Kolovoz 14, 2025, 08:58:27 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: podloga za akvarijum  (Posjeta: 3265 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Rapy_soba

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
podloga za akvarijum
« u: Lipanj 05, 2007, 23:33:00 poslijepodne »
Bio bi zahvlan ako bi mi neko pomogao.Problem je da hocu da zasadim biljke u akvarijum ali ne znam kako da napravim podlogu za njih.Ako bi neko mogao da mi kaze sloj po sloj cega da stavim i koliko debel sloj da bude.
Unapred hvala.

Offline riky&iwa

• Punopravni član
podloga za akvarijum
« Odgovori #1 u: Lipanj 06, 2007, 00:42:00 prijepodne »

imaš kupovni, npr od tetre ili sere supstrat, oko 2 cm toga i na to oko 2 cm šljunka neke granulacije, ili pijesak ili neznam, ima mislim u vodiću otprilike koja granulacija ide

a ako bi sam pravio ''supstrat'' onda se će ti se obratit ekipa s iskustvom u tim vodama

Offline elpresidente

• Punopravni član
podloga za akvarijum
« Odgovori #2 u: Lipanj 06, 2007, 09:19:00 prijepodne »
Upiši u tražilicu zemlja i izbacit će ti puno o takvoj podlozi...

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
podloga za akvarijum
« Odgovori #3 u: Lipanj 06, 2007, 10:15:00 prijepodne »
Uzmes zemlju za cvijece, al ne onu koja u sebi ima stiropora ili staklene vune, znaci uzmi neku kvalitetniju npr. Florabellu. I onda tu zemlju namaces tri tjedna u kanti vode uz povremeno mijesanje. Na dno akvarija stvais oko 2-3 cm te zemlje, koja nakon tri tjedna postane kompaktni mulj. Mozes tako ili mozes kupiti gotovi supstrat koji se prodaje u pet shopovima, ali dosta je skup.

Preko te zemlje stavis minimalno 2-3 cm sljunka bilo koje granulacije - zemlja nece izlaziti van pored sljunka - ali granulacija 1-3 mm jako lijepo izgleda i lako se odrzava Serinim usisivacem dna.

Obicno se podloga stavlja tako da ukupna debljina podloge sa prednje strane akvarija iznosi cca 3-5 cm, a sa straznje da bude dosta deblja, cak i do 10-12 cm, no to ovisi o akvariju i tvojim vizijama istog.

I to ti je to!
DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline elpresidente

• Punopravni član
podloga za akvarijum
« Odgovori #4 u: Lipanj 06, 2007, 10:24:00 prijepodne »
Upravo to ja radim trenutno....

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
podloga za akvarijum
« Odgovori #5 u: Lipanj 06, 2007, 11:47:00 prijepodne »

Dobrodošao na forum!

Bravo dečki!Super savjeti, no obrati pažnju, svakako treba uzeti neku bolju zemlju za cvijeće, florabella je najbolja, ali imaš i od zrinjevca, običnu za cvijeće (tražiš najobičniju!)...i to je to!

Offline duda

• Punopravni član
podloga za akvarijum
« Odgovori #6 u: Lipanj 06, 2007, 12:09:00 poslijepodne »

Rapy- soba dobro dosao!

Sta se tice podloge misljenja su podjeljena mozes kako su ti kolege savjetovali kupit zemlju ali trebalo bi je namakati i malo se s tim zafrkavati dosta dobra je ova florabella sta ikolega bebac kaze. No imas i tih gotovih supstrata od npr sera florena, tetra, prodac imas u zoo shopu pa pogledaj sta ti se vise isplati i kolko kozes odvojit novca. osobno imam tetrin supstrat i tetra initial sticks stapici (aktivator podloge) jako sam zadovoljna i nisam pogrijesila sta sam uzela. Ako se odlucis za supstrat njega ne peres nit namaces nista. Samo fino na dno aq stavi sloj cistoga sljunka toliko da pokrije dole dno granulacije sad hm, koja tebi se vise sviđa imas onaj sitniji od 1-3 mm ili malo krupniji meni ljepsi 3-6 mm za one drustvene aq da tak nazovem. na tanki sloj slljunka istreses supstrat i potom oet sljunak sveukupna podloga nek ti bude 5-10 cm max gledaj da ti podloga ozaad bude malo vislja tj da se lagano penje prema kraju. Znaci gore se zavrsav sa sljunkom.

Offline Rapy_soba

• Novi član
  • *
podloga za akvarijum
« Odgovori #7 u: Lipanj 06, 2007, 13:48:00 poslijepodne »
Hvala vam puno,mnogo ste mi pomogli.

Offline goxy01

• Novi član
  • *
podloga za akvarijum
« Odgovori #8 u: Lipanj 11, 2007, 06:56:00 prijepodne »
I ja bih se umesao u diskusiju! Naime, probao sam recept sa florabelom ali mi ona neprestano boji vodu u braon boju. Nakon sto sam postavio florabelu i sljunak vec nekoliko puta sam promenio vodu, nikako da se razbistri iako imam atmanov filter kapaciteta 600 l/h. Zna li neko kako da se resi ovaj problem?

Pozdrav

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
podloga za akvarijum
« Odgovori #9 u: Lipanj 11, 2007, 09:21:00 prijepodne »

Dobrodošao na forum!

Koliko si dugo namakao zemlju? Naime, zemlju koja nije pripremljena treba neko vrijeme (čim dulje, tim bolje) namakati i miješati prije nego se stavi u akvarij.

Ako si namakao, onda je pitanje, imaš li treset možda u filteru? Jer i on može bojati vodu?

Bojim se da će ti jedini lijek biti još sto puta mijenjati vodu, ili odustati od tog puta i staviti gotovi supstrat...

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
podloga za akvarijum
« Odgovori #10 u: Lipanj 11, 2007, 19:07:00 poslijepodne »
OK, možda jedno bedasto pitanje, ali zašto je dobro da podloga bude malo viša iza? Čisto estetski ili ima neki praktični razlog?
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
podloga za akvarijum
« Odgovori #11 u: Lipanj 11, 2007, 19:43:00 poslijepodne »
estetika prvenstveno jer time dobivaš neku dubinu, vizualno akvač djeluje veći i dublji (znaš onu priču o scenografiji...)

Offline goxy01

• Novi član
  • *
podloga za akvarijum
« Odgovori #12 u: Lipanj 12, 2007, 07:40:00 prijepodne »
Zemlja je bila namocena 4-5 sedmica. U filteru nemam treset, znam da i on moze da oboji vodu.

Upravo se lomim oko toga da li jos da neku nedelju probam da menjam vodu, ili da krenem nekim drugim putem.

U svakom slucaju hvala!

Offline Riba_na_koxu

• Novi član
  • *
podloga za akvarijum
« Odgovori #13 u: Lipanj 12, 2007, 08:05:00 prijepodne »
Jos jedno pocetnicko...

Da li je moguce, ili bolje receno, koliko je efektivno, uzgajati odredjene vrste biljaka samo uz pomoc podloge od sitnog pijeska (npr. kupljenog pijeska za akvarijume) ? Znaci, bez ovih slojeva zemlje ili nekih slicnih stvari.

This is the way, step inside...

-JOY DIVISION-

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
podloga za akvarijum
« Odgovori #14 u: Lipanj 12, 2007, 10:49:00 prijepodne »
Najbolje je imati podlogu (supstrat) i na nju pijesak, šljunak ili već što želiš i trebaš. No, ja imam malo drugačije iskustvo - no, da napomenem, moji su akvariji sa zlatnim ribicama koje su grozni tamanitelji biljaka, i jako s njima "ratujem". Dakle, moje su biljke usađene u dvije granulacije kamenčića, ali sam oko korijena svake (osjetljivije vrste) napravio,kak da to nazovem, kuglu, od supstrata. Redovito prihranjujem nutrafinom tekućim i svaka 4 tjedna stavljam tabletice prihrane (imao sam od Diane, a sad koristim Serine)...i stvar dosta dobro ide...dok moji krampusi ne krenu u noćne pohode: