evo ja imam tetrin unutarnji - in800 filter, vele prospekti da je za akvarije do 150 litara, ja mislim da je dobar, čini mi se ok, no znamo kako se kaže, uvjek može bolje. Nadalje, ako želiš prva dva mjeseca imati samo biljke, obavezno moraš napraviti co2 sustav, moj savjet ti je kupiti gotove ljestve za otapanje co2, ima ih u viliju za nekih 80kn, te sam napraviti co2, ima tu na stranicama opisano (boca, voda, kvasac, soda-bikarbona). iako sam ja napravio co2 sustav, ne koristim ga jer imam dosta ribica pa mislim da one rade dovoljno co2 za biljke (biljke rastu i za sada se drže, znači valjda im je dobro), isto imam i tetrinu pumpu za zrak, no nju rijetko palim jer velik broj unutarnjih filtera ima mogućnost upuhivanja i malo zraka u akvarij, u zadnje vrijeme sam ju palio samo preko noći, a razmišljam o tome da ju uopće ne koristim, jer se i kisik za ribice u vodi otapa mreškanjem vode, to isto radi filter, pa još i oni njegovi mjehurići, mislim da je dosta.
što se tiče rio akvarija, rekao si da si ograničuio buđet na 1600. računaj da još uz akvarij (ako ćeš sam slagati sve komponente), rasvjetu, filter, pumpu i grijač treba kupiti: mrežicu za ribe, kanistere, supstrat, tekuće gnojivo (moj savjet je nutrafinovo neko novo ima uz sve ostalo i dodano željezo potrebno biljkama), ako ćeš te ljestve za otapanje co2, crijeva za pumpu za zrak, i crijeva za pretakanje vode, testeri, preparati za vodu (npr. tetra aqua), pa onda nije obveza već isključivo lukus (kažem luksuz jer nije potrebno ali ubrazva proces cikliranja) bakterije koje volimo, termometar, hrana, panj nekakav, tapeta... a filter, je tiši unutarnji, i oni su dobri, te sam mišljenja da je unutarnji dobar za aq do 100 - 120 litara, a naviše su vanjski, no jedan unutarnji za 100litraša je cca 250 kn, a vanjski cca 500kn. Te moj savjet (nadam da će se ostali složiti): mali akvarij cca 5 - 10 litara da ima ulogu (ako hočeš kotilice), ili lječilišta, jer bolje izolirano liječiti jednu ribicu, nego u akvariju velkom sve, pogotovo kad npr. gupijima posolimo vodu da se bolje liječe, a npr. corydorasi (u biti sve ikrašice) i biljke ne podnose baš sol u vodi, pa onda grijač za taj maleni aq....
svaka ta sitnica u prosjeku košta između 20 i npr. 80 kuna, i to ne izgleda puno, ali opet s druge strane kad sve to kupiš, u početku može biti šok da tolka svotaispadne na kraju, ali se isplati svake kune. a onda na red još dolaze i biljke i ribe, koje hvala bogu, može nabaviti jeftino ili dobiti na poklon preko foruma jer ima puno dobrih ljudi (tako sam i ja dio svojih ribicia, i još jednom hvala).opet, onda ako uzmeš neku cabombu, za mjesec dana je imaš puni akvarij.Nadalje primjera radi, napravio sam bio računicu kolko bi me koštalo da sam sve platio novo u dućanu, i računica je ispala oko 2000 - 2200 kuna., no kako sam kupio polovnog stolitraša sa rasvjetom i filterom, (za 350kn) staklo nije bilo u baš najboljem stanju, na jednom djelu je otkrhnuto, odnio sam ga staklaru da mi doda još malo silikona i da izbrusi taj otkrhnuti dio, i malo je iskracano, ali drži već skoro preko mjesec dana, a smatram da ako nije do sada nigdje procurilo, kuc kuc na drvo, da ni neće uopće. kada izbrojim sve skupa me ispalo 1100 kuna, znači duplo jeftinije nego da sam sve u dućanu kupovao. jedino bih sada trebao promjeniti lampe u poklopcu jer pitaj boga kolko su mi stare. (cca 100kuna trošak?)
nemoj misliti da sam te htio uplašiti, smatram da je ovo sve normalno što sam bio naveo, te jedino imam još za nadodati da kada skupiš sada kroz dan - dva do tri sve od opreme, da se javiš pa dalje vidimo kako ćeš sve instalirati (onda ide briga koje biljčice, itd. i sl.). i isprika ako sam se previše raspisao, ali zaluđen sam u akvaristiku, već polako razmišljam o drugom aqu, ali tek tamo negdje na jesen, kad se malo para skupi i kad se izguštam za ljeto....