Izrada špilje od kokosovog oraha
Jednog ljepog dana u zoo shopu primjetio sam kokosov orah, ucinio mi se vrlo zanimljivim
jer osim što služi kao vrlo ljepa prirodna dekoracija ima i svoju korisnu svrhu kao skrovište za plašljive ribe ili kao rodilište za ciklide! No ostao sam zatecen njegovom cijenom od otprilike 50-tak kuna. Ljepo sam ga odložio na policu i vidno razocaran napustio ducan. Nisam imao mira jer sam željeo taj kokos u svom akvariju. Odlucio sam da si ga sam probam izraditi. Malo sam proucavao i istrazivao, upijao iskustva od onih koji su se to sjetili prije mene, ucio na njihovim pogreškama i napokon izradio svoj kokosov orah!
[list=1]
Nabavka [/B]kokosovog oraha. Mislim da u svakoj vecoj trgovini poput konzumu, kauflandu,..idt. ih mozete naci. Ja sam svoj kupio u Lidlu za 2.99 kn. Cjenu naglašavam cisto radi usporedbe sa cijenom u zoo shopu!
Bušenje kokosovog oraha[/B]. Ja sam zbog želje da sacuvam cisto njegovo mljeko (cisto iz znatizelje) prvu rupu izbusio obicnim otvaracem za pluto cepove. Malo truda ali moze se. Jednostavniji nacin bio bi upotreba obicne bušilice. Izbuši se tri do četiri rupe te nakon toga sa ubodnom pilom spojimpo te rupe i izradimo jednu vecu. Moj savjet je da to nebude savršeno okrugla rupa. Neka rupa bude kao razbijena, nesavršenog oblikašto daje bolji dojam prirodnog okoliša u akvariju.Vodite racuna da bude dovoljno velika da vaše ribe mogu uci u nju.
Odstranjivanje kokosa iz oraha[/B]. Tu dajte mašti i snalažljivosti maha. Ja sam nakon što se mmljeko iscjedilo upotrebom malog nozica sastrugao kakos iz oraha. Ide vrlo jednostavno i pobrinite se da odstranite sav kokos.
Kuhanje. [/B]Sve što stavljamo u akvarij, osim živih bica treba dodatno dezinficirati, ocistiti, jednostavnije iskuhati. Moja preporuka je da orah iskuhate što više puta, recimo ja sam svoj tri puta. Nakon kuhanja promjenite vodu i ponovite citav postupak. Nije dovoljno da voda zakuha pa iskljuciti, vec da kuha duze vrijeme. Kad dođe do vrenja tada malo smanjite plamen i pustite da se iskuhava nekih 15-min.
Umetanje u akvarij[/B]. Na pitanje šta sa onim „dlacicama“ na orahu, reci cu samo da je to iskljucivo stvar ukusa. Možete ga oribati i sastrugati sve sa njega ili ostaviti onakav kakav je. Ja sam svoj ostavio sa „dlacicama“ jer izgleda mnogo prirodnije.[/list]