Dakle, kako Duda kaže, pripazi na ishranu, svakako im davaj redovito vitamine, ja imam jako dobro iskustvo s tekućim vitaminima, ili tetra ili sera, svejetno je, dobri su svi. Svakako povremeno popari list salate, špinata ili im daj par usitnjenih loptica kuhanog graška. Osim klasične hrane imaš i hranu koja je isključivo na biljnoj bazi, sa spirulinom (nutrafinova), tako traži u dućanu! To je dobro dati da ne gnjave biljke, a i vitamini su i tu!
Postoji i hrana koja navodno poboljšava pigmentaciju zlatnih ribica, ali ja sam jako protiv toga. Postanu umjetno obojane, a kad prestaneš davati, opet posvijetle.
No, ako je sve ok, tada je to uglavnom prirodna depigmentacija kad ribice sazriju spolno.
Svakako prati njihovo ponašanje, možda su i bolesne, no ja tome, kako si opisala ne bih bio sklon, mislim da je depigmentacija u pitanju!
Moj je karas, bio oko 2 godine kad je od potpuno zlatnog, prelijepog velikog zavodnika postupno, kroz 6 mjeseci postao potpuno bijel! I dalje je prelijep, no potpuno drugačiji. A imao sam iskustvo i s Panda teleskopom (ne kupuj to nikako, naše nisu dovoljno čistog porijekla, brzo se razbole i uginu!!!!), ona je pak od crno-bijele ribice poput panda mede postala potpuno bijela sa crnim izbuljenim okicama....nije baš bila nešto krasna...uginula je jednostavno jednog dana, a da ne znamo zašto...preumjetna je bila, mislim. Imam i dva pajčolanca koji su bili crno-zlatni, sad su potpuno zlatni....Očito su to hibridi koji se vraćaju u normalno stanje!
Sorry, udavih te, no to su objašnjenja koja ja znam i imam iskustvo. Javi što se dešava! I ubuduće odi na Forum "Hladnovodne ribe", tamo smo mi zlatičari!