A dobro, ovo sam samo okvirno objasnil...
evo onda malo detaljnije...
1 otvoris poklopac (na novijim juwel monolux je zaljepljeni - za ostale neznam - to je onaj iza isti kak je i na otvoru za hraniti ribice samo kaj se neda otvoriti - treba sa odvijacem, skalperom ili cim vec otvoriti) nutra su velike bijele prigusnice i starteri - to sve izvaditi van(odspojiti/odrezati žice)
znaci u poklopcu ostanu samo žice koje idu na lampe i žice gdi dolazi struja (ona koja ide van poklopca i steka se u struju)
na svaku lampu idu 2 zice na svaku stanu lampe (znaci 4 zice su ja jednu lampu)
Dok se otvori stedna zarulja elektronska prigušnica je s jedne strane spojena na stuju (2 žice koje idu na kontakte - na onaj dio koji se srafa u grlo lustera) i 4 žice su spojene na cijev štedne žarulje.
da pojednostavnim - isti princip je spajanja i akvarijske lame na prigusnicu (da nebude nepodudaranj od modela do modela stedne žarulja) znaci stedna žarulja je isto jedna vrsta neonske cijevi i ima pocetak i kraj (isto kao i neonska cijev koja ide u akvarij sa svake strane 2 kontakta) znaci vidjeti koja 2 kontakta idu na jednu stranu cijevi a koji na drugu) evo kod mene ako se pogledaju ta 4 knotakta na el.prigusnici poredani su jedan do drugog da ih oznacim brojevima 1-4
1 2 3 4
jednu stranu lampe spojiti na 1 i 2 drugu stranu na 3 i 4 (velim tak je bilo spojeno u mojoj stednoj zarulji, tako sam i ja spojio svoju lampu u akvariju - to je najcesce tako, ali moguce da neki drugi proizvodjac stednih zarulja ima prigusnicu s drugacijim rasporedom - zato velim gledati kak je spojeno u stednoj zarulji)
2 zice koje su bile spojene na "grlo zarulje) spojiti na struju
ako imas 2 lampe uzmes 2 zarulje = dobiijes 2 el. prigusnice isto spojis na drugu lampu (na zice od struje-koje dolaze iz utikaca staviti rednu stezalju/luster klemu il kak to sve ljudi zovu - i iz nje vuces zice za napajanje obje el.prigusnice)
jos jedna stvar, ako je akvarijska lampa 15W onda kupiti stednu zarulju 15W, ako je akvarijska lampa 20W onda kupiti stednu 20W - mislim da stednih ima do nekih 25-30W
sve se svodi na lemilicu u ruke i sat vremena posla max

i oprez ljudi - struja je u pitanju ne dirati bilo kakve djelove prigusnica/zice il nesto dok poklopac ustekani u struju... sve radite na vlastitu odgovornost...
evo jos stavim sliku kak to u konacnici kod mene izgleda

na slici je i jedan startes koji nije nikam spojeni - nije mi se ga dalo vaditi kad je zaljepljeni (original od juwel-a) tak da taj starter ignorirajte...
evo nadam se da je malo jasnije, ako koji dio nije jasni - pitajte pa da probam razjasniti
Edited by: Lefty