U nekoj skoroj buducnosti mislim povecati svoj ciklidarij na nekih 700l, pa sam planirao napraviti pregradni filter koji bi tjerao s dvije vodene pumpe koje vec imam doma, koje bi ukljucivao sekvencijalno (nakon hranjenja obje, ili kad je jeftinija struja,...). svaka ima po nekih cca 1200l/h (znaci oko 2500l/h za 700l vode)
jel ima neko iskustva s pregradnim filterima, pa nek pejsta shemu ili nes slicno, te da li ce mi ovaj protok biti dovoljan za oskare i nigrice s plehima.
naime trebaju mi tocne dimenzije boxova s preljevima, radi kolicine protoka vode, da se ne desi da mi npr. pumpe ne budu imale sto pumpati jer su preljevi premali-preuski.... :-(
Mislim imati 4 komore.
1.komora - po citavoj visnini mrezica kako bi sav krupni otpad zavrsavao unutra, da se moze lako usisati. tu bi isao i grijac. Pregrada ide do 5cm od gornjeg ruba.
2. komora - tu ide spuzva, vrece krumpira, etc. komora se otvara dolje u trecu. na dnu 2.i 3. imamo keramiku
3.komora ide opet krumpir vreca ili one bio-kuglice, te vata. preljev je 5cm nizi od povrsine vode i uljeva se u 4.komoru.
4. komora - ponovno vata, te na dnu pumpe za vodu, koje sve to tjeraju crijevima do druge strane aqa.
Komore bi bile cca 16-18cm siroke.
Slusam komentare glede toga, te ocekujem konkretne dimenzije preljeva, eventualne dorade (tipa cesljevi za povrsinsko smece koje nisam uplanirao , etc...)
Edited by: Kassad