vee dugo me muei to pitanje,pošto držim akvarij u svojoj kancelariji,tu i pušim.ribe su mi dvodihalice,dali njima smeta nikotin?pošto sam postavila pitanje o sme?im mrljama,pa mi je palo na pamet da sumnjam na nikotin.
Aleksandra, ako se u tvojoj kancelariji dosta pusi i ako nemas klima uredjaj koji bi eliminisao nikotin u vazduhu, u tom slucaju postoji velika verovatnoca da tvoje akvarijumske ribe dobiju trovanje nikotinom.
Smedje mrlje nisu sigurno zbog nikotina, to jepitanje koje se resava drugimnacinom,po meni je veci ovaj problem koji tek sada navodisNIKOTIN. Nisu samo dvodihalice na udaru nikotina vec i ostale ribe u akvarijumu. Treba da znas da 0.8-1.4 mg/l nikotina je pogubno za sve ribe u akvarijumu.Karakteristicni simptomi su nekarakteristicno plivanje riba, tako da ti to moze biti neko merilo da li imas takvih problema u svome akvarijumu.
Jos nesto sto bih te pitao a to je da li koristis vazdusnu pumpu sa rasprsivacem? Ako je koristis u tom slucaju obavezno je premesti u drugu prostoriju gde se ne pusi a naravno crevo produzii nekako kamufliraj da esteski lepo izgleda i ne remeti enterijer u kancelariji. Ovo ti jepreventiva od trovanja riba nikotinom u prostorijama gde se dosta pusi.Ona druga kolicina nikotina koju povrsina vode upije nije toliko opasna kao kada preko rasprsivaca dolazi ovaj opasan otrovNIKOTIN.
"Zar vam je cigareta vaznija od zivota ?!"