malo hrane....Kupio sam i nekakve tablete koje ubrzavaju cikliranje....Sto mislite o njima?I jos za kraj da li za vrijeme cikliranja mora raditi filter, pumpa za zrak, rasvjeta...Puno Vam hvala unaprijed i novi izgled stranice Vam je mrak!

Pozdrav

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
« Odgovori #1 u: Lipanj 10, 2007, 16:04:00 poslijepodne »

Na sve ti je odgovor: DA. Vidi se da si čitao Vodič. Osim možda da će voda biti nakon 4 tjedna nekvalitetna - ne, dapače, bit će super kvalitete za tvoje ribe. Samo dodaj ribe postupno - ne sve odjednom - recimo u 3-4 navrata, svakih tjedan dana.

Bilja imaš? Ono je dobro za kvalitetu vode. Što ćeš imati u akvariju?

Offline Nikola5

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Lipanj 10, 2007, 22:56:00 poslijepodne »
Dobrodosao. Drago mi je sto si odabrao ovaj hobbi.

Jedan moj AQ je trenutno u fazi cikliranja. Sada ce biti 4 tjedna ali cu ga ostaviti jos tjedan dana pa cu onda posaditi biljke. Nakon toga cu par dana kasnije staviti prve ribice u njega, neke cistace. Nakon opet nekoliko dana druge ribice. Kratko receno ne sve odjednom. U proteklih mjesec dana u AQ mi sve radi i filter i zracna pumpa i rasvjeta 12 sati na dan. Voda mi se bila zamutila malo nakon tjedan dana no gledajuci je danas ona je stvarno kristalno cista. I da prije nego cu ubaciti prve biljke i ribice kupit cu testere pa cu prvo testirati vodu, pH,GH,CO2...

Bok

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #3 u: Lipanj 11, 2007, 09:16:00 prijepodne »

Dobro došao, Poki...odabrao si najljepši hobi na svijetu...s puno, puno veselja, malo manje briga, i puuuuuuno lijepih stvari...

Bravo Nikola, ti si jedan od boljih učenika ovog foruma....

Offline Poki

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Lipanj 11, 2007, 13:00:00 poslijepodne »
Hvala svima na dobrodošlici.Pa ovako u akvarij cu staviti onu umjetnu stjenu koja je sada nedavno izašla, jako mi je lijepa puno ljepša nego oni posteri-pozadine.Sto se biljaka tiče ne znam sto ću staviti, jel mi može netko preporuciti?neke koje nije teško za održavati , a ujedno su i lijepe...od ribica planiram imati sharka, neonke, gupya i zebrice, mozda jos koju vrstu, ne znam posto sam procitao da neke od ovih vrsta trebaju biti u jatu?moze li mi netko objasbiti zasto se trebaju ribice postepeno uvoditi u akvarij, pa ionako je svima to novo staniste, zar ne?e da kao ukras planiram imati i komad drva njega trebam porkuhati koliko dugo?sto mislite o plasticnim biljkama?zasto svi pisu toliko o bolestima riba?zar se stvarno tako lagano razbole?ja jos nemam pravi akvarij, a vec imam fobiju od bolesti riba....evo zanam da sam puno pitanja postavio, ali novi sam u ovome hobiju pa Vas molim za razumijevanja.Puno Vam Hvala!

Pozdrav

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #5 u: Lipanj 11, 2007, 13:53:00 poslijepodne »

Ajme, baš si krenuo oštro!

No, da probamo:

1. za pozadinu moraš sam odlučiti koja ti se najviše sviđa - ja osobno volim ili neke koje nalikuju na kamene ili jednobojnu "tapetu"

2. biljke...jako ti ovisi o trenutnom stanju u pet shopu - imaš sjajan članak na www.akvarij.net o biljkama, pa ti preporučam da to dobro proučiš i sam odlučiš - princip je jednostavan - tri različite visine biljaka - za pozadinu najviše, srednje za sredinu i malene rastom naprijed

3. o ribicama isto imaš na toj adresi - ti su članci odlični (hvala autorima) jer su to iskustva ljudi koji imaju te ribice...

4. ribice uvodiš postepeno jer je odjednom uvođenje veliko opterećenje za još krhki ekostustav koji nastaje u akvariju (iako strpljivo cikliraš, taj sustav se gradi još mjesecima)...

5. drvo kuhaš najmanje dok pušta boju - moj je savjet da ga kuhaš najmanje dva sata, uroniš naglo u hladnu vodu, pa ponovno...tako sto puta (malo sam samo pretjerao)...a kupovno drvo je dovoljno dok ne počne potpuno tonuti...

6. ne boj se bolesti - 99 % bolesti su uzrokovane nekom neravnotežom u vodi ili hrani - dakle, pažljivo hraniti, redovito čistiti i mijenjati vodu, brinuti se o sastavu vode koji najbolje odgovara tvojim ribicama...a bolesti će dolazit i odlazit...no nemoj imati fobiju...ako ribice njeguješ, stostruko ti vrate...

7. umjetno bilje - to je definitivno stvar odabira, u pravilu ga stavljaju vlasnici ribica koje uništavaju biljke (kao moje zlatne ribice), no nije nešto - nakon nekog vremena postane slinavo, alge se hvataju na njega ko blesave...a i ribice možeš, donekle naučit da ga ne gnjave davajući im (i) biljnu hranu...

imaš još pitanja?

Offline friski

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Koprivnica
« Odgovori #6 u: Lipanj 11, 2007, 14:02:00 poslijepodne »
Dobro došao,

Biljke možeš odmah zasaditi. Za ribice bih razmislio da li staviti zebrice i gupye. Čitao sam negdje da zebrice ponekad grizu peraje gupyima (ne govorim iz vlastitog iskustva). Za postepeno uvođenje riba u akvarij misliš na njihov broj odjednom u akvarij? Nakon cikliranja akvarij ti je daleko od stabilnog, zato ako staviš puno riba odjednom akvarij neće moći izdržati taj pritisak zagađenja. Zato uvodi ribe postepeno. Recimo na početku čistače, pa za kojih nekoliko dana gupye, a neonke bih ja stavio nakon cc mjesec dana od kada je cikliranje završilo.
Kakvo drvo planiraš staviti? Provjeri da nije špricano. Ja sam stavio poveći komad vinove loze. Kuhao sam ga tri dana po nekoliko sati i između kuhanja ga naglo hladio u hladnoj vodi pa natrag u vrelu, itd. Htio sam biti siguran da neće isplivati i nije. Također stavi malo soli u vodu gdje ćeš kuhati drvo.
Za bolesti riba ne brini, ako se svega držiš kao iz uputa, vodiš brigu o vodi i pravilnoj prehrani ribe će biti sretne i zadovoljne. No ako do bolesti dođe članovi ovog foruma će pomoći. Samo naprijed, uživaj u najljepšem hobiju.

Pozdrav.

Juwel Rio 180 biljni, 3x30 W Gro-Lux+Aquastar, Nutrafin CO2, Juwel Reflektori
DIY 72l - Multići: http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=43091.0
Kozinjak 38 l: http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=50506.0

Offline friski

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Koprivnica
« Odgovori #7 u: Lipanj 11, 2007, 14:04:00 poslijepodne »
I da po meni ja ne bih stavljao plastično "bilje" u akvarij.
Juwel Rio 180 biljni, 3x30 W Gro-Lux+Aquastar, Nutrafin CO2, Juwel Reflektori
DIY 72l - Multići: http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=43091.0
Kozinjak 38 l: http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=50506.0

Offline Nikola5

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Lipanj 11, 2007, 16:04:00 poslijepodne »
Prvo Hvala Babyboom na lijepim rijecima.

Pitas koje biljke. evo ovako.
Anubias barteri CaladiifoliaMax visina 30+ cmpotreba za svjetloscu je slaba, isto tako i za gnjojuvom, pH 5,5 - 8, temperatura 20 - 30, porijeklo Zapadna Afrika.

Aponogeton crispus

Max visina 45 cm
potreba za svjetloscu je srednja ali treba malo vise gnjojiva, pH 6,5 - 7,5, temperatura 21 - 29, plan sadnje straznji ili srednji, brzo raste, porijeklo Azija.
Dekorativna biljka sa ugodnim tamno-zelenim
listovima.

Cryptocoryne albida

Max visina 30 cm, potreba za svjetlošcu srednje - velika, potreba za gnjoivom je srednja, pH 6,5 - 8, temp. 21 - 28, sporo raste, porijeklo Istocna Azija

I za prednji plan AQ:

Anubias barteri Nana

Max visina 15 cm, potreba za svjetlom i gnjoivom je slaba, pH 5 - 8, temp 18 - 30, Razmnožava se sječom rizoma, tako da na novom
rizomu budu najmanje 4 nova lista, sporo raste, porijeklo Afrika - meni najdraza biljka.

Dekorativna biljka koja se ne smije saditi u podlogu,
već se njen rizom pričvršćuje za neku od dekoracija, najčešće drvo. Ukoliko
zakopamo rizom u podlogu, doći će do truljenja biljke. Zahtjevi za svjetlom su
jako mali, dapače veća količina svjetlosti može uzrokovati savijanje listova,
te pojavu crnih algi na listovima biljke i “smeđenje” rizoma, tj. korijena, a
koje se može dogoditi i uslijed nedostatka gnojiva. Akvaristi koji drže ciklide
rado ju koriste u svim varijantama kao dekorativnu biljku u svom akvariju, jer
nije baš omiljena poslastica ribekima, upravo zbog svojih tvrdih listova.

Sve ove biljke su lake za odrzavanje i ne traze puno. i ima jedna biljka koja je idealna za pocetnika, ( skoro pa nista ne trazi ) a zove se

Ceratopteris thalictroides

Lagana za brinuti, idealna za nove akvarije.

DRVO
Prokuhavaj vise puta po dva - tri sata i kada ga vadis iz vrele vode van odmah ga namoci u hladnu pa sacekaj da se ohladi i onda ga opet stavi kuhati.

Ribice se ne razbole lagano, to ti je mala nepaznja
I nema bojazni sve se lijeci ako se nedaj boze dogodi.
Bok

Offline Nikola5

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Lipanj 11, 2007, 16:05:00 poslijepodne »
E joj skoro zaboravi, nemoj plastiku
Bok

Offline Poki

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Lipanj 11, 2007, 18:37:00 poslijepodne »
Kolko odgovora svaka Vam Čast....Zakon ste!
Zanima me jos da li isto tako kako ste opisali moram kuhati drvo koje sam kupio u trgovini ili se samo tako kuhaju drva direktno iz prirode?Puno Vam hvala za biljke poslušat ću Vaše savjete...evo ja kao velika akvaristička neznalica imam još pitanja ...moj akvarij je 75 litara.Koliko bi po vaŠem misljenju moglo stati riba unutra, a da su sve veličine riba negdje oko tetre...da li moze ova kombinacija riba - gupy, neonke, shark, tetre, zebrice?

Offline dzecevic

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Lipanj 11, 2007, 19:26:00 poslijepodne »
Sto se tice drveta, kao i svega sto kupujes i stavljas u akvarij dobro je prije stavljanja prokuhati. Sada probaj kupovno drvo kuhati i ako ispusta boju kuhaj dok ne prestane :). Ja sam cijeli dan kuhao kokos.

Pozdrav.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #12 u: Lipanj 11, 2007, 19:38:00 poslijepodne »

sve što stavljaš u akvarij treba na neki način očistiti i dezinficirati...

primjerice, drvo isto kuhaš, no ne tako dugo kao da si ga našao..., biljke, gornji dio utopiš na petnaestak minuta u blagu otopinu hipermangana (tak da voda bude roza), a ja i korijen lagano utopim, i onda sve dobro ispereš....kamenje, ako ga koristiš, isto prokuhaš, šljunak i pijesak doooobro ispereš...zemlju ti za početak savjetujem gotovi supstrat, njega možeš odmah koristiti...

Offline Nikola5

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Lipanj 11, 2007, 21:13:00 poslijepodne »
Joj nemojte govorit da se sve sta se stavlja u AQ prokuha...
Jedan moj kolega " neznalica " je danas i biljke prokuhao.
Meni je bilo neugodno kako sam se smijao pred njegovom starom.
No dobro navodno ih nije jako prokuhao pa misli da ce biljke bit ok. Njegov problem kad ne zeli pitat.
Sada zna da se namacu u topinu hipermangana.

Ali ja se bas nebi slozio da se i korjen natopi. Koliko to onda dugo drzati tako? Sta ako biljka povuce to?

Bok

Offline Brka

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #14 u: Lipanj 11, 2007, 22:32:00 poslijepodne »
Shark nikako na tu litražu. Ostale ribe da ali probaj manje vrsta a više jedinki. Puno ljepše izgleda a i te ribe se osjećaju sigurnije u jatu.
BILJE,OSIJEK

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #15 u: Lipanj 12, 2007, 11:07:00 prijepodne »
Nikako natapati korijen u hipermangan! Nego samo nakratko uroniti i odmah dobro isprati...to sam napisao!