Kolovoz 18, 2025, 02:48:36 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: koje biljke i kako?  (Posjeta: 883 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline riky&iwa

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
koje biljke i kako?
« u: Travanj 25, 2007, 18:32:00 poslijepodne »

ovako, novi sam tek u akvaristici, i znam koje biljke bi mogao za početak zasaditi, ali tu na forumu su mi rekli da ne bi trebao anubiase staviti u podlogu, nego da ih zavežem za panj ili kamen, zašto? ili nije nužno i mogu u podlogu?

neki su mi rekli da mogu zasaditi u podlogu (anubiase, higrophiliju, paprati...) i samo im davati tekuće gnojivo, a isto tako sam čuo da stavim supstrat i onda na to podlogu pa ih zasadim i onda to drži godinu-dvije...., e sada, kako od ta dva načina je naijispravniji? htio bih čuti još različitih mišljenja

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
koje biljke i kako?
« Odgovori #1 u: Travanj 25, 2007, 18:43:00 poslijepodne »
anubiasi se ne sade u podlogu. Tocnije ako tako gledas ni jedna biljka se ne sadi u podlogu... vec samo njueno korijenje. Onaj debeli dio di zavrsava korijenje i pocinje stabljika (rizom) NIKAKO nesmije pod zemlju jer ce biljk aistrunut. Razlika je tad da kod vecine bilja korijen mora u zemlju a kod anubiasa moze i nemora.. ali nuzno je da mu tizom bude van supstrata. Ako ga zasadis nisko na kamen s vremenom ce korijenje otici u podlogu, ali on moze rasti i ako mu korijen nikad ne takne tlo.
ZAsto bi sadio anubias u tlo? on je prekrasna dekorativna biljka i namijenjen je ukrasavanju panjeva i kamenja...Tako i najbolje uspijeva.. dok puzi po panju...

Paprat se NE sadi u podlogu.. nikako.. koncem se veze za panj ili kokos Ili eventualno kamen, ali z amaken s emalo teze primi i s vremenom ce njeno vodeno korijenje pronac uporiste i zalijepit se za podlogu (ko brsljan).

Higrophilia se sadi u podlogu...

Oprezno sa anubiasom i javanskom parati.. treba im sjenovito mjesto i jako sporu rastu... ako ih odmah stavis u akvarij ima sanse da ce se po njima nalovit alge.. Koristi imati sto vise brzorastuceg bilja u startu da posauga nitrate iz vode
Pogledaj temu Koji vrag je ovo.. pa ces videjt sto se dogada ako u akvariju imas smao anubias i paprat...

Ovo sa supstratom stoji i ne.. Svaka biljka se hrani kako preko korijena tako i preko lista. Nikad niej naodmet povremeno prihraniti bilje preko lista.. pogotovo zato sto neke elemente poput zeljeza dobivaju iz vode a ne iz zemlje. (lakse se apsorbira preko lista,,, ja mislim)

Nekakav hranjivi supstrat je svakako plus, ali nije neophodan, takodjer ako stavis obicni sljunak u startu treba pod svaki korijen staviti hranjivu smjesu (kuglicu).. malo pripremljene zemlje ili zecja govanca :).

Prihranjivanje ce ti ovisit o bilju.. CO2 i svjetlu... Pa ces sam skuzit

biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)

Offline riky&iwa

• Punopravni član
koje biljke i kako?
« Odgovori #2 u: Travanj 26, 2007, 00:29:00 prijepodne »

hvala na obješnjenju za anubiase i do kuda se sade, to nisam znao.

a jel mi možeš reći, ili netko drugi, koje brzorastuće biljke za početak, i koliko su te zahtjevne što se tiče svjetla i gnojiva (slabo, srednje ili jako), jel bi to bila npr. vodena kuga? kako se ona sadi?

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
koje biljke i kako?
« Odgovori #3 u: Travanj 26, 2007, 14:10:00 poslijepodne »
Zapikneš u podlogu stabljiku - ona pusti korjenje s vremenom. Vodena kuga je nezahtjevna. Pročačkaj po bazi bilja na početnoj i odaberi one koje ti se sviđaju - za svaku imaš napisanu i zahtjevnost. Kad se odlučiš za biljke onda pitaj konkretno što te zanima. Od brzorastućih se najčešće spominju valisnerija, sagitarija, ceratophylum, razne hygrophile.