Spektar je veoma važan o njemu ovisi fotosinteza.
Pod lampama namjenjenima rastu biljaka biljke izgledaju lijepo. A nisu baš nešto puno skuplje od štednih. Recimo Gro-lux ( ako se ne varam gro-lux od 18 w košta 30 kn )
Zasto ljude krivo informiras kad niti sam ne znas sto pricas? Ovo je tako jedna izlizana tema, da mi je mucno vise pisati i nuditi argumente. Ukoliko mi das jedan argument, dokaz ili pokazatelj da je tvoja zastarjela i komercijalno raspoložena teorija točna ja ću ti se osobno nakloniti. Ja kao argument mogu ponuditi svoje akvarije, koji su svi rađeni sa najzahtjevnijim mogućim biljem, free od bilo kakvih algi i priznati od ljudi koji nesto znaju o akvaristici, a čime ti potkrepljujes svoje teorije?
Opet kriva informacija da je razlika u cijeni mala. Grolux od 39 w t5 kosta oko 100 kuna, dok daylight od 39 w t5 kosta ispod 20 kn. Sto je 5x razlika u cijeni, ako ces to pomnoziti sa 3 koliko lampi ide u moj akvarij, razlika je vise nego znatna.
S trece strane argument da bilje izgleda ljepse ispod lampi za bilje, vjerujem da mislis gro-luxice, opet ne drzi vodu.To je tako jedna individualna stvar. Kao dokaz mogu ponuditi jedno 20ak svjetskih aquascapera koji u svojim akvarijima imaju lampe od 6500kelvina. Istina je da vecina njih njeguje neki landascape ili iwagumi stil koji naglasava zelenu boju. S druge strane, ukoliko se radi o nekom duch akvariju, osobno preferiram mjesanje 6500 k sa nekom lampom full spektra oko 8500-10 000 kelvina.
Ajd lijep pozdrav