Kolovoz 14, 2025, 10:58:25 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: previsoka temperatura?  (Posjeta: 6946 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline daddy

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
previsoka temperatura?
« u: Svibanj 04, 2007, 21:46:00 poslijepodne »
pozdrav,

ja se vec niz dana cudim mom digitalnom termometru kako pokazuje krivu temperaturu. nakon sto sam digitalnom dodao i analogni šokirao sam se saznanjem da mi je temperatura vode u akvariju (u dijagonalnom kutu u odnosu na grijac/pumpu) 27C!!!

ja vec danima smanjujem termostat na grijacu i nista... ugasio sam grijac, iskljucio iz struje vec 24 h i temp jedva da je pala na 26-26,5 C!!!

akvarij se nalazi u dnevnom boravku s temperaturom od 22-23 C i nije mi jasno odakle dolazi ta toplina...

Offline Rastaman

• Punopravni član
previsoka temperatura?
« Odgovori #1 u: Svibanj 04, 2007, 21:50:00 poslijepodne »
Vjerojatno od rasvjete

Offline Cryptocory

• Punopravni član
previsoka temperatura?
« Odgovori #2 u: Svibanj 04, 2007, 22:42:00 poslijepodne »
Digitalni termometri ti često znaju biti ne pouzdani.
Dubrovnik

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
previsoka temperatura?
« Odgovori #3 u: Svibanj 05, 2007, 20:42:00 poslijepodne »

Citat: daddy
pozdrav,

ja vec danima smanjujem termostat na grijacu i nista... ugasio sam grijac, iskljucio iz struje vec 24 h i temp jedva da je pala na 26-26,5 C!!!

akvarij se nalazi u dnevnom boravku s temperaturom od 22-23 C i nije mi jasno odakle dolazi ta toplina...
[/QUOTE

Koliko litara i koliko rasvjete ?

Offline Cryptocory

• Punopravni član
previsoka temperatura?
« Odgovori #4 u: Svibanj 05, 2007, 20:51:00 poslijepodne »
25-26°C je normalna temperatura za tropske akvarije. Nije potrebno više od toga snižavati temperaturu ( nije dobro ).
Dubrovnik

Offline daddy

• Punopravni član
  • **
previsoka temperatura?
« Odgovori #5 u: Svibanj 05, 2007, 23:38:00 poslijepodne »

Citat: Cryptocory
25-26�C je normalna temperatura za tropske akvarije. Nije potrebno vi�e od toga sni�avati temperaturu ( nije dobro ).
hmmmm... da, ali meni je temp OPET ma 27C!

Offline Lefty

• Punopravni član
previsoka temperatura?
« Odgovori #6 u: Svibanj 08, 2007, 16:25:00 poslijepodne »
vjerojatno rasvjeta kak rastaman veli...
probaj lampe kolko su tople...

makar 26-27 mislim da nije previsoka temperatura, ja stalno na 26-27 drzim, jedino bi ljeto moglo biti problem...

da probas sa el.prigusnicama?

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
previsoka temperatura?
« Odgovori #7 u: Svibanj 08, 2007, 20:22:00 poslijepodne »

25-26�C je normalna temperatura za tropske akvarije. Nije potrebno vi�e od toga sni�avati temperaturu ( nije dobro ).
hmmmm... da, ali meni je temp OPET ma 27C!

Meni od prilicne rasvjete u toku dana temperatura u akvariju dode i do 31C, a nakon gasenja svjetla do jutara pri sobnih +23C padne eventualno 2C

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
previsoka temperatura?
« Odgovori #8 u: Svibanj 09, 2007, 10:08:00 prijepodne »

ziher od rasvjete! koliko su ti stare lampe? meni se često dešava da kad lampe "prestare" (glup izraz, al nemam drugi), dakle, nakon 6 - 8 mjeseci, počnu grijat ko blesave, a kako imam hladnovodni akvarij, to je velika frka...onda nema druge nego mijenjat...

a ljeti držim poklopac za hranjenje otvoren (zračim) i to dobro šljaka, a na njega, da ne bi bilo skakavaca sam iskrojio mrežicu za žbuku (dobio u jednom građevinskom centru jer im je bilo smješno kad sam tražio pol metra...)

Offline daddy

• Punopravni član
  • **
previsoka temperatura?
« Odgovori #9 u: Svibanj 09, 2007, 10:19:00 prijepodne »

Citat: Rastaman
Vjerojatno od rasvjete
gotovo sigurno... ali ne od rasvjete nego od elektrike koja napaja neonke! neonke nebi trebale grijati (jako), zar ne?
skuzio sam da mi preko noci, temperatura pada na 26C ali preko dana... opet hop na 27C!!!

Offline daddy

• Punopravni član
  • **
previsoka temperatura?
« Odgovori #10 u: Svibanj 09, 2007, 10:25:00 prijepodne »

Digitalni termometri ti �esto znaju biti ne pouzdani.
ma imam i digitalni i analogni, obja pokazuju isto!

Offline daddy

• Punopravni član
  • **
previsoka temperatura?
« Odgovori #11 u: Svibanj 09, 2007, 10:27:00 prijepodne »

Citat: AndrejX
Koliko litara i koliko rasvjete ?
Juwel 60 (54L) i jedna (original Juwel-ova) Daylight 15W!

Offline Pancho_Villa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
previsoka temperatura?
« Odgovori #12 u: Svibanj 09, 2007, 10:42:00 prijepodne »
Pa dobro sta se zalis, bar ne trebas grijac...samo cuvaj se ljeta ako ti elektrika toliko grije...

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
previsoka temperatura?
« Odgovori #13 u: Svibanj 09, 2007, 10:58:00 prijepodne »
neonke fol ne griju! probaj je taknuti ako si faca...naročito navečer, prije gašenja...ta nisam ti to bez veze napisao!

Offline daddy

• Punopravni član
  • **
previsoka temperatura?
« Odgovori #14 u: Svibanj 09, 2007, 11:32:00 prijepodne »

Citat: Lefty
pojasni malo, bliza mi je mehanika fluida nego elektrotehnika!

Offline daddy

• Punopravni član
  • **
previsoka temperatura?
« Odgovori #15 u: Svibanj 09, 2007, 11:45:00 prijepodne »

vjerojatno rasvjeta kak rastaman veli...

probaj lampe kolko su tople...

makar 26-27 mislim da nije previsoka temperatura, ja stalno na 26-27 drzim, jedino bi ljeto moglo biti problem...

Offline daddy

• Punopravni član
  • **
previsoka temperatura?
« Odgovori #16 u: Svibanj 09, 2007, 11:47:00 prijepodne »
ma da, nije da se zalim ali pitam se sta ce biti ako ovo ljeto upari 36C a mi ne mozemo gariti klimu doma jer imamo malo bebica... fish paprikas?

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
previsoka temperatura?
« Odgovori #17 u: Svibanj 09, 2007, 12:08:00 poslijepodne »

niš, budeš češće mijenjao vodu, barem površinski sloj koji je najtopliji...i, napravi to s mrežicom za otvor, ili čak cijeli poklopac, pa će se lakše zračiti...a ima i uređaja za hlađenje (bezobrazno su skupi), no čak i manji ventilator usmjeren prema (otklopljeno) površini vode i pojačana aeracija puno pomogne!

meni je voda znala prošlo ljeto biti, bez tih "manevara" i 28, 30 stupnjeva (moš mislit sreće za zlatne ribice) i uspjevao sam spustiti na 24, što je nije idealno,al je super...

a pomaže i paljenje svjetla koje grije samo ujutro 3-4 sata, i predvečer tako (prilikom hranjenja)...

uf....ženski dio familije šalje pusu bebici!

Offline daddy

• Punopravni član
  • **
previsoka temperatura?
« Odgovori #18 u: Svibanj 09, 2007, 13:03:00 poslijepodne »

Citat: babyboom
ni�, bude� �e��e mijenjao vodu, barem povr�inski sloj koji je najtopliji...i, napravi to s mre�icom za otvor, ili �ak cijeli poklopac, pa �e se lak�e zra�iti...a ima i ure�aja za hla�enje (bezobrazno su skupi), no �ak i manji ventilator usmjeren prema (otklopljeno) povr�ini vode i poja�ana aeracija puno pomogne!

hmmm... ja bi radje ispuhivao topao zrak van? mozda neki vent od kompa, negdje rupicu 40x40... hmmm...

a poma�e i paljenje svjetla koje grije samo ujutro 3-4 sata, i predve�er tako (prilikom hranjenja)...

vidis, to me zanimalo... mogu ja uvesti dvokratno svjetljenje? nece
moje ribice (ili nedaj boze biljke) dozivjeti sres i tuziti me greenpeacu?

uf....�enski dio familije �alje pusu bebici!

zahvaljujemo... ali kojem? prvoj ili drugom?

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
previsoka temperatura?
« Odgovori #19 u: Svibanj 09, 2007, 13:26:00 poslijepodne »

neće biti frka sa dvokratnim osvjetljenjem...čak neki preporučaju to uvesti kad imaš frku s algama...uostalom, tijekom dana, kad ugasiš svjetlo, još uvijek ima dovoljno vanjskog da te biljke ne bi tužile Zelenoj akciji...

a ideja s ventilatorićem od kompa je za 10! Stvarno...treba o tome razmisliti...

isprika...puse bebicama i njoj i njemu!

Offline daddy

• Punopravni član
  • **
previsoka temperatura?
« Odgovori #20 u: Svibanj 09, 2007, 14:08:00 poslijepodne »
a kako bi se ona plastika na poklopcu dala lijepo izrezati da se na nju zakaci jedan mali 60x60 vent?

hheheheee... thanks!

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
previsoka temperatura?
« Odgovori #21 u: Svibanj 09, 2007, 15:14:00 poslijepodne »
Ne znam kako ti je debeli poklopac...ja sam moje lagano rezao kad je trebalo napraviti nove rupe za prolaz crijeva od vanjskih filtera...nemoj se smijat, ali onim nazubljenim kuhinjskim nožem... Tako da mislim da bi bila idealna ona školska lučna pilica, i onda lijepo oturpijaš (maminom) rašpom za nokte (i paziš da te ne ubije)...ispadne prva liga!

Offline Lefty

• Punopravni član
previsoka temperatura?
« Odgovori #22 u: Svibanj 10, 2007, 13:55:00 poslijepodne »

pojasni malo, bliza mi je mehanika fluida nego elektrotehnika!

Nikaj komplicirano :) odes u kaufland kupis stednu  zarulju 15W (ja sam u VZ kauflandu platio nekih 9-10kn) otvoris ju i nutra ti je jedna plocica (najjeftinija elektronska prigusnica)

elektronska prigusnica grije puno manje od obicne prigusnice + netrebas startere + primjetil sam kod sebe da se lampe otprilike na pola manje griju ((ajd bar 20-30% manje)

btw. ja imam isto rekord 60 s 2 lampe (jednu sam dodal) i nemam problema sa temperaturom... (+ jos jednu planiram dodati nekak u straznji dio poklopca)

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
previsoka temperatura?
« Odgovori #23 u: Svibanj 10, 2007, 14:22:00 poslijepodne »

super si objasnio nekom tko se kuži u struju...a mi koji smo za to tutleki?...

di tu prigušnicu staviš? Naime, ja imam dvije neonke u serijskom spoju na poklopcu...i kaj sad?

Offline Lefty

• Punopravni član
previsoka temperatura?
« Odgovori #24 u: Svibanj 10, 2007, 15:06:00 poslijepodne »
A dobro, ovo sam samo okvirno objasnil...

evo onda malo detaljnije...

1 otvoris poklopac (na novijim juwel monolux je zaljepljeni - za ostale neznam - to je onaj iza isti kak je i na otvoru za hraniti ribice samo kaj se neda otvoriti - treba sa odvijacem, skalperom ili cim vec otvoriti) nutra su velike bijele prigusnice i starteri - to sve izvaditi van(odspojiti/odrezati žice)

znaci u poklopcu ostanu samo žice koje idu na lampe i žice gdi dolazi struja (ona koja ide van poklopca i steka se u struju)
na svaku lampu idu 2 zice na svaku stanu lampe (znaci 4 zice su ja jednu lampu)

Dok se otvori stedna zarulja elektronska prigušnica je s jedne strane spojena na stuju (2 žice koje idu na kontakte - na onaj dio koji se srafa u grlo lustera) i 4 žice su spojene na cijev štedne žarulje.

da pojednostavnim - isti princip je spajanja i akvarijske lame na prigusnicu (da nebude nepodudaranj od modela do modela stedne žarulja) znaci stedna žarulja je isto jedna vrsta neonske cijevi i ima pocetak i kraj (isto kao i neonska cijev koja ide u akvarij sa svake strane 2 kontakta) znaci vidjeti koja 2 kontakta idu na jednu stranu cijevi a koji na drugu) evo kod mene ako se pogledaju ta 4 knotakta na el.prigusnici poredani su jedan do drugog da ih oznacim brojevima 1-4
1  2  3  4
jednu stranu lampe spojiti na 1 i 2 drugu stranu na 3 i 4 (velim tak je bilo spojeno u mojoj stednoj zarulji, tako sam i ja spojio svoju lampu u akvariju - to je najcesce tako, ali moguce da neki drugi proizvodjac stednih zarulja ima prigusnicu s drugacijim rasporedom - zato velim gledati kak je spojeno u stednoj zarulji)
2 zice koje su bile spojene na "grlo zarulje) spojiti na struju

ako imas 2 lampe uzmes 2 zarulje = dobiijes 2 el. prigusnice isto spojis na drugu lampu (na zice od struje-koje dolaze iz utikaca staviti rednu stezalju/luster klemu il kak to sve ljudi zovu - i iz nje vuces zice za napajanje obje el.prigusnice)

jos jedna stvar, ako je akvarijska lampa 15W onda kupiti stednu zarulju 15W, ako je akvarijska lampa 20W onda kupiti stednu 20W - mislim da stednih ima do nekih 25-30W

sve se svodi na lemilicu u ruke i sat vremena posla max :)
i oprez ljudi - struja je u pitanju ne dirati bilo kakve djelove prigusnica/zice il nesto dok poklopac ustekani u struju... sve radite na vlastitu odgovornost...

evo jos stavim sliku kak to u konacnici kod mene izgleda

na slici je i jedan startes koji nije nikam spojeni - nije mi se ga dalo vaditi kad je zaljepljeni (original od juwel-a) tak da taj starter ignorirajte...

evo nadam se da je malo jasnije, ako koji dio nije jasni - pitajte pa da probam razjasnitiEdited by: Lefty