Kolovoz 13, 2025, 12:01:11 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Nije sve zlato  (Posjeta: 2796 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Nije sve zlato
« u: Svibanj 31, 2007, 17:42:00 poslijepodne »

što blista.

prilikom dosade ili bolovanja,ja sam tako malo proletio forume akvarističke,koji u poslednje vreme rastu ko glive posle kiše.Naravno svaki ustanovitelj želi,da bude njegov forum najbolji i najposećeniji,što je sasvim normalna želja.

No i tako ubijajući dosadu ja sam naišao na neki forum gdje sam proćitao krasan članak o jezeru Malawi.

No kako sam ga ćitao neko veselje pretvorilo se u gorćinu jer taj članak prije svega jeste pun nekih netoćnih podataka,pun nekih sveopštih kvazi činjenica,što bih autor ili rukovodstvo sajta to sve lepo moglo ,u informacijski dobi,i proveriti.

Dobro zanemario sam te detalje,no kad je reč o ciklidima tu sam rekao,da moram nešto da napišem,jer članak,jeste više antipropaganda za ciklide iz grupe haplochromis i autor,ne znam na kakvom temelju,iznosi krive i netačne zaključke.

"Ribe otvorenih voda"-Haplochromisi..........nisu toliko zanimljive za akvaristu,.....jer narastu čak i do 40 cm.

Sad Haplochromisi žive i uz obalu skupa sa m'bunama,što to autor nije znao,a mogu se neki primerci držati i u manjem akvariju,takoreči njihova dužina jeste od 10-45 cm.Šta reči za te ciklide,no spomnimo samo Cyrtocara moorii,Aulonocare,Copadichromise,Protomelase,..zna se da se radi o zanimljivim ciklidama,koji su svakako našle svoj dio u akvaristiki.Haplochromisi su u odnosu na m'bune neki stepen više i te ribe akvaristu opet pružaju puno zadovoljstva u posmatranju njihove lepote,grazioznog plivanja,mresta i nekih posebnih navika.

No opet,da reknem m'buna znači na čičevskom jeziku /uradni jezik staništa u državi Malawi/ kamena riba a zato ih na engleskom govornom podrućju zovu i Rock fish.I naravno vrste iz genusa Petrotilapia mogu narasti i preko 20 cm,a ne kako tvrdi autor od 10-12 cm.

I toga se bih moglo još nači ali .....

Smisao takvih članka jeste približati jezero Malawi ili ciklide akvaristima,kako bih oni vidjeli o kakvim se to ribama radi,no naravno ti članki bi,pošto su na prvoj strani,trebali biti "pljunuta istina" a ne nešto napisano za pet minuta,jer po mojoj procjeni takav članak sa toliko pogrešnih informacija znade nanijeti veču štetu od 100 dobrih i vrijednih postova.

Treba biti na kraju,kad se čovek upusti u pisanje članka objektivan ipak nismo se svi rodili pametnim

Offline schox

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
Nije sve zlato
« Odgovori #1 u: Svibanj 31, 2007, 18:34:00 poslijepodne »

Hvala Bojko, večinu znanja sam upio od tebe, a i duboko se ispričavam ako sam naveo neku tešku neistinu što mislim da nisam. I nisu baš svi doktori cichlida, čemu tebi u svakom slučaju skidam kapu.

Budući da znam da sigurno nisi reagirao iz zlobe jer si ti ipak puuno iznad toga predlažem ti da popraviš moje greške koje smatram da nisu velike jer je ionako večina tih informacija pročitana iz knjiga večih autora od tebe i mene.Te da pripomogneš još jednom od mnogih foruma gdje se ciklidaš namjernik može ulogirati. Konkretno podatak za haplochromise i da nisu baš priklladni za hr akvarije je detalj iza kojeg stojim.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Nije sve zlato
« Odgovori #2 u: Svibanj 31, 2007, 18:53:00 poslijepodne »

Naravno,da tu nema nikakve zlobe,nego to sam stvarno napisao u nekoj dobroj volji,da se ,kad se nešto napiše to i proveri.To je bila moja poanta,jer samo kvalitetni članci če digniti i sajt i akvaristiku na viši nivo.Sajt je dobar koliko dobrih i upotrebljivih informacija se nadje.

A što se tiče Haplochromisa ja sam odavno napisao jedan člančič,koji čeka da stigne na red.

No opet da Haplochromisi nisu prikladni za HR akvarije,uistinu sa tvojom tvrdnjom se žao,ne mogu složiti,ipak Aulonocare ne traže velike akvarije,pa jim bi bilo 200 l sasvim dovoljno,kao i nekim drugim vrstama iz te zaista velike grupe ciklida.

Da su to stavrno zanimljivi ciklidiproveri se to,ugleda li se Makai-ev akvarij,pa Cichlidov i još bi se jih našlo.

I da ta priča jeste beskrajna jer ciklidi su ciklidi....

Offline schox

• Punopravni član
Nije sve zlato
« Odgovori #3 u: Svibanj 31, 2007, 19:04:00 poslijepodne »

Zapravo imaš pravo !!

BTW cichlid je sad na victoriji i tanganjiki, ali poznavajuči njega ubrzo če opet biti Malawiju .

Inače ovo o haplochromisima sam se baš sjetio jednog teksta sajednog turističkog Malawi sitea, kojeg poslije nisam našao ali kako kažeš nisam ni provjerio činjenicui razmislio o svim vrstama Haplochromisa,tako da priznajem grešku. No moja tvrdnja da su manje zanimljive akvaristima zbogsive koloracije ženki, stoji. Dakle greška je samo u veličini,no to nije bio jedini razlog.

Ipak dragi Bojko mislim da bi ljepše bilo da si me upozorio na greške na forumu gdje sam to i pisao jer tek tada bi ta tvoja opaska i briga za druge novopečene ciklidaše imala smisla .

Edited by: schox

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Nije sve zlato
« Odgovori #4 u: Svibanj 31, 2007, 19:12:00 poslijepodne »
Citat: schox

Ipak dragi Bojko mislim da bi ljepše bilo da si me upozorio na greške na forumu gdje sam to i pisao jer tek tada bi ta tvoja opaska i briga za druge novopečene ciklidaše imala smisla .

Pa znaš ti onu:ciklidaš pomaže ciklidašu bilo ovdje ili ondje,ciklidaši su svi za jednog jedan za sve.I da bih te tamo upozorio isto bi bilo,kao što sam te tu,jer i na onom sajtu ima puno ciklidaša,koji su i tu, sad neki više neki manje ,prisutni.

I ko priznaje pola mu se prašta

Offline schox

• Punopravni član
Nije sve zlato
« Odgovori #5 u: Svibanj 31, 2007, 19:17:00 poslijepodne »
Cichlid Power !! Edited by: schox

Offline schox

• Punopravni član
Nije sve zlato
« Odgovori #6 u: Svibanj 31, 2007, 19:28:00 poslijepodne »
Citat: Bojko

Treba biti na kraju,kad se čovek upusti u pisanje članka objektivan ipak nismo se svi rodili pametnim

Ovo nisam ni vidio , hvala na čašćenju dragi prijatelju!

Žalosno ak smtraš da se pamet mjerina taj način . A i meni ne bi palo na pamet na forumu mjeriti nečiju pamet i inteligenciju ....no dobro što je tu je....nismo svi isti.

Kao što rekoh svi za jednoga, Cichlide Power za sve !!

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Nije sve zlato
« Odgovori #7 u: Svibanj 31, 2007, 19:44:00 poslijepodne »

Da razjasnim još to.

Napisati članak ,danas nije teško,to može svako.Medjutim bit članka jeste informacija koja mora biti proverena a sama priča napisana objektivno,znači kad si več pisao o jezeru Malawi,sasvim se piše neutralno,drugo je,da si pisao o svom akvariju i ciklidima jer to bih pisao iz svog iskustva.A ono "nismo se svi rodili pametnim,pravilnije bi bilo "pametni",jer sve znanje što ga imamo stekli smo nekim iskutsvima,čitanjem,proverama,pa i na svojim greškama učili i na te i podjsečali,da ne bi njih bilo i više.U tom smislu sam ja mislio "svi rodili pametni".

Ja kad sam dobio prve ciklide nisam imao pojma,eto tako sam ja mislio,a da bih sad merio pamet na taj način,pa nisam ti ja doktor.

Offline schox

• Punopravni član
Nije sve zlato
« Odgovori #8 u: Svibanj 31, 2007, 19:54:00 poslijepodne »

Nema veze, na tebe seionako ne mogu ljutiti , a i ne želim.

Mislim da smo ovu temu prožvakali .Edited by: schox

Offline Jurupari

• Hrvatska udruga ciklidofila
  • Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Marko Lenac
Nije sve zlato
« Odgovori #9 u: Svibanj 31, 2007, 22:44:00 poslijepodne »
ajde koji je to forum? mislim da je bojko mislio nitko se nije rodio pametan.

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
Nije sve zlato
« Odgovori #10 u: Lipanj 01, 2007, 01:37:00 prijepodne »

Citat: Bojko
Da su to stavrno zanimljivi ciklidiproveri se to,ugleda li se Makai-ev akvarij,pa Cichlidov i još bi se jih našlo.
stizem i ja lagano i sigurno u te vode a makai to zna i ovim putem mu se zahvaljujem, vise o tome u drugoj temi koja ce uskoro biti otvorena...

Offline bobialf

• Punopravni član
Nije sve zlato
« Odgovori #11 u: Lipanj 01, 2007, 22:13:00 poslijepodne »
jedan za sve svi zajednog kako bojko veli

Offline Strippy

• Punopravni član
  • Dob: 45
Nije sve zlato
« Odgovori #12 u: Lipanj 02, 2007, 02:36:00 prijepodne »

Citat: Jurupari
ajde koji je to forum? mislim da je bojko mislio nitko se nije rodio pametan.

Jura mislim da je to s najdiktatorskijeg foruma na ovim prostorima koji je poceo rad pod motom nema baniranja, a na kraju se clanovi ne baniraju, nego brise, bez upozorenja!
Split / Hrvatska

Offline schox

• Punopravni član
Nije sve zlato
« Odgovori #13 u: Lipanj 02, 2007, 09:53:00 prijepodne »

Mislim da bi se privatne razmirice trebale zadržati za sebe, vas je puno bilo tamo i normalno funkcioniralo a kaj se dogodilo da je to prekinuto, ne znam nit me zanima. Ja osobnonisam primjetio nikakvo neprijateljstvo niti tamo a niti ovdje. Kao što sam rekao ja sam,a i mnogi forumašičlanovi mnogih foruma u svijetu i nemam se namjere nikome opravdavati zbog toga. Internet je "open space" za sve .

Odnosno svatko ima pravo pljuvati po svakome dok ga se ne zbanira .

Da se vratimo na temu, voljan sam vam staviti taj članak ovdje s obzirom da je moje autorsko djelo, a i sada kad sam ga ponovno pročitao mislim da baš i nema puno grešaka, nego je loše lektoriran ( imao sam2 iz Hrvatskog )pa se može krivo shvatiti.

npr. ja sam napisao da ribe otvorenih voda Haplochromisi nisu toliko zanimljive ŠIRIM masama akvarista, a to je točno jer se šire mase ipak odlučuju za mbune.

Naravno ja sam malo previše generalizirao pa me Bojko sa pravom ispravio. Fala Bogu meni nikada nije bio problem priznati grešku ako ona postoji .

Edited by: schox

Offline Irusnjak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Nije sve zlato
« Odgovori #14 u: Lipanj 02, 2007, 11:44:00 prijepodne »
Nemojte mi ljudi Schoxa dirat! Ja obično uzmem njegovu stranu jer koliko ga znam, ljudi ga znaju krivo protumačiti i onda nastane ovakva tema. Vjerujem i znam da je svojim postovima i člancima htio dočarati svoja iskustva ostalim članovima forumašima jer sva naša viđenja i shvačanja se doista razlikuju. Neke ribe kod njega će se primjerice ponašati ipak malo drugačije nego u mojem akvariju i to je to. On će primjetiti nešto drugo, a ja nešto treće i tako čemo se nadopunjavati. To što se nekome spočitava i odmah daje pokora za iskupljenje i nije baš na slavu. Ajmo zato malo dalje i dublje jer na površini će uvijek biti mreškanja. Ajmo Bojko i ajmo Schox, nemojte jedan drugom ovo ono jer i Vi kao i naši ciklidi ipak se razlikujete, a na kraju krajeva govorite malo drugačijim jezicima pa vidim da se i teže razumijete. Kako obojica tvrdite da ciklidaši moraju biti jedan uz drugoga, ajde to malo i pokažite. Još bih nadodao da spomenuta veličina ciklida u prirodi i zatočeništvu doista varira što ne bih uzeo u obzir kao grešku koju je Schox naveo, a s druge strane je Bojkovo objašnjenje da u nas ciklidaša doista ima previše neadekvatnih akvarija za pojedine vrste i eto teze zašto ciklidi ne dostignu tu svoju veličinu  

Što se tiće legendarnog Ciklida, čovjek je ljudina i vrlo dobra osoba i kad nešto tvrdi, a drugi ga gaze e onda opet ne znam što da Vam kažem. Ako kod njega primjerice ciklid pliva leđno, a kod svih nas potrbuške, nemojte svi odmah graknut na čovjeka već se uvjerite osobno, siguran sam da će Vam rado pokazat i dokazat      

Dakle Ciklid Power ide punom parom naprijed jer tu smo svi da ga stvaramo u najboljem svijetlu! Pozdrav Bojku, Schoxu, Ciklidu, Chryseisu, Banfi, Ivanu84, Moto, Max....sz, Domagoj22, Neznalica, Cvele, Briannen, Lucas, Andrija, Antimon, Strippy, Reea, Vedran, Vuky, Rott, ma ima nas, ima; POZDRAV cijelom forumu! Edited by: Irusnjak

Offline schox

• Punopravni član
Nije sve zlato
« Odgovori #15 u: Lipanj 02, 2007, 12:08:00 poslijepodne »

Prijatelju hvala na podršci .

A što se tiće Bojka ja mislim da smo mi svoje izgladili i ja se ne ljutim ni malo. S obzirom da njega smatram največim autoritetom u području cichlida na ovom prostoru. Ačovjek je ima pravo na kritiku mog "površnog" članka koju ja mogu ili ne moram prihvatiti, a ja sam je prihvatio ! ( mada još uvijek mislim da nije bilo neistina nego možda malo "subjektivnog generaliziranja" ).

Offline Irusnjak

• Punopravni član
Nije sve zlato
« Odgovori #16 u: Lipanj 02, 2007, 13:02:00 poslijepodne »

Citat: Irusnjak
Još bih nadodao da spomenuta veličina ciklida u prirodi i zatočeništvu doista varira što ne bih uzeo u obzir kao grešku koju je Schox naveo, a s druge strane je Bojkovo objašnjenje da u nas ciklidaša doista ima previše neadekvatnih akvarija za pojedine vrste i eto teze zašto ciklidi ne dostignu tu svoju veličinu    [/b]

Offline Strippy

• Punopravni član
Nije sve zlato
« Odgovori #17 u: Lipanj 02, 2007, 15:09:00 poslijepodne »

Citat: Irusnjak
Dakle Ciklid Power ide punom parom naprijed jer tu smo svi da ga stvaramo u najboljem svijetlu! Pozdrav Bojku, Schoxu, Ciklidu, Chryseisu, Banfi, Ivanu84, Moto, Max....sz, Domagoj22, Neznalica, Cvele, Briannen, Lucas, Andrija, Antimon, Strippy, Reea, Vedran, Vuky, Rott, ma ima nas, ima; POZDRAV cijelom forumu!

zaboravia si juruparija!!! buuuuuahahaaha
Split / Hrvatska

Offline Strippy

• Punopravni član
Nije sve zlato
« Odgovori #18 u: Lipanj 02, 2007, 15:10:00 poslijepodne »
ma zapravo sta on zna ciklidima?
Split / Hrvatska

Offline bobialf

• Punopravni član
Nije sve zlato
« Odgovori #19 u: Lipanj 02, 2007, 19:40:00 poslijepodne »
ma dajte sto ste navalili na te decke.ja sam mislio da je ovdje nastupio mir??????ali na zalost nije.

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
Nije sve zlato
« Odgovori #20 u: Lipanj 02, 2007, 20:38:00 poslijepodne »

???

Kaj treba problem izmišljati i kad ga nema?

Offline Rossonero

• Punopravni član
  • Malawi & Tanganyika
    • Hrvoje Jukica Photography
Nije sve zlato
« Odgovori #21 u: Lipanj 02, 2007, 20:40:00 poslijepodne »

Citat: Strippy

zaboravia si juruparija!!! buuuuuahahaaha

Jura i ciklidi?          
Hrvoje - Split

Offline Jurupari

• Hrvatska udruga ciklidofila
  • Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Marko Lenac
Nije sve zlato
« Odgovori #22 u: Lipanj 02, 2007, 22:30:00 poslijepodne »
šta je to? vrsta cikle?

Offline Rossonero

• Punopravni član
  • Malawi & Tanganyika
    • Hrvoje Jukica Photography
Nije sve zlato
« Odgovori #23 u: Lipanj 02, 2007, 22:44:00 poslijepodne »

Citat: Jurupari
šta je to? vrsta cikle?

Vidiš Strippy, isto zna, trebalo ga je stavit na popis!        
Hrvoje - Split

Offline Irusnjak

• Punopravni član
Nije sve zlato
« Odgovori #24 u: Lipanj 02, 2007, 22:54:00 poslijepodne »
Juruparija nisam zaboravio već možda izostavio u popisu koji se nastavlja riječima "ima nas, ima" jer nisam namjerno stavio svakodnevan i dosadan itd.  

P.S. A kako bih ga mogao zaboraviti kad ima največeg