Nista ja ne kontam sada vas oko tog filterisanja.
Ja sam imao aq od 180 litara sa vanjskim sklenim filterom koji je pogonila vazdusna pimpica. Protok nije nikako mogao da bude ni 1:1 u odnosu na zapreminu cijelog aq ali voda je uvijek bila u savrsenom stanju i extremno bistra a ribica je bilo uvijek pa otprilike 5-6 puta vise nego sto je po "propisima" da se tako izrazim.
Naravno da je bolje da je sto bolja filtracija ali ja vam kazem da ja nikada nisam imao problema niti sa rastom ribica niti sa bolestima (osim moje brzopletosti pri kupovini novih ribica koje nisam drzao u karantinu) a voda je kao sto sam rekao uvijek bila kristalno cista i svi su me uvijek pitali kako to postizem sa tolikim akvarijumom a voda je tako reci mirisala i nije nikada smrdila jer to nisam mogao da dozvolim jer je sve to bilo u mojoj sobi gdje sam spavao.
Sada nemam aq jer nemam uslove za drzanje onoga sto ja zelim ali tada mi je , kada sam kupio taj od 180 l bio velik pa je vremenom postao i malen. Moje zelje za akvaristikom su iz dana u dan sve jace i jace bez obzira sto nemam aq vec vise od 7 godina a prije toga sam drzao ribice 13-14 godina i necu da nabavljam aq dok ne budem imao uslova da smjestim negdje aq od najmanje 2 metra duzine, a zelja mi je od 2,5 - 3 metra i litraze od 800 - 1300 litara a u principu za izradu istog bih morao da izdvojim oko 2 cijele plate sto i nije puno za extremno zadovoljstvo.
Sto se tice exodusa i njegove filtracije ja licno smatram da je dovoljna.
I Exodus, iako ja nisam neki ljubitelj ciklida i jako malo je istih da se meni svidjaju (u pitanju su afrikanci) tvoji su mi nekako simpaticni a svidja mi se i tvoj aq

.
Da sam bio pametniji mogao sam do sada da zavrsim kucu u blizini grada i da preselim u nju i natrpam akvarijuma koliko mi volja. Al eto moja greska pa mislim da cu da se bacim na posao ove godine i polako zavrsavam tu kucu i mozda za nekih god dana da pocnem sa ostvarenjem mog sna kad je u pitanju taj akvarijumcic od 2,5-3 metra

.