što blista.
prilikom dosade ili bolovanja,ja sam tako malo proletio forume akvarističke,koji u poslednje vreme rastu ko glive posle kiše.Naravno svaki ustanovitelj želi,da bude njegov forum najbolji i najposećeniji,što je sasvim normalna želja.
No i tako ubijajući dosadu ja sam naišao na neki forum gdje sam proćitao krasan članak o jezeru Malawi.
No kako sam ga ćitao neko veselje pretvorilo se u gorćinu jer taj članak prije svega jeste pun nekih netoćnih podataka,pun nekih sveopštih kvazi činjenica,što bih autor ili rukovodstvo sajta to sve lepo moglo ,u informacijski dobi,i proveriti.
Dobro zanemario sam te detalje,no kad je reč o ciklidima tu sam rekao,da moram nešto da napišem,jer članak,jeste više antipropaganda za ciklide iz grupe haplochromis i autor,ne znam na kakvom temelju,iznosi krive i netačne zaključke.
"Ribe otvorenih voda"-Haplochromisi..........nisu toliko zanimljive za akvaristu,.....jer narastu čak i do 40 cm.
Sad Haplochromisi žive i uz obalu skupa sa m'bunama,što to autor nije znao,a mogu se neki primerci držati i u manjem akvariju,takoreči njihova dužina jeste od 10-45 cm.Šta reči za te ciklide,no spomnimo samo Cyrtocara moorii,Aulonocare,Copadichromise,Protomelase,..zna se da se radi o zanimljivim ciklidama,koji su svakako našle svoj dio u akvaristiki.Haplochromisi su u odnosu na m'bune neki stepen više i te ribe akvaristu opet pružaju puno zadovoljstva u posmatranju njihove lepote,grazioznog plivanja,mresta i nekih posebnih navika.
No opet,da reknem m'buna znači na čičevskom jeziku /uradni jezik staništa u državi Malawi/ kamena riba a zato ih na engleskom govornom podrućju zovu i Rock fish.I naravno vrste iz genusa Petrotilapia mogu narasti i preko 20 cm,a ne kako tvrdi autor od 10-12 cm.
I toga se bih moglo još nači ali .....
Smisao takvih članka jeste približati jezero Malawi ili ciklide akvaristima,kako bih oni vidjeli o kakvim se to ribama radi,no naravno ti članki bi,pošto su na prvoj strani,trebali biti "pljunuta istina" a ne nešto napisano za pet minuta,jer po mojoj procjeni takav članak sa toliko pogrešnih informacija znade nanijeti veču štetu od 100 dobrih i vrijednih postova.
Treba biti na kraju,kad se čovek upusti u pisanje članka objektivan ipak nismo se svi rodili pametnim