Moje iskreno mišljenje je da NISI krenuo prerano sa ribama... ja sam npr stavio 2 dan ribu u akvarij i sve je išlo dobrim tokom, al moje ribe su bile iz drugog izvora.
Stvar je vrlo jednostavna, po mom mišljenju, sve ribe koje si stavio u akvarij su bile u dobroj formi, ali pod velikim stresom i "nedavno" su pretrpjele transport od 24h u maloj zatvorenoj vrećici.
Riba je prihvaćena kako je, vjerujem kvalitetno, ali nije prošla karantenu.
Da je dućan napravio što je TREBAO, 2 tjedna nebi riba išla u prodaju, ali naravno, VJEROJATNO bi dućan pretrpio ovdje veće gubitke i možda bi smanjio interes za morsku akvaristiku, ili bi cijene preostale ribe naglo porasle, pa opet, ko je tu pametan?
No bilo kako bilo, klauna možda možeš još izlječit jednom relativno radikalnom metodom, a to je freshwater dip.
Znači uzmeš 1l, 0,5l ili kakvu već posudu slatke vode, staviš malo aquasafe-a, nariktaš pH da bude identičan onom u akvariju, nariktaš temperaturu da bude što bliža onoj u akvariju i ubaciš unutra klauna, na kojih 5-6minuta.
Klauni mogu cca 10minuta izdržat... vjeruj mi iz osobnog iskustva ti kažem, nije to ugodno iskustvo gledat dragu ribicu kak se muči u slatkoj vodi, naime klaun tone i nemože plivat u slatkoj vodi, i narafski, laganini se guši.
Radio sam to, kad mi je klaun obolio od Oodiniuma, ali radio sam to kad je bilo prekrasno i u žurbi, pa se nisam trudio nariktat pH što smatram užasnom MOJOM greškom... več se pričalo o tome koliki je šok ribi pad nagli pad pH sa cca 8.1 ma 7.9, a zamisli tek onda sa 8.1 na 7.1 ...
Eto, zadnja metoda, ako uspije - super.
Inaće, možeš i probat sa ljekovima, aquarium muster su odlični ljekovi, ali ti onda preporučujem da uzmeš mali akvarij od cca 5l i ubaciš unutra vodu iz akvarija, malu zračnu pumpicu i klaunića... te da počneš lječit - NIKAKO ne ljeći ribu u akvariju s koraljima, čak i ako na lijeku piše da je inverts safe...
pozdrav i nadam se da će ti ovaj mali info pomoć - vjerojatno sam ti to trebao ranije napisat, jbg, moj bed!