Nakanila sam se nabaviti pauka, o kojima ne znam puno u praksi. Znanje o njima mi se svodi na enciklopedijske činjenice i nešto taksonomije. Budući da vas dosta drži spajdere, molim forumaše da opišu konkretno svoje vrste tj. odgovore mi na ova pitanja. Ima ih malo više, ali želim znati "s čim imam posla" ne bih da prođem ko baja sa Loxosceles reclusa i onom masnom nekrozom tkiva prsta

Ako nešto bubnem u threadu tj. bacim neku zabludu, obavezno me ispravite

1. Koju vrstu držite?
Također, molim ponosne vlasnike, ako su u foto-mogućnosti, da postaju slikicu svoje beštije

2. Koliko je zahtjevna vaša vrsta, pogotovo za temperaturu i vlažnost, tj. hoće li odapeti ako temperatura terarija (npr. hipotetski zbog nestanka struje na pol sata) padne ispod, štajaznam, 20C? Držala sam dosta paličnjaka, leptira, žohara, bogomoljki, kornjaša... svega u svim stadijima razvoja i uviđam važnost tih faktora...
3. Gdje kupiti pauka? Nije baš da mogu neku Lasiodoru samo tako prešvercati preko granice

Koliko se uopće vrsta može kupiti u RH?
4. Kakve su cijene?
5. Na što pritom obratiti pažnju? Pretpostavljam da prodavačima, što zbog česte needuciranosti, što zbog cilja prodaje ne treba previše vjerovati... Neki očiti znaci slabe "kondicije"...?
6. Kupiti mladog paučića ili fullgrown živinu? Osobno mi je nekako najbolje krenuti sa malim i pustiti da raste. Tako tijekom rasta učim o živini i njenim navikama.
7. Preferirani spol? Kako razlikovati onako u 15 minuta u trgovini spol, odokativno? Treba li pauk biti odrastao da se te može izvesti (kao kod mnogih kukaca) ili su nimfe (ne znam sinonim za Araneae) već očitog spola?
8. Koji je u biti životni vijek? Vaše vrste i općenito pauka? Čitam da ženke duže žive - zašto?
9. Kako balansirati prehranu? Osim cvrčaka, phobasa i žohara (a spominju se i mali miševi), jel potrebno davanje kakvih vitamina/minerala, pogotovo u periodu presvlačenja?
10. Je li vaša vrsta aktivna danju ili noću?
11. Otrovnost? Znam da pauci nisu mačke i da ih se ne mazi ali ovo je bitan faktor. Jeste doživjeli kakav napad i je li bio zaslužen (isprovociran) ili zato što je beštijica imala loš dan? Čitam dosta o dlakama - osim iritacija kože jel bude kakvih komplikacija? Medicinske intervencije?
12. Čitam da prostor u dužinu mora biti nekoliko puta duži od pauka i to mi nije problem. Šta je sa visinom, uređenjem, rasvjetom, biljkama unutra? Šta ne staviti?
13. Razmnožavanje - ima li partenogeneze i koja je plodnost u tom slučaju? U drugom slučaju, kako izorganizirati sudar

?
Radije bih koristila search tool foruma, jer vjerujem da se o ovoj temi pisalo cca 34567899 puta ali je dosta teško zbog nemogućnosti pretraživanja keyworda u bodyju posta. Po imenu ne dobijam sve rezultate koji se tiču ove teme. Možda moderatori znaju za korisne topice... u međuvremenu imenujem ovaj thread konkretnim imenom da pomogne budućim naraštajima

To je zasad to.
Hvala unaprijed svima koji mi pomognu suziti izbor, pozdrav!