Lipanj 30, 2025, 19:50:48 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Pauk za početnika  (Posjeta: 4337 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline kju_

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 43
  • zumbi lampiao
    • min.svartberg
Pauk za početnika
« u: Svibanj 28, 2007, 10:36:00 prijepodne »
Nakanila sam se nabaviti pauka, o kojima ne znam puno u praksi. Znanje o njima mi se svodi na enciklopedijske činjenice i nešto taksonomije. Budući da vas dosta drži spajdere, molim forumaše da opišu konkretno svoje vrste tj. odgovore mi na ova pitanja. Ima ih malo više, ali želim znati "s čim imam posla" ne bih da prođem ko baja sa Loxosceles reclusa i onom masnom nekrozom tkiva prsta ;)
Ako nešto bubnem u threadu tj. bacim neku zabludu, obavezno me ispravite :D

1. Koju vrstu držite?
Također, molim ponosne vlasnike, ako su u foto-mogućnosti, da postaju slikicu svoje beštije :D

2. Koliko je zahtjevna vaša vrsta, pogotovo za temperaturu i vlažnost, tj. hoće li odapeti ako temperatura terarija (npr. hipotetski zbog nestanka struje na pol sata) padne ispod, štajaznam, 20C? Držala sam dosta paličnjaka, leptira, žohara, bogomoljki, kornjaša... svega u svim stadijima razvoja i uviđam važnost tih faktora...

3. Gdje kupiti pauka? Nije baš da mogu neku Lasiodoru samo tako prešvercati preko granice ;) Koliko se uopće vrsta može kupiti u RH?

4. Kakve su cijene?

5. Na što pritom obratiti pažnju? Pretpostavljam da prodavačima, što zbog česte needuciranosti, što zbog cilja prodaje ne treba previše vjerovati... Neki očiti znaci slabe "kondicije"...?

6. Kupiti mladog paučića ili fullgrown živinu? Osobno mi je nekako najbolje krenuti sa malim i pustiti da raste. Tako tijekom rasta učim o živini i njenim navikama.

7. Preferirani spol? Kako razlikovati onako u 15 minuta u trgovini spol, odokativno? Treba li pauk biti odrastao da se te može izvesti (kao kod mnogih kukaca) ili su nimfe (ne znam sinonim za Araneae) već očitog spola?

8. Koji je u biti životni vijek? Vaše vrste i općenito pauka? Čitam da ženke duže žive - zašto?

9. Kako balansirati prehranu? Osim cvrčaka, phobasa i žohara (a spominju se i mali miševi), jel potrebno davanje kakvih vitamina/minerala, pogotovo u periodu presvlačenja?

10. Je li vaša vrsta aktivna danju ili noću?

11. Otrovnost? Znam da pauci nisu mačke i da ih se ne mazi ali ovo je bitan faktor. Jeste doživjeli kakav napad i je li bio zaslužen (isprovociran) ili zato što je beštijica imala loš dan? Čitam dosta o dlakama - osim iritacija kože jel bude kakvih komplikacija? Medicinske intervencije?

12. Čitam da prostor u dužinu mora biti nekoliko puta duži od pauka i to mi nije problem. Šta je sa visinom, uređenjem, rasvjetom, biljkama unutra? Šta ne staviti?

13. Razmnožavanje - ima li partenogeneze i koja je plodnost u tom slučaju? U drugom slučaju, kako izorganizirati sudar ;)?

Radije bih koristila search tool foruma, jer vjerujem da se o ovoj temi pisalo cca 34567899 puta ali je dosta teško zbog nemogućnosti pretraživanja keyworda u bodyju posta. Po imenu ne dobijam sve rezultate koji se tiču ove teme. Možda moderatori znaju za korisne topice... u međuvremenu imenujem ovaj thread konkretnim imenom da pomogne budućim naraštajima :D

To je zasad to.

Hvala unaprijed svima koji mi pomognu suziti izbor, pozdrav!

Bakterije su jedina kultura koju neki imaju.

min.svartberg

Offline Infernal

• Punopravni član
Pauk za početnika
« Odgovori #1 u: Svibanj 28, 2007, 11:58:00 prijepodne »

joj puno za pisati,ufffff
ali ovako
preporuka moja(a mislim da ce se 90% foruma slozit) da neuzimas pauka u nekoj trgovini,shopu, jer kud su losi uvijeti drzanja zivotinja do njihove precjenjenosti. kod uzgajivaca ces dobiti povoljnije i od covjeka koji zna poso. i uz to sve ces dobiti savijete o odrzavanju,ponasanju i svemu tome. cijene ovise od vrste do vrste a i od prodavaca.
moja preporuka je isto da uzmes mladog paukica jer se naviknes na njega i na njegovo ponasanje. ali tu je problem sto neces moci odrediti spol.
razlika u spolovima je osim u izgledu i u vijeku zivota. muzjaci dosta brze rastu od zenki. a zasto duze zive,hm zato sto stalno sekiraju muzjake pa ovi krepaju(salim se)
pauci su nocne zivotinje,znaci aktivni su nocu tako da neces moci previse vidjeti pauka kako se krece preko dana. ali opet ovisno od jedinke do jedinke
pauci u sebi imaju odrjedjenu kolicinu "otrova",reakcija covjeka na ugriz pauka ovisi o tome koliko je alergican na taj otrov do toga koliko je pauk ubrizgao otrova. slicno kao i sa osama(pcelama),ljudi umiru i od tih ugriza, ali to zato jer su alergicni,tkao ide i sa paucima ne postoji protuotrov.
velicina terarija ovisi o velicini pauka,oblik o vrsti pauka. o tome vise procitaj OVDJE
paucima kao i svim ostalim teraristickim zivotinjama se stavaljaju netoksicne biljke,o tome mozes vise procitati u podforumu "biljke". nestavljaju se nikakve lampe jer su pauci nocne bestije,i nedaju im se nikakvi vitamini. hrane se svim tim sto si navela i nema bas neko pravilo kad se sta daje. najbolje je kad imaju raznoliku hranu.
razmnozavanje....komplicirano jos ti je rano da ucis o tome

poz

evo ti jedna slija dobra moje geniculate kako papa

Edited by: Infernal
Osijek.....

Offline Johny

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Valpovo
    • http://www.akvarij.net
Pauk za početnika
« Odgovori #2 u: Svibanj 28, 2007, 12:30:00 poslijepodne »

Pročitaj sa ovih stranica sve i naučila si sve...

http://www.clankonosci.com/tarantule/tarantule.php

http://www.clankonosci.com/tarantule/t.odrzavanje.php

Šta ti zatreba, ovdje pitaš i to je to...

Moj prijedlog ti je da uzmeš malu tarantulu, jer si s njom od starta i upoznaš ju...

Offline Ronin

• Punopravni član
Pauk za početnika
« Odgovori #3 u: Svibanj 28, 2007, 12:54:00 poslijepodne »

Wow koliko pitanja od jednom. U biti mogla bi prolistati ovaj forum i naci sve odgovore na ova pitanja i to sa slikama i veoma strucno i razumljivo objasnjeno.To bi te par dana kostalo, pa da skratimo vrijeme eto ukratko odgovor.

Knjiga na hrvatskom jeziku ima veoma malo (skoro nijedna), znaci da se moras posluziti engleskim ili njemackim knjigama kojih je u zadnje vrijeme sve vise i vise.Pauci su jos prilicno neistrazeni, a u zadnje vrijeme ima sve vise ljudi koji se interesiraju za ove lijepe i interesantne zivotinje ( iako spadaju u insekte ja ih zovem zivotinjama iz mojih privatnih razloga) pa se nova iskustva naravno i pribiljezavaju tako da neke infirmacije koje se nalaze u starijim izdanjima vise ne  stimaju.&nbs p;&nbs p;&nbs p;&nbs p;&nbs p;&nbs p;&nbs p;&nbs p;&nbs p;&nbs p; Ovo sa tkivom je jedna malo prenapirena prica zato jer je to ekstremni slucaj, ovakvih prica ima i od ugriza pasa a i drugih zivotinja koje vec dugo drziimo u kucama. Sve je stvar vlasnika koliko inteligencije ima, dali ceprimjetiti kad mu pauk pokaze da ne zeli biti diran ili ne. Naravno i najvecu ulogu oraspolozenju pauka imaju uvjeti drzanja (sto se losije drzi to je pauk nervozniji i reagira napadom bez upozorenja, jer upozorenja salje cijelo vrijemesto nitko ne vidi) Cak i crna udovica ako se pravilno drzi nije  agresivna.&n bsp;&n bsp;&n bsp; Vrste koje se drze su raznolike no najcesce Brachypelme i Grammostole posto su to najmirnije vrste reagiraju nervozno samo u ekstremnim slucajevima, pa su iz tog razloga i pauci koji se preporucuju pocetnicima. Ostale vrste su samo za ljude koji se vec pomalo razumiju u paukove i znaju kako se rukuje sa njima (iznimaka ima uvijek) Slike je najbolje da pogledas sama po internetu jer samo sa mojim slikama bi opteretili ovaj  forum.      Sto se uvjeta drzanja tice za optimalno drzanje jednog odraslog pauka nije mnogo potrebno: Terarijum 30cm sirina30cm duzina i 30 ili 40cm visina, temperatura 22-25°C ,vlaznost zraka 70- 90 % ,treset pomjesan sa zemljomza podlogu, skroviste gdje se moze povuci, biljke (mada kod nekih paukova je uzaludno pokusavati nesto posaditi jer oni to odmah iscupaju), svjetlo (pomogucnosti sa spektrumom za biljke jer se samo zbog njih i stavlja) i najvaznije posuda za vodu koja se redovno mora dopunjavati. Grijac nije potreban osim ako jetemperatura sobenize od 22°C, a i onda ni u kom slucaju na pod vec sa strane ili  odozgora.&nb sp;&nb sp;&nb sp;&nb sp;&nb sp;&nb sp; Paukove je najbolje kupiti kod uzgajivaca iz vise razloga:najvaznije je da zivotinje nisu uzete iz prirode vec su razmnozene u terariju ( ocuvanje prirode na prvom mjestu) Neke vrste iako su
Osijek-Rijeka

Offline Striček Matija

• Punopravni član
Pauk za početnika
« Odgovori #4 u: Svibanj 28, 2007, 15:55:00 poslijepodne »

Citat: Ronin
Pauci su jos prilicno neistrazeni, a u zadnje vrijeme ima sve vise ljudi koji se interesiraju za ove lijepe i interesantne zivotinje ( iako spadaju u insekte ja ih zovem zivotinjama iz mojih privatnih razloga)

..ispravak netočnog navoda cijenjenog kolege... pauci spadaju u paučnjake ne u insekte... insekti imaju 3 para nogu.. paučnjaci 4...

@ kju... sve ostalo ti je više manje rečeno... ja još samo mogu dodat... PAUCI SU ZAKON... ...ima puno različitih vrsta sa različitim "uzorcima" ponašanja..a onda opet u svakoj vrsti se jedinke razlikuju... kod biranja paukova..ako misliš imat "samo jednog" (što smatram da je psihički nemoguće ) onda dobro razmisli što želiš od takve živine... da li želiš da je stalno vidljiva? da li želiš neku koja će kopat, plesti mreže ili samo stajat ko kamen?... da li je veličina bitna? boje?

mogučnosti je milion... a svi su posebni...

Offline Ronin

• Punopravni član
Pauk za početnika
« Odgovori #5 u: Svibanj 28, 2007, 16:04:00 poslijepodne »

hvala za ispravak morat cu zapamtiti

Lapsus lingue

Osijek-Rijeka

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Pauk za početnika
« Odgovori #6 u: Svibanj 28, 2007, 18:14:00 poslijepodne »

Citat: Strichek Matija
... ja još samo mogu dodat... PAUCI SU ZAKON...

Aha. Osim toga, ak' ti dosade, možeš ih zgazit.

Offline civi

• Punopravni član
Pauk za početnika
« Odgovori #7 u: Svibanj 28, 2007, 18:20:00 poslijepodne »
Citat: Nino G

Opet vi.

Offline Sabaku No Gaara

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Varaždin
  • Animals 4 ever
Pauk za početnika
« Odgovori #8 u: Svibanj 28, 2007, 18:23:00 poslijepodne »
Citat: Nino G

Kako brutalno

(Pretpostavljam da se šališ...)

Edited by: Sabaku No Gaara
I live for animals......

Offline Infernal

• Punopravni član
Pauk za početnika
« Odgovori #9 u: Svibanj 28, 2007, 18:29:00 poslijepodne »

ja preferiram gmazove i to po mogucnosti malo vece,jer ih mos na raznju zavrtit kad ti dosate
Osijek.....

Offline kju_

• Punopravni član
  • zumbi lampiao
    • min.svartberg
Pauk za početnika
« Odgovori #10 u: Svibanj 28, 2007, 20:39:00 poslijepodne »
Najprije bih se zahvalila svima koji su mi odgovorili, primila sam nekoliko PM-ova sa opsežnim savjetima i odgovorima. Danas sam dosta browsala u potrazi za odgovorima na još pitanja (da, ima ih još, zanimljivo je da svaki od vas kaže da puno pitam :P)

Potvrdili ste većinu mojih stavova o držanju i kupovanju, no evo da još dodatno zakompliciram stvar (paradoksalno, jednostavnim) pitanjima:
- temperatura. Većina kukaca koje sam držala (tropske vrste) zahtijevaju dnevnu 25-30C no niže noćne (ispod 20C). Kakav je temperaturni režim za tarantule, obzirom na nokturnalnu aktivnost? Da dižem noću ili danju kad nisu aktivne - ili da konstantno bude tipa 25C?
- dalje, smije li biti dvije jedinke skupa u terariju, iste vrste (oba spola ili po istospolni) ili dvije vrste? Koliko su tolerantne?
Kanibalizam?

Možete mi još malo suziti izbor? Evo par dodatnih kriterija, neki su malo "prizemniji" i vezani za samu pojavu pauka:
- ništa arborealno, bar zasad.
- nekog balavca ili balavicu - svi ste potvrdili ono što i sama mislim. Prvo do drugo presvlačenje.
- nešto vrlo dlakavo
- nešto što će narasti vrlo glomazno (Lasiodora?)
- agresiva mi nema veze jer ju neću natezati. Bitno je da mogu dodati hranu i vodu u terarij.
- još ne znam kakvu bih boju - vidim krasnih crnih, smeđih, ornamentiranih (krasna Poecilotheria regalis!) a i Brachypelma emilia je fora onako crveno-crna.. u biti, boja mi nije presudni faktor. Osjećam se kao kad izađem iz parfumerije - od silnih mirisa koje isprobam ne mogu ocijeniti koji mi se najviše sviđa :D

Zasad idem samo na jedan primjerak, više onak eksperimentalno i da vidim o čeme se tu radi... vjerujem da se lako navući ;)

P.S. Nekoliko forumaša si je dalo truda pa mi u PM napisalo odgovore na pitanja koja sam postavila. Molim svakog od njih, ako ima cajta da copy-pastea sadržaj koji su poslali meni ovdje u ovaj thread jer smatram svaku informaciju koju sam dobila vrlo korisnom, a bilo bi još bolje da bude korisna i još nekome tko se nakani držati ove zvijeri ;)

min.svartberg

Offline kju_

• Punopravni član
  • zumbi lampiao
    • min.svartberg
Pauk za početnika
« Odgovori #11 u: Svibanj 28, 2007, 20:44:00 poslijepodne »

Koja je, npr. ovo vrsta? Slikano u Zg Zoo... ima mi jako lijepu boju :D

min.svartberg

Offline Johny

• Punopravni član
Pauk za početnika
« Odgovori #12 u: Svibanj 28, 2007, 21:26:00 poslijepodne »

Mislim da je ovo Lasiodora parahybana ali nisam 100%...

Offline kako-lako

• Punopravni član
Pauk za početnika
« Odgovori #13 u: Svibanj 28, 2007, 21:59:00 poslijepodne »
mislim da bi mogla prije biti A.seemani jer kad gledam svoju nekako su slicne a evo ti slika moje pa probaj usporediti

OSIJEK.....

Offline Striček Matija

• Punopravni član
Pauk za početnika
« Odgovori #14 u: Svibanj 28, 2007, 22:47:00 poslijepodne »
kju.. na slici je lasiodora parahybana... garantiram

Offline kako-lako

• Punopravni član
Pauk za početnika
« Odgovori #15 u: Svibanj 28, 2007, 22:56:00 poslijepodne »
ak matija kaze onde je 100% meni nekako vise slicilo na seemani posto mi je parahybana dosta tamnija skoro pa crna ol ok ljudi smo pa grijesimo!!!

OSIJEK.....

Offline Johny

• Punopravni član
Pauk za početnika
« Odgovori #16 u: Svibanj 29, 2007, 11:31:00 prijepodne »
Ha ja sam reko da je parahybana...

Offline ozzy osbourne

• Punopravni član
    • http://naturalisticki.blog.hr
Pauk za početnika
« Odgovori #17 u: Svibanj 29, 2007, 12:07:00 poslijepodne »
ja preporucam parahybanu, kju se koliko vidim po postovima veoma razumije u te zivine i nece joj biti problemm držati jednu životinju koja zahtjeva malo strahopoštovanja od amatera.

velika je, zanimljiva (stalno nešto radi bez obzira da li je dan ili noć), i nadasve veoma lijep pauk! brzo raste!
† BLACK RAIN †

Offline kju_

• Punopravni član
  • zumbi lampiao
    • min.svartberg
Pauk za početnika
« Odgovori #18 u: Svibanj 29, 2007, 18:01:00 poslijepodne »
Gracias Ozzy na optimizmu :) sviđa mi se kod nje baš to što je indiferentna spram dobi dana što se tiče aktivnosti... ona mi je jedna na listi. Šteta što je lista poduža i što se od svih tih živina teško odlučiti koju bih :D

Jel to ona o kojoj si prije pisao, koja kad spava, iz duplje u kojoj hrče uvijek strše noge van LOL?

min.svartberg

Offline Nik

• Punopravni član
Pauk za početnika
« Odgovori #19 u: Svibanj 29, 2007, 21:29:00 poslijepodne »
Citat: kju_

Šteta što je lista poduža i što se od svih tih živina teško odlučiti koju bih :D

Sve, u teraristici je dobro to što uvijek ima mjesta za još jednoga, zar ne Striček

Offline Johny

• Punopravni član
Pauk za početnika
« Odgovori #20 u: Svibanj 29, 2007, 21:40:00 poslijepodne »

Je, da...

kupiš kao samo jednog, pa onda se zaljubiš u još "samo jednog" i tako dok ne popuniš svaki ugao kuće(mada ni onda nisi sit...)

Offline Infernal

• Punopravni član
Pauk za početnika
« Odgovori #21 u: Svibanj 29, 2007, 23:19:00 poslijepodne »
ja sam prvo jednog uzeo,pa je onda doslo jos 3komada,pa jos 11 pa se sad planira jos nest
Osijek.....

Offline Striček Matija

• Punopravni član
Pauk za početnika
« Odgovori #22 u: Svibanj 30, 2007, 08:19:00 prijepodne »
pa svako od vas... ako se malo bolje zagleda po sobi... vidjet će koliko se mjesta po zidovima troši uzalud.. a onda opet u jednom trenutku čovjek shvati..."hej.. pa ovaj ormar sa odjećom mi netreba u sobi, stol sa kompjuterom može stajat i u hodniku ili dnevnom boravku (!)" kad nestane mjesta na zidovima..počet ćete razmišljat o integraciji terarija u pod i plafon... o tome koliko vremena zapravo trošite spavajući i da li vam je krevet uopće potreban pošto zauzima toliko mjesta?! ..kad vam se obitelj navikne na vašu bolest.. neće ni primjetit "još jedan" terarij na kuhinjskom stolu, šanku, ispod iznad ili ispred televizora... boxove sa žoharima i crvima u špajzi pored namirnica... ili zamrznute glodavce u frižideru drito pored krmenadli za nedeljni ručak...

ma ljudi šalim se... nabavite samo jednog..bit će sve u redu...

Offline ozzy osbourne

• Punopravni član
    • http://naturalisticki.blog.hr
Pauk za početnika
« Odgovori #23 u: Svibanj 30, 2007, 09:25:00 prijepodne »

ona je rijetko u spilji jer stalno nesto radi. spava gdje stigneljepotica moja

vjeruj mi nećeš pogriješiti uzmeš li je!

imao sam 10,11 vrsta i ova je definitivno najzabavnija od svih! k tome i lijepa je kako rekoh itd itd;)!

† BLACK RAIN †

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
Pauk za početnika
« Odgovori #24 u: Svibanj 30, 2007, 09:32:00 prijepodne »

boxove sa žoharima i crvima u špajzi pored namirnica...

Netko lagano ima kameru kod mene doma! Svaki tjedan slusam "makni to, odma"... "budem..."
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...