Srpanj 22, 2025, 16:30:35 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Sme?e alge?  (Posjeta: 1693 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline fUATPANZa

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Sme?e alge?
« u: Lipanj 21, 2004, 08:49:00 prijepodne »
Vee par tijedana primjeeujem po prijednjem staklu akvarija nekakve prozirno sme?e alge. Najprije si to toekice i nakon nekog vrijemena se to sve skupa udruži i jako grdo izgleda. Eistim jih dolje sa magnetom ali šta kad se stalno nove naprave. Kako da ih uklonim za stalno?

Imam 100l akvarij, rasvijeta je osram flora i cool white, svaka po 18w. Dan mi traje 11 sati.
Ptuj/Zabno

Offline RobiR

• Punopravni član
Sme?e alge?
« Odgovori #1 u: Lipanj 21, 2004, 09:15:00 prijepodne »
I meni se to doga?a, imaš post "Eudne sme?e mrlje" pod bolestima, ali do sad jpš nismo dobili konkretan odgovor, neko veli kamenac, neko pušenje u prostoriji neko alge itd. Meni se eini da bi to bile alge povezane sa svjetlošau jer se pojavljuju samo na prednjoj strani akvarija i polako se šire prema unutrašnjosti akvarija. A fora je da mi kreau od eoška akvarija prema unutrašnjosti i uz rub prema drugim eoškovima i to od strane gdje mi je rasvjeta u prostoriji. Možda od te lampe? Neznam, još uvijek eekam da uhvatim nešto. Aleksandra se ih rješila s pleco-ima ali su joj jako porasli nitrati i tak... Šta god radimo bude još gore.
Santa Cruz / Zaprešić

Offline fUATPANZa

• Punopravni član
Sme?e alge?
« Odgovori #2 u: Lipanj 21, 2004, 09:23:00 prijepodne »
Kamenac nije sme?e boje. Možda pušenje ali bi onda moralo bit po cijelom akvariju...
Meni se nekako poenu radit na sredini akvarija i onda se šire prema rubovima.

Jao upravo sam primjetio crne alge na anubiasu. Izgleda da eu danas morat skoeit po siamce
Ptuj/Zabno

Offline RobiR

• Punopravni član
Sme?e alge?
« Odgovori #3 u: Lipanj 21, 2004, 09:29:00 prijepodne »
Ja imam dva sijamca, ali mi baš i ne rješavaju alge ( vjerovatno nisu sijamci vea fox-ovi). Crne alge na anubiasima rješavam ja ,( njam, njam) a pande grickaju ovo sme?e ali bez uspjeha. Možda su neke eudne bakterije jer imam presitan pijesak na dnu alinije na prednjoj strani!? Neznam , ništ pametno mi ne pada na pamet.
Santa Cruz / Zaprešić

Offline fUATPANZa

• Punopravni član
Sme?e alge?
« Odgovori #4 u: Lipanj 21, 2004, 09:36:00 prijepodne »
Hmmm ja imam isto jako sitan pijesak (granlucaija oko 0,5mm). Možda da bi se ugasilo svijetlo za tjedan dana. Možda bi ih uništilo....
Ptuj/Zabno

Offline RobiR

• Punopravni član
Sme?e alge?
« Odgovori #5 u: Lipanj 21, 2004, 09:44:00 prijepodne »
Ak ne riknu biljke? I moj ima sliene dimenzije kao i tvoj ( 110 l, 2x 18 W, samo je jedna flora a druga day-light na unutrašnjoj strani tako da ovo sme?ilo nije od nje+jedna štedna žarulja ali u drugom eošku tak da nije ni od nje). Biljke dobro rastu, pH mi ponekad podivlja, nitrati u granicama, imam CO2 DIY reaktor, gnojim sa florenom i florenette A, sve po propisu ali...? Edited by: RobiR
Santa Cruz / Zaprešić

Offline Force

• Punopravni član
  • Dob: 42
Sme?e alge?
« Odgovori #6 u: Lipanj 21, 2004, 23:21:00 poslijepodne »
Mrlje definitivno nisu od pusenja jer kod mene nitko ne pusi i isto mi se stvaraju, prvo pocnu na bocnim dijelovima akvarija i na prednjem dijelu gdje je rasvjeta jaka. Ciste se jako lagano i magnetom pa me to uopce ne zabrinjava.

Offline Dado

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Zadar
Sme?e alge?
« Odgovori #7 u: Lipanj 22, 2004, 00:03:00 prijepodne »
Meni se te alge redovito pojavljuju kad prvi put sklapam akvarij jedno 7-8 dana nakon punjenja vodom, onda ubacim ajmonere i oni sve smazu za koji dan nakon cega se ove vise ne pojavljuju, vjerojatno jer ne mogu uspostavit nove kolonije...

Nisam siguran da su to bas te iste alge a literatura kaze da se u vec zrelom akvariju smedje alge pojavljuju ili zbog nedovoljnog osvijetljenja ili zbog previse silikata u vodi, inace spadaju u skupinu algi kojih se nesto lakse rijesiti...
Non nobis, non nobis, Domine,
sed nomini tuo da gloriam!

Jadera

Offline thomas

• Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
Sme?e alge?
« Odgovori #8 u: Lipanj 22, 2004, 00:22:00 prijepodne »

meni se isto pojavila ta alga i to jos vise kada sam ulijevao Nitrivec. toliko je bilo da mi je skoro zacepila izlaz vode na filteru.

no da li je to ista ona koja se hvata i po bilju kada se previse hrane ribe???

da li vam je voda mutna ili ima smeckasta? Ja sam razmutio malo hipermangana, ocistio filter i sad je sve ok.znaci, alga zbog previse hranjenja riba
Tomas