Srpanj 22, 2025, 04:56:17 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: biljke i svjetlo  (Posjeta: 1119 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline keko

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
biljke i svjetlo
« u: Lipanj 20, 2004, 15:01:00 poslijepodne »

dao prije tjedan dana imao sam obianu volframovu žarurlju od 60w i biljke su mi rasle ko lude, ali s njima i alge, te sam stoga stavio jednu aqua glo od 15w ( akvarij je 50l) i sad 1tj poslije biljke ko da su stale. mladi listovi ne izlaze. da li da stavim još jednu >10w za biljke tipa flora glo il sl? preporuke?
život je lijep

Offline D.I.T.

• Punopravni član
biljke i svjetlo
« Odgovori #1 u: Lipanj 20, 2004, 17:01:00 poslijepodne »
Strpi se još malo dok se ne priviknu na novo svjetlo. 15W bi trebalo bit ok ovisno koje biljke imaš.
Zagreb/Ravnice

Offline Dado

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Zadar
biljke i svjetlo
« Odgovori #2 u: Lipanj 21, 2004, 00:32:00 prijepodne »

Obicne zarulje emitiraju svjetlo u pretezno crvenom dijelu spektra sto pogoduje rastu biljaka ali ne osvijetljavaju bas najbolje jer imaju nisku temperaturu boje, zagrijavaju vodu i trose previse struje , e sad ova aqua glo je cini mi se cijev punog spektra (makar nisam 100% siguran) tj. ona pokusava imitirati dnevnu svjetlost odnosno svjetlost sunca, mislim da postoji od iste serije, bas ta flora glo sto si spomenuo ili nesto slicno koja je namijenjena rastu bilja tj. imitira pretezno crveni dio spektra a to izgleda prilicno cudno bar dok se ne naviknes (ja sam koristio slicnu stvar samo od Sylvanie jer je cijena bila daleko povoljnija i to s vrlo dobrim rezultatima)...

Opet na pocetak, ne mora bit to, istina je da svaka promjena treba vremena i strpljivosti makar mi je cudno da biljke potpuno prestanu rasti al eto...

Bilo bi dobro da znas tocno koje biljke jer se prema tome mozes ravnati (pravilo 0.5W po l ne bi trebalo zanemariti), nadam se da ti je bar nesto pomoglo
Non nobis, non nobis, Domine,
sed nomini tuo da gloriam!

Jadera