Srpanj 23, 2025, 17:00:27 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: prigusnice - savjet  (Posjeta: 933 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline E&D

• Počasni član
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
prigusnice - savjet
« u: Travanj 30, 2007, 13:24:00 poslijepodne »

U rio 180 dodajemo 2 lampe od po 30W. Imamo dvije klasične prigušnice, ali razmišljamo o elektronskoj (ima za nekih 250 kn za dvije lampe). Sad nas zanima:

1. Je li istina da su elektronske prigušnice osjetljivije i kraćeg vijeka od klasičnih?

2. Može li se koristiti prigušnica od 36W (ona 2x36W) za 30W lampe? Neće li zbog toga lampe prije izgorjeti?

Thnx.

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
prigusnice - savjet
« Odgovori #1 u: Travanj 30, 2007, 18:24:00 poslijepodne »
nazalost o ovim tehnickim pitanjima vam neznam odgovoriti ali samo cu reci da je 250 kn za prigusnicu jako preskupo (ako je to samo prigusnica a ne glomat)...

umjesto da stavljate 2x30W T8 razmislite o T5 varijanti 2X39W (kalisto 140 kuna el. prigusnica)

Offline MFBr@da

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
prigusnice - savjet
« Odgovori #2 u: Travanj 30, 2007, 20:46:00 poslijepodne »
..imate za već za 95kn el. prigušnice od 100w na koje bez problema možete spojiti dvije lampe od 30w, ja imam i el. i običnu pa nekih dvije godine da rade bez problema, samo je stvar kod ovih običnih da se jako griju i one same i lampe pa je to po meni jedan veliki minus pogotovo po ljetnim vručinama.
ZG/Trnje/Gračani

Offline Sea Wolf

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
prigusnice - savjet
« Odgovori #3 u: Svibanj 01, 2007, 08:37:00 prijepodne »

Ja imam elektronske iz štednih žarulja rade ok samo treba pripazit kad se brišu lampe da ne rade jer kod pomicanja lampi u ležištu dolazi do isrenja pa elektronika rado rikne. Nisam siguran da bi i Vi mogli upotrjebiti iste jer neznam da ima štednih žarulja te snage. Inače ostalima koji imaju lampe od 18W mogu ih preporučiti jer su jeftine i ne griju se jako.
Sea Wolf  / Rijeka

Offline ducky

• Novi član
  • *
prigusnice - savjet
« Odgovori #4 u: Svibanj 01, 2007, 11:14:00 prijepodne »
1. Naprotiv. Elektronske prigusnice su mnogostruko trajnije od elektromagnetnih, lakse, mnogo se manje greju i eksploatacioni vek neonki koje su vezane na elektronske prigusnice je duzi. Ukoliko stavite i elektronske startere zaboravicete na zamenu neonskih cevi za dugo vremena.
2. Moze. Nisam primetio da je vek lampi kraci ako se koristi prigusnica koja je malo vece snage od same lampe. U celu pricu mozete da ukomponujete i kondezator za kompezaciju snage. Svaki elektricar bi trebao da vam poveze armaturu za par minuta.

aut caesar, aut nullus