Kolovoz 04, 2025, 23:46:50 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: novi akvarij-pomoc  (Posjeta: 4596 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline G.A.D.

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
novi akvarij-pomoc
« u: Ožujak 24, 2007, 16:03:00 poslijepodne »

cao svima. kupio san novi akvarij juwel 125 l. s njim san dobio i nekakav filter ili pumpu koja je cila ispod vode i ne uzima nigdi zrak. pa me zanima da li mi je potrebna jos jedna pumpa za mjehurice(pumpa koja ce dovodit zrak) ili je to dovoljno????

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
novi akvarij-pomoc
« Odgovori #1 u: Ožujak 24, 2007, 16:43:00 poslijepodne »

Dobrodošao!

Ne trebaš pumpu za zrak. Juwel rio 125, ha? Super akvarij. Imaš Vodič za početnike koji možeš skinuti, pa čitaj. I uživaj u akvaristici.

Offline G.A.D.

• Novi član
  • *
novi akvarij-pomoc
« Odgovori #2 u: Ožujak 24, 2007, 16:49:00 poslijepodne »
fala puno.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
novi akvarij-pomoc
« Odgovori #3 u: Ožujak 24, 2007, 20:45:00 poslijepodne »
Dobro došao!

Razmisli prvo koje ćeš ribice držati, pa ćeš procijeniti jel ti još treba areacije....
A vodič nauči napamet!

Offline ivborosa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
novi akvarij-pomoc
« Odgovori #4 u: Ožujak 24, 2007, 23:06:00 poslijepodne »
Da u principu i je potrebna osim ako ne stavljas co2 u akvarij onda ju nesmijes imat ali inace da
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline kosuta

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
    • http://www.akvarij.net
novi akvarij-pomoc
« Odgovori #5 u: Ožujak 24, 2007, 23:40:00 poslijepodne »
ne slažem se s tobom ivborosa!
ako je akvarij biljni, bez co2, nema potrebe za pumpicom za zrak, jer bilje proizvodi kisik! i još ako si namjesti da filter mrešak vodu, to je sasvim dovoljno!
nisam 100%, ali čini mi se da je dokazano da kad filter mreška vodu, da je bolja izmjena plinova, i da veča kioličina kisika ulazi u vodu, nego kad se koristi pumpica za zrak!
u ciklidnom(kamenom) aq također je dovoljno da filter mreška vodu(razbija površinu vode)! iako se eventualno može stavit pupica, ali bolje da ima jedan exstra powerhead, koji če ionako povečavat protok vode, pa ako mlaz ide prema površini, obogačivat vodu kisikom!
pozdrav!

Offline bobialf

• Punopravni član
novi akvarij-pomoc
« Odgovori #6 u: Ožujak 25, 2007, 11:49:00 prijepodne »
prvo dobro dosao na forum.a akosuta ti je vec sve rekao i pogladaj vodic za pocetnike i nadam se da ce mo uskoro vidjeti i koju fotku tvog aqve

Offline doktor

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka
novi akvarij-pomoc
« Odgovori #7 u: Travanj 01, 2007, 11:33:00 prijepodne »
Bok! Imam i ja jedno pitanje. Vjerojatno uzimam Cayman 110 akvarij, koji ima sve ugrađeno. Negdje prije na forumu sam pročitao da se netko odmah riješio tog unutarnjeg filtera (BlueWave7), jer je u cjelini loš. Vanjski su vjerojatno bolji, no obzirom da sam početnik, što mislite, da držim originalni pa ću vidjeti kako će sve to ići? Neka se sve to malo zavrti, vjerujem da ima vremena za promjene. Pozdrav!
U radu je spas!

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
novi akvarij-pomoc
« Odgovori #8 u: Travanj 01, 2007, 13:25:00 poslijepodne »
Probaj, pa ćeš vidjeti. Ja sam izdžao godinu dana s originalnim unutrašnjim, pa skoro dvije godine s unutarnjim Tetrinim filterom, a sad sam presretan što imam vanjski...ipak je to druga pjesma! Kako su mojui ribovi prilični prljavci i vole kopati po dnu, a onda dignu sve u zrak, vanjski filter to puno lakše i s manje napora,a da ne govorim o brzini, riješi, iako je samo malo jači od unutarnjeg kojeg sam imao!

A zašto ne bi išala pumpica za zrak sa sustavom za CO2? Nisam upućen, pa me zanima, a sigurno i druge, molim objašnjenje, ako tko zna!

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Davor Žerjav
novi akvarij-pomoc
« Odgovori #9 u: Travanj 01, 2007, 14:14:00 poslijepodne »

Citat: babyboom
A zašto ne bi išala pumpica za zrak sa sustavom za CO2? Nisam upućen, pa me zanima, a sigurno i druge, molim objašnjenje, ako tko zna!

Zato što je zadržati CO2 u vodi puno teže nego O2. Radi se o tlakovima plinova u atmosferi i u vodi. Uglavnom, laički rečeno, tlakovi plinova u atmosferi i u akvarijskoj vodi imaju tendenciju izjednačavanja. Da bismo izjednačili te tlakove u većoj mjeri mreškamo površinu vode (dakle, povećavamo površinu vode, a ujedno i površinu na kojoj se tlakovi plinova izjednačavaju). Zato je i besmisleno puštati zrak u vodu - to ničemu ne služi (tj. služi, ali u vrlo, vrlo maloj mjeri). Kad mreškanjem vode povećamo površinu povećamo i tzv aeraciju (provjetravanje akvarija) - prilikom nje u akvarijsku vodu ulazi O2, a iz nje "bježi" CO2 (zbog razlika u tlakovima). To što "pobjegne" CO2 to je za bilje bad. A ako ga ima dovoljno u vodi, bilje procesom fotosinteze (danju) proizvodi O2 potreban ribama za disanje. Dakle, bolje da biljke proizvedu O2, nego da ga uvodimo iz atmosfere, jer u tom slučaju biljke nemaju tolikih šansi za svoj rast i razvoj. U biljnom akvariju u kojem se dodaje CO2 površina vode morala bi biti čim manja (dakle da se ne mreška, jer se mreškanjem može skoro pa poduplati) - znači čim mirnija. O2 bi trebale proizvoditi biljke a ne neka pumpa na zrak i sl.

Eto kad čovjek u nedjelju popodne nema pametnija posla

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
novi akvarij-pomoc
« Odgovori #10 u: Travanj 01, 2007, 17:22:00 poslijepodne »

Fala na poduci! A sad malo možda neozbiljnosti: ako se ribe vole igrati na tim mjehuriæima? I imamo miješani akvarij, dakle, ne biljni, veæ svega i svaèega?
Naime, jedan mi je striček koji navodo ima dugo iskustvo, rekao da nije loše stavitri i u miješani akvač CO2 uređajčić, neki jednostavniji, jer se onda manje hvataju alge. Ne kužim ima li to kakve veze, ali. činjenica je da u jednom akvaču imam i jedno (mjehuriće na kojima se sijamci i šarkići i puževi igraju ko blesavi) i CO2 uređajčić, nemam niti jednu algu (bar zasad, držim fige i ubuduće).

Edited by: babyboom

Offline Nikša

• Punopravni član
  • **
novi akvarij-pomoc
« Odgovori #11 u: Travanj 02, 2007, 00:42:00 prijepodne »
dobrodošao na forum
prema mojim saznanjima dovoljan ti je ovaj komplet, nema potrebe za dodatnom pumpom za kisik

Ðakovo / Hrvatska
kad ti postane teško, instaliraj upgrade
(informatička)

Offline nikily

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: R'lyeh
  • She's lost control
    • Chaos in motion
novi akvarij-pomoc
« Odgovori #12 u: Travanj 02, 2007, 09:12:00 prijepodne »
ja isto imam juwel 120 (naravno to nije taj za pirane). ipak sam uzela taj raspršivač za svaki slucaj

Offline Krajten

• Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
novi akvarij-pomoc
« Odgovori #13 u: Travanj 02, 2007, 11:31:00 prijepodne »

Fala na poduci! A sad malo možda neozbiljnosti: ako se ribe vole igrati na tim mjehuriæima? I imamo miješani akvarij, dakle, ne biljni, veæ svega i svaèega?
Naime, jedan mi je striček koji navodo ima dugo iskustvo, rekao da nije loše stavitri i u miješani akvač CO2 uređajčić, neki jednostavniji, jer se onda manje hvataju alge. Ne kužim ima li to kakve veze, ali. činjenica je da u jednom akvaču imam i jedno (mjehuriće na kojima se sijamci i šarkići i puževi igraju ko blesavi) i CO2 uređajčić, nemam niti jednu algu (bar zasad, držim fige i ubuduće).

kakav je to mjesani akvac? ako se misli na ciklide, ili akvarij bez bilja, onda je co2 potpuno nepotreban.

Bez previse svjetla i sa redovitim odrzavanjem akvarija(izmjena vode, odrzavanje dna) ne bi trebalo biti problema sa algama.
ZG,Vrapče

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
novi akvarij-pomoc
« Odgovori #14 u: Travanj 02, 2007, 17:51:00 poslijepodne »
Akvarij u kojemu su zlatne ribice i u kojemu je punp biljaka...moram priznat da ne kužim previše te nazive, ali kako da ga onda nazovem? ....biljke nisu prioritet, već moje zlatice, ali i o biljkama moram voditi brigu ako hoću da izgledaju dobro, pogotovo kraj mojih lopova! Uostalom, rekao sam i gore...svega i svačega ima...
Uostalom ima i slika mojih akvarija u temi slatkovodni akvariji!
Ajde, podučite me, kako da nazovem svoj akvač...? Hvala unaprijed

Offline doktor

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka
novi akvarij-pomoc
« Odgovori #15 u: Travanj 02, 2007, 18:11:00 poslijepodne »

Bok! Još jedno pitanje. Skalari jedini od ciklida idu u zajednički akvarij, ali kažu da pojede svu mlađ, svoju a pogotovo živorotki. Ako započetak obavezno stavljam živorotke, što mislite, da stavim i nekoliko skalara?

Možda glupo pitanje.... Jel moguće u akvarij staviti samo puno skalara. Molim Vaša mišljenja.
U radu je spas!

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Davor Žerjav
novi akvarij-pomoc
« Odgovori #16 u: Travanj 02, 2007, 23:35:00 poslijepodne »

Akvarij u kojemu su zlatne ribice i u kojemu je punp biljaka...moram priznat da ne kužim previše te nazive, ali kako da ga onda nazovem? ....biljke nisu prioritet, već moje zlatice, ali i o biljkama moram voditi brigu ako hoću da izgledaju dobro, pogotovo kraj mojih lopova! Uostalom, rekao sam i gore...svega i svačega ima...
Uostalom ima i slika mojih akvarija u temi slatkovodni akvariji!
Ajde, podučite me, kako da nazovem svoj akvač...? Hvala unaprijed

Hladnovodni akvarij.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
novi akvarij-pomoc
« Odgovori #17 u: Travanj 03, 2007, 13:32:00 poslijepodne »
Hvala, to sam znao, ali s obzirom na količinu biljaka a i ribica, mogao bi se zvati i miješani, zar ne? Jer, iako mi je više stalo do ribica, naravno, stalo mi je da mi i biljke budu ok.... Zezam se malo...no mislim ipak da ni to nije loš naziv! No, nećemo sad o terminologiji....važno je da bude sa svim našim akvačima sve uredu!

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Davor Žerjav
novi akvarij-pomoc
« Odgovori #18 u: Travanj 03, 2007, 19:55:00 poslijepodne »
Ako je bez grijača, tj. ako je temperatura18 - 23 C onda jehladnovodni. Moguće je daje miješani ako ima organizme i bilje iz različitih biotopa.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
novi akvarij-pomoc
« Odgovori #19 u: Travanj 03, 2007, 20:19:00 poslijepodne »
Fala, fala....

Offline Živac

• Punopravni član
  • **
novi akvarij-pomoc
« Odgovori #20 u: Travanj 05, 2007, 00:09:00 prijepodne »

Citat: Elena & Davor
Dakle, bolje da biljke proizvedu O2, nego da ga uvodimo iz atmosfere, jer u tom sluèaju biljke nemaju tolikih šansi za svoj rast i razvoj.

A što je s ukupnim potrebama riba i bakterija zajedno, obzirom da, koliko sam pročitao, bakterije trebaju dosta kisika za svoj metabolizam?
Da li je bilje s mreškanjem vode dovoljno za zajedničke potrebe svih živih bića za kisikom?

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Davor Žerjav
novi akvarij-pomoc
« Odgovori #21 u: Travanj 05, 2007, 14:19:00 poslijepodne »
U našim gusto zasađenim akvarijima s po u prosjeku 2 lampe (srednje osvjetljenje)i dodavanjem co2 Nutrafin sistemom bez mreškanja vode i bez isključivanja co2tijekom noćii redovitim izmjenama vodenemamo problema niti s biljem niti s ribama. Voda nam je bistra, algi nemamo (samo u maloj mjeri). Akvarij se ne smije pretrpati s ribama.Samo s biljem

Offline vincent

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
novi akvarij-pomoc
« Odgovori #22 u: Travanj 05, 2007, 14:59:00 poslijepodne »
mješoviti (akvarij), ljudi....mješane su samo pizze i salate, ne akvariji....( oprostite na upadu, ali ovo me jako podjestilo na profesoricu u srednjoj iz glazbenog...nisam mogao odoliti )
"Biti lud ima i svojih prednosti, kojih su samo luđaci svjesni."

Offline vincent

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
novi akvarij-pomoc
« Odgovori #23 u: Travanj 05, 2007, 15:01:00 poslijepodne »
i samo ću dodati da se slažem sa elenom i davorom u vezi svega rečenog o co2...
"Biti lud ima i svojih prednosti, kojih su samo luđaci svjesni."