Lipanj 19, 2025, 14:20:33 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Konačno zasolio nano...  (Posjeta: 15692 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Stina

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
Konačno zasolio nano...
« Odgovori #100 u: Svibanj 15, 2007, 10:51:00 prijepodne »
Moje iskreno mišljenje je da NISI krenuo prerano sa ribama... ja sam npr stavio 2 dan ribu u akvarij i sve je išlo dobrim tokom, al moje ribe su bile iz drugog izvora.

Stvar je vrlo jednostavna, po mom mišljenju, sve ribe koje si stavio u akvarij su bile u dobroj formi, ali pod velikim stresom i "nedavno" su pretrpjele transport od 24h u maloj zatvorenoj vrećici.
Riba je prihvaćena kako je, vjerujem kvalitetno, ali nije prošla karantenu.
Da je dućan napravio što je TREBAO, 2 tjedna nebi riba išla u prodaju, ali naravno, VJEROJATNO bi dućan pretrpio ovdje veće gubitke i možda bi smanjio interes za morsku akvaristiku, ili bi cijene preostale ribe naglo porasle, pa opet, ko je tu pametan?

No bilo kako bilo, klauna možda možeš još izlječit jednom relativno radikalnom metodom, a to je freshwater dip.

Znači uzmeš 1l, 0,5l ili kakvu već posudu slatke vode, staviš malo aquasafe-a, nariktaš pH da bude identičan onom u akvariju, nariktaš temperaturu da bude što bliža onoj u akvariju i ubaciš unutra klauna, na kojih 5-6minuta.

Klauni mogu cca 10minuta izdržat... vjeruj mi iz osobnog iskustva ti kažem, nije to ugodno iskustvo gledat dragu ribicu kak se muči u slatkoj vodi, naime klaun tone i nemože plivat u slatkoj vodi, i narafski, laganini se guši.

Radio sam to, kad mi je klaun obolio od Oodiniuma, ali radio sam to kad je bilo prekrasno i u žurbi, pa se nisam trudio nariktat pH što smatram užasnom MOJOM greškom... več se pričalo o tome koliki je šok ribi pad nagli pad pH sa cca 8.1 ma 7.9, a zamisli tek onda sa 8.1 na 7.1 ...

Eto, zadnja metoda, ako uspije - super.

Inaće, možeš i probat sa ljekovima, aquarium muster su odlični ljekovi, ali ti onda preporučujem da uzmeš mali akvarij od cca 5l i ubaciš unutra vodu iz akvarija, malu zračnu pumpicu i klaunića... te da počneš lječit - NIKAKO ne ljeći ribu u akvariju s koraljima, čak i ako na lijeku piše da je inverts safe...

pozdrav i nadam se da će ti ovaj mali info pomoć - vjerojatno sam ti to trebao ranije napisat, jbg, moj bed!

Offline Oscar4EVER

• Punopravni član
Konačno zasolio nano...
« Odgovori #101 u: Svibanj 15, 2007, 17:40:00 poslijepodne »
Evo, probao sam ga staviti u slatku vodu... Temp i ph su bili ok, trajalo je oko 6 i pol minuta, a klaun ih je herojski podnioi nakon što sam ga vratio, sav je problijedio i sakrio se, ali je živ i miga! Pomalo mu se vraća boja iako je vidno šokiran...

Pratit ću ga, pa ćemo vidjeti. Kardinal i doktor su i dalje spot free (iako su mi na kardinalu malo sumnjive peraje), a salarius općenito nije pokazao nikakve znakove zabrinutosti...

Možda se još izvuku!

Zagreb4EVER :)))

Offline lucifer

• Punopravni član
    • http://www.psychoreefer.hr
Konačno zasolio nano...
« Odgovori #102 u: Svibanj 16, 2007, 12:08:00 poslijepodne »
ma budu slat cemo im pozitivan chi

Offline Oscar4EVER

• Punopravni član
Konačno zasolio nano...
« Odgovori #103 u: Svibanj 16, 2007, 15:56:00 poslijepodne »
Mali update...

Društvo se čini ok, klaunić mi danas izgleda puno bolje, a vratila mu se i proždrljivost

I dalje se gušta u svojoj almost anemoni, pa bi mi stvarno bilo žao da ne uspije budući su se tak fino sprijateljili

Offline Oscar4EVER

• Punopravni član
Konačno zasolio nano...
« Odgovori #104 u: Svibanj 17, 2007, 08:49:00 prijepodne »
Svega imam, ali sreće nemam... Klaunić ide na bolje, ali me jutros dočekalo novo zlo. Bacim onako, normalno hranu i vidim da kardinala (najvećeg proždrljivca) nema. Mislim si da se skriva u špilji, pa bacim još malo da ga izmamim, a opet ništa. I onda skužim da je siroče na podu pored akvarija. Kvragu i open top! Valjda je tijekom noći iskočio van i eto vraga. Izgleda da oni stvarno ne mogu preko dva mjeseca, pa makar ne bili bolesni

Offline Stina

• Punopravni član
    • ZGreef
Konačno zasolio nano...
« Odgovori #105 u: Svibanj 17, 2007, 10:30:00 prijepodne »
FUCK.

tuff luck, neznam sto reci...

Offline Oscar4EVER

• Punopravni član
Konačno zasolio nano...
« Odgovori #106 u: Svibanj 17, 2007, 19:05:00 poslijepodne »
Ne znam... Valjda mu nije bilo suđeno, a stvarno mi je žao jer je bio skroz zdrav, jeo je veselo, plivao... Morat ću smisliti neku mrežicu ili nešto takvo. Ne bih želio da se ponovi

BTW, jel' ovaj actinodiscus u redu? Bio je solo u ovoj rupi u spužvi, a sada se gura još jedan manji van, a ovaj veći je sav jadan smežuran i visi na ovom koncu. Da ga potrgam i premjestim ili da samo pustim? Strah me je da će se otkinuti i završiti negdje pod kamenom...

Offline lucifer

• Punopravni član
Konačno zasolio nano...
« Odgovori #107 u: Svibanj 18, 2007, 10:39:00 prijepodne »
sve 5 nece im nista biti mos ga otkinut pa mu papucicu super gluom zaljepit za nesto drugo Edited by: lucifer

Offline Oscar4EVER

• Punopravni član
Konačno zasolio nano...
« Odgovori #108 u: Svibanj 23, 2007, 16:59:00 poslijepodne »
Update 23. svibnja...

Riba više nema... Sve je otišlo na vječni reef osim dimidiatusa koji je sretno udomljen. U drugom naletu, vjerojatno, oodiniuma je klaunić podlegao, a bez ikakvih upozorenja ili simptoma, otišao je i salarius... Jesam li išao previše brzo ili je centropyga došla bolesna, pa ubrzala stvar, malo je bitno jer je šteta učinjena, a ja sam se jučer bacio na čiščenje akvarija što je rezultiralo i skroz novim setupom. Dakle, otišlo je 90% pijeska koji je sada oko milimetar do dva dubok, a ako i dalje bude problema ide sve van (bio je btw 2 cm sloj). Kamenje sam potpuno presložio jer je stari setup bio ugodan oku, ali je ostavljao jako malo korisne površine za smještanje koralja. Sada sam sve slagao u visinu i pod kutem tako da maksimiziram iskoristivost površine i jako sam zadovoljan dobivenim. Brijem da mogu staviti dva puta više koralja nego prije kada sam gubio pola kamena na stražnju stranu. Plus svemu je i to da mi od iste količine kamenja akvarij izgleda puno, puno veći, a dobio sam i pet špilja za ribe (kojih iduća dva mjeseca neće biti). Iza cijele ove gromade je još uvijek cca pet cm prostora za protok i eventualnu "higijenu". Pumpa je sada okrenuta prema sredini prednjeg stakla, pa prema gore i mislim da dobro oplahuje cijeli sustav jer sve leluja taman fino, a ništa se ne "šamara" kao prije. Dobar dokaz je actinodiscus koji je, bez pretjerivanja, duplo veći u otvorenom stanju nego je bio na starom mjestu. Zoanthusi su puno boljih boja jer su postavljeni bliže svjetlu...

Sve u svemu mi se čini da je bolje nego prije, a evo i slika, pa prosudite!

Offline lucifer

• Punopravni član
Konačno zasolio nano...
« Odgovori #109 u: Svibanj 24, 2007, 09:45:00 prijepodne »
dobar setup

Offline GROF

• Urednik morske redakcije
  • Administrator
  • Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Dob: 49 Lokacija: Split
    • Grof - akvarij
Konačno zasolio nano...
« Odgovori #110 u: Svibanj 24, 2007, 10:04:00 prijepodne »
Sviđa mi se novi setup, šteta riba....

Offline Oscar4EVER

• Punopravni član
Konačno zasolio nano...
« Odgovori #111 u: Svibanj 31, 2007, 15:08:00 poslijepodne »
Još jedan update...

Akvarij dobro napreduje, algi je puno manje od kada sam maknuo većinu pijeska, a koralji solidno rastu. Sarcophytoni su narasli barem trostruko! Stiglo je i nešto novih stanara... Dvije lysmate debelius koje nikako da lijepo "uslikam", a koje su se već presvukle i šokirale me jer sam bio ziher da su kihnule :)))

Upravo zbog njih je došao i neočekivani stanar koji je kod frenda prošao kalvariju s kvazi karantenom u škafu, pa se dva puta osipao nakon toga i djelovao jako nesretno. Onda smo odlučili prepustiti ga kozicama koje su ga dobro prihvatile i danas već izlazi van špilje, jede sasvim pristojno i manje se "srami". Stanar je Zebrasoma Scopas i prije nego me svi izflameaju, ribi se nikako nije dobro pisalo, a bio je prevelik rizik staviti ga u neki stariji akvarij zbog moguće bolesti, pa se reklo "here goes nothing" i bućnulo ga u moj akvarij. Budući je tu solo, ima dvije kozice da se brinu o njemu i PUNO špilja za skrivanje, mislim da je napredovao solidno, a ako i ne uspije, mislim da bi u starom tanku sigurno loše završio. Eto, dosta je malen da izdrži godinu dana kod mene, a u planu je do tada veći tank, pa možda bude sreće.

Od noviteta je tu prstić montipore digitate (otvorila se, ali je smeđa) i kenya tree courtesy of Brada te zeleni metalik zoanthusi i caulostrea courtesy of Stina. Sve skupa djeluje dobro, a caulostrea prilično voli jesti, čak i po danu...

Evo par slika...

Gazda Scopas

Zelena kolonija

Caulostrea, sita!

I za kraj jedna koja mi je jednostavno lijepa...

Offline zoky

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
Konačno zasolio nano...
« Odgovori #112 u: Svibanj 31, 2007, 16:52:00 poslijepodne »
zgodno i sretnosZebrasom
Sve što sastaviš raspadne se prije ili kasnije.

Offline Stina

• Punopravni član
    • ZGreef
Konačno zasolio nano...
« Odgovori #113 u: Svibanj 31, 2007, 19:43:00 poslijepodne »
Bit će to dobro, a ako Zebrasomi se loše pisalo tamo, nemora značit da će joj se loše pisat kod tebe...

Super si zaljepio zoanthuse, a i Caulastrea izgleda zadovoljno sito, onaj skelet sa mićo polipima blastomusse wellsii nemoj bacat, izrast će ti 99% ti polipi, vjerujem!!

Offline Krajten

• Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
Konačno zasolio nano...
« Odgovori #114 u: Svibanj 31, 2007, 19:51:00 poslijepodne »
gdje si nabavio ovaj zeleni zoanthus sa zadnej slike? prekrasan je
ZG,Vrapče