ma sve to stoji ali su se sad i njih dvi pocele vatat po akvariju, a moran priznat da nije bilo lipo vidit kako mu zenka drzi rep jedno minutu i kida ga!!!!! A ja san mislija da je moj mužjak borbenij...
vec sam ga maka iz akvarija u drugi, vidia san da mu nema kruva među njima!
koliko inace treba, i sta da radim, da mu se oporavi rep?!
Kolega Oblačni,
Dobro ste postupili ovo sa izdvajanjem!Postoje najmanje 2 razloga pa i više , zašto su ženke napale mužjaka:
- u vrijeme mrijesta,pojedine ženke zaista napadnu mužjaka i što kažete otrgnu mu i peraje, valjda ne želi mrijest sa dotičnom
- postoji mogućost da je jedna od ženka odlučila promijeniti spol,a do sada je to bio prikriveni mužjak, koji je živio u blizini nekog dominatnog mužjaka
Nadalje, ovo što se sad međusobno tuku, to je utvrđivanje prava na teritorij i naravno "tko je glavni komad" u okolini tzv.dominatna ženka.Obično ova dominatna ženka bira mužjaka sa kojim se želi mrijestiti i pruža otpor i suprostvalja se mužjaku.
Ako ste u prethodnom periodu imali samo jednu ženku, tada se mužjak navikao na nju i vjerovatno Vam ovu drugu nebi niti dirao, kada ste je ubacili u tank.Postoji osnovana sumnja, da se mužjak bette, veže sa ženkom u monogamnu zajednicu, ako su dulje skupa.To dulje je cca 6 mjeseci, jer cijeli njihov život traje do 2 godine.
Ukoliko želite pomoći ženkama i njih po mogućnosti razdvojite.Mužjaku dajte normalno hranu, oporaviti će se za cca 2 mjeseca, ako nije skroz očerupan i otrgnute peraje iz korijena.Prije nego što ga ponovno spojite sa nekom ženkom, malo mu prodrmajte hormone.Stavite mu kraj tankića u kojem obitava ogledalo u trajanju od 20 minuta, barem jednom dnevno.Kada budete spajali odabaranu ženku i njega, nju stavite na dan dva u čašu da je samo može vidjeti,ali ne da može do nje.Vidjet ćete razliku, jedino ako nije od nečega bolestan, pa iz preventive ne želi dodir sa drugom bettom, ima i toga,itd...............
Nadam se da će nešto od ovoga pomoći,lijepi pozdrav!