Biljke u fotosintezi koriste pigment klorofilm koji od tog vidljivog punog spektra asorbira samo plavi i crveni dio. I to ne bez razloga, već zato jer ti dijelovi daju najviše energije. Dio spektra koji klorofil u potpunosti reflektira je zeleni, a on daje puno manje energije od crvenog i plavog dijela spektra.
E, evo ti malo za studiranje jer očito kako Krajten kaže fali ti prakse. A evo malo i teorije.
Sve si pomiša. I temperaturu izvora zračenja, valne duljine spektra zračenja, apsorbciju svjetla s energijom zračenja itd...
Ovo gore o energiji zračenja plave, zelene i crvene boje nema veze s vezom. Sunčevo svijetlo spada u gruputermičkh isijavanja. Termičko zračenje ima kontinuirani spektar zračenja koji je definiran kao funkcija temperature i faktora emisije materijala. Maksimumi energije zračenja pomiču se prema kračim valnim duljinama kako raste tempetratura izvora svjetlosti. Funkcija je silaznog tipa, a sunčeva energija odgovara temperaturiod oko 6000 K i pošto je energija pri toj temperaturi sunčevog zračenja negdje oko 1400W/m2 na početku vidljivog spektra380nm (ljubičasto), pa malo raste prema 1700 W/m2 kod 430nm (plavo), zatim pada prema 1500w/m2 na oko 500nm (zeleno) i pada prema 110W/m2 kod kraja spektra 780nm (crveno). Da ti je lakše za razumit, najjače isijavanje energije je u plavoj i zelenoj boji. Sad san se sitija da sam ti nekad prije u raspravama o svjetlupostavia pitanje zašto je more plave boje???.
Vi očito ne čitate postove. Kao što sam već rekao. Sunce je puni spektar. Odnosno u njemu su svi djelovi vidljivog spektra jednako naglašeni.
I jš nešto. Inaće percepcija svjetla se zasniva na raspodjeli na spektralne komponente pa razlikujemo: monokromatsko i složeno zračenje. Složeno se još dijeli na kontinuirano (bez skokovitih promjena valnih duljina). Tu spada sunčevo svijetlo, svjetlo žarulja itd.. i diskretno (s skokovitim promjenama valnih duljina). Tu spadaju neonke. A mi pričamo o neonkama i štednim žaruljama koje su opet neonke, zar ne.

Inaće ove skokovite promjene valnih duljina su ti oni pikovi koje vidiš na spektru za pojedinu lampu koju priloži proizvođač.