Srpanj 29, 2025, 14:27:45 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: konduktivitet - vodljivost  (Posjeta: 5216 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Jurupari

• Hrvatska udruga ciklidofila
  • Počasni član
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Marko Lenac
konduktivitet - vodljivost
« u: Travanj 04, 2007, 09:20:00 prijepodne »
mnogi stručnjaci tvrde da je ova veličina u akvariju i bitnija od pH i tvrdoće za držanje nekih riba. zanima me da li je netko od vas mjeri i ostala mišljenja.

Offline Fenix

• Punopravni član
« Odgovori #1 u: Travanj 04, 2007, 09:22:00 prijepodne »
Sto oni kazu?
Zasto je bitna?

Zagreb/Malešnica

Offline Jurupari

• Hrvatska udruga ciklidofila
  • Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Marko Lenac
« Odgovori #2 u: Travanj 04, 2007, 09:44:00 prijepodne »
pa s te strane što je bitna za prirodnije ponašanje riba

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #3 u: Travanj 04, 2007, 09:54:00 prijepodne »
Ja ponekad mjerim, ako mislis na elektrovodljivost. Povezana je s tvrdocom. Moram nac neke rezultate pa javim.

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
« Odgovori #4 u: Travanj 04, 2007, 10:05:00 prijepodne »
Kako, zasto? Odn. logicno je da ima vaznost... i zavisno je jedno o drugome... sad kako ti iz vodljivosti mozes vidjeti koliko ima cega, to mi nije jasno.
Pa imaju tds metre neki ljudi, Tuljan mislim... a i vjerojatno jos poneki koji imaju RO.
Evo sto sam nasao opcenito o vodljivosti. (ove kvadratice ne znam na brzinu maknuti, pa ako se kome da...)

Konduktivitet je indirektna mjera za ukupnu kolicinu otopljenih tvari u vodi. Odreivanjem
konduktiviteta u uzorku vode mjerimo sposobnost provoenja struje u našem uzorku. Konduktivitet
vodljivost) se izražava u mikro Simens-ima po centimetru (μS/cm). Destilirana voda je slab
elektrine struje. Poveanjem primjesa (totalno otopljenih tvari) u vodi poveava se elektrina vodljivost.
Mjerenjem konduktiviteta u uzorku vode, možemo procijeniti koliinu otopljenih tvari u vodi (izražavamo
je u ppm). Da bi dobili navedenu vrijednost moramo elektrinu vodljivost pomnožiti s faktorom izme
0,54 i 0,96 za prirodnu vodu. Vrijednost tog faktora ovisi o tipu otopljene tvari. Ako se ne
procijeniti tip otopljenih tvari množimo s faktorom 0,67. Prirodne vode imaju veu el. vodljivost ukoliko
se nalaze na podlozi od topljivih stijena (npr. vapnenac), a sukladno tome nižu el. Vodljivost imaju
na granitnoj podlozi. U sušnim podrujima evaporacija vode može dovesti do visokih koncentracija
otopljenih tvari u vodi tj. do visokog konduktiviteta.
Voda za pie mora imati manje od 500 ppm (mg/l) ukupno otopljenih tvari ili elektrinu vodljivost od
μS/cm.

Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Njuška

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #5 u: Travanj 04, 2007, 11:39:00 prijepodne »

....mislim da je netko mjerio vodovodnu voduu RI i kol'ko se sjećam bila je 160 ppm......

logično: tvrđa voda u većini slučajeva=viši ph=alkalna voda=alkalna baterija
Rijeka / Hrvatska
...nakon duge i teške muke dobio sam internet...

Offline Toce

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split
    • Sportska medicina
« Odgovori #6 u: Travanj 05, 2007, 19:14:00 poslijepodne »
Pozdrav svima (nakon duzeg vremena) Nisam izdrzao a da se ne ukljucim u ovu temu :)

Konduktivitet je zapravo nacin mjerenja iona u vodi.
1. pH; Svaka promijena pH na kiselo ili luznato drasticno mijenja konduktivnost vode (jer jedan pomak na pH skali znaci 10x vise(H+ ili OH-) iona u vodi).
Stoga pomak pH s 6,5 na 6,4 teže ce se detektirati kao promjena pH ali veoma lako kao promjena konduktivnosti.

2. Kako konduktivnost govori o ukupnoj kolićini iona u vodi, ono nam uzima u obzir i amonijak i nitrite i nitrate, teske metale, natrij, klor i sl.

Konduktivnost se moze koristiti kao globalni alarm akvarija, odnosno, kao rani detektor problema. Izmjeri se kad smatramo da akvarij je u idealnim uvjetima te pratimo kroz tjedan, mesec,... ukoliko dodje do nagle promjene vodljivosti (a nismo ulili npr. tekuce gnjojivo) tada zasigurno nesto nije uredu, pa mozemo testirati pH, nitrate, nitrite, amonijak i/ili zamijeniti dio vode.

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
« Odgovori #7 u: Travanj 05, 2007, 21:38:00 poslijepodne »
Napokon! Pa di si majstore?? Bas te spominjao Fenicu u svezi ove teme! Ajd, bas mi drago da te vidim!
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...