Srpanj 30, 2025, 17:47:17 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Da li je potrebno gnojivo...  (Posjeta: 1274 vremena)

0 Članova i 6 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline aQ field

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Da li je potrebno gnojivo...
« u: Lipanj 09, 2007, 01:18:00 prijepodne »

Ludi pomozite, već slažem aq tri mjeseca i odlučio sam ga i složiti.Imam Caymana 110 PRO i polako prikupljam biljke i neke ribice.eNe želim ići u neke extreme, makar svaka čast ekipi, želim ga skompletirati i uživati u njemu, naravno uz redovito održavanje. imao sam neki manji od 50 lit, i sad je prazan i spremljen, ali kad sam u njemu imao taj supstrat za podlogu, vječito mi jevoda bila mutna i nisam ju mogao odrtžati čistu više od pet dana.Pomozite mi molim vas.....

U utrci s prirodom, čovjek će prvi pasti!
Utrkujmo se onda s drugim čovjekom...

Offline elpresidente

• Punopravni član
« Odgovori #1 u: Lipanj 09, 2007, 09:12:00 prijepodne »

Koliko si imao šljunka na substratu?

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
« Odgovori #2 u: Lipanj 09, 2007, 10:18:00 prijepodne »
Nije voda mutna od substrata, nego od nepravilne filtracije. Ako imaš kupovni substrat, taj ne muti vodu. Šljunak treba dobro isprati prije stavljanja na substrat. Substrat ne - to mu piše u uputstvima. Akvarij će imati savršeno čistu vodu ako je filter dovoljno jak za litražu, ako je zapremina filter materjala dovoljna, ako se filter pravilno održava - kad se začepi (tj. kad se protok znatno smanji) onda čišćenje, ne prije.I čišćenje mora biti prema uputama (u akvarijskoj vodi i nikad ne cijeli filter). Ali, koliko mi je poznato Caymani imaju ok filtere. Izmjene vode ne smiju biti prevelike -dooko 30 %tjedno u normalnim uvjetima (ako frljiš gnojiva za bilje u velikim količinama može i više). Izmjene vode moraju biti redovite (tjedne ili dvotjedne).

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Davor Žerjav
« Odgovori #3 u: Lipanj 09, 2007, 10:20:00 prijepodne »
A prignojavanje ti treba ako misliš imati bilje - mikroelementi su dovoljni ako će biti dovoljno riba u akvariju.

Offline aQ field

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Lipanj 09, 2007, 15:52:00 poslijepodne »

Prije sam imao neki bezvezni aq iz king krossa, i bilo je puno muke s njim. Ali borim se već godinu dana i uspio sam ga " ukrotiti". Funkcionira poduže vrlo uredno, ali sad je Cayman na redu. Čitao sam danima i danima o svemi i o svačemu i na kraju pustio cikliranje dva tjedna, kupio još par ribica, biljke, panjinu i sve to stavio u akvarij i GLE sjetim se supstrata,,,

ŠTA SAD??? Sve je unutra,a gnojiva nema?

Offline aQ field

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Lipanj 09, 2007, 15:53:00 poslijepodne »
Nije mi jasno dali ikako mogu nadomjestiti supstrat ili ga mora biti? Jer to će biti muka, nemam kud s ribicama, a ni s biljkama?

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Davor Žerjav
« Odgovori #6 u: Lipanj 09, 2007, 16:04:00 poslijepodne »

Možeš staviti substrat. Ima dva načina.

Jedan je da poloviš ribe i u kantu. Pripremiš puno kanistera za vodu (da sačuvaš bar 60 % zrele vode). Vodu van, šljunak van - substrat na dno, šljunak na njega, vodu u akvarij - pokreneš tehniku i staviš ribe - sve skupa može potrajati 3-4 sata - to će ribe u kanti preživjeti.

Drugije Rastaman opisao u članku o obogaćivanju podloge - izrezanom špricom (napunjenom substratom) puniš podlogu na mjestima gdje imaš bilje.

Ili jednostavno nemaš substrat, nego ispod biljaka pikaš tabletice za gnojenje. A i ribe ti gnoje. Normalno, sa substratom će ti biljeboljeuspjevati.

E, i substrat je jedno, gnojivo drugo.Pod substrat mislimo na hranjivu podlogu, pod gnojivom najčešće tekuće koje redovito dodajemo u vodu ili kruto u obliku tabletica ili stickova koji se zapiknu u podlogu. Makar, u principuje substrat nešto kao gnojivo.

Offline aQ field

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Lipanj 09, 2007, 16:08:00 poslijepodne »

Hvala narode. Čitam malo i viđam na skoro svakom forumu neki vaš savjet.Svaka čast, vi ste enciklopedija. Hvala. Jel vam mogu na PP poslat koje pitanje u toku ovog procesa ako negdje zapnem???Hvala

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Davor Žerjav
« Odgovori #8 u: Lipanj 09, 2007, 16:15:00 poslijepodne »
Najbolje da pitaš ovdje - jer ne znamo mi sve odgovore. A i bolje da se pitanja postavljaju javno i da se javno odgovara tak da svi mogu pročitati, saznati i ako treba ispraviti, reagirati. Ali, slobodno šalješ i PP.

Offline aQ field

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Lipanj 09, 2007, 16:24:00 poslijepodne »
EVO onda jedno pitanje: mahovina za panj? Jel to neka posebna ili ona koja raste kraj potoka i slično? Malo bi panjeve dekorirao, a o mi se čini ok

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Davor Žerjav
« Odgovori #10 u: Lipanj 10, 2007, 08:07:00 prijepodne »
Mahovina s kopna ne uspjeva pod vodom. Imaš mahovine baš za pod vodu - potraži ih kod kolega forumaša.

Offline aQ field

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Lipanj 10, 2007, 13:51:00 poslijepodne »
Dajte mi molim vas, neki link ili smjernicu gdje bi mogao pogledati opis ili način na koji mogu dodati substrat u podlogu ili nešto slično.... Bilo kako bilo, sad biljke rastu ko lude, barem koliko vidim, ali se bojim da to neće dugo trajati,,, zbog gnojenja, ja koristim sad mikroelemente, imam i CO2 reaktor,,,, Molim vas link.Hvala

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Davor Žerjav
« Odgovori #12 u: Lipanj 10, 2007, 14:42:00 poslijepodne »

Evo kako je Rastaman to napravio:

[url]https://www.akvarij.net/forum/forum_posts.asp?TID=20235&P N=1[/url] - ti umjesto zemlje možeš koristiti neku kupovnu hranjivu podlogu.

Možeš ispod biljke upiknuti ili gnojivo u tabletama (sera florenette A npr.) ili čak najobičniji stick za gnojenje lončanica - imaš u cvjećari te stickove vrlo jeftine. ALI, pažljivo - postoji mogućnost da izazoveš alge. Mi stavljamo koji put i te stickove (razlomiš na pola tak da je dužine oko 1,5 cm) i nema frke s algama. Velim, za stickove ne garantiram.

Offline aQ field

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Lipanj 10, 2007, 14:45:00 poslijepodne »

Ljudi, jel ste vi vidli ovu foru za uklanjanje algi, nije mi jasno ali ću i ja sad probati isto jer sam kupio neke biljek sa crnom algom i počela se ŠIRITI.... Pogledajte ovo ( ako vam ikad zatreba )

[url]https://www.akvarij.net/forum/forum_posts.asp?TID=24757&P N=1[/url]